Leges zijn de kosten die wij  maken voor de behandeling van een aanvraag. De hoogte van dit bedrag wordt berekend op basis van de gemiddelde kosten die de gemeente maakt. Daarom worden leges in rekening gebracht voor het in behandeling nemen. Dus u betaalt ook leges als u de vergunning niet krijgt. Dit komt omdat de gemeente wel de kosten heeft gemaakt om de beoordeling te doen. Dat de beoordeling niet leidt tot een vergunning maakt niet uit.

Wilt u kosten besparen?

Doe dan zelf onderzoek naar de haalbaarheid van uw plan. De informatie op Bouwen of verbouwen op deze website helpt u daarbij. Aan een vooroverleg aanvragen zijn lagere leges verbonden omdat de gemeente minder kosten maakt. Deze leges trekt de gemeente ook nog af van de leges voor de echte aanvraag. U betaalt zo niets extra. Dat komt omdat de gemeente in een vooroverleg al werk gedaan heeft wat bij de echte aanvraag weer gebruikt kan worden. Voor dat werk hebt u al betaald.

De leges vindt u in de legesverordening(externe link). De hoogte van leges hangt af van de waarde van uw bouwplan. Hier zit wel een ondergrens aan. Deze zijn berekend op basis van de kosten die wij gemiddeld moeten maken om een aanvraag te behandelen. Het doet er dus niet toe of u de vergunning wel of niet krijgt. In beide gevallen maken we namelijk dezelfde kosten.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.