Samen onderzoeken wat écht nodig is

Heeft u hulp nodig in uw dagelijks leven? Vraag dan familie, buren of vrienden om hulp. Heeft u meer hulp nodig? Vraag dan hulp aan via de Wmo. De gemeente kijkt dan samen met u naar hulp. Daarvoor heeft de gemeente eerst een gesprek met u. Hierin gaat het onder andere over:

  • uw persoonlijke situatie
  • wat u zelf al heeft gedaan om de problemen op te lossen
  • wat u zelf nog kunt doen
  • wat mensen om u heen voor u kunnen doen

Vaak zijn oplossingen heel dichtbij. Meestal kunnen familie, vrienden, kennissen en buren de hulp geven die nodig is. Maar de gemeente kan u ook doorsturen naar een buurthuis of een organisatie waar iedereen welkom is. En soms kunt u zelf iets kopen of lenen dat uw dagelijks leven wat makkelijker maakt. Lukt het écht niet om uw problemen op die manier op te lossen? Dan kijkt de gemeente of hulp via de Wmo nodig is.

Hulp voor wie dat echt nodig heeft

Bij het leveren van hulp via de Wmo let de gemeente op de kosten. Dat betekent dat zij niet alle problemen kan oplossen. Maar de gemeente helpt u wel om zoveel mogelijk verder te kunnen met uw dagelijks leven. Met hulp en zorg die écht nodig is.

Geen hulp via de Wmo, tenzij …

Volgens de wet moet de gemeente hulp aanbieden via de Wmo als er niets anders mogelijk is. De wet zegt dus eigenlijk: 'Geen hulp via de Wmo, tenzij …'.

Hulp regelen

U kunt veel hulp zelf regelen, of samen met familie, vrienden of buren. U kunt een hulpmiddel ook zelf kopen. Of zelf uw huishoudelijke hulp regelen. Daar heeft u de gemeente niet voor nodig. Kunt u niet zelf hulp regelen? Dan kunt u de gemeente vragen om te helpen.