Identiteitskaart

Met een identiteitskaart laat u zien wie u bent (identificeren) en reist u naar bijna alle landen in Europa. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen van 18 jaar en ouder en 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18 jaar.

Vraag op tijd een nieuw paspoort of identiteitskaart aan

Vanaf maart 2024 verwacht de gemeente extra drukte in het aantal aanvragen van nieuwe reisdocumenten. Wij vragen u om op tijd uw reisdocument te verlengen en hiervoor een afspraak te maken bij de gemeente. Hiermee kunt u de drukte voor zijn en bent u er zeker van dat u op tijd een nieuw identiteitsdocument heeft.

Maak een afspraak

Kinderen tot 12 jaar

Voor het aanvragen van een identiteitskaart voor kinderen tot 12 jaar geeft u als ouder(s)/gezaghouder(s) online toestemming

Toestemming beide ouders nodig

Als ouders moet u allebei toestemming geven voor de aanvraag van een identiteitskaart. U kunt beiden online toestemming geven met uw DigiD. Dit geldt voor kinderen tot 12 jaar en alleen als u allebei het ouderlijk gezag hebt.

Afspraak maken

Afspraak maken voor een kind onder de 18 jaar

Hoe werkt het?

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. U moet daarvoor een afspraak maken. Als u een identiteitskaart voor uw kind aanvraagt, neemt u uw kind mee.

Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart persoonlijk afhalen op de locatie waar u het heeft aangevraagd. U kunt uw document ook laten bezorgen.

Wat moet ik meenemen?

  • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen
  • Als uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee
  • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag
  • Bij het aanvragen van een identiteitskaart voor kinderen tot 12 jaar: voor het aanvragen van een identiteitskaart voor kinderen tot 12 jaar geeft u als ouder(s)/gezaghouder(s) online toestemming.  
    Kinderen moeten tijdens het aanvragen en afhalen van de identiteitskaart ook aanwezig zijn.

Wat kost het?

  • Bent u 18 jaar of ouder dan kost een identiteitskaart € 75,80
  • Bent u jonger dan 18 jaar dan kost een identiteitskaart € 40,90
  • Extra kosten bij een spoedaanvraag € 57,05

Hoe lang duurt het?

Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart persoonlijk afhalen op de locatie waar u het heeft aangevraagd. Dit kan tijdens openingstijden zonder afspraak.

Heeft u uw identiteitskaart eerder nodig, kunt u een spoedaanvraag doen. 

Spoedaanvraag

Als u uw identiteitskaart snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart 's ochtends aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. U moet voor een spoedaanvraag wel extra kosten betalen. 

Let op: een spoedaanvraag is alléén mogelijk op de locaties Leek en Zuidhorn. Bij een spoedaanvraag is het niet mogelijk om paspoort of ID-kaart te bezorgen.

Identiteitskaart aanvragen voor kinderen tot 12 jaar

Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en afhalen van een identiteitskaart.

Voor het aanvragen van een identiteitskaart voor kinderen tot 12 jaar geeft u als ouder(s)/gezaghouder(s) online toestemming

Toestemming beide ouders nodig

Als ouders moet u allebei toestemming geven voor de aanvraag van een identiteitskaart. U kunt beiden online toestemming geven met uw DigiD. Dit geldt voor kinderen tot 12 jaar en alleen als u allebei het ouderlijk gezag hebt.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Als uw identiteitskaart in Nederland is kwijtgeraakt of gestolen, kunt u direct een nieuwe identiteitskaart aanvragen. Bij deze aanvraag tekent u een Verklaring van vermissing. Een verklaring van vermissing kunt u ook online afleggen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Uw reisdocument laten bezorgen

U kunt uw document laten bezorgen waar en wanneer u dat wilt. 

Reisdocument aanvragen vanuit het buitenland

Woont u als Nederlander in het buitenland, lees dan op de website van de Rijksoverheid hoe u een identiteitskaart aanvraagt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.