Als uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen is, kunt u persoonlijk bij de gemeente een nieuwe aanvragen. Vóórdat u een nieuwe aan kunt vragen, moet u een een melding van het kwijt zijn doorgeven aan de gemeente. Dit noemen we een melding van vermissing.

Hoe werkt het?

De vermissing geeft u door u bij de gemeente. U hoeft niet naar de politie. Na deze melding blijft uw paspoort ongeldig.

Er zijn drie manieren om een vermissing door te geven: 

  1. Meld de vermissing via DigiD en vraag een nieuw paspoort of identiteitskaart aan. Dit is de snelste manier. Via DigiD kunt u alleen uw eigen paspoort of identiteitskaart als vermist opgeven (geldt ook voor kinderen).
  2. Vraag een nieuw paspoort of identiteitskaart aan en meldt de vermissing tijdens die afspraak.
  3. Meld alleen de vermissing. U moet hiervoor een afspraak maken.

Let op! Vindt u het paspoort of de identiteitskaart weer terug nádat u de vermissing hebt doorgegeven? Dan is het paspoort of de identiteitskaart helaas niet meer geldig. U moet dan toch nog een nieuwe aanvragen. De vermissing kan niet teruggedraaid worden.

Wat moet ik doen?

U hoeft de vermissing niet meer te melden (aangifte) bij de politie. Ook niet als uw paspoort of identiteitskaart is gestolen. U moet wel een uitleg geven over de vermissing bij de gemeente. Dat noemen we een verklaring van vermissing afleggen. Dit is nodig om misbruik van uw oude paspoort of identiteitskaart tegen te gaan.

Verklaring van vermissing

Een verklaring van vermissing afleggen is verplicht om een nieuw reisdocument aan te vragen. Hoeft u geen nieuw paspoort of identiteitskaart aan te vragen? Ook dan is het verstandig om een verklaring van vermissing te doen. De overheid slaat het nummer van uw vermiste paspoort of identiteitskaart dan op in een systeem om identiteitsfraude tegen te gaan.

Let op! Vindt u het paspoort of de identiteitskaart weer terug nádat u de verklaring van vermissing hebt doorgegeven? Dan is het paspoort of de identiteitskaart helaas niet meer geldig. U moet dan toch nog een nieuwe aanvragen. De vermissing kan niet teruggedraaid worden.

Aangifte doen in het buitenland

Bent u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen melding hiervan (aangifte) bij de plaatselijke politie. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een noodpaspoort of noodidentiteitskaart aanvragen. In Nederland wordt bij de gemeente ook een verklaring van vermissing gedaan.

Noodpaspoort aanvragen

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt en moet u onmiddellijk op reis? U kunt dan een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Het noodpaspoort is alleen om te reizen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.