Als uw paspoort of identiteitskaart kwijt is of gestolen, kunt u persoonlijke bij de gemeente een nieuwe aanvragen. Vóórdat u een nieuw reisdocument aan kunt vragen, moet u een verklaring van vermissing afleggen.

Hoe werkt het?

De vermissing meldt u bij de gemeente. U hoeft niet naar de politie. Na de melding is en blijft uw paspoort ongeldig.

Er zijn 3 manieren om een vermissing door te geven 

  1. Meld de vermissing via DigiD (snelste manier) en vraag een nieuw paspoort of identiteitskaart aan. Via DigiD kunt u alleen uw eigen paspoort of identiteitskaart als vermist opgeven (geldt ook voor kinderen);
  2. of vraag een nieuw paspoort of identiteitskaart aan en meldt de vermissing tijdens die afspraak;
  3. of meld alleen de vermissing. U moet hiervoor een afspraak maken.

Let op! Vindt u het document weer terug nádat u een verklaring van vermissing heeft gedaan? U moet alsnog een nieuw document aanvragen, de vermissing kan niet ongedaan gemaakt worden.

Wat moet ik doen?

U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Ook niet als uw paspoort of identiteitskaart is gestolen. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude paspoort of identiteitskaart te voorkomen en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.

Verklaring van vermissing

Een verklaring van vermissing afleggen is verplicht om een nieuw reisdocument aan te vragen. Ook is het aan te raden om een verklaring van vermissing te doen als er geen nieuw reisdocument aangevraagd hoeft te worden, omdat u nog een ander reisdocument hebt. De overheid registreert bij een verklaring van vermissing het documentnummer van uw vermiste paspoort of ID-kaart. Deze registratie helpt bij de strijd tegen identiteitsfraude.

Let op! Vindt u het document weer terug nádat u een verklaring van vermissing heeft gedaan? U moet alsnog een nieuw document aanvragen, de vermissing kan niet ongedaan gemaakt worden.

Aangifte doen in het buitenland

Bent u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. In Nederland wordt bij de gemeente ook een verklaring van vermissing opgemaakt.

Noodpaspoort aanvragen

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt en moet u onmiddellijk op reis? U kunt dan een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Het noodpaspoort is alleen om te reizen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Onze medewerkers helpen u graag.