Stormschade- wie bel je? - Bij acuut gevaar bel 112 - Geen spoed maar heb je toch de brandweer ter plaatse nodig: bel 0900-0904

Gemeente Westerkwartier aansprakelijk?

Storm is een natuurlijk fenomeen. Daarom is de gemeente meestal niet aansprakelijk voor schade die als gevolg van de storm is ontstaan. Dat geldt ook als de schade bijvoorbeeld het gevolg is van een omgewaaide boom die eigendom is van de gemeente. Een uitzondering hierop kan zijn als er voor de storm al sprake was van een gevaarzettende situatie die bij de gemeente bekend was en die de gemeente niet heeft verholpen.

Mocht u van mening zijn dat de gemeente Westerkwartier aansprakelijk is voor schade die u geleden heeft dan kunt u een schademelding indienen.

DigiDOnline een schademelding indienen

Schade aan uw woning en vergoeding van schade

De meeste opstalverzekeringen vergoeden schade aan uw woning bij windkracht 7 of hoger. Vrijwel alle opstalverzekeringen vergoeden schade bij storm, onder aftrek van uw eigen risico. Het kan voor u voordelig om de schade op uw opstalverzekering te claimen. Een opstalverzekering kan vergoeding bieden van nieuwwaarde. Bij een aansprakelijkstelling moet eerst aansprakelijkheid van de gemeente worden aangetoond en als de gemeente aansprakelijk is, wordt alleen de werkelijk geleden schade vergoed ( de waarde van wat stuk gegaan is ). Een claim op de opstalverzekering is eenvoudiger en sneller, omdat niet eerst de aansprakelijkheid wordt onderzocht.

Of schade aan een tuinhuis of pergola of hekwerk vergoed wordt kan afhangen van de constructie en van de verzekeringspolis. Voer uw inboedel geldt vaak ook een buitenshuisdekking.

Autoverzekering en vergoeding van schade

Diverse omgewaaide bomen en rondvliegende takken kunnen ook schade veroorzaken aan auto’s. Indien u uw voertuig enkel WA verzekerd heeft is er meestal geen vergoeding voor stormschade. WA-dekking houdt in dat alleen de schade die u aan anderen veroorzaakt gedekt is. Heeft u een beperkt casco of een allrisk-verzekering, dan is er wel een vergoeding voor stormschade, onder aftrek van een mogelijk eigen risico. Stormschade claimen heeft meestal geen invloed op uw schadevrije jaren, maar het kan geen kwaad dit na te vragen bij uw verzekeraar.

Foto

Het is belangrijk dat u foto's maakt van de schade, ook voor alles is opgeruimd ! Dat geldt bij elke schade, maar vooral bij stormschade. De medewerkers van de gemeente hebben het dan zo druk dat zij geen foto's maken. Ook schakelt de gemeente bij storm wel bedrijven in, die ook geen foto's maken. Maakt u foto's van dichtbij en foto's waar zo veel mogelijk op staat. Liever te veel dan te weinig.

Hoe lang duurt het ?

De afwikkeling van een aansprakelijkstelling kan bij storm een tijd duren. Meestal ontvangt de gemeente bij storm veel meldingen ineens. Van elke melding moet vast komen te staan of de gemeente aan de zorgplicht heeft voldaan. De zorgplicht bestaat uit regelmatig schouwen en daaruit volgend onderhoud. De regelmaat varieert per boom en per standplaats. Dit kost tijd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.