U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. U moet daarvoor een afspraak maken. Een paspoort is 10 jaar geldig voor personen van 18 jaar en ouder en 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18 jaar.

Wat moet ik meenemen?

  • Een pasfoto in kleur (niet ouder dan 6 maanden) die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u hebt, ook als ze zijn verlopen
  • Als u een tweede paspoort aanvraagt, neemt u bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig hebt
  • Als uw paspoort in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee
  • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag
  • Bij het aanvragen van een paspoort voor kinderen tot 18 jaar: een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier met een kopie legitimatiebewijs van de ouder(s)/gezaghouder(s). Kinderen moeten tijdens het aanvragen én afhalen van het paspoort ook aanwezig zijn!

In uw paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Zorg voor schone vingers. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te laten maken.

Wat kost het?

  • Bent u 18 jaar of ouder dan kost het paspoort € 75,80
  • Bent u jonger dan 18 jaar dan kost het paspoort € 57,30

U kunt bij ons pinnen, dit heeft onze voorkeur. Contant betalen kan ook.

Hoe lang duurt het?

Na 5 werkdagen haalt u uw paspoort persoonlijk af op de locatie waar u het paspoort hebt aangevraagd. Dit kan zonder afspraak tijdens openingstijden.

Als u uwhttps://probeer.westerkwartier.nl/openingstijden oude paspoort wilt houden, moet u hier specifiek om vragen. Anders wordt uw oude paspoort vernietigd.

Spoedaanvraag

Als u uw paspoort snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. U moet voor een spoedaanvraag wel € 51,60 extra betalen. 

Let op: bij een spoedaanvraag is het niet mogelijk om paspoort of ID-kaart te bezorgen.

Paspoort aanvragen voor kinderen tot 18 jaar

Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Als u een paspoort voor uw kind aanvraagt en afhaalt, neemt u uw kind mee. 

Voor het aanvragen van een paspoort voor kinderen jonger dan 18 jaar is een ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarige en een kopie van het legitimatiebewijs van beide ouder(s)/gezaghouder(s) nodig.

Paspoort kwijt of gestolen

Als uw paspoort in Nederland is kwijtgeraakt of gestolen, kunt u direct een nieuw paspoort aanvragen. Bij deze aanvraag tekent u een Verklaring van vermissing. Een verklaring van vermissing kunt u ook online afleggen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Als u verzekerd bent tegen diefstal, is aangifte doen bij de politie wel aan te raden.

Als u onmiddellijk op reis moet, kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.

Als u uw oude paspoort terugvindt, bent u verplicht dit in te leveren bij de gemeente. Dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Als u uw paspoort in het buitenland verliest, doet u daar bij de politie aangifte. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit hebt u nodig voor uw verzekering. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie. Meld bij de Nederlandse ambassade of het consulaat dat uw paspoort kwijt of gestolen is en vraag een noodpaspoort aan. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een nieuw paspoort aanvragen.

Uw reisdocument laten bezorgen

U kunt uw document laten bezorgen waar en wanneer u dat wilt.

Lichamelijke of verstandelijke beperking

Als u door een lichamelijke of verstandelijke beperking niet persoonlijk een paspoort kunt aanvragen, kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring.

Als u door een tijdelijke lichamelijke beperking geen vingerafdrukken kunt laten maken, krijgt u een paspoort dat 1 jaar geldig is. Is uw beperking blijvend, dan krijgt u een paspoort dat 10 jaar geldig is.

Zakenpaspoort

Als u (bijvoorbeeld voor uw werk) vaak reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een normaal paspoort, maar heeft 2 keer zoveel bladzijden voor stempels.

Tweede paspoort

U kunt een tweede paspoort aanvragen als u:

Als u een tweede paspoort wilt aanvragen gelden de volgende voorwaarden:

  • Uw huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig
  • U kunt bewijzen dat u het tweede paspoort nodig hebt

Een tweede paspoort is geldig voor 2 jaar voor alle landen.

Reisdocument aanvragen vanuit het buitenland

Woont u als Nederlander in het buitenland, lees dan op de website van de Rijksoverheid hoe u een paspoort aanvraagt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Onze medewerkers helpen u graag.