Glazen verpakkingen kunnen eindeloos en voor 100% worden gerecycled: van scherven worden nieuwe glazen flessen en potjes gemaakt. Dat maakt glas een duurzame verpakking.

U dient het juiste glas op de juiste manier in te leveren. Dit komt omdat elke soort glas een andere samenstelling heeft. Daardoor smelt het glas bij een andere temperatuur en kunnen ze niet gezamenlijk wordt verhit om nieuw glas van te maken. Hieronder leest u hoe en waar u de verschillende soorten glas moet inleveren.

Waar staan de glasbakken?

Op onderstaande kaart vindt u de locaties van de glasbakken in de gemeente Westerkwartier.

Verpakkingsglas (zoals flessen en potten)

Dit is glas wat bijvoorbeeld om eten en drinken zit. U kunt uw verpakkingsglas wekelijks meegeven aan de milieuboer of in de glasbak gooien. 

  • Zorg ervoor dat de deksels en doppen overal vanaf zijn.
  • Probeer het glas zo schoon mogelijk te maken. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een flessenlikker gebruiken. 
  • Als u het glas in de glasbak gooit, probeer het glas dan zoveel mogelijk op kleur te sorteren en weg te gooien. Dat maakt het recyclen nog makkelijker.

Vlakglas (zoals ramen en spiegels)

Vlakglas zoals vensterglas (raam) is geen verpakkingsglas en mag niet in de glasbak. Hiervoor staan aparte vlakglasbakken op de milieustraat. Voor het inleveren van dit glas betaald u het standaard tarief voor het inleveren van afval op de milieustraat. De tarieven vindt u op deze pagina.

De vlakglasbakken op de gemeentewerven zijn verwijderd omdat hier vaak verkeerd afval in werd gegooid wat het afvoeren ervan erg duur maakte.

Overig glas (zoals drinkglazen en kristalwerk)

Overig glas, zoals vuurvast glas (bijvoorbeeld een theeglas of theepot) en kristalglas, is niet te recyclen en moet daarom bij het restafval.

Extra informatie

Op de website Milieucentraal.nl(externe link) ziet u welk glas u waar weg moet gooien.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.