Zwerfafval is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Zwerfafval bestaat voornamelijk uit verpakkingsmateriaal van consumpties: blikjes, flesjes, en bijvoorbeeld patatbakjes. Ook sigarettenpeuken, kauwgomresten, kranten, folders en tissues slingeren vaak rond op straat, in parken of langs de weg. Zwerfafval is een doorn in het oog voor veel mensen. Samen kunnen we dit aanpakken door de strijd tegen zwerfafval aan te gaan.

Wat doen we al aan zwerfafval?

Binnen onze gemeente worden clean teams ingezet voor het legen van afvalbakken en rondom de afvalbakken het zwerfafval te verwijderen. Ook zijn op carpoolplaatsen 'slimme' afvalbakken geplaatst. Deze geven een seintje wanneer ze vol zitten. Langs snoeproutes staan blikmikkers. 

De landelijke opschoondag wordt meestal in samenwerking met NDCE georganiseerd om (basis)scholen te stimuleren zwerfafval te ruimen. Jaarlijks wordt de vervuilingsgraad van de leefomgeving beoordeeld. Dit als graadmeter of de uitgevoerde acties ook daadwerkelijk leiden tot een schoner Westerkwartier.

Vrijwilliger Zwerfafval worden

Wilt u een steentje bijdragen aan een schoner Westerkwartier? U kunt Vrijwilliger Zwerfafval worden!

U kunt zich aanmelden als vrijwilliger door een mailtje te sturen naar zwerfafval@westerkwartier.nl met als onderwerp Vrijwilliger Zwerfafval.

De gemeente faciliteert u als vrijwilliger door:

  • Een knijper, hesje en afvalzakken beschikbaar te stellen
  • Afspraken te maken over het ophalen van het geprikte zwerfafval
  • U bent verzekerd als vrijwilliger

Zwerfafval melden

Als u iets ziet dat opgeruimd moet worden, kunt u hiervan een melding bij de gemeente maken.

DigiD linkMelding maken van zwerfafval

Anonieme melding maken van zwerfafval

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.