Hevige neerslag kan veroorzaken aan uw eigendommen. Deze schade kunt u meestal niet op de gemeente verhalen.

Wat moet ik doen?

Schade claimen op uw opstalverzekering

Waterschade kunt u meestal claimen op uw opstalverzekering. Ook schade aan schuttingen en hekken kunnen daarop gedekt zijn. Soms geldt dat ook voor tuinplanten en tuininrichting.

Claimen op uw opstalverzekering kan voordelig zijn

Een opstalverzekering kan de nieuwwaarde vergoeden. Als de gemeente aansprakelijk is wordt alleen de werkelijk geleden schade vergoed ( de waarde van wat stuk gegaan is ). De opstalverzekering vergoedt vaak de nieuwwaarde. De opstalverzekering is eenvoudiger en sneller, omdat de verzekeraar niet eerst de aansprakelijkheid onderzoekt.

Dat geldt ook voor de inboedelverzekering

Claimen op de inboedelverzekering kan sneller dan de gemeente aansprakelijk stellen. Ook kan de inboedelverzekering een hogere schadevergoeding uitkeren.

Schade aan uw huurwoning moet u melden bij de eigenaar

U bent niet de eigenaar van de woning. U hebt daarom geen schade. De eigenaar heeft wel schade, dus die kan schadevergoeding vragen.

Gemeente Westerkwartier aansprakelijk?

De gemeente voert hemelwater af via een riool. Soms valt in een paar uur net zoveel regen als normaal in één maand. Dat is uitzonderlijk. De gemeente hoeft niet te zorgen dat de afvoer zo’n hoeveelheid water aankan. Daarom kunt u schade door uitzonderlijke regenval meestal niet op de gemeente verhalen.

Het waterschap is verantwoordelijk voor de afvoer van het oppervlaktewater via sloten, waterlopen, gemalen en boezemwater. Ook voor het waterschap geldt dat het meestal niet aansprakelijk is voor de schade door uitzonderlijke regenval.

Gemeente aansprakelijk stellen

Wilt u de gemeente aansprakelijk stellen dan kunt u dat online doen:

DigiD linkOnline schade melden

U moet aantonen dat de schade bestaat. U moet ook aantonen dat de gemeente de schade veroorzaakt heeft. Maak daarom foto's van de schade, ook voor alles is opgeruimd ! Maakt u foto's van dichtbij en foto's waar zo veel mogelijk op staat. Liever te veel dan te weinig.

Hoe lang duurt het?

De afwikkeling van een aansprakelijkstelling kan een tijd duren. De gemeente kan veel meldingen ineens moeten verwerken. Als de gemeente zijn aansprakelijkheidsverzekeraar inschakelt kost dat extra tijd. Die verzekeraar heeft het ook druk met vele schades. Van elke schade moet apart worden onderzocht of de gemeente aansprakelijk is of niet. Dat hangt altijd af van de omstandigheden van het geval.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.