De gemeente Westerkwartier vindt het belangrijk dat alle kinderen goed voorbereid naar de basisschool gaan.

Bij de peuteropvang (voorheen peuterspeelzaal) worden kinderen spelenderwijs goed voorbereid op de basisschool.

Peuteropvang

Peuters kunnen vanaf 2 jaar naar de peuteropvang in het Westerkwartier. Bij de peuteropvang kunnen peuters tussen de 2 en 4 jaar, 2 dagdelen van 4 uur per week komen spelen. Kinderen krijgen een speels en leerzaam programma aangeboden met een aantal vaste activiteiten zoals voorlezen, zingen, knutselen en buiten spelen. Daarnaast komen kinderen in contact met andere kinderen. Kinderen leren van elkaar en praten met elkaar. Daardoor gaan ze beter luisteren en spreken. Die taalkennis komt goed van pas als ze naar de basisschool gaan.

Voor- en vroegschoolse educatie

Alle peuteropvang locaties in het Westerkwartier werken met een programma voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Een VVE-programma is gericht op de totale ontwikkeling van het kind, dus zowel op het gebied van taal en rekenen als ook de sociale, emotionele, creatieve en motorische ontwikkeling. Er wordt gewerkt met verschillende thema’s. De medewerkers op de peuteropvang zijn geschoold in het werken met een VVE-programma.

Gratis extra uren bij achterstand

Kinderen met een ontwikkelingsachterstand (bijvoorbeeld een taalachterstand) het dubbele aantal uren naar de peuteropvang. Deze twee extra dagdelen per week betaalt de gemeente. De opvangorganisaties werken hierbij samen met het consultatiebureau en de gemeente.

Tegemoetkoming kosten

Voor de peuteropvang moet u betalen. Werkende ouders komen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag die u bij de belastingdienst aan kunt vragen. Ouders met een minimuminkomen kunnen geld van de gemeente hiervoor krijgen. Dit minimuminkomen is maximaal 130 % van de geldende bijstandsnorm voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Voor een financiële tegemoetkoming kunt u contact opnemen met de gemeente via tel. nr. 14 0594. U kunt vragen naar een medewerker inkomen van het Team Ondersteuning Mens & Gezin.

Meer informatie en de speelzalen op een rijtje

Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met één van de onderstaande organisaties.

Alle peuterspeelzalen op een kaart

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.