Voor het inleveren van afval op een van de milieustraten, heeft u een milieupas nodig. Met de milieupas kunt u betalen. Inwoners van de gemeente Westerkwartier kunnen gratis een milieupas aanvragen.

Milieupas op het gemeentehuis aanvragen

U kunt ook bij de balie op een van de gemeentehuizen in Leek of Zuidhorn een milieupas aanvragen.

 • Neem een geldig identificatiebewijs mee als u een milieupas op het gemeentehuis aan wilt vragen.
 • De milieupas is gratis.
 • Let op, als u een pas bij de balie ophaalt dan werkt deze pas de volgende dag. U kunt op de dag van ophalen nog geen gebruik maken van de pas.

Milieupas opwaarderen/saldo checken

Om te kunnen betalen met uw milieupas, moet u deze opwaarderen. Opwaarderen kan enkel met een PIN pas bij een van de milieustraten.

 • Bij locatie de Tweemat parkeert u uw auto op de parkeerstrook aan de rechterkant bij de ingang van de milieustraat. Op de eerste zuil (in het glazen hokje) kunt u uw milieupas opwaarderen. Bij de tweede zuil kunt u met uw milieupas betalen voor het afval wat u in wilt leveren.
 • Bij de locatie Vagroen locatie Top Gaarkeuken is maar 1 zuil. Hier kunt u uw milieupas opwaarderen en ook betalen voor het afval wat u wilt inleveren. Bij binnenkomst op het terrein rijdt u rechtdoor achter het gebouw langs. Voor de slagboom staat de kiosk onder de overkapping aan de rechterzijde voor de slagboom.
 • Houd uw milieupas voor de paslezer. Vervolgens klikt u op de knop met het standaardbedrag (€7,50, € 15,00 of € 30,00)  wat u op uw milieupas wilt zetten.
 • Doe nu uw bankpas in het PIN-apparaat (of houd uw bankpas voor het icoon voor contactloos betalen) en voer uw PIN-code in. Nadat u op 'OK' heeft gedrukt, kunt u nog kiezen voor een PIN-bon. De transactie wordt verwerkt en het saldo op uw milieupas wordt opgewaardeerd.
 • Wil u een ander bedrag dan het standaardbedrag op uw milieupas zetten? Klik dan op de knop 'Anders' en voer het bedrag in waarmee u wilt opwaarderen. Klik vervolgens op de rode knop 'Pinnen'.
 • De transactie wordt verwerkt en het saldo op uw milieupas wordt opgewaardeerd.
 • Wanneer u zich heeft vergist, druk dan op de STOP-knop op het PIN-apparaat.
 • Het maximumbedrag wat u op milieupas kunt bijschrijven is € 200,00.

Het is alleen mogelijk om tijdens openingstijden van de milieustraten uw milieupas op te waarderen. Voor en na openingstijd zijn de zuilen buiten werking.

Saldo checken

 • Het is bij dezelfde zuil ook mogelijk om uw saldo te checken.

Wat gebeurt er met de pas bij verhuizing?

De milieupas is persoonsgebonden. U hoeft de pas dus niet bij uw woning achter te laten. Als u buiten de gemeente Westerkwartier gaat wonen, blijft de pas nog 100 dagen geldig. Daarna kan hij niet meer worden gebruikt.

Stond er nog saldo op uw pas? Neemt u telefonisch contact op met de gemeente. Het resterende bedrag wordt teruggestort op uw rekening.

Wat gebeurt er met de pas na overlijden?

Wanneer iemand komt te overlijden, blijft de milieupas nog 100 dagen geldig. Daarna kan hij niet meer worden gebruikt.

Stond er nog saldo op de pas van een overledene? Neemt u telefonisch contact op met de gemeente. Het resterende bedrag wordt teruggestort.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.