Een ligplaats is een waterperceel met aangrenzende grond waar een woonboot mag aanmeren. Een ligplaats is dus niet zomaar een stukje vrije oever. De gemeente bepaalt de plekken van de ligplaatsen in het openbare water. In onze gemeente hebben we ruim 60 ligplaatsen aangewezen voor schepen.

Waar kan ik zien welke ligplaatsen er in de gemeente zijn?

De gemeente bepaalt welke plekken in het openbare water ligplaatsen zijn. Zij bepaalt ook welk soort vaartuigen er mogen liggen en hoeveel plaatsen er zijn. Vaartuigen zijn onder andere: woonboten, steigers of pontons. 

De ligplaatsen zijn terug te vinden in onze bestemmingsplannen op www.ruimtelijkeplannen.nl(externe link)

Schip met ligplaats huren of kopen

Wie graag op het water wil wonen kan een woonschip met ligplaats huren of kopen. Hiervoor kunt u contact zoeken met een makelaar of verhuurder. Laat altijd de overschrijving van een ligplaats registreren bij de gemeente met een kopie van de notariële akte van overdracht van het schip. Hiervoor kunt u een formulier aanvragen via info@westerkwartier.nl

Elke verandering vraagt om een omgevingsvergunning

Heeft u een ligplaats en verandert er iets in uw situatie? Koopt u bijvoorbeeld een ander schip of wilt u uw schip verbouwen? Vraag dan een omgevingsvergunning aan.

Omgevingsvergunning

Vragen

Heeft u andere vragen over ligplaatsen woonschepen? Neem dan contact op met team Wonen  telefoon 14 0594 of info@westerkwartier.nl

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.