In de gemeente Westerkwartier zijn er veel mensen die zich inzetten voor vele doelen. Vaak zonder eigenbelang en in alle bescheidenheid. Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding, net als ieder ander met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Iedereen kan iemand voordragen voor een lintje.

Wat zijn uitzonderlijke op bijzondere verdiensten?

Uitzonderlijke of bijzondere verdiensten zijn verdiensten die uitgaan boven wat normaal gesproken van iemand verwacht mag worden en dat er sprake is van een bijzondere uitstraling naar de samenleving. Daarbij is het belangrijk dat deze verdiensten een lange tijd (minimaal 15 jaar) zijn verricht en intensieve tijdsduur (minimaal 6 uur per week) kennen. Tegenwoordig wordt veel gewicht toegekend aan de uitoefening van maatschappelijke functies, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Een 40-jarig dienstverband bij een werkgever is niet genoeg. 

Wat moet ik doen?

Kijk voor meer informatie op www.lintjes.nl(externe link). U kunt op deze site een kort online verzoekformulier invullen, waarna vanuit de gemeente contact met u wordt opgenomen of er voldoende aanleiding is een voorstel te doen.

Dien uw voorstel op tijd in

De behandeling van een voorstel voor een koninklijke onderscheiding kost veel tijd. Als u iemand wilt voordragen voor de lintjesregen van volgend jaar, wees er dan op tijd bij. Uw voorstel moet uiterlijk 1 augustus zijn ingediend bij de burgemeester.

Voor vragen of nadere informatie kunt u contact opnemen met Klaske Buursma, team Bestuursondersteuning, via 14 0594 of klaske.buursma@westerkwartier.nl.

Uitreiking Koninklijke onderscheiding

De 'lintjesregen' vindt altijd plaats op de laatste werkdag voor Koningsdag. Tijdens deze 'lintjesregen' worden de meeste Koninklijke onderscheiding uitgereikt. 

Soms is het mogelijk een onderscheiding 'bij bijzondere gelegenheid' uit te reiken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer de werkzaamheden beëindigd worden of bij vertrek uit Nederland. 

Stel bij de gewenste datum van uitreiking een passende gelegenheid voor die samenhangt met het merendeel van de verdiensten. U moet dan rekening houden met een aanvraagtermijn van 6 maanden vóór de gewenste datum.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.