U kunt uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. De wijze waarop u dit doet bepaalt u zelf. Net als bij een ‘gewoon’ huwelijk kan dat met een uitgebreide ceremonie of heel eenvoudig aan de balie.

Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk zonder ceremonie

U gaat samen met uw partner naar het gemeentehuis voor het omzetten van uw partnerschap in een huwelijk. Neem hiervoor contact met ons op via 14 0594.

U heeft geen getuigen nodig voor deze omzetting. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht.

Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk met ceremonie

Wilt u een ceremonie om uw geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk? Dan regelt u dit eenvoudig online met DigiD. U heeft geen getuigen nodig voor deze omzetting.

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Wat moet ik doen?

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, moet u hiervan online een 'melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap' doen.

Tijdens de online melding regelt u:

  • Datum en trouwambtenaar;
  • Kopie identiteitsbewijs van u beiden;
  • Online betaling;
  • Trouwt u op een andere locatie dan het gemeentehuis? Laat door de huwelijkslocatie de toestemmingsverklaring invullen. Zonder toestemmingsverklaring kan de datum en locatie nog niet definitief vastgelegd worden.

Trouwlocatie

Trouwt u op landgoed Nienoord of op een andere locatie dan het gemeentehuis? Laat door de huwelijkslocatie de toestemmingsverklaring invullen. De ingevulde en ondertekende verklaring moet uiterlijk 4 weken vóór het huwelijk ingeleverd zijn. Zonder toestemmingsverklaring kan de datum en locatie nog niet definitief vastgelegd worden.

Trouwambtenaar

U kunt uw voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar. Een overzicht van alle trouwambtenaren vindt u op de eerste pagina bij het starten van de melding, vóórdat u inlogt met uw DigiD. Uw keuze geeft u aan ons door in het meldingsformulier. Als de trouwambtenaar van uw keuze beschikbaar is, krijgt u de contactgegevens van hem/haar toegestuurd. Het is ook mogelijk om een trouwambtenaar voor 1 dag te benoemen. Neem daarvoor eerst contact met ons op via 14 0594 of inwonerszaken@westerkwartier.nl.

Trouwambtenaar voor één dag

Wilt u het huwelijk laten voltrekken door een familielid of bekende die al in een andere gemeente werkzaam is als trouwambtenaar? De trouwambtenaar moet al wel in een andere gemeente als trouwambtenaar zijn benoemd en beëdigd door de rechtbank. In de gemeente Westerkwartier is dit mogelijk nadat de huwelijksdatum is vastgesteld. 

Wat kost het?

Tijd / locatie

Kosten

Maandag t/m vrijdag gemeentehuis€ 365,30  
Zaterdag gemeentehuis€ 642,90
Maandag t/m vrijdag Borg Nienoord€ 707,20
Zaterdag Borg Nienoord€ 1.017,95
Maandag t/m vrijdag andere locatie€ 453,25
Zaterdag andere locatie€ 710,45
Het benoemen van een trouwambtenaar voor één huwelijk/partnerschap€ 172,55
Trouwboekje (getypt)€ 23,55
Gekalligrafeerd trouwboekje (extra kosten)€ 31,05
Kalligraferen kind(eren) in trouwboekje (per kind)€ 11,75
Annuleren van een omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk€ 39,20

Toeslag

Voor de voltrekking van een huwelijk of een registratie van een partnerschap op een ander tijdstip dan maandag tot en met zaterdag tussen 09:00-17:00 uur, geldt een toeslag van 50 procent boven op het tarief genoemde tarieven in de voorgaande artikelen.

Landgoed Nienoord

Trouwt u op landgoed Nienoord? Laat door de huwelijkslocatie de toestemmingsverklaring invullen. De ingevulde en ondertekende verklaring moet uiterlijk 4 weken vóór het huwelijk ingeleverd zijn.

Het landgoed Nienoord is niet vrij toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Voor maximaal 1 trouwvoertuig en maximaal 2 volgauto's kunt u toestemming van de gemeente krijgen om over de Nienoordsingel te rijden. U kunt dan met een mobiel nummer de poort openen. De toestemming moet u minimaal 5 dagen vóór de trouwdatum aanvragen bij de gemeente.

Gasten en andere genodigden kunnen hun auto's parkeren op de algemene parkeerplaats.

Rolstoelgebruikers

Rolstoelgebruikers en bezoekers die slecht ter been zijn kunnen op landgoed Nienoord gebruik maken van een electrokar. U kunt de electrokar reserveren via telefoonnummer 06 - 55 73 21 15.


Onderhoud 2024

De monumentale Borg Nienoord op Landgoed Nienoord in Leek is toe aan onderhoud en renovatie. Deze werkzaamheden duren tot begin september 2024. Meer informatie leest u op de projectpagina renovatie borg Nienoord.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.