Echtscheiding of einde geregistreerd partnerschap

Gaat u scheiden of stopt u geregistreerd partnerschap? Dan moet u dat doorgeven aan de gemeente waar uw huwelijk of partnerschap is gesloten. De uitspraak van de rechtbank (dit heet een beschikking) moet binnen zes maanden bij de gemeente zijn. Meestal regelt een advocaat dit voor u.

Einde huwelijk

  • Kies een advocaat. Als u samen met uw partner de scheiding aanvraagt, is één advocaat genoeg. Als u niet samen de scheiding aanvraagt of als u en uw partner het niet eens zijn met elkaar, kiest u allebei een eigen advocaat.
  • Uw advocaat vraagt de scheiding aan bij de rechtbank. Zo'n aanvraag heet een verzoekschrift. Uw advocaat stelt dit verzoekschrift samen met u op.
  • Als alleen u de scheiding aanvraagt, krijgt uw partner een kopie van uw verzoekschrift.
  • Uw partner kan bezwaar maken tegen de scheiding. Dat wordt 'verweer voeren' genoemd.
  • Als de rechter een uitspraak heeft gedaan, krijgt u die beslissing toegestuurd via uw advocaat. Dit heet een beschikking. Deze beschikking laat u door uw advocaat binnen zes maanden inschrijven bij de gemeente waar u bent getrouwd. Pas dan bent u voor de wet uit elkaar.

Einde geregistreerd partnerschap zonder rechter

Als er geen minderjarige kinderen zijn, hoeft u niet naar de rechter voor het beëindigen van het geregistreerd partnerschap.

  • Kies een advocaat of notaris.
  • Bij de advocaat of notaris zet u samen met uw partner afspraken op papier (een overeenkomst). In zo'n overeenkomst staat dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Ook maakt u afspraken over bijvoorbeeld pensioen.
  • Laat uw advocaat of notaris de overeenkomst binnen drie maanden inschrijven bij de gemeente waar uw partnerschap is geregistreerd. Pas dan bent u voor de wet uit elkaar.

Einde geregistreerd partnerschap via de rechter

Dit gaat op dezelfde manier als bij een echtscheiding.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.