Goed dat je deze site checkt! Jij dacht makkelijk geld te verdienen? Mooi niet dus!
Ook jij had gebruikt kunnen worden als money mule.

Take a brake, don’t be a mule

Hoe doen criminelen dit?

Om aan bankgegevens te komen gebruiken criminelen heel veel verschillende trucs. Zo staan ze bijvoorbeeld op schoolpleinen, op straat of bij een sportclub en zwaaien dan met papiergeld. Met de vraag of ze je pincode en pinpas tijdelijk mogen gebruiken om geld op je rekening te storten en gelijk weer op te nemen. Ook plaatsen ze advertenties en berichten op sociale media. Hierbij roepen ze dan op bijvoorbeeld op dat je snel geld kan verdienen.

“Snel geld verdienen vanuit huis”

Geldezel of money mule

Laat jij jouw bankrekening misbruiken door criminelen, dan ben je een geldezel of money mule. Het lijkt heel eenvoudig en het woord ezel klinkt misschien grappig, maar dat is het zeker niet. Als jij je bankrekening laat misbruiken ben je namelijk strafbaar.

Kan je gepakt worden?

Ja, dat kan! Volgens de criminelen die je vragen of ze jouw bankrekening mogen gebruiken is het 100% veilig. Ze beloven je dat jij er geen problemen door gaat krijgen. Dat is niet waar, de kans dat je gepakt gaat worden is heel groot. Als de politie het geldspoor van de fraude (oplichting) volgt, komen ze al heel snel bij jou uit. Alle banken in Nederland werken samen met de politie om criminelen en geldezels op te sporen.

Wat zijn de gevolgen?

Word je betrapt? Dan word je bankrekening direct geblokkeerd door jouw bank. Jouw bank geeft dit ook door aan alle andere banken. Je kan daarna dus bij geen enkele bank in Nederland meer geldzaken regelen, een rekening openen of een lening afsluiten. Ook kan jij aansprakelijk worden gesteld voor het verdwenen geld. Jij moet dit dan allemaal gaan terugbetalen. Ook doet de politie nog een onderzoek en dan kan jij een strafblad of zelfs een celstraf krijgen.

Wat kun jij zelf doen om geen geldezel te worden?

Dat is eigenlijk heel simpel! Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders. Ook niet in ruil voor geld of goederen. Leer ook je pincode uit je hoofd, vertel deze code aan niemand anders. Bewaar je pincode ook niet op een papiertje of in je telefoon.

Ben je er toch ingetrapt?

  • Meld dit altijd direct bij je eigen bank.
  • Bel met de politie (0900-8844).
  • Bespreek het met je ouders of iemand die je goed kent.
  • Wil je advies of vind je het spannend om contact op te nemen met de politie? Ook dan kunnen de jongerenwerkers van Sociaal Werk De Schans je helpen. Neem contact met ons op via de website van Sociaal Werk De Schans(externe link)

Ben je benaderd door iemand om money mule te worden? Of maak jij je zorgen om iemand anders?

Geen geldezel worden, maar wel meer geld?

We hopen dat je nooit geldezel wilt zijn. Maar ja, misschien wil je wel meer geld of heb je meer geld nodig? Dan hebben we nog een aantal linkjes voor je naar andere websites en artikelen. Deze websites kunnen je helpen om meer geld te krijgen of te verdienen.
Een aantal handige linkjes:

Ook kunnen de jongerenwerkers van Sociaal Werk De Schans je helpen bij het vinden van een bijbaantje, het schrijven van een sollicitatiebrief, het voorbereiden van een sollicitatiegesprek of om inzicht te krijgen in je financiën. Neem contact met de jongerenwerkers op via de website van Sociaal Werk De Schans(externe link) .