Campagne Weesfietsen

We ruimen weesfietsen en verkeerd gestalde fietsen op. De eerste stap is het opruimen van weesfietsen. Hierdoor komt er meer ruimte vrij in de fietsenstallingen. De volgende stap is het opruimen van verkeerd gestalde fietsen.

Opruimen weesfietsen en verkeerd gestalde fietsen

We ruimen weesfietsen en verkeerd gestalde fietsen op. We beginnen met het opruimen van weesfietsen. Hierdoor komt er meer ruimte vrij in de fietsenstallingen. De volgende stap is het opruimen van verkeerd gestalde fietsen. We willen hiermee de overlast rond de fietsenstallingen aanpakken. De aanpak zorgt voor een opgeruimde aanblik en een betere doorgang van het gebied rond de fietsenstallingen.

Wat is een weesfiets en verkeerd gestalde fiets?

Een weesfiets is een (brom)fiets, die vier weken of langer onafgebroken op dezelfde plaats staat. Een verkeerd gestalde fiets is een (brom)fiets, die buiten de fietsenstalling staat.

Voor welke gebieden geldt het?

We hebben gebieden aangewezen waar geen weesfietsen en verkeerd gestalde fietsen mogen staan. We plaatsen hier borden waarop we dit aangeven. Het gaat om de zes zogenoemde Hub-gebieden. Deze zijn: de stations Grijpskerk en Zuidhorn, de bushaltes en carpoolplaatsen aan de A7 bij Leek en Marum, de bushalte in het centrum van Grootegast en de bushalte aan de Oosterheerdt in Leek. Daarnaast gaat het om de carpoolplaatsen Aduard en Boerakker en de bushaltes Lindensteinlaan Leek en Nienoordsrand Midwolde.

Planning

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente labelen de weesfietsen. Zij voeren ook de controles uit in de genoemde gebieden. Staan de gelabelde weesfietsen na vier weken nog in de fietsenstalling, dan ruimt de gemeente deze op. Afhankelijk van het resultaat van deze actie, pakt de gemeente in de loop van 2024 de verkeerd gestalde fietsen aan. Als een fietsenstalling vol staat en daardoor fietsen buiten de stalling staan, dan houden de boa’s daar rekening mee.

Waar gaan de opgeruimde fietsen naar toe?

De fietsen die we opruimen, gaan naar de fietsenopslag bij de gemeentewerf in Leek. We bewaren deze fietsen dertien weken. Binnen die periode kan de eigenaar de fiets ophalen bij de fietsenopslag. Staat een fiets na dertien weken nog in de opslag? Dan verkopen we deze of we schenken deze aan een maatschappelijke instelling.

Afspraak maken voor ophalen fiets

Is uw fiets verwijderd? Dan kunt u een afspraak maken om deze op te halen bij de fietsenopslag (gemeentewerf) aan de Tolberterstraat 66 in Leek. U betaalt hiervoor €25 (kosten voor het opruimen). Het is belangrijk dat u kunt laten zien dat de betreffende fiets van u is. Dit kan bijvoorbeeld door een passende sleutel of door een aankoopbewijs te laten zien.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met 14 0594.