Op onze website is het mogelijk om tekst te laten voorlezen en/of te laten vertalen. Hiervoor maken we gebruik van de voorleesfunctie van ReadSpeaker. Als bezoeker van de site hoeft u niets te downloaden en geen plugin's te installeren. Een eenvoudige druk op de knop 'Lees voor' is voldoende.

De vier belangrijkste redenen waarom we gebruik maken van :

 1. Toegankelijkheid doet ertoe –2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. 15 tot 20% van de wereldbevolking heeft een leerprobleem heeft door moeite met taal. Door tekst-naar-spraak wordt de inhoud begrijpelijker voor deze  groepen. De tekst wordt voorgelezen en de voorgelezen woorden/zinnen worden tegelijkertijd gehighlight, waardoor gebruikers kunnen meelezen.
 2. Veranderende bevolkingssamenstelling – 244 miljoen mensen wonen niet in het land waar zij zijn geboren (een stijging van 70 miljoen sinds 2000). Een beperkte taalvaardigheid in de taal van het gastland terwijl het onderwijs in die taal moet worden gevolgd vormt een extra uitdaging voor migranten en voor samenlevingen als geheel.
 3. Groeiend aantal senioren online – Naar schatting van de VN zal tussen 2015 en 2030 het aantal 60-plussers toenemen tot 56% van de wereldbevolking. In 2016 wezen statistieken van het CBS uit dat 48% van de 65-plussers in Nederland het internet (bijna) dagelijks gebruikt. Wanneer je content op meerdere manieren en apparaten toegankelijk is, creëer je een prettige gebruikerservaring voor senioren.
 4. Mobiele gebruikers zoeken gemak – Steeds meer digitale inhoud wordt op mobiele apparaten geraadpleegd en de vraag naar mobiel internet stijgt wereldwijd. Tekst-naar-spraak maakt van uw content een multimedia-ervaring. Bovendien kunnen gebruikers onderweg luisteren naar nieuws, blogs, artikelen, PDF-documenten, e-books en meer

Hoe werkt het?

Bij alle artikelen op deze website is de knop "Lees voor" te vinden

Door op deze knop te klikken, verschijnt een speler in beeld, waarmee de tekst wordt voorgelezen.

Deel van de tekst voorlezen

Het is ook mogelijk een deel van de tekst te laten voorlezen door een deel van een pagina te selecteren met de muis. Vervolgens verschijnt naast de geselecteerde tekst een snelmenu van ReadSpeaker. Door op het driehoekje te klikken, verschijnt de audiospeler en ReadSpeaker begint de geselecteerde tekst voor te lezen.

Teksten vertalen

In hetzelfde snelmenu ziet u ook de optie ‘vertalen'. Met deze knop kunt u geselecteerde teksten vertalen. In totaal zijn er 20 talen beschikbaar.

Functies speler

 • voorlezen pauzeren / herstarten.
 • voorlezen stoppen.
 • met de voortgangsbalk in de audio navigeren.
 • het volume aanpassen.
 • audiobestand downloaden.
 • geselecteerde teksten vertalen
 • audiospeler sluiten.
Gemeente Westerkwartie