Trouwen / geregistreerd partnerschap

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dat vooraf melden bij de gemeente waar de voltrekking plaatsvindt. U kunt de melding vanaf een jaar tot uiterlijk twee weken vóór de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap online doen. U heeft hiervoor de DigiD-inlogcode van uzelf en uw partner nodig. Voordat u start met de melding, is het verstandig om een aantal documenten te verzamelen. Zie hiervoor het kopje ‘wat moet ik doen?’

Hoe werkt het?

Voorwaarden om te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten 

 • U en uw partner zijn allebei 18 jaar of ouder.
 • U mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
 • U mag niet trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus.
 • U mag niet gedwongen worden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten.
 • Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Wat moet ik doen?

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, moet u hiervan online een 'melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap' doen.

Tijdens de online melding regelt u:

 • Datum en trouwambtenaar;
 • Kopie identiteitsbewijs van u beiden;
 • Kopie identiteitsbewijs van de getuigen. Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn;
 • Online betaling;
 • Trouwt u op een andere locatie dan het gemeentehuis? Laat door de huwelijkslocatie de toestemmingsverklaring invullen. Zonder toestemmingsverklaring kan de datum en locatie nog niet definitief vastgelegd worden.

Trouwlocatie

Trouwt u op landgoed Nienoord of op een andere locatie dan het gemeentehuis? Laat door de huwelijkslocatie de toestemmingsverklaring invullen. De ingevulde en ondertekende verklaring moet uiterlijk 4 weken vóór het huwelijk ingeleverd zijn. Zonder toestemmingsverklaring kan de datum en locatie nog niet definitief vastgelegd worden.

Trouwambtenaar

U kunt uw voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar. Een overzicht van alle trouwambtenaren vindt u op de eerste pagina bij het starten van de melding, vóórdat u inlogt met uw DigiD. Uw keuze geeft u aan ons door in het meldingsformulier. Als de trouwambtenaar van uw keuze beschikbaar is, krijgt u de contactgegevens van hem/haar toegestuurd. Het is ook mogelijk om een trouwambtenaar voor 1 dag te benoemen. Neem daarvoor eerst contact met ons op via 14 0594 of inwonerszaken@westerkwartier.nl.

Wanneer u geen toespraak wenst tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap, omdat u bijvoorbeeld op een gratis tijdstip trouwt, hoeft u geen trouwambtenaar te kiezen. Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt dan gesloten door een andere ambtenaar van de burgerlijke stand.

Trouwambtenaar voor één dag

Wilt u het huwelijk laten voltrekken door een familielid of bekende die al in een andere gemeente werkzaam is als trouwambtenaar? De trouwambtenaar moet al wel in een andere gemeente als trouwambtenaar zijn benoemd en beëdigd door de rechtbank. In de gemeente Westerkwartier is dit mogelijk nadat de huwelijksdatum is vastgesteld. 

Wat kost het?

Tijd / locatie

Kosten

Huwelijk/partnerschap op maandag t/m vrijdag gem.huis€ 365,30  
Huwelijk/partnerschap op zaterdag gem.huis€ 642,90
Huwelijk/partnerschap op maandag t/m vrijdag Borg Nienoord€ 707,20
Huwelijk/partnerschap op zaterdag Borg Nienoord€ 1.017,95
Huwelijk/partnerschap op maandag t/m vrijdag andere locatie€ 453,25
Huwelijk/partnerschap op zaterdag andere locatie€ 710,45
Budgethuwelijk of -partnerschap€ 107,10
Het benoemen van een trouwambtenaar voor één huwelijk/partnerschap€ 172,55
Trouwboekje/boekje partnerschapsregistratie (getypt)€ 23,55
Gekalligrafeerd trouwboekje/boekje partnerschapsregistratie (extra kosten)€ 31,05
Kalligraferen kind(eren) in trouwboekje/boekje partnerschapsregistratie (per kind)€ 11,75
Annuleren van een voltrekking van een huwelijk, registratie van een partnerschap of omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk€ 39,20

Toeslag

Voor de voltrekking van een huwelijk of een registratie van een partnerschap op een ander tijdstip dan maandag tot en met zaterdag tussen 09:00-17:00 uur, geldt een toeslag van 50 procent boven op het tarief genoemde tarieven in de voorgaande artikelen.

Gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap

Op dinsdag- en woensdagmorgen om 09.30 uur is het voltrekken van een huwelijk/partnerschapsregistratie gratis. Dit is een sobere, formele ceremonie zónder toespraak en met maximaal 6 personen (incl. bruidspaar/partners en getuigen) in het gemeentehuis van Leek of Zuidhorn. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de afdeling inwonerszaken via 14 0594 of inwonerszaken@westerkwartier.nl.

LET OP: vanaf 01-01-2024 is dit alleen nog mogelijk in het gemeentehuis van Zuidhorn.

Budgethuwelijk of -partnerschap

U kunt voor een aantrekkelijke prijs trouwen of een partnerschap laten registreren in het gemeentehuis van Leek of Zuidhorn.

 • Budgethuwelijken zijn op maandag tot en met donderdag. De huwelijken beginnen op vaste tijden: 10.00 uur en 11.00 uur.
 • De huwelijksvoltrekking duurt maximaal 15 minuten en wordt door een van de ambtenaren van Inwonerszaken gedaan.
 • Er wordt geen toespraak voor u geschreven. Tot 1 week voor de huwelijksdatum kunt u een kort gedicht of verhaal inleveren. De trouwambtenaar leest uw gedicht of verhaal voor bij uw huwelijk.
 • U mag met maximaal 10 personen langskomen. Onder deze personen worden ook uzelf en de getuigen gerekend.
 • U krijgt een trouwambtenaar toegewezen. Bij een regulier huwelijk bepaalt u zelf wanneer, waar en door wie uw huwelijk voltrokken wordt.
 • Er is geen huisbezoek of extra gesprek tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar.

LET OP: vanaf 01-01-2024 is dit alleen nog mogelijk in het gemeentehuis van Zuidhorn.

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Er zijn weinig verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. De belangrijkste verschillen:

 • Een huwelijk kan alleen worden beëindigd door de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit ook door een verklaring via een advocaat of notaris. Dit kan alleen als u dat beiden goedvindt en als er geen minderjarige kinderen zijn.
 • In veel landen wordt een geregistreerd partnerschap niet erkend. Woont u in het buitenland of hebt u plannen om te emigreren, dan biedt een huwelijk meer zekerheid.

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Als u een geregistreerd partnerschap hebt en u wilt trouwen met uw geregistreerd partner, kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Neem hiervoor contact met ons op via 14 0594.

Gemeenschap van goederen

Trouwt u na 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen? Dan geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen.

Landgoed Nienoord

Trouwt u op landgoed Nienoord? Laat door de huwelijkslocatie de toestemmingsverklaring invullen. De ingevulde en ondertekende verklaring moet uiterlijk 4 weken vóór het huwelijk ingeleverd zijn.

Het landgoed Nienoord is niet vrij toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Voor maximaal 1 trouwvoertuig en maximaal 2 volgauto's kunt u toestemming van de gemeente krijgen om over de Nienoordsingel te rijden. U kunt dan met een mobiel nummer de poort openen. De toestemming moet u minimaal 5 dagen vóór de trouwdatum aanvragen bij de gemeente.

Gasten en andere genodigden kunnen hun auto's parkeren op de algemene parkeerplaats.

Rolstoelgebruikers

Rolstoelgebruikers en bezoekers die slecht ter been zijn kunnen op landgoed Nienoord gebruik maken van een electrokar. U kunt de electrokar reserveren via telefoonnummer 06 - 55 73 21 15.


Onderhoud 2024

De monumentale Borg Nienoord op Landgoed Nienoord in Leek is toe aan onderhoud en renovatie. Deze werkzaamheden duren tot begin september 2024. Meer informatie leest u op de projectpagina renovatie borg Nienoord.

Bijzondere situaties

Let op! In bijzondere situaties raden wij u aan eerst contact met ons op te nemen via 14 0594 of inwonerszaken@westerkwartier.nl. Mogelijk moeten er extra documenten ingeleverd worden voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit geldt onder andere in de volgende situaties:

 • U bent in het buitenland geboren.
 • U heeft niet de Nederlandse nationaliteit.
 • U heeft in het buitenland gewoond of woont daar nu.
 • Uw vorige huwelijk is in het buitenland ontbonden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.