Opvang thuis

Wilt u een vluchteling bij u thuis laten logeren? Denkt u dan om de volgende aandachtspunten:

  • Bedenk dat het nu niet duidelijk is hoe lang zij bij u verblijven. Een paar dagen is nog te overzien, maar wat als het om een paar weken of maanden gaat?
  • Deze mensen hebben nogal wat meegemaakt de afgelopen periode en de kans is groot dat er sprake is van oorlogstrauma en andere psychische klachten. Dat heeft misschien invloed op hun gedrag en op uw eigen gezin.
  • Hoewel de vluchtelingen vrij zijn om te werken in Nederland, zal er zeker de eerstkomende tijd nog geen sprake zijn van inkomen. Bedenk dat dit betekent dat u extra monden te voeden heeft.
  • Vluchtelingen krijgen leefgeld om rond te kunnen komen. Voor de opvang van vluchtelingen bij u thuis krijgt u geen vergoeding. Dit heeft de Rijksoverheid beslist. De vluchtelingen krijgen wel een zogenaamde wooncomponent waaruit zij kosten die met wonen te maken hebben kunnen betalen. Daarover moet u zelf afspraken met de vluchtelingen maken.
  • Als u een uitkering, AOW, Anw of AIO van de SVB ontvangt dan dient u de SVB te melden dat u een gast in huis opneemt. Eventuele afspraken die zijn gemaakt over een vrijwillige bijdrage die wordt ontvangen van de gast dienen eveneens te worden gemeld. Dat kan schriftelijk, telefonisch of digitaal via MijnSVB(externe link)

Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners

Op de site van de Rijksoverheid(externe link) vindt u de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO)(externe link).

In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. 

Meer suggesties

Opvang thuis gaat niet meer

Vangt u vluchtelingen op in huis en gaat het niet meer? Stuur dan een e-mail naar oekraine@westerkwartier.nl. Wij kijken dan met u naar of het mogelijk is om  deze vluchtelingen op een gemeentelijke locatie op te vangen.