U kunt de rechter vragen om uw voornaam te veranderen (wijzigen). Bijvoorbeeld omdat u uw voornaam lelijk vindt of uw voornaam niet meer bij u past, vanwege een geslachtsverandering. U hebt een advocaat nodig om uw aanvraag te doen.

Wat moet ik doen?

Neem eerst contact op met een advocaat. De advocaat doet daarna de aanvraag bij de rechtbank. Bij minderjarigen moet een van de ouders of de voogd de aanvraag bij de advocaat doen.

Als de rechter besluit dat uw uw voornaam mag veranderen, dan moet de gemeente uw geboorteakte aanpassen. De rechtbank stuurt daarom de uitspraak naar de gemeente die uw geboorteakte bewaart.

Hebt u geen geboorteakte? De rechtbank in Den Haag bepaalt dan de gegevens voor een geboorteakte.

Aanpassen van documenten

De gemeente schrijft uw nieuwe voornaam in. Alle overheidsorganisaties die gegevens krijgen van de gemeente weten dan ook uw nieuwe voornaam. Aan andere organisaties moet u zelf doorgeven dat u een nieuwe voornaam hebt.

Let op! Uw nieuwe voornaam moet op uw identiteitsbewijs staan. Vraag daarom een nieuw paspoort, nieuwe Nederlandse identiteitskaart en/of nieuw rijbewijs aan.

Wat moet ik meenemen?

Uw geldige identiteitsbewijs.

Hoe lang duurt het?

Dit hangt af van de drukte bij de rechtbank.

Heeft de rechter uw aanvraag afgewezen?

Dan kunt u binnen drie maanden in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.

Aanvullende informatie voor transgender personen

Transgenders hoeven niet naar de rechtbank als zij hun voornaam willen wijzigen. Een transgender kan direct terecht bij de gemeente. Wel is een aantal documenten nodig, waaronder een van een arts.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.