Gemeente Westerkwartier gaat van 15 gebouwen terug naar 8 gebouwen, besloot de gemeenteraad in 2022. Door de gemeentelijke herindeling in 2019 en een nieuwe manier van werken heeft de gemeente minder gebouwen nodig. Daarnaast is een aantal gebouwen oud en in slechte onderhoudsstaat, de gemeente gaat de gebouwen verduurzamen. 

Gemeentelijke locaties

 1. Gemeentehuis Leek
 2. Gemeentehuis Marum
 3. Gemeentehuis Grootegast
 4. Gemeentehuis Zuidhorn
 5. Buitendienst Leek
 6. Buitendienst Marum
 7. Buitendienst  Grootegast
 8. Buitendienst Grijpskerk
 9. Buitendienst Noordhorn
 10. Buitendienst Noordhorn
 11. Buitendienst Aduard
 12. Buitendienst Oldehove
 13. Novatec Kwekerij
 14. Novatec Kringloopwinkel
 15. Novatec Hoofdlocatie

Bekijk per locatie de situatie op de interactieve kaart huisvesting

Tijdlijn

Wat gaan we doen, wanneer? Bekijk het op de tijdlijn.

Van vier naar één gemeentehuis – Zuidhorn 2026

Het gemeentehuis Zuidhorn wordt de centrale kantoorlocatie van gemeente Westerkwartier. Om genoeg ruimte te bieden aan alle kantoormedewerkers gaan we dit  gemeentehuis uitbreiden, maar ook verduurzamen. Deze verbouwing zal in de loop  van 2026 klaar zijn. Lees meer over uitbreiding gemeentehuis Zuidhorn.

Verkoop gemeentehuis Leek

Het gemeentehuis Leek wordt als eerste verkocht vanwege de mooie kansen voor woningbouw op dit terrein. De verkoopprocedure werd in maart 2023 gestart. Lees verder op Verkoop gemeentehuis Leek – Kansen voor nieuwbouw

Sluiting gemeentehuis Grootegast

In november 2022 besloot het college van burgemeester en wethouders om gemeentehuis Grootegast te sluiten vanwege energiebesparing. Op termijn wordt ook dit gemeentehuis verkocht.

Gemeentehuis Marum

Het gemeentehuis in Marum gebruiken we nu als werklocatie. Dit blijft zo tot het gemeentehuis in Zuidhorn klaar is. Na verhuizing gaan we ook gemeentehuis Marum verkopen.

Tijdelijke werkruimte halverwege 2024 – voorjaar 2026

In de periode halverwege  2024 - voorjaar 2026 hebben we tijdelijke werkruimte nodig voor een gedeelte van onze gemeentelijke kantoormedewerkers. Dit komt doordat we vanaf dat moment gemeentehuis Leek verlaten en het gemeentehuis Zuidhorn wordt verbouwd. Op dit moment maken we plannen voor een tijdelijke oplossing. In het najaar 2023 zal duidelijk zijn waar we tijdelijk gaan werken. 

Buitendienstlocaties vernieuwd en verduurzaamd

Onze Buitendienstmedewerkers gaan werken vanuit drie hoofdlocaties: Grootegast, Noordhorn en een nieuw te bouwen pand op Leeksterveld.  

Gemeentewerven Grootegast en Noordhorn

In 2023/2024 gaan we beide werven verbouwen en verduurzamen. De maailoods bij gemeentewerf Noordhorn wordt verkocht.

Nieuwbouw Leeksterveld in Leek

Onze buitendienstmedewerkers werkzaam in Leek en Marum trekken samen met Novatec medewerkers van locatie Feithsweg in Tolbert, in een nieuw te bouwen pand. Hiervoor is een Europese aanbestedingsprocedure gestart. We verwachten in de zomer van 2025 dat het nieuwe gebouw klaar is. 

Stallingslocaties

De gemeentelijke werven in Marum en Grijpskerk blijven in kleinere vorm in gebruik als stallingslocaties voor machines en materialen.

Overige buitendienstlocaties

Op termijn verlaten en verkopen we de overige buitendienstlocaties in Aduard en Oldehove. De gemeentewerf bij gemeentehuis Leek wordt in 2023 verkocht, maar daar blijven we met de Buitendienst wel werkzaam tot het nieuwe pand op Leeksterveld klaar (zomer 2025). 

Dienstverlening

De nieuwe huisvesting van gemeente Westerkwartier sluit aan op onze dienstverlening: gericht op ontmoeten en samenwerken. Hiervoor komt in het nieuw te bouwen pand op Leeksterveld o.a. een ontmoetingsruimte. Veel kunt u online regelen en ook is het soms mogelijk om bij u in de buurt af te spreken. Maak een afspraak of bekijk onze openingstijden.

Vragen

Heeft u vragen neem dan contact met ons op. Of mail naar programmahuisvesting@westerkwartier.nl

Actueel