Ook in de gemeente Westerkwartier komt de eikenprocessierups voor. Op deze pagina kunt u lezen wat de aanpak is van de gemeente en wat u zelf kunt doen om de rups te bestrijden. Ook geven we aan waar u terecht kunt met gezondheidsvragen.

Hoe werkt het?

Hoe te weten in welke bomen rupsen zitten

De gemeente en de provincie markeren bomen waarin nesten zijn gevonden met een rood-wit lint met de tekst 'Pas op Processierups!".

Bestrijding

De gemeente huurt een extern bedrijf in voor het verwijderen van de rupsen op gemeentelijke bomen. Het verwijderen doen we in eerste instantie op bomen die in de nabijheid van kwetsbare objecten staan, zoals langs fiets- en voetpaden, bij speelvoorzieningen, etc.

Rupsen in uw eigen bomen

De gemeente bestrijdt alleen rupsennesten in gemeentelijke bomen. Als u nesten wilt laten bestrijden in uw eigen bomen, dan moet u hiervoor zelf een afspraak maken met een bestrijder. Wij raden u aan de nesten niet zelf te bestrijden.

Wat kan ik doen?

Vermijd contact met de eikenprocessierups

Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan. Vermijd daarom de eikenprocessierups. Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Wat te doen bij gezondheidsklachten

Verdere informatie over voorkomen van klachten door eikenprocessierupsen verwijzen we u naar de site van het RIVM

Eikenprocessierups gezien?

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of op de dikkere takken. Mocht u de eikenprocessierups in uw omgeving zien of vermoeden, neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0594. U kunt de melding ook online doorgeven:

Online melden/vragen nest eikenprocessierups

Meer informatie

De Eikenprocessierups heeft een eigen website: https://processierups.nu/ . Hier geven experts op meer dan 100 veelgestelde vragen een antwoord. De vragen kunnen eenvoudig gefilterd worden op doelgroep (bijvoorbeeld tuineigenaar, organisator festival, gemeente) of op thema (bijvoorbeeld gezondheid, brandharen, bestrijding). De vragen en antwoorden kunnen eenvoudig via sociale media gedeeld worden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.