Pagina opties

Groter
A A

Bouwen & wonen

Check de regelgeving rondom bouwen. Bekijk de mogelijkheden voor wonen in de gemeente.

Omgevingsvergunning

Voor bepaalde werkzaamheden aan of om uw huis of bedrijfspand hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u gaat (ver)bouwen, slopen, een alarminstallatie plaatst of een boom wilt kappen.

Bouwkavels

Op zoek naar bouwgrond in het Westerkwartier? Bekijk dan eens het aanbod van bouwkavels in en om onze gemeente. Wanneer u van plan bent een droomhuis te bouwen, dan is de eerste stap in de realisatie van deze wens het zoeken naar een stuk bouwgrond.

Bouwkavels

Bestemmingsplannen

In een bestemmingsplan staat hoe de grond in een gebied en de gebouwen die daarop staan, gebruikt mogen worden. Een gebied is bijvoorbeeld bestemd voor bedrijven of juist alleen voor woningen. De gemeenteraad bepaalt wat er in een bestemmingsplan staat.

Afbeelding bouwen

Huisvesting

De gemeente is vanuit het Rijk verplicht om statushouders te huisvesten. Woningcorporatie Wold&Waard en de gemeente Westerkwartier hebben afspraken gemaakt over de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsstatus.

Welstand

Als u wilt bouwen of verbouwen, krijgt u in de meeste gevallen te maken met de welstandscommissie. De welstandscommissie toetst uw bouwplan aan de eisen die aan het uiterlijk van bouwwerken worden gesteld.

Feiten en cijfers gemeente

De gemeente Westerkwartier ligt mooi centraal tussen Drachten, Groningen en Assen en kenmerkt zich door een eigen DNA: Dichtbij, Nuchter en Ambitieus. De nieuwe gemeente telt 62.000 inwoners, verdeeld over 41 kernen. Het gebied is 37.000 hectare groot en daarmee qua oppervlakte een van de grotere gemeenten in Nederland.