Vooruitkijkspiegel
De gemeenteraad vindt het belangrijk om te kijken naar onderwerpen die belangrijk zijn in de toekomst. Dat doet ze graag met inwoners. Daarom is de thema-avond Vooruitkijkspiegel in het leven geroepen. We verwelkomen deskundigen om inleidingen te geven en het gesprek aan te gaan. Met die bijdragen stimuleren we ons denken en onze gedachtewisseling. Zo kunnen we onze kijk op onze toekomst verrijken. Hieronder treft u de uitwerking van eerder gehouden Vooruitkijkspiegels aan.
Vol en wijds Westerkwartier
Nederland kampt met een groot woningtekort, daarom wil de gemeente Westerkwartier tegen 2026 1600 nieuwe woningen bouwen. In de Vooruitkijkspiegel onderzoeken we hoe we de openbare ruimte vorm kunnen geven met het oog op deze groei. We bekijken hoe het Westerkwartier kan omgaan met meer huizen en inwoners, en welke invloed dit heeft op de typische landschappen van het Westerkwartier. Tijdens deze bijeenkomst delen experts Prof. Dr. Marijn Molema, bijzonder hoogleraar Regionale Vitaliteit & Dynamiek, en Ingrid van de Vegte, strategisch adviseur en versneller, hun inzichten over dit onderwerp.
De Vooruitkijkspiegel vond plaats op donderdag 1 februari.
AI en ChatGPT
De gemeenteraad vindt het belangrijk om te kijken naar onderwerpen die belangrijk zijn in de toekomst. Dat doet ze graag met inwoners. Daarom is de thema-avond Vooruitkijkspiegel in het leven geroepen. De nieuwe Vooruitkijkspiegel staat gepland op donderdagavond 28 september en staat in het teken van AI en ChatGPT. Iedereen met interesse in lokale politiek en/of AI is van harte welkom.
Energiek Westerkwartier
Veranderingen in onze energiehuishouding. Hoe creëren we nieuwe vormen van energie en hoe gaan we met onze energieverbruik om? En welke keuzes willen we en kunnen we daarbij maken? Vragen die voort komen uit de energietransitie. In de energietransitie op landelijk niveau, maar ook op het niveau van de gemeente Westerkwartier. Twee deskundigen namen de aanwezigen bij deze nieuwe editie van de Vooruitkijkspiegel mee in hun expertise. De ene deskundige deed dat men name vanuit het sociale aspect. De andere vanuit een technisch oogpunt.
Corona
Op dinsdag 20 oktober vond de eerste editie van de Vooruitkijkspiegel plaats. Het thema? Dat was natuurlijk het probleem dat iedereen raakt; wereldwijd en dus ook in het Westerkwartier: Corona. Drie sprekers hielden een lezing, ieder vanuit hun eigen deskundigheid. Om vervolgens vragen van inwoners te behandelen en in gesprek te gaan met de gemeenteraad.
Stikstof en PFAS
We zouden het bijna vergeten. Naast de coronacrisis is er nog een crisis die ons land en onze gemeente tot stilstand heeft gebracht. Namelijk die van stikstof en PFAS. Bouwprojecten werden stilgelegd en veel landbouwbedrijven kwamen in de problemen.
In deze editie van ‘De Vooruitkijkspiegel’ is in gegaan op de vraag hoe we als gemeente Westerkwartier hier mee om moeten gaan.
Als je afval geld oplevert
Op maandagavond 19 april organiseerde de gemeenteraad van Westerkwartier een avond over de kringloopsamenleving. Er werd ingegaan op vragen als: wat kan de gemeente doen om een kringloopsamenleving tot stand te brengen? Hoe veranderen we verspillende processen in kringlopen? Hoe krijgen we inwoners daar betrokken bij? Wat betekent dat voor inwoners, bedrijven en organisatie? Wat betekent het bijvoorbeeld voor bouw, landbouw, afval en grondgebruik? Zijn er elders bruikbare voorbeelden?
Rust, Ruimte en Reuring
Eigenlijk is Westerkwartier met haar ligging het centrum van Noord-Nederland. Enorme kansen, maar ook uitdagingen. Ruimte en rust die we als plattelandsgemeente bieden, maar ook reuring rondom de A7. Van de Lelylijn wordt al gedroomd.
Armoede
In Nederland leven meer dan 600.000 mensen in armoede. In Westerkwartier zijn dat er meer dan 2000. In Nederland zijn er ruim 1000 organisaties die arme mensen willen helpen. In Westerkwartier zijn dat er meer dan 60.