Milieustraat

Op de milieustraat kunnen inwoners van de gemeente afval inleveren wat zij niet via de container(s) of milieuboer kwijt kunnen.

Dit afval is vaak te groot, te zwaar of past niet binnen een van de stromen van het huishoudelijk afval. Denk hierbij aan bouw- en sloopafval. Ook wanneer u grote hoeveelheden afval in één keer wilt afvoeren, kunt u dit het handigste via de milieustraat doen.

Milieustraat de Tweemat

Bij de Tweemat kunnen alle inwoners van de gemeente Westerkwartier hun afval aanbieden. De milieustraat is bedoeld voor afval dat u niet mee kunt geven met het huishoudelijk afval, zoals meubels en bouw- en sloopafval.

Het adres van de Tweemat is Tweemat 7, Grootegast.

Milieustraat Vagroen

Bij Vagroen locatie Top Gaarkeuken kunnen inwoners van de gemeente Westerkwartier uitsluitend groenafval inleveren.

Het adres van Vagroen locatie Top Gaarkeuken is Hoendiep z.z. 7a, Oldekerk.

Wat kost het inleveren van afval?

AfvalstroomTarief
Grofvuil enkel-assige kar of kofferbak€ 16,50
Grofvuil meer-assige kar€ 33,00
Tuinafval enkel-assige kar of kofferbak€ 8,00
Tuinafval meer-assige kar€ 16,00
Asbest 1-250 kg€ 16,50
Asbest 251-500 kg€ 33,00

Let op:

 • Levert u bijvoorbeeld groenafval maar ook grofvuil in? Dan wordt het tarief voor het grofvuil in rekening gebracht.
 • Levert u bijvoorbeeld grofvuil en asbest in? Dan moet u zowel voor het grofvuil als voor het asbest apart betalen.
 • Levert u gratis afval als KCA en bruin/witgoed in? Dan heeft u alsnog een milieupas nodig om de milieustraat op te komen.
 • Voor asbest geldende aanvullende voorschriften voordat u dit kunt aanbieden op de milieustraat. Zie hiervoor de pagina Asbest verwijderen. U kunt maximaal 500 kg asbest aanbieden. 

Milieupas opwaarderen

De betaalsystemen op de milieustraten de Tweemat en Vagroen zijn geautomatiseerd. Voor betalingen heeft u een milieupas nodig. Deze milieupas geeft alleen inwoners van de gemeente Westerkwartier de mogelijkheid hun afval naar de milieustraat te brengen. Opwaarderen van uw milieupas kan uitsluitend via PIN.

 • Bij locatie de Tweemat parkeert u uw auto op de parkeerstrook aan de rechterkant bij de ingang van de milieustraat. Op de eerste zuil (in het glazen hokje) kunt u uw milieupas opwaarderen. Bij de tweede zuil kunt u met uw milieupas betalen voor het afval wat u in wilt leveren.
 • Bij de locatie Vagroen locatie Top Gaarkeuken is maar 1 zuil. Hier kunt u uw milieupas opwaarderen en ook betalen voor het afval wat u wilt inleveren. Bij binnenkomst op het terrein rijdt u rechtdoor achter het gebouw langs. Voor de slagboom staat de kiosk onder de overkapping aan de rechterzijde voor de slagboom.
 • Houd uw milieupas voor de paslezer. Vervolgens kunt u kiezen welk bedrag u wilt toevoegen.
 • Doe nu uw bankpas in het PIN-apparaat (of houd uw bankpas voor het icoon voor contactloos betalen) en voer uw PIN-code in. Nadat u op OK heeft gedrukt, kunt u nog kiezen voor een PIN-bon. De transactie wordt verwerkt en het saldo op uw milieupas wordt opgewaardeerd.
 • Wil u een ander bedrag dan het standaardbedrag op uw milieupas zetten? Klik dan op de button "Anders" en voer het bedrag in waarmee u wilt opwaarderen. Klik vervolgens op de rode knop "Pinnen".
 • De transactie wordt verwerkt en het saldo op uw milieupas wordt opgewaardeerd.
 • Wanneer u zich heeft vergist, druk dan op de STOP-knop op het PIN-apparaat.
 • Het maximumbedrag wat u op milieupas kunt bijschrijven is € 200,00.

Wie kunnen allemaal op de milieustraat terecht?

Voor wie?

De milieustraten zijn bedoeld voor particuliere huishoudens uit de gemeente Westerkwartier. Voor het inleveren van afval op een van de milieustraten, heeft u een milieupas nodig. Inwoners kunnen gratis een milieupas aanvragen.

Voor wie niet?

Bewoners van vakantiewoningen en recreatieparken, bedrijven, verenigingen, scholen, stichtingen en dergelijke. Zij kunnen géén gebruik maken van de milieustraten. Zij kunnen hun afval bij een commerciële aanbieder inleveren. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met een bedrijf naar keuze.

Mag ik grond en/of graszoden inleveren op de milieustraat?

Op grond van de vergunning is het op de Tweemat niet toegestaan om grond op te slaan. Daarom kunt u geen grond of graszoden inleveren bij de Tweemat. Meer informatie over het afvoeren van grond.

Mag ik met een bedrijfsauto, vrachtauto of trekker naar de milieustraat?

Bedrijven mogen hun afval niet naar milieustraten brengen. De milieustraten zijn bedoeld voor afval van particuliere huishoudens en niet voor bedrijfsafval. Er worden enkele uitzonderingen gemaakt, wanneer het duidelijk om is dat het niet om bedrijfsafval gaat. 

Bedrijfsauto’s met belettering

Deze krijgen wel toegang tot de milieustraat, als het aangeboden afval afwijkt van de branche zoals dat door middel van belettering op de auto is aangegeven. Bijvoorbeeld: een bedrijfsauto van een schilder mag geen vensterglas afleveren maar wel houten balken of planken. Iedereen die zich hier niet aan houdt kan de toegang tot de milieustraat worden ontzegd.

Bedrijfsauto’s zonder belettering

Deze mogen afval gewoon naar de milieustraat brengen. Is het afval overduidelijk afkomstig van een bedrijf, dan wordt het geweigerd.

Vrachtauto's en trekkers

Vrachtauto’s en tractoren worden niet toegelaten op de milieustraten.

Openingstijden

Voor een bezoek aan een milieustraat hoeft u geen afspraak te maken.

Deze week
ma.--
di.--
wo.--
do.--
vr.--
za.-
zo.Gesloten
Volgende week
ma.--
di.--
wo.--
do.--
vr.--
za.-
zo.Gesloten

Locatie

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.