Gehandicaptenparkeerkaart
Met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.
U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels.
Er zijn drie soorten kaarten.
- Bestuurderskaart (B)
- U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
- U kunt zelf auto rijden.
- Passagierskaart (P)
- U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
- U kunt niet zelf auto rijden. U bent continu afhankelijk van de bestuurder.
- U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Bijvoorbeeld als u blijvend in een rolstoel zit.
- Instellingenkaart (I)
- Het bestuur van een instelling waar mensen met een beperking verblijven, kan voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.
Hoe werkt het?
- De parkeerkaart staat op naam van een persoon.
- De parkeerkaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken.
- De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig.
Wat moet ik doen?
- U vraagt bij uw gemeente een aanvraagformulier op voor de GPK en dient deze ingevuld met 1 pasfoto in bij uw gemeente.
- U krijgt een oproep voor een medisch onderzoek door een instantie die de gemeente heeft aangewezen. Deze instantie onderzoekt uw lichamelijke beperking.
U kunt het aanvraagformulier telefonisch aanvragen. Telefoonnummer 14 0594, bereikbaar op werkdagen van 08.00 uur tot 12.00 uur.
Ook kunt u via de mail een aanvraag doen via het mailadres backofficewmo@westerkwartier.nl. Vermeld in de mail uw naam, adres, telefoonnummer en de reden waarom u een aanvraag doet.
De gehandicaptenparkeerkaart verlengen
Een verlenging voor de parkeerkaart kunt u aanvragen via een aanvraagformulier. U kunt dit formulier telefonisch (14 0594) aanvragen of het formulier ophalen bij één van de balies van de gemeentehuizen in Leek of Zuidhorn.
U betaalt dan alleen de legeskosten.
Na toekenning tot en met 4 jaar moet u opnieuw gekeurd worden.
Het verlengen van een kaart kan vanaf 6 weken voor de aflopende datum die op de kaart vermeld staat.
Wat kost het?
- Voor de medische keuring betaalt u € 54,60 ongeacht of de GPK wordt toegekend.
- Voor de kaart betaalt u € 18,70 aan legeskosten.
De kosten kunt u voldoen bij het ophalen van de kaart of anders wordt u een factuur toegestuurd.