Pagina opties

Groter

Duurzaamheid

De gemeente Westerkwartier zet in op duurzaamheid in brede zin: duurzame energie, circulaire economie én een kansrijke samenleving. Hiervoor heeft de gemeente leningen en (onderwijs)projecten om duurzaamheid te stimuleren.

Zo wil de gemeente voldoen aan nationale en internationale afspraken zoals het landelijke Energieakkoord en het VN-klimaatakkoord van Parijs.

Duurzaamheidslening

Wilt u energiezuinig en comfortabeler wonen? Met de duurzaamheidslening financiert u energiebesparende maatregelen in en aan uw woning.

Duurzaamheidslening

Duurzaam wonen en financiering

Informatie over subsidies en financiering

Duurzaam wonen en financiering

Windmolens

Afbeelding

Duurzaamheidsbeleid 2020-2025

Het college van de gemeente Westerkwartier heeft het Duurzaamheidsbeleid 2020-2025 en het bijbehorende jaarplan 2020-2021 vastgesteld. Hierin staat aangegeven met welke duurzame initiatieven de gemeente aan de slag gaat .

Uitleg over het duurzaamheidsbeleid in tekst en in een korte animatiefilm.

Duurzaamheidsbeleid 2020-2025

Duurzame energie

Om het milieu te ontlasten en kosten te besparen is het zowel voor bedrijven als particulieren enorm interessant om gebruik te maken van duurzame energie. Ook informatie over de Regionale Energie Strategie (RES) is op deze pagina te vinden.

Duurzame energie

Duurzaam ondernemen

Dat het verduurzamen van onze gemeente belangrijk is, moge duidelijk zijn. Maar niet alleen wij als gemeentelijke organisatie en onze inwoners moeten hierin stappen maken, ook u als ondernemer binnen de gemeentelijke grenzen speelt hierin een belangrijke rol.

Duurzaam ondernemen

Zonnepanelen

Afbeelding

Duurzame initiatieven

Binnen de gemeente Westerkwartier zijn vele partijen actief als het gaat om duurzame initiatieven. Van bewonersgroeperingen tot grote bedrijven, maar met oog voor lokaal eigenaarschap.

Duurzame initiatieven

Duurzame mobiliteit

De gemeente Westerkwartier vindt het belangrijk elektrisch rijden te stimuleren en samen met marktpartijen laadinfrastructuur te realiseren.

Duurzame mobiliteit

Laadpaal voor elektrische auto's

Overal in de gemeente vindt u laadpalen voor elektrische auto's.

Alle openbare laadpalen in Nederland

Toets in in het zoekscherm uw locatie en u ziet een overzicht van de oplaadpunten.

Laadpaal aanvragen

Hebt u een (plug-in hybride) elektrische auto of motor en is het niet mogelijk om een laadpaal te plaatsen op uw eigen grond? U kunt dan een openbare laadpaal aanvragen.

Openbare laadpaal aanvragen

Energiecollectieven

Voor energiecollectieven bestaat sinds de zomer van 2020 een subsidieregeling. Hiermee kunnen bijvoorbeeld opstartkosten voor een energiecoöperatie of kosten voor een haalbaarheidsonderzoek worden gedekt.

Meer informatie over energiecollectieven