Energie besparen kan iedereen. Dat is goed voor je portemonnee en goed voor het klimaat. Want alles wat je bespaart hoef je niet op te wekken en niet te betalen. Een goed geïsoleerd huis is ook lekker warm in de winter en koeler in de zomer. Besparen zit in kleine dingen zoals het licht uitzetten en verwarming op 60 zetten, maar ook in grotere maatregelen zoals isolatie van dak en vloer. Als je huis goed is geïsoleerd zijn zonnepanelen om je eigen elektra op te wekken een mooie volgende stap! Vraag het lokale energieloket om advies. 

De gemeente Westerkwartier heeft verhalen verzameld van duurzame inwoners. Wat doen zij? Laat je inspireren en ga zelf ook aan de slag!

Sieta en Johan gaan voor zelfvoorzienend: In hun knusse woonboerderij is het in sommige kamers nog net zo koud als buiten. Tijd voor een verduurzamingsslag! De woning wordt volledig geïsoleerd en daarbij ook voorzien van het best isolerende glas. Ook willen ze hun eigen energie gaan opwekken met als uiteindelijke doel om zelfvoorzienend te worden. Dat past helemaal bij hun leefstijl, ze eten al jaren groente en fruit uit eigen tuin en hebben in plaats van een koelkast een kelder.

Joop en Gea gaan voor lagere kosten: De verbouwing en verduurzaming van hun 100 jaar oude woning heeft ervoor gezorgd dat hun woonlasten flink omlaag zijn gegaan. Wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen. Het verduurzamen hebben zij stap voor stap aangepakt en de woning is nu zelfs aardgasvrij! 
 

Iris en Stephan gaan voor wooncomfort: De woning van Iris en Stephan moest volledig worden gestript en opnieuw worden ingericht om het huis weer van deze tijd te maken. Die verbouwing werd meteen ook aangegrepen om het huis te verduurzamen. Het huis is volledig geïsoleerd en dat maakt het binnen een stuk aangenamer. De vloerverwarming hoeft maar een paar uur per dag aan om het binnen lekker warm te houden. Dat scheelt geld terwijl ze genieten van maximaal wooncomfort!