Vluchtelingenopvang Midwolde

Het college van burgemeester en wethouders heeft het COA een aanbod gedaan om in het voormalig kantoorpand Hoofdstraat 101-1 in Midwolde voor een periode van maximaal 3 maanden 70 vluchtelingen uit Ter Apel op te vangen. Daarna wordt de locatie geschikt gemaakt voor 80 Oekraïense ontheemden die momenteel in Grootegast wonen.

Dit is nodig is, omdat in de rest van Nederland te weinig wordt gedaan om het acute probleem op te lossen. Uit humanitaire overwegingen en solidariteit met Ter Apel en de gemeente Westerwolde heeft het college daarom besloten dit aanbod te doen. Het aanbod is op dit moment onderwerp van gesprek tussen gemeente en het COA.

Locatie, wie en hoe lang

De opvanglocatie is het kantoorpand aan de Hoofdstraat 101-1 in Midwolde en het parkeerterrein eromheen. Dit pand is eigendom van de gemeente en geschikt om op korte termijn in te richten voor de opvang. 

Het pand kan maximaal 3 maanden en tot uiterlijk 1 juni 2024 worden ingezet voor de opvang van 70 vluchtelingen uit Ter Apel, die bij aankomst in Ter Apel niet direct kunnen worden geholpen.

Na hun vertrek wordt de locatie klaar gemaakt voor de ontvangst van de 80 ontheemden uit Oekraïne. Die verblijven nu in Grootegast. Zij verhuizen eind juni 2024 naar de locatie.

Het college gaat uit van een gebruik van 2 jaar voor de Oekraïne-opvang. In het 2e  jaar evalueert de gemeente de opvang. Mocht de opvang langer nodig zijn dan gaat de gemeente tijdig met de omwonenden in gesprek hierover.

Voorwaarden

De gemeente heeft de volgende voorwaarden gesteld:

  • geen veiligelanders
  • geen ongedocumenteerden en ongeregistreerden
  • een evenwichtige verdeling van gezinnen en alleenstaanden
  • medische zorg georganiseerd door het COA (GZA)
  • gemeente verzorgt de begeleiding op locatie, 24/7 beveiliging en de inrichting
  • COA betaalt de kosten en ondersteunt
  • overlastgevers worden teruggestuurd
  • bij aanhoudende overlast wordt deze vorm van opvang beëindigd.

Indien het COA niet aan deze voorwaarden kan voldoen, wordt het aanbod ingetrokken en gaat de opvang van vluchtelingen uit Ter Apel op deze locatie niet door.

Meer weten?

Heeft u vragen, zorgen of wilt u iets met ons delen over deze plannen voor opvang, dan kunt u bellen met 06 14 59 79 59 of mailen naar tgo@westerkwartier.nl.