Melding woon- en leefomgeving

Ziet u iets wat stuk is of opgeruimd moet worden? Dan kan u hiervan een melding doen bij de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan (zwerf)afval, (overhangend) groen, een kapotte of losliggende stoeptegel, een omgevallen boom, een container, overlast van de buren, overlast van hondenpoep of kapotte lantaarnpaal.

Melding doorgeven

U gaat naar de website van BuitenBeter, daar kunt u een melding aan ons doorgeven. U ziet eerst een kaart met alle huidige meldingen. Rechtsboven in het scherm kunt u een 'nieuwe melding' maken.

Melding openbare ruimte

Wij vinden het belangrijk dat uw woon- en leefomgeving veilig en netjes is. Denk aan openbare plekken, zoals pleinen, wegen, parken, groenstroken, speeltuinen of sportvelden. U helpt ons met het netjes houden van uw woon- en leefomgeving met het invullen van een melding.

Als u iets ziet dat stuk is of opgeruimd moet worden, doet u hiervan een melding bij de gemeente. Kleine problemen en ernstige problemen lossen we vaak meteen op. Minder dringende zaken plannen we in. U kunt er zelf voor kiezen of u op de hoogte wil blijven van de afhandeling van uw melding. Hoe beter u het probleem en de locatie omschrijft, hoe gemakkelijker wij het op kunnen lossen.

App downloaden

U kunt uw melding ook doen via de gratis BuitenBeter app.

App downloaden

Spoed (missend putdeksel, gat in de weg, enzovoort)

Bij spoedzaken zoals een gat in de weg, een vermiste putdeksel of rioolverstopping, belt u met de gemeente op telefoonnummer 14 0594. Bij spoedeisende meldingen komen wij direct in actie.

Hoe lang duurt het?

We behandelen uw melding binnen tien werkdagen. Dit betekent niet altijd dat de situatie dan ook opgelost is. Als we meer tijd nodig hebben ontvangt u hierover bericht.

Storing openbare verlichting

De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare verlichting, bijvoorbeeld van de lantaarnpalen. Het onderhoud van deze verlichting wordt gedaan door Dynniq. De gemeente heeft samen met Dynniq afspraken gemaakt over bijvoorbeeld reactietijden wanneer een storing wordt doorgegeven. Meestal moet er binnen tien dagen naar de storing gekeken worden.

Storingen aan openbare verlichting kunt u online doorgeven met het formulier 'melding kapotte straatverlichting' . Let op: geef bij het melden van de storing ook het mastnummer door. Dit nummer staat op een sticker op de lantaarnpaal. De sticker is ongeveer op ooghoogte.

Melding kapotte straatverlichting doorgeven

Rioolverstopping

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van het riool tot aan de grens van uw grond (perceel). De eigenaar van het perceel (de grond) is verantwoordelijk voor het onderhoud van het riool op zijn eigen terrein. Daar hoort ook het ontstoppingsstuk of ontstoppingsputje (ontstoppingspunt) bij.

Wil u weten of uzelf of de gemeente verantwoordelijk is voor de ontstopping? Bekijk dan de pagina rioolverstopping.

Is gemeente verantwoordelijk voor de verstopping kunt u de gemeente bellen via telefoonnummer 14 0594

Andere soorten meldingen (dieren/overlast/ruzie)

  • Gevonden dieren en gewonde wilde levende dieren: bel de dierenambulance: 06 2761 6762
  • Overlast melden die nu aan de gang is? Bijvoorbeeld burenoverlast, overlast door jongeren, drugs- en alcoholgebruik: bel de politie.
  • Voorwerpen of plekken die niet van de gemeente zijn: neem contact op met de eigenaar.

Kijk voor meer informatie over overlast op de website van de GGD.

Ruzie met uw buren en komt u er zelf niet uit? Schakel buurtbemiddeling in

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.