Ieder kind heeft recht op onderwijs en u zorgt er zelf voor dat uw kind op school komt. Meestal is dit geen probleem omdat de school op loop- of fietsafstand van de woning ligt. Sommige kinderen gaan naar een speciale school waardoor ze verder moeten reizen. Mogelijk komt u in aanmerking voor leerlingenvervoer.

Leerlingenvervoer is een financiële bijdrage van de gemeente om uw kind naar school te brengen. Of u voor leerlingenvervoer in aanmerking komt is afhankelijk van het soort onderwijs en de afstand van huis naar school.

Wanneer kom ik in aanmerking?

  • Uw kind gaat naar het speciaal basisonderwijs (sbo) of speciaal onderwijs (so) en moet verder dan 6 kilometer reizen.
  • Uw kind volgt bijzonder basisonderwijs (op basis van geloofs- of levensovertuiging) en moet verder dan 6 kilometer reizen.
  • Uw kind kan door een structurele handicap niet zelfstandig naar school reizen.

Let Op! Gaat uw kind naar een middelbare school en kan hij zelfstandig reizen, dan is leerlingenvervoer niet mogelijk. De gemeente vergoed geen buskaart.

Hoe werkt het?

Voor elk schooljaar moet u een digitale aanvraag doen. U heeft hiervoor uw DigiD inlogcode nodig. Is uw aanvraag compleet dan ontvangt u van ons binnen 8 weken een beslissing op uw aanvraag.

Structurele wijzigingen leerlingenvervoer doorgeven:  

  • De leerling gaat verhuizen
  • De leerling gaat van school veranderen
  • De leerling gaat van naschoolse opvang veranderen
  • De leerling gaat stoppen met leerlingenvervoer
  • U heeft een nieuw telefoonnummer

Wijziging online doorgeven

Wat kost het?

In de meeste gevallen is leerlingenvervoer voor u gratis. Alleen voor vervoer naar een reguliere basisschool moet u mogelijk een eigen bijdrage betalen.

Wanneer u twijfelt of u in aanmerking komt bel ons dan op 14 0594 of mail leerlingenvervoer@westerkwartier.nl .

Aanvullende informatie

U kunt bij de gemeente terecht voor financiële hulp. Wij bekijken samen met u waar u recht op heeft. U vindt hier meer informatie over inkomensondersteunende maatregelen.

Heeft u een laag inkomen en kunt de (reis)kosten voor uw opleiding of de opleiding voor uw kind niet betalen? Dan kan het Studiefonds misschien helpen. Op de website van de Provincie Groningen(externe link) staan de voorwaarden voor het Studiefonds.

Heeft u vragen over geld of heeft u moeite het overzicht te bewaren over al uw inkomsten en uitgaven? En wilt u uw administratie graag wat meer op orde krijgen? Sociaal Werk De Schans biedt ondersteuning en begeleiding. Op de website van Sociaal Werk de Schans(externe link) leest u hier meer over.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.