We zijn beheerder van de gemeentelijke wegen. We richten deze wegen zo in, dat weggebruikers begrijpen welke regels er gelden. Het is aan de bestuurders het rijgedrag aan te passen aan de inrichting van de weg. En zich te houden aan de geldende  verkeersregels. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid bij de weggebruikers.

Wilt u een melding doen over onveilige verkeerssituaties bij u in de straat?

Bijvoorbeeld een melding over te hard rijdend verkeer? Dan kunt u dit doen bij het VVN Participatiepunt(externe link) (van Veilig Verkeer Nederland). 

Wilt u een melding doen over een spoedgeval?

U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een gat in de weg of een kapotte putdeksel. Dan kunt u dit doen door het Melding woon- en leefomgeving te doen. Op de pagina Melding woon- en leefomgeving vindt u alle informatie voor het maken van een spoedmelding.

VVN Participatiepunt 

De meldingen in het VVN Participatiepunt bespreken we in de werkgroep Knelpunt en Participatie. De werkgroep bestaat uit medewerkers van Veilig Verkeer Nederland, de politie en de gemeente. 

VVN verzamelt de meldingen uit de buurt

Zo nodig voert VVN verkeersmetingen uit om te kijken wat er aan de hand is. Indien nodig komt een verkeersconsulent van VVN bij u langs om de situatie te bekijken. De meldingen bespreekt VVN met de politie en met de gemeente om zo gerichte maatregelen te kunnen treffen. .

Mogelijke maatregelen

Verkeersveiligheid(sbeleid) is altijd een samenspel van de inrichting van de weg, het beïnvloeden van het gedrag van de weggebruiker en handhaving. Aanpassingen aan de inrichting kosten tijd en zijn niet altijd mogelijk of toereikend. Beïnvloeden van gedrag biedt sneller mogelijkheden. Handhaving zetten we als laatste mogelijkheid in.

We kunnen op verschillende manieren inspelen op het gedrag van bestuurders

Verandering van verkeersonveilig naar verkeersveilig gedrag begint met bewustwording: ‘Wat is toegestaan en veilig en hoe draag ik zelf bij aan de verkeersveiligheid?’. We doen dit onder andere door het plaatsen van snelheidsdisplays (smileys). Daarnaast zetten we in op het handhaven van snelheid en rijgedrag van bestuurders. Ook vragen we de buurt zelf om actie te ondernemen. VVN kan buurtbewoners helpen met het opzetten van buurtacties.