Tolbertervaart Noord: Veel gestelde vragen

Op 18 juni heeft de gemeenteraad het Masterplan voor Leek-Tolbert vastgesteld, waarin Tolbertervaart Noord is aangewezen als prioritair gebied voor woningbouwontwikkeling. Door de hoge woningvraag en beperkte uitbreidingsmogelijkheden binnen de bebouwde kom, wordt gekeken naar uitbreiding aan de westkant van Leek.

We bevinden ons momenteel in de onderzoeksfase naar de haalbaarheid van woningbouw in dit gebied. Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over dit project. Heeft u een vraag die hier niet tussen staat? Neem dan gerust contact met ons op.

1. Waarom onderzoekt de gemeente woningbouw in dit gebied?

Er is in Leek-Tolbert een grote behoefte aan woningen. Binnen de bestaande bebouwde kom is onvoldoende ruimte. Aan de noord-, oost- en zuidzijde van Leek zijn geen mogelijkheden voor uitbreiding. Daarom is Tolbertervaart Noord in het door de raad vastgestelde Masterplan Leek-Tolbert aangewezen als zoekgebied voor uitbreiding.

2. Wat is de impact op het landschap?

Het plangebied ligt in het houtsingellandschap van het Zuidelijk Westerkwartier. Deze houtsingelhoofdstructuur is beschermd in de provinciale omgevingsverordening en het gemeentelijk beleid. Er zit een grote spanning op de wens om tot nieuwe woongebieden te komen aan de westkant van Leek-Tolbert, terwijl tegelijkertijd in dit gebied aanmerkelijke de natuur- en landschapswaarden te vinden zijn. Elke ontwikkeling moet zorgvuldig worden afgewogen met het behoud van landschappelijke kwaliteiten.

3. Is er al een besluit genomen?

Nee. In het door de raad vastgestelde Masterplan Leek-Tolbert staat dit gebied als zoekgebied voor woningbouw. Aanvullende onderzoeken bepalen of en hoe Tolbertervaart Noord doorgaat. We maken eerst een omgevingsprogramma. Daarna moet nog een omgevingsplan worden vastgesteld, voordat er woningen gebouwd kunnen worden. Bij de besluiten over het omgevingsprogramma en het omgevingsplan nemen we ook het resultaat uit het participatieproces mee.

4. Wat staat er in een omgevingsprogramma?

We stellen een omgevingsprogramma en een planm.e.r.-beoordelingsnotitie op. In het gebiedsgerichte programma worden de kaders voor de ontwikkeling van woningbouw beschreven. De gemeente heeft vrijheid in de opzet van het omgevingsprogramma, er zijn geen strakke richtlijnen voor. In de planm.e.r.-beoordelingsnotitie worden op basis van de kenmerken en ligging van het plangebied en de uitgangspunten voor het omgevingsprogramma de potentiële milieugevolgen in beeld gebracht. 

5. Wat gebeurt er met de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG)?

Op 13 december 2023 heeft de raad een besluit genomen over het vestigen van WVG voor het plangebied van Tolbertervaart Noord. De WVG is drie jaar geldig en verloopt op 12 december 2026. Bij vaststelling van het omgevingsprogramma loopt de WVG automatisch nog eens drie jaar door.

6. Wanneer worden er bijeenkomsten georganiseerd?

Vanaf begin 2026 worden bijeenkomsten georganiseerd over de planvorming Tolbertervaart. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en belangstellenden zijn van harte welkom! Meld u aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. 

7. Wanneer start de bouw van woningen?

Als alle stappen voorspoedig verlopen, kan de woningbouw op z’n vroegst in 2031 starten.

8. Waar kan ik op de hoogte blijven?

Via onze website verschijnt actuele informatie, documenten en uitnodigingen . 

9. Waar kan ik terecht met vragen?

Neem contact op met projectleider Femke Roodbergen via info@westerkwartier.nl of bel 14 0594.