Vooral in de herfst en de winter worden houtkachels en haarden weer gebruikt. Ook al is het stoken van hout gezellig en bruikbaar voor het (bij)verwarmen in huis, de rook van een houtkachel of haard is niet goed voor de gezondheid.

In het stookseizoen leidt het gebruik van houtkachels soms tot geur- en gezondheidsklachten bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. De manier van stoken speelt daarbij vaak een belangrijke rol. Bij een slechte verbranding komt veel fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. Ook zijn kachels en haarden een bron van geurhinder.

Voor het milieu is het beter om uw woning op een andere manier te verwarmen. Dat kan op een duurzame manier door bijvoorbeeld gebruik te maken van zonnepanelen, een zonneboiler of een waterpomp. Op de website van milieucentraal(externe link) kunt u daar meer informatie over vinden.

Wilt u toch een houtkachel aanschaffen of gebruiken?

Kies dan voor een pelletkachel als sfeerverwarmer of bijverwarmer. Dit is beter dan een gewone houtkachel, speksteen- of tegelkachel. Een pelletkachel is namelijk veel schoner en efficiƫnter. Bij matig gebruik (denk aan 2 avonden per week) draagt een pelletkachel beperkt bij aan luchtvervuiling. Gebruikt u een pelletkachel als hoofdverwarming (dus dagelijks in het stookseizoen)? Dan leidt dat wel tot een behoorlijke hoeveelheid fijnstof.

Het juiste moment gebruik maken van een houtkachel zorgt er voor dat er minder kans is op overlast in de omgeving. Bij weinig wind blijft de rook langer hangen. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijn stof, verergert rook de situatie. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Kijk op de Stookwijzer(externe link). Zo weet u wanneer het vuur beter uit kan blijven. En meld u ook aan voor de stookalert van het RIVM(externe link).

Tips voor de aanschaf van een kachel en het stoken van hout(externe link)

Overlast door houtrook

Als u zelf hout stookt kan uw omgeving overlast hebben van de rook. Het kan ook zo zijn dat u zelf overlast ervaart door houtstook in uw omgeving. U kunt dan het volgende doen.

  • Ga in overleg met uw (stokende) buren. Misschien zijn uw houtstokende buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u last heeft van hun rook. En vertel dat er manieren zijn waarop zij de overlast kunnen beperken. Vaak kan de overlast eenvoudig worden verholpen omdat er verkeerd gestookt wordt.
  • De houtstoker is zich vaak niet bewust van de overlast. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de houtstokers wel maatregelen wil nemen om overlast te beperken. Zij zijn bijvoorbeeld bereid om de barbecue te vervangen door een schonere, of de vuurkorf of open haard of houtkachel minder vaak aan te doen. Richt u niet op de schuldvraag maar maak onderling afspraken om de overlast op te heffen of te verminderen. Bijvoorbeeld het stoken te beperken tot bepaalde uren van de dag of het aanpassen van het rookkanaal.
  • Komt u er samen niet uit dan kunt u contact opnemen met de gemeente Westerkwartier. De mogelijkheden om handhavend op te treden zijn op dit moment beperkt. Daarom vragen wij u om onderling afspraken te maken. Eventueel kan via de gemeente ook buurtbemiddeling ingezet worden om u te helpen om tot een oplossing te komen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.