In de zomer van 2020 vroegen we inwoners van de gemeente naar de mooiste fietstochten. De volgende fietstochten hebben we daaruit gekozen en aangevuld met extra routes.

Middag-Humsterland: Vanuit Aduard naar Garnwerd

Een route van Jantine Postma - totaal 24 km

Fietsen hebben we herontdekt. Eén van de weinige voordelen van de corona. Samen met de kids hebben we een prachtige fietstocht gemaakt met een picknick onderweg. We zijn vanaf Aduard richting wierummerschouw gefietst, toen richting Garnwerd over een prachtig fietspad waar we heerlijk konden picknicken op een prachtig plekje met uitzicht over het weiland en de koeien. Bij Garnwerd een lekker ijsje gehaald bij het café naast de molen en via Fransum weer terug. Voor de prachtige tocht zie het kaartje van de gefietst route.

Middag-Humsterland

Een route van Lex van Wijngaarden

Fietsrondje Middag-Humsterland. Startend vanuit Niehove (mooiste dorp van Nederland) via Frytum, Piloersemaborg/Den Ham naar het kerkje van Franssum. Vandaar via Beswerd en de Brillerij naar Wetsingersluis. Aan de andere zijde van het Reitdiep naar Garnwerd. Vandaar via Aduarderzijl, Ezinge, Saaksum en Oldehove weer terug naar Niehove. Vanuit Garnwerd kan nog een extra ommetje gemaakt worden buiten de gemeentegrens: via Allinghuizen en Schilligeham naar het veerpontje over het Reitdiep naar Aduarderzijl. Heerlijk genieten van het oudste cultuurlandschap van West-Europa met wierden, oude wadslenken, schilderachtige dorpjes, middeleeuwse kerken. En wat te denken van een koffiestop bij Café Hammingh in Garnwerd of de Eisseshof te Niehove?

Coulissen landschap route Zuidelijk Westerkwartier

Een route van Bouwe de Vries

Vanaf knooppunt 85 in Marum naar knooppunt 09 via 1 van de oudste kerkepaden van Nederland, Onderweg kom je onder ander bij de Coendersborg langs, bij knooppunt 09 naar knooppunt 11 bij het steenhuus ,wat ook te bezoeken is,bij knooppunt 11 naar 17,19 en 18.
Hier fiets je door het prachtige beekdal van het oude diep.
Vervolgens richting de coulissen van Doezum en Opende via knooppunten 23,26,25,87,49,88,88 en 90.
Onderweg lekker een kopje koffie bij camping de Watermolen gelegen aan een prachtige pingo, dit een bolvormig meertje gevormd in de ijstijd.
Via knooppunt 82 en 80 komt u over de Leidijk, bij de Jilt Dijksheide is nog een restant hoogveen zichtbaar.
Via de bossen van Trimunt naar knooppunt 50 en 77.
Via de Haarsterweg met ook een echt coulissen landschap aan beide kanten van de weg terug naar Marum via knooppunten 83,84 en 20 terug naar 85.

Fietstocht langs Boerakker & Coendersborg vanuit Tolbert

Een route van Jantien Lagerweij

We wonen hier nu al een jaar of wat, maar genoeg dingen hebben we echt nog nooit gezien. Dus gaan we in deze "staycation" onze nieuwe gemeente maar eens verkennen. Want vakantie gaat over uitrusten, samen zijn, en af en toe nieuwe dingen doen, zegt Ben Tiggelaar. Vandaag een fietstocht langs Boerakker, met een heus pontje!! En langs de Coendersborg in Nuis, via een schattig schelpenpad achterlangs naar het Steenhuis in Niebert. Fantastisch. 23 km. Aanrader! Route 15, 16, 28, 27, 31, 26, 23, 18, 22, 9, 11 17, 16. Schelpenpad tussen 9 en 11. Pontje tussen 27 en 31, over het Wolddiep.

Noordwestelijk Westerkwartier vanuit Zuidhorn

Route door gemeente Westerkwartier

Aan de noordwestelijke zijde van het Westerkwartier liggen zeekleipolders. Deze zijn ontstaan vanaf de 13e eeuw toen grote delen van de Lauwerszee werden ingepolderd. Het is een open gebied met monumentale boerderijen.

Deze route gaat deels door dit gebied.

Zuidelijk Westerkwartier door Nienoord

Route door gemeente Westerkwartier