DigiD is een online legitimatiesysteem. DigiD staat door Digitale Identiteit. Met uw DigiD kunt u niet alleen bij uw gemeente, maar ook bij andere overheidsinstellingen terecht, zoals de belastingdienst, het CBR en de Rijksoverheid. U kunt steeds meer zaken online regelen bij de gemeente Westerkwartier. U hoeft hiervoor niet meer naar het gemeentehuis. Vaak moet u zich wel legitimeren. Hiervoor heeft de overheid DigiD ontwikkeld.

Bij gemeente Westerkwartier kunt u voor veel aanvragen alleen nog inloggen met de DigiD app of sms-controle. U heeft dan uw telefoon nodig bij het inloggen. Zo zijn uw persoonlijke gegevens nog beter beschermd. Download de DigiD app of stel inloggen met sms-controle in uw DigiD account.

DigiD aanvragen

Vraag uw DigiD aan via de DigiD app of via het aanvraagformulier op de website van DigiD. U ontvangt na de aanvraag een brief met activeringscode. Activeer uw DigiD met deze activeringscode.

Meer informatie en het aanvraagformulier vindt u op DigiD.nl

DigiD: Aanvragen en activeren

Wat heb ik nodig?

Voor uw aanvraag heeft u het volgende nodig: 

 • burgerservicenummer (BSN)
 • adres waarop u staat ingeschreven bij uw gemeente
 • (mobiele) telefoon

Na uw aanvraag krijgt u een brief met een activeringscode om uw DigiD te activeren. DigiD stuurt deze brief binnen 3 werkdagen naar het adres waarop u ingeschreven staat in uw gemeente.

Inloggen met de DigiD app

De DigiD app is de makkelijkste manier om veilig in te loggen. Zo zijn uw persoonlijke  gegevens nog beter beschermd. U hoeft geen wachtwoord te onthouden. Alleen een pincode die u zelf kiest.

Wat heb ik nodig?

Een smartphone of tablet met iOS (12 of hoger) of Android (7.0 of hoger).

Hoe werkt de DigiD app?

 • Open de website waar u wilt inloggen en kies voor Inloggen met DigiD app’. Voer uw pincode in.
 • Opent u deze website op uw desktop? Neem dan eerst de koppelcode uit de app over en scan met uw smartphone de QR-code op de website. Voer hierna uw pincode in.

Bekijk de video ‘Inloggen met de DigiD app’ voor een stap-voor-stap uitleg.

Hoe regel ik het?

Download de app alleen uit de officiële App Store (iOS) of de Google Play Store (Android). Voordat u de app kunt gebruiken, moet u deze activeren. Op digid.nl staat een stappenplan over hoe u dit doet.

Ik heb geen smartphone

U kunt ook inloggen met een sms-controle. Voeg uw telefoonnummer toe aan uw DigiD Account en stel inloggen met sms-controle in.

DigiD app

Inloggen met sms-controle instellen

U kunt ook inloggen met een sms-controle. U ontvangt dan een sms-code op uw mobiele telefoon. Of kies voor een gesproken sms-code. Ook deze kunt u op uw mobiele telefoon ontvangen. Voeg uw telefoonnummer toe aan uw DigiD Account en activeer inloggen met sms-controle:

 1. Log in op Mijn DigiD
 2. Klik op Controle via sms aanvragen
 3. Selecteer via een brief
 4. Vul een telefoonnummer in waarop u een sms kunt ontvangen. U kunt ervoor kiezen om een gesproken sms te ontvangen
 5. Voer de sms-code in die u ontvangt op uw telefoon.
 6. U ontvangt binnen 3 werkdagen een brief met een activeringscode waarmee u de sms-controle kunt activeren.

Ik heb alleen een vaste telefoon

Ook als u geen mobiele telefoon hebt kunt u inloggen met sms-controle. U wordt dan automatisch gebeld op uw vaste lijn en ontvangt een gesproken sms-code. Deze manier van inloggen stelt u in op uw DigiD Account.

Kan ik iemand anders toestemming geven (machtigen) om voor mij online zaken te regelen?

Nee, de gemeente Westerkwartier biedt op dit moment de optie van DigiD Machtigen nog niet aan.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.