Pagina opties

Groter
RSS

Nieuws

 • Wmo-vervoer Publiek Vervoer per 1 juli 2020

  (09-07-2020)
  WMOvervoer

  Met deze informatie geven wij een update van het Wmo vervoer zoals deze vanaf 1 juli van toepassing zijn voor alle pashouders. 

 • Duurzaamheidsbeleid 2020-2025 gemeente Westerkwartier vastgesteld

  (09-07-2020)
  duurzaamheid

  Het college van de gemeente Westerkwartier heeft het Duurzaamheidsbeleid 2020-2025 en het bijbehorende jaarplan 2020-2021 vastgesteld. Hierin staat aangegeven met welke duurzame initiatieven de gemeente aan de slag gaat.

 • Uitloop werkzaamheden N982

  (09-07-2020)
  logo provincie groningen

  Informatie van de provincie Groningen.

 • Ruim 1 miljoen subsidie voor project om bewuster om te gaan met energie

  (08-07-2020)
  duurzaamheid

  Het Rijk heeft een subsidie van ruim 1 miljoen euro toegezegd aan de gemeenten Appingedam, Delfzijl, het Hogeland, Loppersum en Westerkwartier voor het uitvoeren van de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Deze regeling is bedoeld om particuliere woningeigenaren  te helpen bij het verduurzamen van hun woning. De uitwerking vindt plaats in gezamenlijkheid van de vijf gemeenten met het Energieloket Groningen.

 • Ontdek je plekje deze zomer in het Westerkwartier

  (07-07-2020)
  fietskaart westerkwartier

  Inwoners van het Westerkwartier kunnen deze zomer hun eigen gemeente beter leren kennen door op stap te gaan in het Westerkwartier. Om hen op een idee te geven wat er allemaal te ontdekken is, verspreidt de gemeente deze week een huis-aan-huis een wandel- en fietskaart. Hierop staan ook tips voor uitstapjes naar bijvoorbeeld musea en een overzicht van alle zwemlocaties en bootverhuurmogelijkheden.

 • Maatregelen in de dienstverlening Westerkwartier n.a.v. coronavirus

  (07-07-2020)
  Corona

  Als gemeente Westerkwartier volgen we de landelijke richtlijnen vanuit de Rijksoverheid en RIVM. We stemmen ons beleid continu en in nauw overleg af met de Veiligheidsregio en GGD Groningen. De dienstverlening van de gemeente Westerkwartier blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel hebben we door het coronavirus een aantal aanpassingen gedaan.

 • Maatregelen afvalinzameling Westerkwartier n.a.v. coronavirus

  (07-07-2020)

  Voor de afvalinzameling gelden ook een aantal wijzigingen. Deze vindt u hieronder.

 • Stremming Boventilsterweg Oldehove

  (07-07-2020)

  Van maandag 22 juni tot en met vrijdag 10 juli 2020 is de provincialeweg N982 (Boventilsterweg bij Oldehove) gestremd.

  Meer informatie op de site van de provincie

 • Verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen binnen Veiligheidsregio Groningen

  (06-07-2020)
  logo VR

  De afgelopen dagen hebben demonstraties van groepen boeren met trekkers en andere zware (landbouw)voertuigen op verschillende plekken geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. Deze demonstraties waren vooraf niet gemeld. Hierdoor was het niet mogelijk om afspraken te maken over hoe op een veilige manier gedemonstreerd kon worden.

 • Ondernemers: ‘Verzilver uw dak met zonnepanelen’

  (02-07-2020)
  zonnepaneel

  Beste ondernemer,

  Hierbij willen wij u graag attenderen op het ondersteuningstraject ‘Verzilver uw dak met zonnepanelen’ van de provincie Groningen. De provincie ondersteunt u graag bij de eerste stappen om zonnepanelen op uw bedrijfsdak te krijgen.

 • GlasDraad en Rodin graven samen in Westerkwartier

  (02-07-2020)
  V.l.n.r. wethouder Elly Pastoor van gemeente Westerkwartier, Robert Hoogendorp van Rodin/Snel Internet Groningen en Bertus Franssens van GlasDraad Westerkwartier.

  Met een symbolische starthandeling lieten twee bedrijven - GlasDraad en Rodin - vanmiddag zien dat zij hun krachten gaan bundelen in het Westerkwartier. Beide bedrijven gaan samenwerken bij de aanleg van ieder hun eigen infrastructuur voor snelle internetverbindingen in de gemeente Westerkwartier. De starthandeling vond plaats bij Garnwerd aan Zee.

 • Uitnodiging: online informatieavonden over de gaswinning in Groningen

  (02-07-2020)
  Gaswinning

  Hoe kan het dat in Groningen een van de grootste aardgasvelden van de wereld ligt? Welke maatregelen zullen worden ingezet om de gaswinning uit het Groningenveld zo snel mogelijk af te bouwen? Gaan de aardbevingsrisico’s echt omlaag en hoe meten we dat? Wie bepaalt eigenlijk wanneer een gasveld mag sluiten? En welke gasputten kunnen dan als eerste dicht?

 • Nieuwe noodverordening vanaf 1 juli Veiligheidsregio Groningen

  (01-07-2020)
  Corona

  Vanaf  1 juli geldt in de Veiligheidsregio Groningen een nieuwe noodverordening.

 • Veilig op vakantie

  (01-07-2020)
  woninginbraak

  Vier tips om met een gerust gevoel op vakantie te gaan!

  Het zal je maar gebeuren: terugkomen van een ontspannen vakantie in de zon en inbrekers hebben het hele huis leeggeroofd. Geheel ondenkbaar is het niet, want met de start van de vakanties liggen inbrekers op de loer. Daarom een aantal tips om inbraken te voorkomen.

 • Hulp bij belastingaangifte 2019

  (30-06-2020)
  Hulp bij belastingaangifte

  Bericht van de Bibliotheken Westerkwartier, Humanitas Westerkwartier en Sociaal Werk de Schans

 • Foutparkeerders Nienoordshaven Leek

  (30-06-2020)
  logo westerkwartier

  Het mooie weer leidt de afgelopen weken regelmatig tot parkeeroverlast aan de Nienoordshaven in Leek. Gebruikers van de boothelling parkeren hun auto met trailer op plekken waar dit niet is toegestaan. De rijbaan in de wijk is te smal om te parkeren en moet goed toegankelijk blijven voor hulpdiensten, daarom geldt hier een parkeerverbod en wegsleepregeling.

 • Plan woningbouw Borghlocatie

  (30-06-2020)
  logo westerkwartier

  Woningcorporatie Wold & Waard heeft plannen voor de Borghlocatie, op de hoek Boslaan/Hanckemalaan, in Zuidhorn. Zij willen op dit terrein 24 woningen bouwen.

 • Brief van de burgemeester 30 juni 2020

  (30-06-2020)
  Burgemeester Ard van der Tuuk
 • Maatregelen horeca en evenementen per 1 juli

  (29-06-2020)

  1,5 Meter is altijd de norm!

 • Kinderen testen op het coronavirus

  (29-06-2020)

  Heeft je kind klachten die passen bij het coronavirus? Afhankelijk van de leeftijd van je kind maak je op de volgende manier een testafspraak:

 • Donderdag 2 juli: landelijke actiedag #gemeenteninnood

  (26-06-2020)
  logo westerkwartier

  Bijna alle Nederlandse gemeenten kampen met forse financiële tekorten. Als het Rijk niet over de brug komt, dreigt afbraak van voorzieningen en forse verhoging van lokale lasten. Donderdag 2 juli is de landelijke actiedag van #gemeenteninnood, waarbij zowel digitaal als fysiek in Den Haag aandacht wordt gevraagd voor de nijpende financiële situatie van vele gemeenten.
   

 • Sporten, sportwedstrijden en sportevenementen

  (25-06-2020)
  Corona

  Vanaf 1 juli gelden de volgende regels voor Sporten, sportwedstrijden en sportevenementen.

 • Wegwerkzaamheden Adorp-Winsum, N361

  (25-06-2020)
  stremmingen

  Van maandag 6 juli tot en met zondag 16 augustus 2020 is de provincialeweg N361 vanaf Adorp tot aan de komgrens Winsum gestremd. De omleidingsroute loopt onder meer door de gemeente Westerkwartier via N355-N388 en N355-N983. Zie voor meer informatie: website provincie Groningen.

 • Het onderwijs gaat verder open

  (25-06-2020)
  Corona

  Update 24 juni

 • Landelijke maatregelen per 1 juli

  (25-06-2020)

  1,5 meter is altijd de norm

 • Burgemeester sluit loodsen in Boerakker vanwege illegale hennepkwekerij

  (25-06-2020)

  Op last van burgemeester Ard van der Tuuk zijn op donderdag 25 juni 2020 een aantal loodsen in Boerakker gesloten na de vondst van een hennepkwekerij. De deuren blijven voor 12 maanden gesloten. De hennepkwekerij kwam aan het licht tijdens een politiecontrole in mei.

 • Aanmaningen gemeentelijke belastingen

  (24-06-2020)
  Aanmaning

  Dinsdag, 30 juni 2020, worden er aanmaningen gemeentelijke belastingen 2020 verstuurd.

 • Mark de Haan ontvangt koninklijke onderscheiding bij afscheid raad

  (24-06-2020)

  Burgemeester Ard van der Tuuk heeft woensdagavond tijdens de raadsvergadering een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan ChristenUnie-raadslid Mark de Haan. Hij neemt ontslag als raadslid vanwege persoonlijke omstandigheden.

 • Bedrijven kunnen subsidie krijgen voor coronamaatregelen

  (24-06-2020)
  Subsidie coronamaatregelen

  Bedrijven en instellingen die hun inrichting moeten aanpassen op de anderhalvemetereconomie kunnen hiervoor vanaf 1 juli een aanvraag voor indienen. De subsidieregeling is bedoeld voor bedrijven en instellingen met minder dan vijftig werknemers die coronamaatregelen moeten nemen, zoals bewegwijzering, desinfecteringspompen, spatschermen of een digitaal reserveringssysteem. 

 • Trots op ondernemers

  (23-06-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op ondernemers

 • Gemeente Westerkwartier opent gemeentelocatie Leek weer

  (22-06-2020)

  Vanaf 1 juli kunnen inwoners van de gemeente Westerkwartier weer terecht bij de gemeentelocatie in Leek.

 • ‘Kansen voor duurzame recreatie en toerisme in de 1,5 meter samenleving’

  (19-06-2020)
  Toerisme

  Door de coronacrisis zijn er in de samenleving diverse uitdagingen. Een daarvan ligt binnen  recreatie en toerisme in het Westerkwartier. Het voorseizoen is ‘in het water’ gevallen. De vraag is hoe we het zomerseizoen op een goede manier kunnen invullen?

 • Startschot Lindehoeve Aduard

  (18-06-2020)
  Uitbreidingsplan

  Donderdagmorgen 18 juni (vanmorgen) heeft wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi samen met Thijs van Bree, commercieel directeur van Geveke Bouw & Ontwikkeling, het startschot gegeven voor de bouw van het nieuwbouwplan Lindehoeve in Aduard.

 • Tijdelijke huisvesting Lauwers College Grijpskerk

  (17-06-2020)

  Door onvoorziene groei van het aantal leerlingen kampt het Lauwers College in Grijpskerk met een acuut capaciteitstekort. Sinds de invoering van het Gepersonaliseerd Onderwijs (GO) is het aantal leerlingen fors toegenomen. Om dit op te lossen is gekozen voor tijdelijke huisvesting in het gebouw van Kerkplein 6 die met ingang van het schooljaar 2020-2021 in gebruik kan worden genomen.

 • Peuters Westerkwartier langer naar peuteropvang voor goede voorbereiding basisschool

  (17-06-2020)
  plaatje peuters

  De gemeente Westerkwartier wil dat kinderen nog beter voorbereid naar de basisschool gaan.  Hiervoor wil de gemeente het aantal uren uitbreiden dat kinderen naar de peuteropvang (voorheen peuterspeelzaal)  kunnen en de kwaliteit van de opvang verhogen. Alles is er op gericht kinderen spelenderwijs goed voor te bereiden op school en zo een optimale start in het onderwijs te geven.

 • Aanvraag mantelzorgwaardering 2020

  (16-06-2020)

  Van 1 juli tot 1 oktober 2020 kunnen mantelzorgers, die langdurig en intensief zorgen voor iemand uit de gemeente Westerkwartier een aanvraag indienen voor een VVV-cadeaukaart ter waarde van 50 euro. De gemeente stelt de cadeaukaart beschikbaar als blijk van waardering voor de geweldige inzet van mantelzorgers. Ze nodigt mantelzorgers van harte uit om de waardering aan te vragen.

 • Bericht voor inwoners met een persoonsgebonden budget (PGB) Wmo

  (16-06-2020)

  In april hebben wij alle inwoners met een persoonsgebonden budget (PGB) voor de Wmo een brief gestuurd over de maatregelen tijdens de Corona crisis. De maatregelen die in de brief staan, golden tot 1 juni 2020. Deze maatregelen zijn verlengd tot 1 juli 2020.

 • Voedselakkoord Westerkwartier: Samen zaaien om structureel te kunnen oogsten

  (16-06-2020)

  Op dinsdag 16 juni hebben de gemeente Westerkwartier en de Gebiedscoöperatie Westerkwartier het startsein gegeven voor het opstellen van een Voedselakkoord in het Westerkwartier. Elly Pastoor (Wethouder gemeente Westerkwartier) en Hans Bergsma (Directeur Gebiedscoöperatie Westerkwartier) vertelden op het agrarische bedrijf van Rolf Rozema in Niezijl over het Voedselakkoord.

 • Europese app voor reiziger

  (16-06-2020)
  Reizen in de Europese Unie

  Hoe is het gesteld met coronamaatregelen in andere EU-landen?

 • Webinar Woonvisie Westerkwartier 29 juni

  (15-06-2020)
  Woonvisie gemeente Westerkwartier 2020-2030

  Maandag 29 juni aanstaande van 19.30-20.30 uur organiseert de gemeente Westerkwartier een webinar (presentatie via internet) over het toekomstige woonbeleid voor het Westerkwartier. We nodigen u van harte uit aan dit webinar deel te nemen.

 • Cultuur en corona

  (12-06-2020)
  Cultuur en corona

  Culturele instellingen mogen vanaf 1 juni 12:00 uur weer open. Daarbij gelden de volgende algemene voorwaarden:

 • Nieuwe noodverordening vanaf 15 juni Veiligheidsregio Groningen

  (12-06-2020)
  Corona

  Vanaf 15 juni geldt in de Veiligheidsregio Groningen een nieuwe noodverordening.

 • College wil inkomensgrens huishoudens met kinderen verhogen naar 130% Wsm

  (11-06-2020)

  Het college stelt de raad voor de inkomensgrens voor huishoudens met kinderen van alle minimaregelingen te verhogen naar 130% van het Wettelijk sociaal minimum (Wsm) per 1 januari 2021. De verwachte extra kosten van € 150.000 verwerkt het college in de Begroting 2021. Daarnaast stelt het college voor de samenstelling van de minimaregelingen te herschikken per 1 januari 2021.

 • Landelijke versoepeling maatregelen, wat kan wanneer? (update 9 juni)

  (11-06-2020)
  Corona

  Versoepelen van maatregelen kan alleen als het coronavirus onder controle blijft. Wat kan wanneer? Dat staat in deze factsheet. 

 • Ondanks onzekere tijden laat college haar ambities niet varen

  (10-06-2020)
  Perspectiefnota

  Door de coronacrisis en de stijgende uitgaven Jeugdhulp en Wmo zijn het ook voor de gemeente Westerkwartier financieel gezien onzekere tijden. Toch wil het college als het even kan, blijven inzetten op een stevig ambitieniveau. Het college wil namelijk laten zien dat de heringedeelde gemeente direct waarde levert aan haar inwoners en de regio.

 • Trots op gerenoveerde bruggen en mantelzorgers

  (09-06-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op gerenoveerde bruggen en mantelzorgers.

 • Eemshaven in beeld voor aansluiting windpark Noordzee

  (09-06-2020)

  De locatie Eemshaven in Groningen heeft de voorkeur als aansluitpunt voor het toekomstige windpark op de Noordzee. Dit gezamenlijke, voorlopige advies geven de dertien betrokken Groningse en Friese overheidspartijen aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Compensatie voor de negatieve effecten van de aansluiting is voor de regiopartijen een randvoorwaarde. Begin oktober volgt het definitieve regioadvies en in het najaar neemt het ministerie een besluit over het aansluitpunt en de kabelroute.

 • Begroting 2021: prioriteiten

  (09-06-2020)
  mannetje met geld

  Het jaar 2020 is halverwege en dat betekent dat de gemeente gaat nadenken over de begroting voor het jaar 2021. En daar hebben we onze inwoners bij nodig. Want wat moet de gemeente Westerkwartier in 2021 gaan doen? Of wat juist niet, om op die manier geld te besparen. Wij willen u als inwoners uitdagen om hier over mee te denken.

 • Herinneringsbrieven belastingen

  (08-06-2020)
  logo westerkwartier

  In de eerste week van juni hebben we herinneringsbrieven voor de gemeentelijke belastingen verstuurd. Heeft u een herinneringsbrief ontvangen en heeft u hier vragen over?

 • Bloemen voor mantelzorgers in gemeente Westerkwartier

  (04-06-2020)
  Bloemetjes uidelen

  Meer dan 400 mantelzorgers in de gemeente Westerkwartier, die geregistreerd staan bij Sociaal Werk De Schans, ontvingen op 4 juni een bloemetje uit handen van de medewerkers.

 • Bruggen Zevenhuizen liggen er weer prachtig bij

  (04-06-2020)
  logo westerkwartier

  De vaste brug en de brug De Kromme Kolk over het Hoofddiep in Zevenhuizen zijn gerenoveerd en liggen er beide weer prachtig bij.

 • Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis

  (03-06-2020)
  Corona

  De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, is het advies: bereid je goed voor en informeer jezelf.

  Meer informatie ⤵️

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/06/03/toch-op-vakantie-ga-dan-wijs-op-reis

  #AlleenSamen

 • Cliënten Wmo positief over contacten met gemeente Westerkwartier

  (03-06-2020)
  WMO onderzoek

  Wmo-cliënten van de gemeente Westerkwartier zijn tevreden over het contact met de gemeente, de kwaliteit van de ondersteuning en het effect van de ondersteuning. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met voorgaande jaren. Wel opvallend is, dat de cliënten iets positiever waren over 2018.

 • Blijf thuis en laat je testen bij klachten

  (02-06-2020)

  Alleen wordt steeds meer samen. Maar dat kan alleen als we hier samen verstandig mee omgaan. Dus bij klachten zoals verkoudheid, hoesten of verhoging, blijven we thuis en laten we ons testen.

 • Gezocht: juryleden voor de leefbaarheidsprijs

  (02-06-2020)
  logo westerkwartier

  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier stelt een Leefbaarheidsprijs in. De belangrijkste doelstelling voor het instellen van de Leefbaarheidsprijs is het stimuleren van (vrijwilligers) activiteiten, die een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de gemeente. Dit kan op alle mogelijke terreinen zijn, zoals sport, welzijn, cultuur, milieu, zorg, veiligheid, of juist een initiatief wat betreft het Coronavirus. Na de zomervakantie wordt de leefbaarheidsprijs uitgereikt.

 • Programma Westerkwartier Natuurinclusief van start

  (02-06-2020)
  logo westerkwartier

  Vorige week is de Stuurgroep Interbestuurlijk Programma Westerkwartier van start gegaan met het programma Westerkwartier Natuurinclusief. Het doel van dit programma is boeren te ondersteunen bij het aanpakken van meer natuurinclusieve landbouw. Dit is een vorm van landbouw, waarbij het economisch verdienmodel zo goed mogelijk wordt gecombineerd met behoud en ontwikkeling van natuur en het landschap. Hiervoor nodigt de Stuurgroep boeren uit mee te helpen met de ontwikkeling hiervan.

 • Rijbewijzen tijdelijk langer geldig

  (29-05-2020)
  Rijbewijs

  Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn.

 • Nieuwe noodverordening vanaf 1 juni veiligheidsregio Groningen

  (29-05-2020)
  Corona

  Vanaf 1 juni geldt in de Veiligheidsregio Groningen een nieuwe noodverordening.

 • Tijdelijke omleiding Lettelberterdijk

  (28-05-2020)

  Bij de bouw van het nieuwe gemaal en de nieuwe inlaat aan de Lettelberterdijk moet ook in de kade gewerkt worden.  Om ervoor te zorgen dat de woningen goed bereikbaar blijven en fietsers gebruik kunnen blijven maken van de dijk, wordt tijdelijk een omleidingsweg aangelegd. Deze omleiding geldt vanaf 3 juni en duurt ongeveer 5 maanden.

  Kaart met omleiding

 • Westerkwartier sluit 2019 per saldo af met klein verlies, financieel perspectief onzeker

  (28-05-2020)

  Het college heeft de eerste jaarstukken van de nieuwe gemeente Westerkwartier aangeboden aan de gemeenteraad. Hoewel de gemeente over 2019 een positief resultaat heeft van zeven ton, is het eindsaldo ruim vijf ton negatief. Dit komt door eerdere budgetoverhevelingen. De totale kosten kwamen in 2019 uit op circa € 167 miljoen. Naast de financiële kant laten de jaarstukken zien, dat de gemeente de beleidsvoornemens over 2019 in belangrijke mate gerealiseerd heeft.

 • Trots op de vrijwilligers in de musea en culturele instellingen

  (26-05-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op de vrijwilligers in de musea en culturele instellingen.

 • Update noodopvang onderwijs en opvang vanaf 8 juni

  (25-05-2020)
  Corona

  Vorige week dinsdag 19 mei heeft het kabinet het besluit genomen dat de scholen en de buitenschoolse opvang per 8 juni weer helemaal open gaan. Daarnaast wordt de noodopvang afgebouwd vanaf 8 juni. Die stopt overdag en is in de avonden en in het weekend vanaf 8 juni aanstaande (vooralsnog tot 1 juli) alleen open voor ouders die in de zorg werken. Hieronder een overzicht van de meest relevante informatie van dit moment.

 • College stelt ontwerp-Apv voor het Westerkwartier vast

  (20-05-2020)
  apv

  Het college van burgemeester en wethouders heeft op 19 mei ingestemd met een ontwerp van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) voor de gemeente Westerkwartier. Dit ontwerp vervangt de Apv’s van de voormalige gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en Winsum. Tot deze laatste gemeente behoorden de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd tot de herindeling in 2019. Momenteel gelden nog de verschillende Apv’s op het grondgebied van de voormalige gemeenten. Met de nieuwe Apv ontstaat gelijke regelgeving voor alle inwoners en organisaties in de gemeente Westerkwartier.

 • Trots op kinderopvang, leerkrachten, ouders, sportclubs en -verenigingen

  (19-05-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op kinderopvang, leerkrachten, ouders, sportclubs en -verenigingen.

 • Dorpen rondom Leekstermeer willen van het aardgas af

  (19-05-2020)

  Een groep enthousiaste inwoners van de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier willen hun dorp en buurtschap van het aardgas af krijgen. Daarom hebben zij samen met de gemeente een subsidieaanvraag ingediend bij het Rijk voor de tweede ronde voor Proeftuinen voor aardgasvrije wijken. Proeftuinen zijn wijken, buurten of dorpen waarin deelnemers samen ontdekken op welke manier een wijk effectief van het aardgas af kan.

 • Landelijke versoepeling maatregelen (update 19 mei)

  (19-05-2020)
  Corona

  Versoepelen van maatregelen kan alleen als het coronavirus onder controle blijft. Wat kan wanneer? Dat staat in deze factsheet. 

 • Milieustraat de Tweemat

  (19-05-2020)
  logo westerkwartier

  Door de maatregelen die zijn genomen, is de wachttijd bij de Milieustraat De Tweemat in Grootegast op de meeste dagen opgelopen. Door de drukte kan het voorkomen dat wanneer u op een doordeweekse dag na 15.30 uur en op zaterdag na 13.15 uur langs komt, u lang moeten wachten en uiteindelijk niet meer naar binnen kunt.

 • Hulp in de buurt

  (15-05-2020)
  hulp

  De periode waar we nu in zitten is voor veel mensen stressvol. Als iemand kampt met psychische klachten kan dit nog eens extra gelden.

 • Burgemeester sluit woning in Marum vanwege illegale hennepkwekerij

  (14-05-2020)

  Op last van burgemeester Ard van der Tuuk is donderdag 14 mei een woning in Marum gesloten voor de duur van zes maanden na de vondst van een hennepkwekerij.

 • Archeologisch onderzoek Borghlocatie (hoek Boslaan en Hanckemalaan) Zuidhorn

  (12-05-2020)
  logo gemeente

  Woensdag 13 mei aanstaande vindt er archeologisch onderzoek plaats op de Borghlocatie (hoek Boslaan en Hanckemalaan) in Zuidhorn. Onderzoeksbureau MUG voert dit onderzoek uit.

 • Gemeente neemt extra maatregelen detailhandel Westerkwartier

  (12-05-2020)

  De coronacrisis heeft een enorme weerslag op de detailhandel. Daarom is, in aanvulling op de maatregelen die worden voorgesteld, in de detailhandelsvisie een kort coronamaatregelenpakket opgesteld.

 • 'Masker 19'

  (11-05-2020)
  logo westerkwartier

  Huiselijk geweld melden via de apotheek met codewoord.

 • Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Groningen (11 mei)

  (11-05-2020)
  corona

  Sinds 11 mei geldt in de Veiligheidsregio Groningen een nieuwe noodverordening. Met de nieuwe noodverordening geven we uitvoering aan de aangepaste maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

 • Pinksterkermis en -markt Leek-Nietap gaan dit jaar niet door

  (08-05-2020)
  logo westerkwartier

  Helaas is er vanwege Corona dit jaar geen Pinksterweekend vol muziek, markt en kermis in het centrum van Leek en Nietap.

 • Meerjarenonderhouds- en investeringsplan sportvelden voor Westerkwartier

  (07-05-2020)
  logo westerkwartier

  De gemeente Westerkwartier heeft een meerjarenonderhouds- en investeringsplan sportvelden opgesteld.

 • Eikenprocessierups

  (07-05-2020)
  opruimen

  Begin april zijn de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekomen.

 • Versoepeling maatregelen sport

  (07-05-2020)
  corona

  Met ingang van 11 mei zijn enkele versoepelingen op de genomen sportmaatregelen doorgevoerd.

 • Basisscholen gaan weer open op 11 mei 2020, taxibusjes gaan weer rijden!

  (04-05-2020)
  Leerlingenvervoer

  De scholen voor basisonderwijs, speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs openen op 11 mei 2020 hun deuren weer voor hun leerlingen. Voor de scholen voor speciaal onderwijs  en speciaal basisonderwijs geldt dat zij het reguliere lesrooster zullen gaan volgen. Alleen de scholen voor basisonderwijs zullen een aangepast rooster hanteren. Het voortgezet- en voortgezet speciaal onderwijs blijft voorlopig nog op afstand lesgeven.

 • Toespraak burgemeester 4 mei

  (04-05-2020)
  BUrgemeester van der Tuuk
 • Voorkom rioolverstoppingen

  (04-05-2020)
  Rioolverstopping

  Tijdens de coronacrisis wordt er thuis meer schoongemaakt en meer het toilet gebruikt. Dat merken de rioleringsbeheerders want het aantal rioolverstoppingen per dag stijgt doordat er vochtige doekjes, schoonmaakdoekjes, keukenpapier en ander vast afval in het riool worden aangetroffen.

 • Tozo levensonderhoud ontvangen en een wijziging doorgeven?

  (30-04-2020)
  Corona

  Heeft u onlangs een aanvraag voor levensonderhoud op grond van de Tozo ingediend en is uw situatie sindsdien veranderd? Bijvoorbeeld in uw inkomsten uit het bedrijf (winst), andere inkomsten of een adreswijziging? U kunt dit digitaal aan ons doorgeven.

 • Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Groningen

  (30-04-2020)
  corona

  Sinds 29 april geldt in de Veiligheidsregio Groningen een nieuwe noodverordening. Met de nieuwe noodverordening geven we uitvoering aan de aangepaste maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

 • Ambassadeurs leggen krans namens Westerkwartier bij herdenking ANZAC Day

  (25-04-2020)

  Zaterdagmorgen zou burgemeester Ard van der Tuuk een krans leggen bij de ‘Commonwealth War Grave Section’ van begraafplaats Westduin in Den Haag. Dit ter gelegenheid van ‘Anzac Day’, de dag dat gesneuvelde Nieuw-Zeelandse en Australische soldaten wereldwijd worden herdacht. Vanwege de coronamaatregelen legden dit keer keer alleen ambassadeurs Lyndal Walker van Nieuw-Zeeland en Matthew E K Neuhaus van Australië een krans bij de jaarlijkse herdenking. Ook namens het Westerkwartier legden zij een krans.

 • Digitaal cultuurplatform Fier Westerkwartier gelanceerd

  (24-04-2020)
  Fier Westerkwartier

  Per vandaag is het digitale cultuurplatform Fier Westerkwartier in de lucht! Op www.fierwesterkwartier.nl komen registraties van theatervoorstellingen, concerten en videoclips, digitale rondleidingen in musea, verhalen en gedichten. Alles wat op dit moment niet ‘live’ kan worden ervaren en een directe verbinding heeft met het Westerkwartier.

 • Update noodopvang onderwijs en opvang (24 april)

  (24-04-2020)
  Corona

  Op dinsdag 21 april heeft het kabinet een versoepeling van de maatregelen aangekondigd. Voor het onderwijs en de (nood)opvang gelden de volgende maatregelen:

 • Landelijke maatregelen tegen het coronavirus (update 21 april)

  (23-04-2020)
  Corona
  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Houd 1,5 meter afstand
  • Was vaker je handen
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
 • Gezamenlijk plan voor opwek energie uit zon en wind in Groningen

  (20-04-2020)
  Regionale Energie Strategie groningen

  Bestuurders van gemeentes, provincie en waterschappen in de regio Groningen verwachten dat windmolens en zonnepanelen op Gronings grondgebied in 2030 5,7 Terawattuur (TWh) elektriciteit opwekken. Dat schrijven zij in hun langetermijnplan voor energietransitie; de Concept Regionale Energiestrategie (Concept RES).

 • Textiel recyclen graag

  (20-04-2020)
  textiel blijft ook thuis

  Maar voorlopig even thuis bewaren

 • Lokaal Sportakkoord laat Westerkwartierders meer bewegen en sporten

  (16-04-2020)
  Gemeente Westerkwartier

  In de afgelopen maanden is in gemeente Westerkwartier hard gewerkt aan het tot stand komen van het sportakkoord. Onder aanvoering van sportformateur Karin Zwart hebben sportverenigingen en – aanbieders, maatschappelijke organisaties, waaronder onderwijs en zorg, inwoners en gemeenteambtenaren een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het  Sportakkoord Westerkwartier. Met als doel lokaal gezamenlijk een extra impuls te geven aan sport- en beweegactiviteiten in de gemeente.

 • Eerste eikenprocessierupsen uit het ei

  (14-04-2020)
  eikenprocessierups

  Op 6 april zijn de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekomen. Zo meldt de natuurwebsite www.naturetoday.com. De rupsjes hebben al wel haren maar nog niet de brandharen die overlast kunnen veroorzaken. Deze krijgen ze naar verwachting pas rond half mei. Dat is ook het moment waarop de eikenprocessierupsen nesten gaan vormen en voor het publiek zichtbaar worden.

 • Toewijzing particuliere bouwkavels plan Alberdaheerd II via loting

  (14-04-2020)
  logo alberdaheerd

  Aan de zuidoostkant van het dorp Marum verrijst de komende jaren de nieuwe woonwijk Alberdaheerd II.

 • Burgemeester sluit woning Oldehove vanwege illegale hennepkwekerij

  (09-04-2020)
  Nieuws algemeen

  Op donderdag 9 april 2020 is een woning in Oldehove voor een periode van drie maanden gesloten door burgemeester Ard van der Tuuk. Afgelopen maart werd in deze woning een hennepkwekerij door de politie ontdekt en ontmanteld.

 • Milieustraat de Tweemat en de Vagroen locatie Top Gaarkeuken weer open!

  (08-04-2020)
  Gemeente Westerkwartier

  De milieustraten zijn geopend volgens de reguliere openingstijden.

  De openingstijden zijn:

  • Van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur en van 13.00-16.00 uur.
  • Zaterdag van 9.00-14.00 uur.
 • Sloot Rikkerdaweg Niehove niet karakteristiek

  (08-04-2020)

  Eén van de specifieke kenmerken van het Nationaal Landschap Middag-Humsterland is het karakteristieke slotenpatroon. Dit is voor de provincie Groningen reden geweest dit te beschermen.

 • Blotevoetenpad afgesloten wegens corona

  (07-04-2020)
  blotevoetenpad

  Het Blotevoetenpad in Opende is vanaf woensdag 8 april afgesloten voor bezoekers. Staatsbosbeheer verwacht grote drukte op het doorgaans populaire Blotevoetenpad en gaat het pad uit voorzorg afsluiten. Dit omdat op de vaak smalle paden niet te voldoen is aan de eis van anderhalve meter afstand houden.

 • Ondersteuning kwetsbare gezinnen

  (07-04-2020)
  logo westerkwartier

  Vooral nu hebben we als gemeente aandacht voor gezinnen en kinderen waar het moeilijk gaat. Wij maken ons zorgen om die kwetsbare gezinnen met kinderen die het onder normale omstandigheden misschien net volhouden, maar nu niet.

 • Opvang voor kinderen die extra zorg nodig hebben

  (07-04-2020)
  logo westerkwartier

  Voor kwetsbare kinderen is (kinder)opvang mogelijk, ook als zij geen ouders met een vitaal beroep hebben.

 • Afronding project Aduard

  (07-04-2020)
  logo provincie groningen

  Informatie van de provincie Groningen

 • Te Koop

  (07-04-2020)
  woning

  Eenvoudig helft van dubbel woonhuis | riant perceel 406 m² | ca 113 m² woonoppervlakte

 • Start woon- en bouwrijp maken plangebied Alberdaheerd, Marum

  (06-04-2020)

  In opdracht van de gemeente Westerkwartier voert aannemer Schagen Infra vanaf april werkzaamheden uit op Alberdaheerd in Marum. Naar verwachting is het project voor de zomervakantie gereed.

 • Maatregelen 6 april verlengd tot en met 28 april

  (01-04-2020)

  Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

 • Geen paasvuren

  (31-03-2020)
  logo westerkwartier

  Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, worden de verstrekte ontheffingen en vergunningen voor het ontsteken van Paasvuren in de regio Groningen ingetrokken.

 • Vervolg werkzaamheden Albert Harkemaweg Aduard

  (31-03-2020)
  logo westerkwartier

  Informatie van provincie Groningen

 • Steunmaatregelen voor ondernemers, zzp’ers en maatschappelijke organisaties in het Westerkwartier

  (30-03-2020)

  De coronacrisis raakt iedereen. Ook ondernemers, zzp’ers en maatschappelijke organisaties in de gemeente Westerkwartier. Naast de regelingen die landelijk worden getroffen, vindt het college van burgemeester en wethouders het haar verantwoordelijkheid om extra lokale maatregelen te treffen. Maatregelen die naast bedrijven en zelfstandig ondernemers ook maatschappelijke organisaties ondersteunen in deze zware tijd. Het pakket aan maatregelen is maandagochtend tijdens een ingelaste collegevergadering vastgesteld.

 • Takkenroute en snoeiafval

  (26-03-2020)
  takkenroute

  De geplande takkenroute in de week van 20-24 april wordt niet gereden. We willen u vragen uw snoeiafval tijdelijk op te slaan in uw eigen tuin. Het opslaan of plaatsen van snoeiafval op gemeentelijke grond is niet toegestaan. Wij vragen u vriendelijk als u al wel uw takken bij de weg hebt gelegd, deze weer weg te halen. Dank!

 • Videoboodschap van burgemeester Ard van der Tuuk

  (26-03-2020)
  foto ard van der tuuk

  Beste inwoners van de gemeente Westerkwartier, 

  In een korte tijd is ons dagelijks leven op een ongelofelijke manier veranderd. 
  U ervaart het elke dag. Iedereen in onze gemeente, merkt de gevolgen van het coronavirus. Of je nou ondernemer, scholier of zorgverlener bent, het raakt ons allemaal. 

 • Telefonisch spreekuur Buurtbemiddeling Westerkwartier

  (24-03-2020)
  MJD Samen sterk in de buurt

  Buurtbemiddeling helpt buren en buurtgenoten om hun onderlinge problemen op te lossen en de onderlinge communicatie te verbeteren.

 • Dienstverlening GGD

  (24-03-2020)
  GGD Groningen
 • Supermarkten Westerkwartier mogen tijdelijk hele dag open op zondag

  (20-03-2020)
  corona

  Vanaf zondag 22 maart 2020 mogen de supermarkten in het Westerkwartier als ze dat willen van 8.00 tot 20.00 uur open. Vanwege het coronavirus wijkt de gemeente af van de gebruikelijke openingstijden gedurende deze periode van bijzondere omstandigheden.

 • Gemeente scherpt maatregelen aan om dienstverlening te waarborgen

  (19-03-2020)

  Om de dienstverlening rondom burgerzaken aan inwoners te blijven waarborgen, scherpt de gemeente Westerkwartier de maatregelen rondom de dienstverlening van burgerzaken aan. Met ingang van vrijdag 20 maart is de locatie Zuidhorn alleen ’s ochtends open van 8.00-12.00 uur en kunnen afspraken alleen nog telefonisch worden gemaakt. De middag- en avondopenstelling vervallen. Deze maatregel geldt in ieder geval tot 6 april 2020. Tot die tijd zijn de locaties Grootegast, Leek en Marum gesloten voor publiek en is alleen de locatie Zuidhorn aan de Hooiweg 9 open.

 • Informatie voor ondernemers ivm corona

  (18-03-2020)
  Corona

  Het kabinet heeft besloten vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Een overzicht van de maatregelen is te vinden op www.rijksoverheid.nl/corona. Hier kunt u ook veel gestelde vragen met antwoorden vinden. Net als op de site van de Kamer van Koophandel www.kvk.nl/coronaloket.

 • Weekmarkten en standplaatsen

  (18-03-2020)

  Standplaatsen en kleine markt mag nog, mits men voorzorgsmaatregelen treft en zich aan de regels van het RIVM houdt (geen 100 personen etc)

 • Brief van de burgemeester aan onze jongste inwoners

  (16-03-2020)
  brief

  Beste kinderen,

  Ik wil jullie wat meer vertellen over het Coronavirus. Jullie hebben hier vast wel berichten over gelezen en gehoord op het Jeugdjournaal, op school en thuis.

  Er veranderen nu heel veel dingen en er worden bijzondere maatregelen genomen. Bijvoorbeeld dat je sportwedstrijden niet doorgaan en je thuis moet blijven als je verkouden bent. Hiermee willen we voorkomen dat er veel mensen ziek worden en tegelijk naar het ziekenhuis moeten.

 • Meest gestelde vragen ivm het coronavirus

  (15-03-2020)
  Corona
 • Brief van de burgemeester 15 maart 2020

  (15-03-2020)
  Ard van der Tuuk

  Beste Westerkwartierders,

  De afgelopen dagen is de impact van het coronavirus op onze samenleving enorm toegenomen. Zondag werd besloten tot het sluiten van de scholen en de horeca. Allemaal om het aantal sociale contacten te beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Gezien het stijgende aantal besmettingen, opnames en overlijdensgevallen in Nederland kunnen we niet anders. Maar het zijn ook zulke forse maatregelen, dat het wat onwerkelijk is.

 • Brand bedrijventerrein De Poort Marum heeft grote impact

  (11-03-2020)
  Gemeente Westerkwartier

  Maandag 9 maart heeft een hevige brand gewoed in een bedrijf met kunststof pallets op het bedrijventerrein De Poort in Marum. De rookwolken waren in de verre omtrek te zien en dreven richting Tolbert/Leek. Bij de brand zijn drie bedrijfspanden afgebrand. De brand heeft een grote impact op gedupeerde bewoners en ondernemers.

 • Een woningbrand overkomt mij niet (5)

  (05-03-2020)
  brand

  Dat denkt u..

 • Startimpuls voor nieuwe Gebiedsraad Middag-Humsterland

  (27-02-2020)

  Het college stelt € 5000 startgeld beschikbaar voor de nieuwe Gebiedsraad Middag-Humsterland. De nieuwe Gebiedsraad is 18 november 2019 geïnstalleerd en voortvarend en enthousiast van start gegaan. De Gebiedsraad beschikt echter nog niet over financiële middelen. Bovengenoemd startkapitaal is nodig om lopende kosten van de Gebiedsraad en professionele ondersteuning door de Gebiedscoöperatie Westerkwartier (GCWK) op te kunnen vangen.

 • College Westerkwartier biedt ruimte voor inpassing van hernieuwbare elektriciteit

  (26-02-2020)

  De visie hernieuwbare elektriciteit (duurzame energie uit windmolens en zonneparken) is vastgesteld door het college van de gemeente Westerkwartier. In deze visie geeft de gemeente aan hoe ze het (grootschalig) opwekken van duurzame elektriciteit mogelijk wil maken, met behoud van het karakteristieke landschap in het Westerkwartier. De visie is opgesteld in samenspraak met de inwoners van het Westerkwartier.

 • Een woningbrand overkomt mij niet (4)

  (25-02-2020)
  dikke fik

  Dat denkt u ..

 • Raadplegen bekendmakingen in uw buurt

  (18-02-2020)
  email en vergrootglas

  De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. U kunt deze op twee manier vinden en raadplegen.

 • Deelauto's Westerkwartier open voor publiek

  (18-02-2020)
  logo mobi noord

  Vanaf maandag 2 maart zijn de zeven deelauto’s in de gemeente Westerkwartier ook te gebruiken door bewoners en bedrijven. De gemeente en aanbieder MobiNoord organiseren daarom twee informatie-avonden met alle praktische informatie en antwoord op de vraag; past een elektrische deelauto ook bij mij?

 • Een woningbrand overkomt mij niet (3)

  (18-02-2020)
  fik

  Dat denkt u ..

 • Een woningbrand overkomt mij niet (2)

  (11-02-2020)
  brand

  Dat denkt u ..

 • Wetenschappelijke proeftuin Westerkwartier in gebruik genomen

  (11-02-2020)
  logo westerkwartier

  Op vrijdag 14 februari neemt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een piëzo-proeftuin in gebruik in het Stationspark in Zuidhorn. Piëzo-elektriciteit is energie die wordt opgewekt door trilling. Op deze dag wordt een informatiebord onthuld dat de proefopstelling voor computertechnologie toelicht, en dat onderdeel uitmaakt van het Energiepad dat in het Stationsgebied van Zuidhorn ligt.

 • Nestkastjes voor mezen tegen eikenprocessierups

  (11-02-2020)
  Mees

  Stichting De Zijlen heeft in opdracht van de gemeente 60 bouwpakketten voor mezennestkastjes gemaakt. Donderdag 13 februari zetten cliënten van de stichting op de locatie De Sluis in Doezum (Provincialeweg 139), de bouwpakketten in elkaar. Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi helpt donderdag van 13.00-14.30 uur een handje mee met het in elkaar zetten van de nestkastjes.

 • Gemeente Westerkwartier en Adviescommissie Bouwen en Wonen -WAC- Westerkwartier leggen samenwerking vast in convenant

  (05-02-2020)
  Ondertekening WAC

  De Adviescommissie Bouwen en Wonen -WAC- Westerkwartier (WAC) en de gemeente Westerkwartier gaan samenwerken en leggen dit vast in een convenant voor in eerste instantie een jaar.

 • Dienstverlening Huishoudelijke hulp in de wijk van Vredewold naar De Nieuwe Zorg Thuis

  (04-02-2020)
  handjes van oude mensen

  De Nieuwe Zorg Thuis (DNZT) neemt de dienstverlening huishoudelijke hulp in de wijk over van Stichting Vredewold met ingang van 1 maart 2020. DNZT neemt alle cliënten over en ook het personeel gaat mee. Dit betekent dat cliënten hun eigen vertrouwde hulpverlener kunnen behouden.

 • Vraag evenementenvergunning op tijd aan

  (04-02-2020)
  logo westerkwartier

  Nog even en dan begint het evenementenseizoen weer. Bent u van plan dit jaar een evenement te organiseren?

 • Gemeente Westerkwartier in gesprek met werkzoekenden

  (30-01-2020)

  Net als alle andere gemeenten in Nederland is de gemeente Westerkwartier verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet. Het doel van deze wet is werkzoekenden tijdelijk te ondersteunen en zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Om een goed en compleet beeld te krijgen van de werkzoekenden zet de gemeente vanaf maart een nieuw matching-instrument in. Hierbij wordt informatie van de werkzoekende gekoppeld aan beschikbare vacatures in de regio.

 • Brandveiligheid

  (28-01-2020)
  brandweer auto

  Is uw woning voor hulpdiensten te vinden en te bereiken?

 • Minimabeleid 2020 aanvragen kan vanaf 1 maart 2020

  (27-01-2020)

  Heeft u een inkomen op of rond bijstandsniveau? En heeft u weinig vermogen (maximaal € 6.225,00 voor een alleenstaande en € 12.450,00 voor een meerpersoonshuishouden)? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor het minimabeleid 2020. Het gaat om een tegemoetkoming in de kosten van de gemeentelijke belastingen en het participatiefonds (culturele, maatschappelijke of sportieve activiteiten).

 • Burgemeester Van der Tuuk onthult Holocaustmonument 'Levenslicht'

  (22-01-2020)

  Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

 • Naam brede school Oostindie Leek: Violier

  (21-01-2020)
  logo violier

  Uit de inzendingen voor een nieuwe naam van de nieuwe brede school Oostindie is unaniem gekozen voor ‘Violier’.

 • Westerkwartier krijgt Taalambassadeurs

  (21-01-2020)
  logo gemeente westerkwartier

  Op maandag 20 januari zijn tijdens een bijeenkomst in de Bibliotheek van Leek Binne Zijlstra en Willem Veenstra door wethouder Pastoor benoemd tot  taalambassadeur in het Westerkwartier. Taalambassadeurs zijn onmisbaar als je mensen duidelijk wilt maken wat het betekent om moeite te hebben met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met een computer. Door te vertellen hoe de cursussen hen hebben geholpen hopen we dat er nog meer mensen mee gaan doen aan de lessen. Deze ambassadeurs gaan dan ook voorlichting geven en teksten beoordelen op leesbaarheid.

 • Commissaris van de Koning bezoekt innovatief Loonbedrijf Stuut

  (17-01-2020)
  logo westerkwartier

  Op 24 januari 2020 bezoekt de commissaris van de Koning, René Paas samen met de burgemeester en wethouders van het Westerkwartier het innovatieve loonbedrijf Lucas Stuut & Zn. v.o.f. in Zevenhuizen (Jonkersvaart 85). De pers is daarbij van harte uitgenodigd.

 • Bekendmaking naam gebouw en inloopbijeenkomst buitenruimte nieuwe brede school Oostindie Leek

  (17-01-2020)
  logo westerkwartier

  In de nieuwbouwwijk Oostindie in Leek wordt een nieuwe brede school gebouwd als vervanging van het huidige tijdelijke gebouw. Op dinsdag 21 januari om 14.15 uur wordt op het huidige schoolplein aan de Knip 1, de naam van het nieuwe gebouw en het bijbehorende logo onthuld.

 • Uitnodiging raadsavond 15 januari

  (14-01-2020)
  logo westerkwartier

  U bent van harte welkom tijdens de raadsavond op woensdag 15 januari.

 • Wijzigingen inzameling afval gemeente Westerkwartier

  (10-01-2020)
  Afval

  De wijzigingen die per 1-1-2020 zijn doorgevoerd in de inzameling van het afval hebben voor onduidelijkheid en vele reacties, met name vanuit de voormalige gemeente Leek, gezorgd. Met ingang van het nieuwe jaar zijn de routes die de auto’s van de reinigingsdienst en milieuboer rijden gewijzigd. De veranderingen zijn het grootst in Ezinge, Feerwerd en Garnwerd (gebied Middag) en de voormalige gemeente Leek. Omdat de voor 2020 benodigde contracten pas in een laat stadium afgesloten konden worden is de communicatie hierover summier geweest. Om meer duidelijkheid te geven over de wijzigingen wordt in dit bericht het een en ander uitgelegd.

 • Omgevingsvergunning verleend voor mountainbikeparcours Zuidhorn

  (07-01-2020)
  Mountainbike

  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft op basis van wettelijke voorschriften besloten de omgevingsvergunning voor een mountainbikeparcours (MTB-parcours) in Zuidhorn te verlenen. De initiatiefnemers willen de route aanleggen door het Johan Smitpark en het Waterpark.

 • Ieder kind telt mee in het Westerkwartier

  (19-12-2019)
  logo westerkwartier

  In 2020 gaat het project ‘Ieder kind telt mee’ van start. Het project heeft als doel leerlingen van het basisonderwijs bewust te maken van de gevolgen van armoede en hoe het voelt om arm te zijn. Het project is een initiatief van Solidair Groningen& Drenthe en de Voedselbank Westerkwartier, die het samen met nog zes partners  van het Armoedepact Westerkwartier uitvoeren. De gemeente Westerkwartier betaalt mee aan het project.

 • Regels begraafplaatsen gemeente Westerkwartier vereenvoudigd

  (19-12-2019)
  logo westerkwartier

  Vanaf 1 januari 2020 werkt de gemeente Westerkwartier met één geharmoniseerde verordening op heffing en invordering van de lijkbezorgingsrechten en één beheerverordening voor alle begraafplaatsen. Dit heeft de gemeenteraad besloten op 11 december. 

 • Feestelijke certificaatuitreiking voor medewerkers kinderopvang uit het Westerkwartier

  (06-12-2019)
  Groepsfoto van de geslaagden

  Op dinsdag 3 december heeft wethouder Elly Pastoor certificaten uitgereikt aan de deelnemers van de opleiding “Vversterk”. Het afgelopen jaar hebben 34 medewerkers van verschillende kinderopvangorganisaties uit het Westerkwartier deze opleiding gevolgd bij Timpaan Onderwijs en succesvol afgerond.

 • Prestatieafspraken 2020 woonbeleid Westerkwartier vastgelegd

  (28-11-2019)

  Donderdag 5 december 2019 ondertekenen de gemeente Westerkwartier, woningcorporaties Wold & Waard, Huisvesting Vredewold en Wierden en Borgen en de huurdersvertegenwoordigers de prestatieafspraken 2020. De ondertekening vindt plaats bij Wold&Waard, Lindensteinlaan 75 in Leek om 9.00 uur.

 • Grote belangstelling nieuwbouw Alberdaheerd II Marum

  (28-11-2019)

  Ten zuidoosten van het dorp Marum vindt de komende jaren de ontwikkeling plaats van de nieuwe woonwijk Alberdaheerd II.

 • Storing telefonie

  (25-11-2019)
  Telefoonstoring

  Update 26-11: de storing bij Tele2 is opgelost, we zijn telefonisch weer bereikbaar.

  We zijn op dit moment telefonisch niet bereikbaar via het reguliere vaste nummer ( +14 0594) door een landelijke storing bij Tele2. Voor dringende zaken kunt u contact opnemen via het algemene mailadres info@westerkwartier.nl

 • Installatie bestuur Gebiedsraad Middag-Humsterland

  (13-11-2019)
  Reitdiep

  Maandag 18 november is de installatie van de nieuwe voorzitter en nieuwe leden van de Gebiedsraad Middag-Humsterland. De installatie vindt plaats in de Allersmaborg, Allersmaweg 64 in Ezinge vanaf 19.30 uur. Deze avond wordt ook afscheid genomen van de leden van de Gebiedsraad in oprichting. Voorzitter Bert Nederveen, wethouder van de gemeente Westerkwartier, geeft dan het stokje door aan de nieuwe onafhankelijk voorzitter Kor Berghuis.

 • Gemeente Westerkwartier investeert in LED-verlichting in openbare ruimte

  (11-11-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  De gemeente Westerkwartier investeert 1,8 miljoen euro in het vervangen van de verouderde straatverlichting door duurzame LED-verlichting. De investering geldt voor de periode van 2020 -2023. Vanuit de voormalige gemeenten in het Westerkwartier is al een aanzet gedaan voor het vervangen van de bestaande armaturen in het kader van veiligheid en duurzaamheid. Met genoemde investering voor de toepassing van LED-verlichting werkt de gemeente aan toekomstbestendige lichtbronnen in de openbare ruimte, die voldoen aan de eisen van deze tijd en waarmee ze weer jaren vooruit kan.

 • Wethouder Pastoor zet pleegouder in het zonnetje

  (11-11-2019)
  familie sipma

  Op woensdag  30 oktober 2019 vond de aftrap van de landelijke Week van de Pleegzorg plaats. Met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland aandacht vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders in Nederland. In de Week van de Pleegzorg worden overal in Nederland wervingsacties georganiseerd maar ook worden huidige pleegouders in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inzet.

 • Noordenveld en Westerkwartier zien geen heil in beroep bij Raad van State

  (30-10-2019)
  Gaspit

  De gemeenten Noordenveld en Westerkwartier hebben besloten niet in beroep te gaan bij de Raad van State tegen het besluit van minister Wiebes. In dit besluit staat de minister toe dat de capaciteit van de gasopslag mag toenemen van 5 miljard naar 6 miljard Nm3 door een verruiming van het drukbereik. De gemeenten zien af van het beroep omdat zij hebben laten onderzoeken of het beroep juridisch kans van slagen heeft. Dit blijkt niet het geval te zijn.

 • Activiteiten 75-jaar vrijheid

  (24-10-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  In april – mei 2020 staan we in het Westerkwartier uitgebreid stil bij het feit dat wij 75 jaar in vrijheid leven. Als gemeente kunnen we een financiële bijdrage leveren (subsidie) aan uw activiteiten om dit te vieren en herdenken. Maar we hebben wel snel uw plannen (met begroting) nodig.

 • Begroting Westerkwartier: ambities waarmaken, ondanks zorgen over sociaal domein

  (17-10-2019)
  programmabegroting 2020 in een oogopslag

  “Een begroting waarbij we ons zorgen maken over de stijgende kosten in het Sociaal Domein, maar ook een begroting waarmee we onze ambities waar kunnen maken.” Zo omschrijft wethouder Bert Nederveen van financiën de begroting van 2020 van de gemeente Westerkwartier. Dit is de eerste begroting van de heringedeelde gemeente waarin beleidskeuzes zijn verwerkt. “Het is een begroting met ambitie, waarmee we de gemeente een goede start geven. Zowel voor onze inwoners als onze positie in de regio.”

 • Samen werken aan een Lokaal Sportakkoord Westerkwartier

  (04-10-2019)
  logo huis voor de sport groningen

  Op 23 en 24 september jl. organiseerden Huis van de Sport Groningen en gemeente Westerkwartier een kick-off bijeenkomst als start voor het  lokaal Sportakkoord Westerkwartier. Twee geslaagde bijeenkomsten met volop inspiratie en energie voor het vervolg. Naast de keuze voor de thema’s kwam duidelijk naar voren dat het woord ‘samen’ heel belangrijk is. Dit zal de rode draad worden in het Lokaal Sportakkoord
   

 • Meerkostenregeling

  (01-10-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en gehandicapten (meerkostenregeling).

 • Peuteropvang Westerkwartier

  (30-08-2019)
  Opening peuterspeelzaal

  Op woensdag 28 augustus heeft wethouder Elly Pastoor de nieuwe locatie van peuteropvang Ukkepuk bij cbs de borgstee in Grijpskerk geopend. Voorheen was dit het Peuterpleintje aan het Kerkplein.

 • Vernieuwde P + R Leek klaar voor gebruik

  (30-08-2019)
  Vernieuwde P en R Leek

  Na een lange periode hard werken is de vernieuwde P+R bij de A7 op in Leek klaar voor gebruik. Er stoppen in de spits 12 bussen per uur richting Groningen, lang wachten op de bus is dus niet nodig.

 • Wijzigingen busroute tussen Grootegast en Leek

  (28-08-2019)
  Dientregeling

  Buurtbussen rond Leek krijgen nieuwe dienstregeling
   

 • Weegoverzichten afval beschikbaar via MijnOverheid

  (30-07-2019)
  Meld u aan bij MijnOverheid

  Als u wilt weten hoeveel kilo's afval u heeft aangeleverd, kunt u tussentijdse weegoverzichten raadplegen via MijnOverheid. We versturen twee maal per jaar een overzicht van de door u aangeboden kilo’s. Het eerste overzicht is op 30 juli 2019 verstuurd.

 • Eerste koe-oversteekplaats in gemeente Westerkwartier in Aduard

  (23-07-2019)
  Koe-oversteekplaats

  In gemeente Westerkwartier heeft melkveehouderij Van der Vis aan de Gaaikemadijk in Aduard de primeur van een gerealiseerde koe-oversteekplaats. Woensdagmorgen 24 juli stelt wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi de koe-oversteekplaats officieel in gebruik.

 • Provincie Groningen en gemeente Westerkwartier in beroep tegen toestemming gaswinning Pieterzijl Oost

  (18-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Vorige maand stemde de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in met gaswinning in Pieterzijl Oost. In zijn instemmingsbesluit gaf de minister tevens toestemming voor hydraulische putstimulatie (fracken). De provincie Groningen en gemeente Westerkwartier zijn het niet eens met het besluit van de minister en stellen een beroep in bij de Raad van State. Naast de provincie en de gemeente gaan een 11 tal dorpsbelangen uit de omgeving van het gasveld in beroep. Hierover heeft onderlinge afstemming plaatsgevonden.

 • Andere plannen voor Tussen de Gasten Zuidhorn

  (15-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  De nieuwbouwplannen voor het gebied Tussen de Gasten in Zuidhorn worden gewijzigd. Voor dit gebied tussen De Oostergast en De Gast in Zuidhorn is vorig jaar een gebiedsvisie opgesteld. Het oorspronkelijke doel van de voormalige gemeente Zuidhorn was om op die plek een innovatieve woonwijk te ontwikkelen. De gebiedsvisie, die in samenspraak met omwonenden en belangstellenden is opgesteld is uiteindelijk vanwege het gebrek aan voldoende draagvlak niet door de gemeenteraad vastgesteld.

 • Gemeente Westerkwartier ontvangt definitieve gemeentewapen

  (21-06-2019)
  overhandiging wapendiploma

  Op vrijdag 21 juni overhandigt de Hoge Raad van Adel het wapendiploma van het nieuwe gemeentewapen aan burgemeester Koos Wiersma. De gemeente gaat het wapen onder andere gebruiken op de ambtsketen, trouwboekje, stempels en kleding van de bodes en buiten gewoon ambtenaren van de burgerlijke stand.

 • Eikenprocessierups aangetroffen

  (14-06-2019)
  Pas op! Processierups

  Op verschillende plekken binnen de gemeente is de eikenprocessierups weer aangetroffen. De eiken waarop ze tot nu zijn ontdekt zijn voorzien van een rood-wit waarschuwingslint met de tekst Pas op eikenprocessierups! Begin juli verwijdert een gespecialiseerd bedrijf de rupsen uit de gemeentelijke bomen. De komende tijd voert de gemeente extra controles uit.

 • Een laadpaal bij u in de buurt voor uw elektrische auto? Dat kan!

  (06-06-2019)
  laadpaal

  Om elektrisch vervoer in gemeente Westerkwartier te stimuleren, willen we voor bewoners, forenzen en bezoekers een dekkend netwerk van openbare laadpalen opbouwen. De gemeente werkt mee aan het vinden van geschikte locaties voor laadpalen. Als inwoner met een elektrische auto en zonder eigen oprit, kunt u vanaf 1 juli zelf een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. Daarmee laadt u bovendien met duurzaam opgewekte energie uw auto op.

 • Koopzondagen winkels gemeente Westerkwartier 2019

  (16-04-2019)

  Burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier hebben de koopzondagen voor 2019 vastgesteld voor hun grondgebied, met uitzondering van het gebied van de voormalige gemeente Leek. Op een vastgestelde koopzondag mag een winkel voor het publiek geopend zijn. Voor de koopzondagen zijn geen tijden vastgesteld.

 • Zondagsopenstelling winkels gemeente Westerkwartier

  (25-01-2019)

  Het college van de nieuwe gemeente Westerkwartier heeft afgesproken, dat er in de nieuwe gemeente 6 koopzondagen komen. Welke zondagen dit zijn, bepaalt de gemeente in overleg met de ondernemers.  Per kern kunnen deze dagen verschillend worden ingevuld. Voor supermarkten wordt toegestaan dat deze iedere zondag tussen 13.00 - 17.00 uur open mogen zijn.

 • Coalitieakkoord Westerkwartier gepresenteerd

  (24-12-2018)
  Pen

  Maandag 24 december werd in Borg Nienoord in Leek het coalitieakkoord van de gemeente Westerkwartier gepresenteerd door VZ Westerkwartier, ChristenUnie, CDA en PvdA. Het akkoord met de titel ‘Samen Westerkwartier maken!’ is hier te raadplegen.

Archief