Pagina opties

Groter
RSS

Nieuws

 • Winkelen en boodschappen doen

  (16-01-2021)

  Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, blijven we in lockdown en zijnniet-essentiële winkels tot en met in ieder geval 9 februari gesloten.

 • Kinderopvang

  (15-01-2021)

  De kinderopvang (kinderdagopvang en BSO) en het basisonderwijs zijn dicht tot en met 7 februari. Er wordt voor het basisonderwijs en de kinderopvang onderzocht of zij wellicht eerder weer geheel open kunnen, mogelijk vanaf 25 januari.

 • Maatregelen onderwijs naar aanleiding van verlengde lockdown

  (14-01-2021)

  Tot en met 7 februari is het onderwijs fysiek gesloten. Mogelijk kan het basisonderwijs al eerder open op 25 januari. Daarover volgt later meer informatie. Alle scholen en instellingen geven onderwijs op afstand.

  Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.

 • Thuisblijven door corona

  (14-01-2021)

  Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Of als u of iemand in uw omgeving corona heeft. 

 • Burgemeester sluit pand Lucaswolde vanwege aantreffen drugslab

  (13-01-2021)
  westerkwartier

  Op last van burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier is een pand in Lucaswolde voor een periode van twaalf maand gesloten. In oktober vorig jaar werd hier een drugslab ontmanteld door de politie.

 • Nederland blijft in lockdown

  (12-01-2021)

  Het aantal coronabesmettingen neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown effect heeft. Om de daling door te zetten, blijven we tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown.

 • Aanslag gemeentelijke belastingen via Mijn Overheid

  (11-01-2021)
  computerscherm met logo rijksoverheid

  Eind februari verstuurt de gemeente Westerkwartier de aanslag gemeentelijke belastingen. We bieden u de mogelijkheid deze aanslag via MijnOverheid te ontvangen. U ontvangt de aanslag dan in de Berichtenbox van MijnOverheid. Hiermee willen wij de online dienstverlening aan onze inwoners vergroten.

 • Tegemoetkoming medisch afval

  (08-01-2021)
  Medisch afval

  Per 1 januari 2021 vindt er in de tegemoetkoming voor medisch afval een verandering plaats. Heeft u medisch afval (bijvoorbeeld stoma- of incontinentiemateriaal) dan kunt u hiervoor een extra grijze container aanvragen, deze container is uitsluitend bedoeld voor medisch afval.

 • Ondersteuningsverklaring Tweede Kamerverkiezingen

  (06-01-2021)

  Op woensdag 17 maart 2021 worden de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal gekozen.

 • Stremming brug over het Visvlieterdiep te Visvliet

  (05-01-2021)
  logo westerkwartier

  Maandag 11 januari – vrijdag 30 april 2021

 • Fout in afvalkalender

  (05-01-2021)

  Helaas was er een fout geslopen in de afvalkalender van maandag 4 januari, waar werd aangegeven dat het grijsafval niet opgehaald werd, terwijl dit wel het geval was.

 • Thuisquarantaine door corona

  (02-01-2021)
  Corona

  In verschillende situaties moet je thuisblijven om te voorkomen dat je anderen besmet met het coronavirus

 • Wijzigingen afvalinzameling

  (01-01-2021)
  Afvalinzameling feestdagen

  Rondom de feestdagen hebt u te maken met wat aanpassingen in de afvalinzameling.

 • Inzameling kerstbomen

  (01-01-2021)

  Van 4-8 januari 2021 kunt u uw kerstboom aan de weg zetten. De gemeente haalt de kerstbomen op, op de dag dat de milieuboer langs komt.

 • Reizen en vakanties

  (31-12-2020)

  Het coronavirus verspreidt zich snel in Nederland en veel andere landen. Houd je aan de volgende maatregelen en voorkom verdere verspreiding:

 • Testen bij klachten

  (30-12-2020)
  Corona

  Veel mensen met klachten hebben het coronavirus. Met een test weet je snel of je weer naar buiten kunt of dat je extra voorzichtig moet zijn, zodat je anderen niet besmet.

 • Maak kennis met de milieupuut en de textielpuut

  (29-12-2020)
  groene textielpuut en witte milieupuut met opdruk

  De milieuzak en de textielzak zijn vernieuwd en voortaan voorzien van een trekkoord. Dit trekkoord maakt het voor u een stuk makkelijker om de zakken dicht te binden. De zakken hebben beide ook een nieuw ontwerp en een nieuwe naam, met een Westerkwartiers tintje. In het nieuwe jaar werken we met de milieupuut (transparante zak) en textielpuut (groene zak).

 • Samen een maand niet drinken. Doet u ook mee met IkPas?

  (29-12-2020)
  Elly Pastoor

  Wethouder Elly Pastoor schreef er een blog over

 • Weegoverzicht afval beschikbaar via MijnOverheid

  (28-12-2020)
  Mijn overheid, al uw digitale post en persoonlijke gegevens op één plek

  Wilt u weten hoeveel kilo afval u heeft aangeleverd? U kunt uw jaarlijkse weegoverzicht raadplegen via MijnOverheid. In januari versturen we het overzicht, met daarop het aantal kilo’s afval dat u hebt aangeboden in het voorgaande jaar, naar uw berichtenbox op MijnOverheid.

 • Drie militaire oefeningen in de maand januari

  (28-12-2020)
  Militaire oefening

  In de periode van 11 tot en met 29 januari vinden er een drietal militaire oefeningen plaats.

 • Pasfoto voor reisdocument en rijbewijs

  (24-12-2020)
  logo westerkwartier

  Fotografen mogen open, alleen voor het maken van pasfoto’s.

 • Voormelding WOZ

  (24-12-2020)

  Voor een aantal woningen in de oude gemeente Leek is per abuis een voormelding verstuurd met daarop niet de actuele gegevens maar de gegevens van belastingjaar 2020.
   

 • Slootafval wordt opgeruimd

  (24-12-2020)

  Het schoonmaken van de sloten heeft slootafval gegeven dat een tijdje langs de kant ligt. We doen ons uiterste best het slootafval zo snel mogelijk weg te brengen om en te laten verwerken tot compost. Het kan dus even duren voor al het slootvuil is opgeruimd.

 • Enquête over Global Goals Westerkwartier

  (22-12-2020)
  logo westerkwartier

  De ‘Global Goals’ zijn doelstellingen voor een betere en duurzamere wereld en deze zijn bepaald door de Verenigde Naties. Wij geloven dat gemeenten een grote rol zouden kunnen spelen in het behalen van de ‘Global Goals’; ‘do local, achieve global.’ Graag horen wij uw mening over dit onderwerp.

 • Tips om veilig de feestdagen te vieren

  (22-12-2020)

  Er zijn veel coronabesmettingen in Nederland. Veel mensen krijgen corona van vrienden of familie, vaak zonder dat ze het weten. Wat kun je doen om tijdens de feestdagen verspreiding te voorkomen en elkaar te beschermen?

  Meer informatie ⤵️

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/feestdagen

 • Bedrijfsterrein Hoofdstraat 101-1 Midwolde in eigendom gemeente Westerkwartier

  (18-12-2020)
  Overhandiging van de sleutel bedrijfsterrein

  Donderdagmiddag 17 december is de koop- en leveringsakte van het bedrijfsterrein Hoofdstraat 101-1 in Midwolde getekend. Hiermee is het perceel officieel eigendom van de gemeente Westerkwartier.

 • Sporten tijdens de lockdown

  (18-12-2020)
  corona logo

  De regels voor sport zijn per 15 december flink aangescherpt. Iedereen vanaf 18 jaar mag tijdens deze lockdown buiten sporten op 1,5 meter afstand. Alleen of met z’n tweeën.

  Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport

 • Tijdlijn start vaccinaties

  (18-12-2020)
  corona logo

  Op vrijdag 8 januari 2021 wordt in Nederland de eerste vaccinatie gezet, als het coronavaccin van BioNTech/Pfizer komende week door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt goedgekeurd. Vanaf 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd.

  Meer informatie: 
  https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/nieuws/2020/12/17/eerste-vaccinatie-op-8-januari-2021

 • Vangrail langs Van Starkenborghkanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos

  (17-12-2020)

  Het college van de gemeente Westerkwartier stelt de raad voor een krediet beschikbaar te stellen voor het realiseren van een vangrail langs het Van Starkenborghkanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos.

 • Ambtenaren en bestuurders Westerkwartier starten het nieuwe jaar zonder alcohol

  (17-12-2020)
  elly pastoor

  Vanaf 1 januari gaat IkPas Westerkwartier van start. Het voltallig college, een aantal raadsleden, gemeenteambtenaren en medewerkers van Sociaal Werk De Schans gaan samen de uitdaging aan om een maand lang geen alcohol te drinken en roepen inwoners op zich bij hen aan te sluiten. Onze samenwerkingspartners VNN en GGD Groningen vinden een bewust leefpatroon belangrijk en ondersteunen dit initiatief daarom van harte.

 • WOZ-voormelding woningen

  (17-12-2020)
  Gemeente Westerkwartier

  Dit jaar ontvangt u van ons een voormelding met daarin vermeld de voorlopige WOZ-waarde van uw woning.

 • Milieustraten geopend

  (17-12-2020)
  Milieustraat

  De milieustraten zijn geopend volgens de reguliere openingstijden.

  Let wel op de afwijkende openingstijden op en rond de feestdagen

 • Stichting Kuzemerkooi Oldekerk wint Leefbaarheidsprijs gemeente Westerkwartier!

  (17-12-2020)
  de Kuzemerkooikers zijn knotwilgen aan het snoeien

  Op 17 december heeft burgemeester Ard van der Tuuk telefonisch contact gehad met de genomineerden van de Leefbaarheidsprijs. Voor de vertegenwoordiger van de Stichting Kuzemerkooi Oldekerk had hij het beste nieuws, zij zijn de winnaar geworden van de Leefbaarheidsprijs 2020, op de voet gevolgd door de Jeugdcommissie Garnwerd en Plaatselijk Belang Visvliet. Gefeliciteerd!

 • Update noodopvang onderwijs en opvang (16 december)

  (16-12-2020)
  Noodopvang

  Op maandagavond 14 december heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het Coronavirus. Scholen en kinderopvang zijn vanaf 16 december tot en met tenminste 17 januari 2021 gesloten. De scholen en kinderopvang sluiten niet vanwege de besmettingsrisico’s maar om zoveel mogelijk contactmomenten en reisbewegingen te beperken.

 • Winkelen en boodschappen doen

  (15-12-2020)
  corona logo

  Onderdeel van de lockdown is sluiting van niet-essentiële winkels van 15 december t/m in ieder geval 19 januari. Dat is nodig om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

  Meer informatie over winkelen en boodschappen doen ⤵️

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/winkelen

 • Jongeren gezocht voor MBO-opleidingstraject Route Rubicon

  (15-12-2020)
  logo westerkwartier

  Het tweejarige opleidingstraject ‘Route Rubicon’ start in het nieuwe jaar in de gemeente Westerkwartier. Dit opleidingstraject is in het leven geroepen voor jongeren bij wie, om allerlei redenen, de schoolse omgeving niet goed past. Het is bedoeld voor jongeren van 18 tot en met 23 jaar uit de gemeente die nog wel de ambitie hebben om een startkwalificatie te halen.

 • Onderwijs op afstand vanaf 16 december

  (15-12-2020)
  corona logo

  Van 16 december t/m tenminste 17 januari is het onderwijs fysiek gesloten. Alle scholen en instellingen geven onderwijs op afstand.

 • Gemeente helpt gedupeerden Kinderopvangtoeslag

  (15-12-2020)

  Bij de Belastingdienst zijn fouten gemaakt bij het toekennen van Kinderopvangtoeslag. Ouders/verzorgers hebben ten onrechte grote bedragen moeten terugbetalen. Daardoor zijn meerdere mensen in grote problemen geraakt. De gedupeerde ouders/verzorgers krijgen vergoedingen, maar die zijn niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. De Rijksoverheid heeft aan gemeenten gevraagd samen te kijken hoe we de gedupeerden het beste kunnen helpen.

 • Gemeente Westerkwartier start pilot met flexibele schuldhulpverlening

  (15-12-2020)
  Bert nederveen en Jan Broekema

  Per 1 december 2020 neemt de gemeente Westerkwartier deel aan een pilot voor flexibele schuldhulpverlening van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) Assen, genaamd O2. De gemeente doet samen met zeven andere gemeenten uit het land mee aan deze pilot. Wethouder Bert Nederveen gaf hiervoor maandag 14 december samen met wethouder Jan Broekema van de gemeente Assen het formele startsein.

 • Lockdown nodig om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan

  (14-12-2020)
  Corona banner

  Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. Van 15 december t/m in ieder geval 19 januari geldt de strengste lockdown tot nu toe.

  Meer informatie ⤵️

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/12/14/lockdown-nodig-om-snel-oplopend-aantal-besmettingen-tegen-te-gaan

 • Prestatieafspraken 2021 woonbeleid Westerkwartier vastgelegd

  (10-12-2020)
  Ondertekening Prestatieafspraken 2021 woonbeleid

  Donderdag 10 december 2020 hebben de gemeente Westerkwartier, woningcorporaties Wold & Waard, Huisvesting Vredewold en Wierden en Borgen en de huurdersvertegenwoordigers de prestatieafspraken 2021 ondertekend. In de prestatieafspraken leggen de genoemde partijen vast welke bijdrage zij in 2021 aan het woonbeleid leveren. Het uitgangspunt voor deze afspraken is het concept van de Woonvisie Westerkwartier 2020-2025. De nieuwe woonvisie stelt de raad naar verwachting begin 2021 vast.

 • Gemeente verwerkt bladafval via Bokashi-methode voor eigen plantsoenonderhoud

  (10-12-2020)
  Eerste proef onder toeziend oog van Wethouder Openbare Ruimte Geertje Dijkstra-Jacobi

  Donderdag 10 december is bij wijze van proef een eerste bulk van bladafval van de gemeente verwerkt via de zogenaamde Bokashi-methode. Dit vond plaats op het gemeentelijk opslagterrein aan de noordzijde van het Van Starkenborghkanaal in Noordhorn. Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het is een methode waarbij bladeren worden vermengd met water, kleimineralen, schelpenkalk en micro-organismen. Dit mengsel wordt daarna luchtdicht afgedekt. Hierna komt een fermentatieproces op gang. Na twee tot drie maanden fermentatie is het bladmengsel een waardevol organisch product geworden, dat gebruikt kan worden voor verbetering van de structuur en het vochthoudend vermogen van de bodem en ook het bodemleven.

 • Gemeente vraagt reactie inwoners op conceptvoorstellen begraafplaatsenbeleid

  (09-12-2020)
  Begraafplaatsen

  De gemeente Westerkwartier heeft voorstellen voor een nieuw begraafplaatsenbeleid opgesteld. Het gaat om concepten, die de gemeente wil toetsen bij verenigingen van dorpsbelangen, inwoners en betrokken organisaties.

 • De gemeente ondersteunt creatieve en innovatieve ideeen!

  (08-12-2020)
  mensen aan vergadertafel

  Heeft u een vernieuwend initiatief die een positieve bijdrage kan leveren aan de Westerkwartierse samenleving? Twijfel niet en vraag een bijdrage van het innovatiefonds!

 • Brief aan vrijwilligers

  (08-12-2020)

  Aan alle vrijwilligers in de gemeente Westerkwartier

 • Grondtransport Oostindie - Mensumaweg

  (07-12-2020)

  Bericht van Zuidelijk Westerkwartier:

  Vanaf maandag 7 december gaan vrachtwagens in opdracht van aannemer Van der Meer rijden met grond vanuit de woonwijk Oostindie in Leek naar het project De Dijken-Bakkerom in het Zuidelijk Westerkwartier. In totaal wordt er ruim 15.000m3 aangevoerd. De werkzaamheden gaan maximaal vier weken duren. Wij proberen eventuele overlast zo veel mogelijk te beperken.

 • Belangrijkste wijzigingen in nieuwe Apv gemeente Westerkwartier

  (07-12-2020)
  apv

  Vanaf 1 januari 2021 geldt de nieuwe Algemene plaatselijke verordening (Apv) van de gemeente Westerkwartier. Deze Apv vervangt de Apv van de voormalige gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en Winsum (waar de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd onder vielen). De nieuwe Apv zorgt voor gelijke regelgeving voor alle inwoners en organisaties in de gemeente Westerkwartier.

 • Omgevingsvisie Westerkwartier: U denkt toch ook mee?

  (07-12-2020)
  logo omgevingsvisie

  Afgelopen jaar was u waarschijnlijk meer in uw eigen omgeving te vinden dan andere jaren. De tijd waarin we nu leven vraagt daarom. Gelukkig biedt de gemeente Westerkwartier veel. Een wandeling door één van onze prachtige natuurgebieden, ons houtsingelgebied of ons Nationaal Landschap Middag Humsterland. Een fietstocht langs de vele dorpen, elk met een eigen karakter. Een speeltuin in uw eigen buurt waar de kinderen zich uit kunnen leven.

 • Wijzigingen Wmo-vervoer tijdens de feestdagen

  (07-12-2020)
  WMO vervoer

  De komende feestdagen zijn er enkele wijzigingen in het Wmo-vervoer.

 • Voorlopige stop op geitenhouderijen in het Westerkwartier

  (03-12-2020)

  De raad heeft woensdag 2 december een voorbereidingsbesluit genomen om voorlopig geen nieuwe geitenhouderijen toe te staan in de gemeente Westerkwartier.

 • Workshops Erven en Tuinen Westerkwartier

  (01-12-2020)
  logo noordererg en ivn

  Woont u in het buitengebied van het Westerkwartier en wilt u aan de slag met uw erf of tuin, dan kunt u meedoen.

 • De Energieke Club: samen voor een duurzaam Gronings sportklimaat

  (01-12-2020)

  Ja, wij gaan samen voor een duurzaam Gronings sportklimaat!

 • Mondkapje verplicht vanaf 1 december

  (30-11-2020)

  Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

 • Overname exploitatie kantine sporthal Quicksilver S door VV Zuidhorn

  (27-11-2020)
  logo westerkwartier

  Voetbalvereniging Zuidhorn en de gemeente Westerkwartier sluiten een overeenkomst voor het beheer en de exploitatie en de renovatie van de kantine van sporthal Quicksilver S aan de Sportlaan te Zuidhorn. Het komende jaar wordt door partijen verder onderzocht of het mogelijk is de kantine geheel over te dragen.

 • Nieuwe subsidieregelingen voor vrijwilligersorganisaties jeugd, de culturele instellingen en dorpshuizen

  (25-11-2020)
  Corona

  De Coronamaatregelen hebben grote impact op onze samenleving en organisaties. Er is de gemeente Westerkwartier veel aan gelegen om de lokale maatschappelijke organisaties in stand te houden. De gemeente heeft daarom twee subsidieregelingen ingesteld voor de vrijwilligersorganisaties jeugd, de culturele instellingen en dorpshuizen in de gemeente Westerkwartier. 

 • Berichten over uw buurt

  (24-11-2020)
  envelop en vergrootglas

  De officiële bekendmakingen, zoals aangevraagde en verleende vergunningen, plannen en plaatselijke regelgeving, publiceert de gemeente alleen digitaal.

 • Vanaf 25 november kleurt de gemeente Westerkwartier oranje

  (24-11-2020)
  logo westerkwartier

  De gemeente Westerkwartier zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich dit jaar weer aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt vanaf woensdag 25 november het gemeentehuis in Grootegast oranje en wordt het logo van Orange the world geprojecteerd op de gevel van het gemeentehuis. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

 • Gratis wasbare mondkapjes voor inwoners met minimum inkomen

  (24-11-2020)
  Gratis wasbare mondkapjes voor inwoners met minimum inkomen

  We verstrekken aan inwoners met een minimum inkomen wasbare en herbruikbare mondkapjes.

 • Corona en winkelen en boodschappen doen

  (23-11-2020)

  Winkelen rond Black Friday is dit jaar vanwege het coronavirus anders dan normaal.

 • De weg naar vaccinatie tegen het coronavirus

  (21-11-2020)
  Corona
 • Tijdelijke spelregels voor de sport

  (20-11-2020)

  Alleen, in vaste duo's of groepen van maximaal 4 personen binnen of buiten sporten met 1,5 meter afstand als norm. Hoe doe je dat tijdens deze gedeeltelijke lockdown? Bekijk de tijdelijke spelregels voor de sport: ⤵️

 • Tips voor thuisstuderen in coronatijd

  (20-11-2020)
  Corona

  Door spreiding van de lessen in de gebouwen kan een deel van de onderwijsactiviteiten op MBO-scholen, hogescholen en universiteiten doorgaan. Een deel van het onderwijs is online. Vanuit huis of (studenten)kamer studeren betekent dat je je soms zal moeten aanpassen. En het vraagt aandacht voor lichamelijke en mentale gezondheid.

 • Naar het theater, de bioscoop of een concert?

  (18-11-2020)
  Corona

  Het aantal coronabesmettingen daalt. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. De gedeeltelijke lockdown gaat verder om elkaar te blijven beschermen, de tijdelijke verzwaring wordt opgeheven.

  Musea, theaters en bioscopen kunnen na een sluiting van twee weken weer open.

 • Eenvoudige uitleg coronaregels

  (18-11-2020)
  Corona

  Mensen houden zich beter aan de regels. Het aantal coronabesmettingen wordt minder. Dat is goed nieuws, maar we zijn er nog niet. Maatregelen blijven nodig. #AlleenSamen

 • Gedeeltelijke lockdown gaat verder

  (17-11-2020)
  Corona

  Het aantal coronabesmettingen daalt. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. De gedeeltelijke lockdown gaat verder om elkaar te blijven beschermen.

  Meer informatie ⤵️

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/17/gedeeltelijke-lockdown-gaat-verder

  #AlleenSamen

 • Kindpakket 2020

  (16-11-2020)

  Vanaf 16 november 2020 is het kindpakket weer beschikbaar. Het kindpakket is voor alle gezinnen met kinderen onder de 18 jaar en met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm.

 • De Luisterlijn

  (13-11-2020)
  logo luisterlijn

  De Luisterlijn is bereikbaar via de telefoon voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek. Wilt u uw hart luchten, uw verhaal kwijt, of gewoon even een praatje maken? Neem dan contact op met de Luisterlijn via telefoonnummer 0900- 0767 (normaal beltarief).

 • Wat beweegt Groningers?

  (12-11-2020)
  uitsnede voorwiel fiets

  Denk mee over hoe over hoe jij over twintig jaar beweegt!

 • Uitbreiding aantal plaatsen kort parkeren in centrum Zuidhorn

  (12-11-2020)

  Het centrum van Zuidhorn krijgt er zes halfuur-parkeervakken bij binnen de blauwe zone. Met de uitbreiding van dit aantal halfuur-parkeervakken wil de gemeente het centrum van Zuidhorn nog aantrekkelijker maken voor het winkelende publiek en de bezoekers van de diverse horeca.

 • Waterelement op de Bosweg in Leek in winterstand

  (11-11-2020)
  Waterelement Leek

  Vanaf donderdagmiddag 12 november staat het waterelement in de winterstand.

 • Winkels Westerkwartier mogen ook in 2021 open op zondag

  (10-11-2020)
  Centrum zuidhorn

  Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten dat ook in 2021 alle winkels in het Westerkwartier van 8.00 tot 20.00 uur op zondag hun deuren mogen openen als ze dat willen. Vanwege het coronavirus wijkt de gemeente tijdelijk af van de gebruikelijke openingstijden. De gemeente geeft ook aan wanneer deze situatie weer opgeheven wordt.

 • Burgemeester herdenkt neergestorte soldaten in Opende met krans op Remembrance Day

  (08-11-2020)
  Burgemeester en monumentbeheerder met krans

  Burgemeester Ard van der Tuuk heeft namens de inwoners van de gemeente Westerkwartier een krans gelegd bij het graf van zeven vliegers uit het Gemenebest, waarvan zes Australiërs en één Engelsman, op de begraafplaats van Opende.

 • Wethouder Dijkstra-Jacobi trapt campagne ‘AAN in Groningen’ af in Westerkwartier

  (05-11-2020)
  Tekst 'Zet je licht aan' wordt aangebracht op fietspad

  Woensdagmiddag 4 november heeft wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi de aftrap gegeven voor de fietsverlichtingscampagne ‘AAN in Groningen’ binnen de gemeente Westerkwartier. Samen met een medewerker van de ANWB en verkeersmedewerkers van de gemeente heeft ze de tekst: ‘Zet je licht aan!’ op het fietspad bij Boerakker op verschillende plaatsen aangebracht.

 • College gemeente Westerkwartier stelt subsidieregeling voor energiecollectieven vast

  (05-11-2020)

  Het college heeft een subsidieregeling vastgesteld waarmee een vast subsidiebedrag voor energiecollectieven beschikbaar wordt gesteld.

 • Raadsoverleggen en -vergadering

  (27-10-2020)
  logo griffie met logo gemeente met voorzittershamer

  Dinsdag 27 en woensdag 28 oktober vinden raadsoverleggen plaats. Dinsdag 3 november is er een reguliere raadsvergadering. Alle vergaderingen beginnen om 19.30 uur.

 • Subsidie kunst en cultuur

  (27-10-2020)
  geld

  Vanaf maandag 2 november 2020 kunt u online een incidentele subsidie aanvragen op het gebied van Kunst & Cultuur, Sport, Welzijn of Leefbaarheid.

 • Campagne “Heel Noord-Nederland Recyclet” groot succes!

  (27-10-2020)

  Van 12 tot en met 18 oktober was het de Nationale Recycleweek. Het moment om extra stil te staan bij de recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparaten, ook wel e-waste genoemd. Veel gemeenten in Noord Nederland deden mee aan de campagne “Heel Noord- Nederland Recyclet”, zo ook het Westerkwartier. In de provincie Groningen en Drenthe werd maar liefst 2500 euro ingezameld voor het goede doel.

 • Regionaal Netwerk Rookvrij Opgroeien start nieuwe campagne

  (26-10-2020)
  nieuws algemeen

   “Skip die peuken, pak je pegels”

 • Oproep onbeheerde kar parkeerplaats aan de Wigbold van Ewsumstraat, Kommerzijl

  (26-10-2020)

  Oproep melden eigenaar onbeheerde kar op de parkeerplaats aan de Wigbold van Ewsumstraat naast de school cbs De Rietstek te Kommerzijl.

 • Oproep onbeheerde boottrailer parkeerplaats aan de Wigbold van Ewsumstraat, Kommerzijl

  (26-10-2020)
  Onbeheerde boottrailer

  Oproep melden eigenaar onbeheerde boottrailer op de parkeerplaats aan de Wigbold van Ewsumstraat naast de school cbs De Rietstek te Kommerzijl.

 • Oproep onbeheerde boot De Kade, Kommerzijl

  (26-10-2020)
  Onbeheerde boot

  Oproep melden eigenaar onbeheerde boot ter hoogte van  De Kade 7 Te Kommerzijl

 • Coronarichtlijnen bezoek afvalbrengstations

  (23-10-2020)
  Logo gemeente Westerkwartier

  Door de COVID-maatregelen die zijn genomen, is de wachttijd bij de Milieustraat De Tweemat in Grootegast op de meeste dagen opgelopen. Door de drukte kan het voorkomen dat wanneer u op een doordeweekse dag na 15.30 uur en op zaterdag na 13.15 uur langs komt lang moeten wachten.

 • Aanvullende adviezen voor zelfstandig wonende ouderen bij de Corona Routekaart

  (22-10-2020)
  Corona

  Voor zelfstandig wonende ouderen zijn een aantal aanvullende adviezen opgesteld behorend bij de verschillende risiconiveaus. Deze adviezen hebben als doel ouderen te ondersteunen zo goed mogelijk mee te blijven doen in de samenleving en tegelijkertijd besmetting met het coronavirus te voorkomen.

  Download de aanvullende adviezen via de site van de Rijksoverheid.

 • Castratie- en sterilisatieactie katten minima

  (20-10-2020)
  logo dierenambulance

  Stichting De Dierenambulance voor het Westerkwartier houdt in november aanstaande een castratie- en sterilisatieactie voor katten van inwoners met een minimuminkomen. De ingreep kost in november € 5,- per kat.

 • Gooi mondkap en handschoen in de goede bak!

  (20-10-2020)

  Helaas zien we de laatste tijd dat er mondkapjes en soms plastic handschoenen belanden op straat, in het riool of bij het plastic afval. Terwijl het heel gemakkelijk is: mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal bij het restafval, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

 • Groningen niet in beroep tegen gasbesluit

  (20-10-2020)

  De Groningse overheden gaan net als vorig jaar niet in beroep tegen het gasbesluit van minister Wiebes. De regio is ervan overtuigd dat een beroepsprocedure niet leidt tot een lagere gaswinning, een versnelling in de versterkingsopgave en een verbetering van de schade-afhandeling. De regio stuurt net als vorig jaar een brief aan minister Wiebes en minister Ollongren. In deze brief worden essentiële punten voor de veiligheid en leefbaarheid van de inwoners van Groningen geadresseerd.

 • Desinformatie en nepnieuws

  (19-10-2020)

  Door het hele land worden folders, flyers en brochures verspreid met artikelen over het coronavirus. Hoe weet je of die artikelen wel kloppen? Voor alle actuele informatie over het coronavirus ga je natuurlijk naar de site van de Rijksoverheid.

 • Hulp en steun bij thuisquarantaine

  (16-10-2020)
  Corona

  Moet u 10 dagen in (thuis)quarantaine?

  Dit betekent dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkomt u verspreiding van het coronavirus. We begrijpen dat het voor u lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven.

  Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft. In de gids Hulp en steun bij thuisquarantaine leest u waar u hulp kunt vragen. Meer informatie over thuisquarantaine vindt u op Rijksoverheid.nl/quarantaine.

 • Noodverordening veiligheidsregio Groningen per 14 oktober

  (15-10-2020)
  Corona

  Vanaf woensdag 14 oktober geldt er een nieuwe noodverordening in de veiligheidsregio Groningen.

 • Wanneer moet ik in quarantaine vanwege corona?

  (15-10-2020)

  Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kan het nodig zijn dat je thuis in quarantaine gaat. Dat betekent dat je binnen blijft en geen bezoek ontvangt.

 • Gratis mondkapjes

  (13-10-2020)
  mevrouw met mondkapje

  De gemeente verstrekt aan inwoners met een minimum inkomen een aantal mondkapjes (voor eenmalig gebruik).

 • Belemmingenwet privaatrecht

  (13-10-2020)

  Bekendmaking

 • Gedeeltelijke lockdown

  (13-10-2020)

  Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Om corona onder controle te krijgen, is ingrijpen noodzakelijk. Per 14 oktober 22.00 uur gelden daarom de volgende maatregelen:

 • Coronamaatregelen per risiconiveau

  (13-10-2020)
 • Wethouder Bert Nederveen plaatst eerste Zwaaisteen in Marum

  (08-10-2020)
  Plaatsen zwaaisteen door Bert Nederveen

  Donderdagmiddag 8 oktober heeft wethouder Bert Nederveen op initiatief van Sociaal Werk De Schans een eerste Zwaaisteen geplaatst op de hoek Nachtegaalstraat/Langestraat bij Zonnehuis De Hoorn in Marum.

 • Aankoop bedrijfsterrein Hoofdstraat 101-1 te Midwolde

  (08-10-2020)
  Gemeente Westerkwartier logo

  Het college stelt de gemeenteraad voor het bedrijfsterrein aan de Hoofdstraat 101-1 te Midwolde aan te kopen. Het college heeft met de eigenaar overeenstemming bereikt over aankoop van het terrein door de gemeente.

 • De CoronaMelder app werkt vanaf 10 oktober in heel Nederland

  (07-10-2020)
  Coronamelder vanaf 10 oktober te gebruiken

  Het coronavirus is er nog altijd. Dus is het belangrijk om juist nu alert te blijven. Daarom bestaat de app CoronaMelder. Deze wordt momenteel getest in een aantal regio’s en is vanaf 10 oktober te gebruiken in heel Nederland.

 • Start campagne ‘Rookmelders redden levens!’

  (06-10-2020)

  Per 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht op elke etage; in de gang of hal van een woning. Wachten op deze verplichting kan levens kosten. Daarom de oproep van de brandweer, “Wacht niet langer met het plaatsen van rookmelders, jij wil toch ook veilig zijn?”

 • GGD Groningen opent corona-teststraat in Grijpskerk

  (06-10-2020)
  logo ggd

  GGD Groningen opent corona-teststraat in Grijpskerk GGD Groningen opent met ingang van woensdag 7 oktober een corona-testlocatie in de gemeente Westerkwartier. Deze testlocatie bevindt zich aan De Riet 2 in Grijpskerk en is de vierde GGD-testlocatie in de provincie Groningen.

 • Gemeente Westerkwartier sluit zich aan bij actie Eén tegen eenzaamheid

  (05-10-2020)

  Maandagmorgen 5 oktober heeft wethouder Bert Nederveen zijn handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij deed dit in de Schutse, Oldenoert 32 in Leek. Bij de ondertekening waren vertegenwoordigers van Sociaal Werk de Schans, De Schutse en Hulpkring aanwezig.

 • Horeca en evenementen

  (03-10-2020)
 • Overeenstemming herontwikkeling Netam-locatie Leek

  (02-10-2020)
  Nieuws algemeen

  De eigenaar PNO Pactum en de gemeente Westerkwartier hebben overeenstemming bereikt over de herontwikkeling van de Netam-locatie in Leek. Het terrein van de voormalige Netam-fabriek op industriepark Leek, ligt er al jaren verpauperd bij.

 • TOZO 3 is aan te vragen

  (30-09-2020)
  Corona

  De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers.

 • Nieuw type woningen in gemeente Westerkwartier geplaatst in Zuidhorn

  (28-09-2020)
  Gemeente Westerkwartier logo

  Woningcorporatie Wold & Waard heeft het plan vijf kleine woningen te plaatsen op het voormalig sporthalterrein aan de Admiraal Helfrichstraat in Zuidhorn. De kleine woningen hebben een oppervlak van 40 m2. Ze zijn voorzien van alle faciliteiten, zoals een keuken, badkamer, woonkamer, slaapkamer, eigen voordeur en buitenterras.

 • Bewust Wonen Weken Westerkwartier in teken van leefbaarheid

  (28-09-2020)
  Vrijwilligers Kommerzijl

  Met prijsvraag ‘Wie heeft een goed leefbaarheidsidee?’

 • Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen

  (28-09-2020)

  Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen.

 • Nieuwe coronamaatregelen Veiligheidsregio Groningen

  (25-09-2020)
  Corona

  In acht veiligheidsregio’s is een sterke toename te zien in het aantal besmettingen met het coronavirus. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. In navolging van zes andere heeft het kabinet voor nog eens acht veiligheidsregio’s, waaronder de veiligheidsregio Groningen, ingedeeld in de categorie ‘zorgelijk’ (niveau 2).

 • Ervaren hoe rond te komen met weinig geld in Het Overleefhuis

  (23-09-2020)
  overleefhuis

  In de week van 28 september tot en met 2 oktober aanstaande organiseert de gemeente Westerkwartier in samenwerking met Onzichtbaar Den Haag Het Overleefhuis. Het Overleefhuis is een door ervaringsdeskundigen begeleide kennismaking met armoede en met de vooroordelen en dilemma’s waarmee mensen met weinig geld dagelijks te maken hebben. De gemeente organiseert Het Overleefhuis als training voor eigen medewerkers die werken in het Sociaal Domein en voor netwerkpartners. Naast kennis van wet- en regelgeving en goede regelingen ziet de gemeente beleving en verbinding als voorwaarden voor een succesvolle aanpak.

 • Concept Woonvisie Westerkwartier 2020-2025 ligt ter inzage

  (22-09-2020)

  Met ingang van 23 september ligt de nieuwe Woonvisie Westerkwartier 2020-2025 ter inzage. De behoeften en wensen vanuit de samenleving op het gebied van wonen veranderen. Daarnaast zijn ook de regels en eisen op het gebied van bouwen en wonen gewijzigd. De huidige woonvisie is verouderd en daarom heeft de gemeente een nieuwe woonvisie opgesteld. Deze is tot stand gekomen op basis van een woningmarktonderzoek, een online-enquête, dorpenbijeenkomsten en werksessies met de woningcorporaties Wold&Waard, Huisvesting Vredewold en Wierden en Borgen en hun huurdersvertegenwoordigers. In samenwerking met KAW Groningen zijn al deze resultaten verwerkt in de nieuwe woonvisie.

 • College gemeente Westerkwartier pleit voor uitbreiding studiegebied ring West

  (22-09-2020)
  Gemeente Westerkwartier

  Woensdag 23 september aanstaande behandelt Provinciale Staten in haar vergadering de voordracht voor de aanpak van de ring West in de stad Groningen. De afgeronde voorverkenning wordt na instemming van Provinciale Staten omgezet in een verkenningsfase.

 • Aanvullende maatregelen coronavirus (21 september)

  (21-09-2020)
  Corona

  Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe. Om grip te houden op de verspreiding van het virus kan lokaal extra worden gehandhaafd en worden landelijke maatregelen verscherpt.

 • Start bouw MFC Zevenhuizen

  (21-09-2020)
  openigshandeling MFC Zevenhuizen door Hielke Westra, Geertje Jacobi en Richard Kobes

  Na vele voorbereidingen vanaf maart 2019 was vrijdag 18 september 2020 de starthandeling voor de bouw van MFC Zevenhuizen. Richard Kobes (voorzitter MFC7huizen), projectwethouder Hielke Westra en dorpswethouder Zevenhuizen Geertje Dijkstra-Jacobi, hebben samen de eerste scheppen grond verzet en de eerste piketpaal geslagen voor de nieuwbouw van de multifunctionele accommodatie in Zevenhuizen.

 • Lokaal Sportakkoord laat Westerkwartierders meer bewegen en sporten

  (19-09-2020)
  Ondertekening sportakkoord

  Op donderdag 17 september was de officiële ondertekening van het Sportakkoord Westerkwartier door sportverenigingen en – aanbieders, maatschappelijke organisaties en wethouder Elly Pastoor. Een akkoord dat mogelijkheden schept om samen vernieuwende activiteiten te ontwikkelen op gebied van sport en bewegen. De ondertekening van het Lokaal Sportakkoord Westerkwartier is het begin van een mooie samenwerking.

 • Kap- en grondwerkzaamheden Doezumertocht

  (18-09-2020)
  Kettingzaag

  Vorige week heeft Bert Nederveen, wethouder Natuur en Landschap, gesprekken gevoerd met eigenaren van grond aan de Doezumertocht nabij Doezum en met omwonenden van de Doezumertocht.

 • Gemeente Westerkwartier onderzoekt voorbereiding op risico’s en zelfredzaamheid inwoners

  (14-09-2020)
  afbeelding algemeen

  Hoe veilig voelen inwoners zich? Treffen inwoners maatregelen om veilig en gezond te leven? En welke informatie verwachten ze hierover vanuit de overheid?

 • OV-fietsen station Zuidhorn

  (11-09-2020)
  logo ov fiets

  Vanaf donderdag 10 september zijn de OV-fietsen op het station Zuidhorn weer beschikbaar.

 • Senioren en veiligheid (babbeltrucs)

  (09-09-2020)
  ouwe baas

  In september besteden we wekelijks aandacht aan de landelijke campagne over senioren en veiligheid. Ook op deze pagina. Elke week is er een ander thema: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing. Deze week de ‘babbeltrucs’: onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

 • Peuteropvang Westerkwartier

  (09-09-2020)
  logo westerkwartier

  De gemeente Westerkwartier vindt het belangrijk dat kinderen nog beter voorbereid naar de basisschool gaan. Hiervoor wordt het aantal uren uitgebreid dat kinderen naar de peuteropvang (voorheen peuterspeelzaal) kunnen en de kwaliteit van de opvang verhoogd. Alles is er op gericht kinderen spelenderwijs goed voor te bereiden op school en zo een optimale start in het onderwijs te geven.

 • Gemeente Westerkwartier stimuleert innovatie met innovatiefonds

  (08-09-2020)

  Om innovatie in de Westerkwartierse samenleving te stimuleren heeft de gemeente een innovatiefonds ingesteld, zodat vernieuwende initiatieven laagdrempelig gestimuleerd en gesteund worden. Daarnaast wordt interne innovatie aangejaagd, wat kan gaan om nieuwe manieren van werken, procesautomatisering, training en scholing.

 • Vruchtbare kennismakingsbijeenkomsten Voedselakkoord Westerkwartier

  (08-09-2020)

  De gemeente Westerkwartier wil de kansen van voedsel benutten en de schadelijke impact ervan verminderen. Dat is de basis van het Voedselakkoord Westerkwartier.

 • Bermen maaien en sloten schonen in het Westerkwartier

  (25-08-2020)
  plattegrond

  De aannemers zijn weer gestart met het maaien van de bermen en het schonen van de sloten in de gemeente. Het gaat, omdat het een opdracht voor meerdere jaren is, om dezelfde aannemers als vorig jaar.

 • Heropening sluis 3e verlaat in Leekster Hoofddiep

  (21-08-2020)
  logo westerkwartier

  Donderdagmiddag 20 augustus heeft wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi de gerenoveerde sluis 3e verlaat in het Leekster Hoofddiep heropend in samenwerking met de omwonenden, uitvoerders en leden van de voormalige commissie gemeentelijke monumenten Leek.

 • Gemeente Westerkwartier verruimt de openingstijden

  (20-08-2020)
  logo westerkwartier

  Vanwege het Coronavirus heeft de gemeente de openingstijden moeten inperken. Vanaf maandag 31 augustus is er weer meer ruimte om een afspraak in te plannen voor het aanvragen en afhalen van paspoort, identiteitskaart en rijbewijs.

 • Horeca en evenementen maatregelen per 10 augustus

  (17-08-2020)

  1.5 meter afstand is altijd de norm.
  Per 10 augustus gelden de volgende maatregelen:

 • Kinderen testen op het coronavirus

  (14-08-2020)

  Heeft je kind klachten die passen bij het coronavirus? Afhankelijk van de leetijd van je kind maak je op de volgende manier een testafspraak:

 • Aanvullende maatregelen coronavirus

  (07-08-2020)

  Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe. Om grip te houden op de verspreiding van het virus kan lokaal extra worden gehandhaafd en worden enkele landelijke maatregelen verscherpt. Zo houden we corona onder controle. 

 • Indië-herdenking op zaterdag 15 augustus in Marum live te volgen

  (06-08-2020)
  Foto herdenking van 2019

  Dit jaar is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands -Indië. De jaarlijkse Indië-herdenking in Marum vindt dit jaar vanwege de coronamaatregelen in kleine setting plaats. De plechtigheid op 15 augustus vanaf 18.50 uur is voor alle belangstellenden live op tv en via internet te volgen. Voor veel Indische Nederlanders en Molukkers is de herdenking van grote betekenis.

 • Burgemeester sluit bedrijfspand vanwege illegale hennepkwekerij

  (30-07-2020)
  Sluiting bedrijfspand

  Op last van burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier is op donderdag 30 juli 2020 een bedrijfspand gesloten. Het bedrijfspand in Marum is voor een periode van twaalf maanden gesloten. In juni werd bij een inval door de politie in het pand een hennepkwekerij aangetroffen.

 • Uw gegevens in de basisregistratie

  (30-07-2020)
  Geheimhouding

  Elke gemeente houdt In de basisregistratie personen (BRP) de persoonsgegevens bij van haar inwoners. Uw adres is er bijvoorbeeld te vinden, maar ook gegevens over een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap, uw nationaliteit, ouders en eventuele kinderen. Uw persoonsgegevens zijn belangrijk om te bepalen of u recht heeft op maatschappelijke hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld huurtoeslag. Of om te bepalen welke verplichtingen u heeft zoals bijvoorbeeld het betalen van belastingen.

 • Verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen binnen Veiligheidsregio Groningen

  (22-07-2020)
  Demonstraties met landbouwvoertuigen

  De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat representanten van boeren waaronder Farmer Defence Force opnieuw voornemens zijn op grote schaal demonstraties, blokkades of andere ontwrichtende acties te organiseren.

 • Zorg goed voor jezelf

  (16-07-2020)

  Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine stappen maak je al een verschil.

 • Transitie naar elektrisch rijden

  (16-07-2020)
  electrisch rijden

  Elektrisch rijden is hot! Er zijn mogelijkheden waardoor elektrisch rijden ook voor u interessant kan zijn:

  • De Subsidieregeling Elektrische Peronenauto's Particulieren (SEPP)
  • Geen oprit, en toch een laadpaal in de buurt?
  • Actie van de ANWB waarin u kans maakt op een week lang gratis elektrisch rijden
 • Tegemoetkoming voor amateursportorganisaties (TASO)

  (16-07-2020)
  Corona

  Op 10 juli 2020 is de Beleidsregel tegemoetkoming amateursportorganisaties COVID-19 (TASO-regeling) in de Staatscourant gepubliceerd. Deze eenmalige regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die door de coronamaatregelen ten minste 20% aan omzetverlies hebben geleden en nog geen gebruik hebben gemaakt van de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS-regeling).

 • Heeft je kind klachten die passen bij het coronavirus?

  (15-07-2020)

  Je kan een testafspraak maken via 0800-1202. Lees meer over het testen op corona bij kinderen op rijksoverheid.nl/coronatest

 • Regio Groningen blijft aandringen op snelheid in versterking en schade-afhandeling

  (14-07-2020)
  Gaswinning

  De Groningse overheden blijven bij minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aandringen op snelheid in de versterkingsopgave en schade-afhandeling.

 • Westerkwartier aan de slag met Omgevingsvisie

  (14-07-2020)
  Omgevingsvisie gemeente Westerkwartier

  Deze zomer start de gemeente Westerkwartier met het opstellen van een Omgevingsvisie. In deze Omgevingsvisie geeft de gemeente aan hoe de fysieke leefomgeving in de toekomst gebruikt en ingericht wordt.

 • Wmo-vervoer Publiek Vervoer per 1 juli 2020

  (09-07-2020)
  WMOvervoer

  Met deze informatie geven wij een update van het Wmo vervoer zoals deze vanaf 1 juli van toepassing zijn voor alle pashouders. 

 • Brief van de burgemeester 30 juni 2020

  (30-06-2020)
  Burgemeester Ard van der Tuuk
 • Foutparkeerders Nienoordshaven Leek

  (30-06-2020)
  logo westerkwartier

  Het mooie weer leidt de afgelopen weken regelmatig tot parkeeroverlast aan de Nienoordshaven in Leek. Gebruikers van de boothelling parkeren hun auto met trailer op plekken waar dit niet is toegestaan. De rijbaan in de wijk is te smal om te parkeren en moet goed toegankelijk blijven voor hulpdiensten, daarom geldt hier een parkeerverbod en wegsleepregeling.

 • Plan woningbouw Borghlocatie

  (30-06-2020)
  logo westerkwartier

  Woningcorporatie Wold & Waard heeft plannen voor de Borghlocatie, op de hoek Boslaan/Hanckemalaan, in Zuidhorn. Zij willen op dit terrein 24 woningen bouwen.

 • Het onderwijs gaat verder open

  (25-06-2020)
  Corona

  Update 24 juni

 • Bedrijven kunnen subsidie krijgen voor coronamaatregelen

  (24-06-2020)
  Subsidie coronamaatregelen

  Bedrijven en instellingen die hun inrichting moeten aanpassen op de anderhalvemetereconomie kunnen hiervoor vanaf 1 juli een aanvraag voor indienen. De subsidieregeling is bedoeld voor bedrijven en instellingen met minder dan vijftig werknemers die coronamaatregelen moeten nemen, zoals bewegwijzering, desinfecteringspompen, spatschermen of een digitaal reserveringssysteem. 

 • Trots op ondernemers

  (23-06-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op ondernemers

 • ‘Kansen voor duurzame recreatie en toerisme in de 1,5 meter samenleving’

  (19-06-2020)
  Toerisme

  Door de coronacrisis zijn er in de samenleving diverse uitdagingen. Een daarvan ligt binnen  recreatie en toerisme in het Westerkwartier. Het voorseizoen is ‘in het water’ gevallen. De vraag is hoe we het zomerseizoen op een goede manier kunnen invullen?

 • Startschot Lindehoeve Aduard

  (18-06-2020)
  Uitbreidingsplan

  Donderdagmorgen 18 juni (vanmorgen) heeft wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi samen met Thijs van Bree, commercieel directeur van Geveke Bouw & Ontwikkeling, het startschot gegeven voor de bouw van het nieuwbouwplan Lindehoeve in Aduard.

 • Europese app voor reiziger

  (16-06-2020)
  Reizen in de Europese Unie

  Hoe is het gesteld met coronamaatregelen in andere EU-landen?

 • Ondanks onzekere tijden laat college haar ambities niet varen

  (10-06-2020)
  Perspectiefnota

  Door de coronacrisis en de stijgende uitgaven Jeugdhulp en Wmo zijn het ook voor de gemeente Westerkwartier financieel gezien onzekere tijden. Toch wil het college als het even kan, blijven inzetten op een stevig ambitieniveau. Het college wil namelijk laten zien dat de heringedeelde gemeente direct waarde levert aan haar inwoners en de regio.

 • Trots op gerenoveerde bruggen en mantelzorgers

  (09-06-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op gerenoveerde bruggen en mantelzorgers.

 • Eemshaven in beeld voor aansluiting windpark Noordzee

  (09-06-2020)

  De locatie Eemshaven in Groningen heeft de voorkeur als aansluitpunt voor het toekomstige windpark op de Noordzee. Dit gezamenlijke, voorlopige advies geven de dertien betrokken Groningse en Friese overheidspartijen aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Compensatie voor de negatieve effecten van de aansluiting is voor de regiopartijen een randvoorwaarde. Begin oktober volgt het definitieve regioadvies en in het najaar neemt het ministerie een besluit over het aansluitpunt en de kabelroute.

 • Cliënten Wmo positief over contacten met gemeente Westerkwartier

  (03-06-2020)
  WMO onderzoek

  Wmo-cliënten van de gemeente Westerkwartier zijn tevreden over het contact met de gemeente, de kwaliteit van de ondersteuning en het effect van de ondersteuning. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met voorgaande jaren. Wel opvallend is, dat de cliënten iets positiever waren over 2018.

 • Blijf thuis en laat je testen bij klachten

  (02-06-2020)

  Alleen wordt steeds meer samen. Maar dat kan alleen als we hier samen verstandig mee omgaan. Dus bij klachten zoals verkoudheid, hoesten of verhoging, blijven we thuis en laten we ons testen.

 • Sporten, sportwedstrijden en sportevenementen

  (02-06-2020)
  Corona

  Vanaf 1 juli gelden de volgende regels voor Sporten, sportwedstrijden en sportevenementen.

 • Rijbewijzen tijdelijk langer geldig

  (29-05-2020)
  Rijbewijs

  Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn.

 • Westerkwartier sluit 2019 per saldo af met klein verlies, financieel perspectief onzeker

  (28-05-2020)

  Het college heeft de eerste jaarstukken van de nieuwe gemeente Westerkwartier aangeboden aan de gemeenteraad. Hoewel de gemeente over 2019 een positief resultaat heeft van zeven ton, is het eindsaldo ruim vijf ton negatief. Dit komt door eerdere budgetoverhevelingen. De totale kosten kwamen in 2019 uit op circa € 167 miljoen. Naast de financiële kant laten de jaarstukken zien, dat de gemeente de beleidsvoornemens over 2019 in belangrijke mate gerealiseerd heeft.

 • Trots op de vrijwilligers in de musea en culturele instellingen

  (26-05-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op de vrijwilligers in de musea en culturele instellingen.

 • Update noodopvang onderwijs en opvang vanaf 8 juni

  (25-05-2020)
  Corona

  Vorige week dinsdag 19 mei heeft het kabinet het besluit genomen dat de scholen en de buitenschoolse opvang per 8 juni weer helemaal open gaan. Daarnaast wordt de noodopvang afgebouwd vanaf 8 juni. Die stopt overdag en is in de avonden en in het weekend vanaf 8 juni aanstaande (vooralsnog tot 1 juli) alleen open voor ouders die in de zorg werken. Hieronder een overzicht van de meest relevante informatie van dit moment.

 • College stelt ontwerp-Apv voor het Westerkwartier vast

  (20-05-2020)
  apv

  Het college van burgemeester en wethouders heeft op 19 mei ingestemd met een ontwerp van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) voor de gemeente Westerkwartier. Dit ontwerp vervangt de Apv’s van de voormalige gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en Winsum. Tot deze laatste gemeente behoorden de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd tot de herindeling in 2019. Momenteel gelden nog de verschillende Apv’s op het grondgebied van de voormalige gemeenten. Met de nieuwe Apv ontstaat gelijke regelgeving voor alle inwoners en organisaties in de gemeente Westerkwartier.

 • Trots op kinderopvang, leerkrachten, ouders, sportclubs en -verenigingen

  (19-05-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op kinderopvang, leerkrachten, ouders, sportclubs en -verenigingen.

 • Hulp in de buurt

  (15-05-2020)
  hulp

  De periode waar we nu in zitten is voor veel mensen stressvol. Als iemand kampt met psychische klachten kan dit nog eens extra gelden.

 • 'Masker 19'

  (11-05-2020)
  logo westerkwartier

  Huiselijk geweld melden via de apotheek met codewoord.

 • Versoepeling maatregelen sport

  (07-05-2020)
  corona

  Met ingang van 11 mei zijn enkele versoepelingen op de genomen sportmaatregelen doorgevoerd.

 • Voorkom rioolverstoppingen

  (04-05-2020)
  Rioolverstopping

  Tijdens de coronacrisis wordt er thuis meer schoongemaakt en meer het toilet gebruikt. Dat merken de rioleringsbeheerders want het aantal rioolverstoppingen per dag stijgt doordat er vochtige doekjes, schoonmaakdoekjes, keukenpapier en ander vast afval in het riool worden aangetroffen.

 • Toespraak burgemeester 4 mei

  (04-05-2020)
  BUrgemeester van der Tuuk
 • Tozo levensonderhoud ontvangen en een wijziging doorgeven?

  (30-04-2020)
  Corona

  Heeft u onlangs een aanvraag voor levensonderhoud op grond van de Tozo ingediend en is uw situatie sindsdien veranderd? Bijvoorbeeld in uw inkomsten uit het bedrijf (winst), andere inkomsten of een adreswijziging? U kunt dit digitaal aan ons doorgeven.

 • Ambassadeurs leggen krans namens Westerkwartier bij herdenking ANZAC Day

  (25-04-2020)

  Zaterdagmorgen zou burgemeester Ard van der Tuuk een krans leggen bij de ‘Commonwealth War Grave Section’ van begraafplaats Westduin in Den Haag. Dit ter gelegenheid van ‘Anzac Day’, de dag dat gesneuvelde Nieuw-Zeelandse en Australische soldaten wereldwijd worden herdacht. Vanwege de coronamaatregelen legden dit keer keer alleen ambassadeurs Lyndal Walker van Nieuw-Zeeland en Matthew E K Neuhaus van Australië een krans bij de jaarlijkse herdenking. Ook namens het Westerkwartier legden zij een krans.

 • Update noodopvang onderwijs en opvang (24 april)

  (24-04-2020)
  Corona

  Op dinsdag 21 april heeft het kabinet een versoepeling van de maatregelen aangekondigd. Voor het onderwijs en de (nood)opvang gelden de volgende maatregelen:

 • Digitaal cultuurplatform Fier Westerkwartier gelanceerd

  (24-04-2020)
  Fier Westerkwartier

  Per vandaag is het digitale cultuurplatform Fier Westerkwartier in de lucht! Op www.fierwesterkwartier.nl komen registraties van theatervoorstellingen, concerten en videoclips, digitale rondleidingen in musea, verhalen en gedichten. Alles wat op dit moment niet ‘live’ kan worden ervaren en een directe verbinding heeft met het Westerkwartier.

 • Landelijke maatregelen tegen het coronavirus (update 21 april)

  (23-04-2020)
  Corona
  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Houd 1,5 meter afstand
  • Was vaker je handen
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
 • Gezamenlijk plan voor opwek energie uit zon en wind in Groningen

  (20-04-2020)
  Regionale Energie Strategie groningen

  Bestuurders van gemeentes, provincie en waterschappen in de regio Groningen verwachten dat windmolens en zonnepanelen op Gronings grondgebied in 2030 5,7 Terawattuur (TWh) elektriciteit opwekken. Dat schrijven zij in hun langetermijnplan voor energietransitie; de Concept Regionale Energiestrategie (Concept RES).

 • Textiel recyclen graag

  (20-04-2020)
  textiel blijft ook thuis

  Maar voorlopig even thuis bewaren

 • Milieustraat de Tweemat en de Vagroen locatie Top Gaarkeuken weer open!

  (08-04-2020)
  Gemeente Westerkwartier

  De milieustraten zijn geopend volgens de reguliere openingstijden.

  De openingstijden zijn:

  • Van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur en van 13.00-16.00 uur.
  • Zaterdag van 9.00-14.00 uur.
 • Videoboodschap van burgemeester Ard van der Tuuk

  (26-03-2020)
  foto ard van der tuuk

  Beste inwoners van de gemeente Westerkwartier, 

  In een korte tijd is ons dagelijks leven op een ongelofelijke manier veranderd. 
  U ervaart het elke dag. Iedereen in onze gemeente, merkt de gevolgen van het coronavirus. Of je nou ondernemer, scholier of zorgverlener bent, het raakt ons allemaal. 

 • Telefonisch spreekuur Buurtbemiddeling Westerkwartier

  (24-03-2020)
  MJD Samen sterk in de buurt

  Buurtbemiddeling helpt buren en buurtgenoten om hun onderlinge problemen op te lossen en de onderlinge communicatie te verbeteren.

 • Informatie voor ondernemers ivm corona

  (18-03-2020)
  Corona

  Het kabinet heeft besloten vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Een overzicht van de maatregelen is te vinden op www.rijksoverheid.nl/corona. Hier kunt u ook veel gestelde vragen met antwoorden vinden. Net als op de site van de Kamer van Koophandel www.kvk.nl/coronaloket.

 • Brief van de burgemeester aan onze jongste inwoners

  (16-03-2020)
  brief

  Beste kinderen,

  Ik wil jullie wat meer vertellen over het Coronavirus. Jullie hebben hier vast wel berichten over gelezen en gehoord op het Jeugdjournaal, op school en thuis.

  Er veranderen nu heel veel dingen en er worden bijzondere maatregelen genomen. Bijvoorbeeld dat je sportwedstrijden niet doorgaan en je thuis moet blijven als je verkouden bent. Hiermee willen we voorkomen dat er veel mensen ziek worden en tegelijk naar het ziekenhuis moeten.

 • Meest gestelde vragen ivm het coronavirus

  (15-03-2020)
  Corona
 • Brief van de burgemeester 15 maart 2020

  (15-03-2020)
  Ard van der Tuuk

  Beste Westerkwartierders,

  De afgelopen dagen is de impact van het coronavirus op onze samenleving enorm toegenomen. Zondag werd besloten tot het sluiten van de scholen en de horeca. Allemaal om het aantal sociale contacten te beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Gezien het stijgende aantal besmettingen, opnames en overlijdensgevallen in Nederland kunnen we niet anders. Maar het zijn ook zulke forse maatregelen, dat het wat onwerkelijk is.

 • Brand bedrijventerrein De Poort Marum heeft grote impact

  (11-03-2020)
  Gemeente Westerkwartier

  Maandag 9 maart heeft een hevige brand gewoed in een bedrijf met kunststof pallets op het bedrijventerrein De Poort in Marum. De rookwolken waren in de verre omtrek te zien en dreven richting Tolbert/Leek. Bij de brand zijn drie bedrijfspanden afgebrand. De brand heeft een grote impact op gedupeerde bewoners en ondernemers.

 • Een woningbrand overkomt mij niet (5)

  (05-03-2020)

  Dat denkt u..

 • Een woningbrand overkomt mij niet (4)

  (25-02-2020)

  Dat denkt u ..

 • Raadplegen bekendmakingen in uw buurt

  (18-02-2020)
  email en vergrootglas

  De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. U kunt deze op twee manier vinden en raadplegen.

 • Deelauto's Westerkwartier open voor publiek

  (18-02-2020)
  logo mobi noord

  Vanaf maandag 2 maart zijn de zeven deelauto’s in de gemeente Westerkwartier ook te gebruiken door bewoners en bedrijven. De gemeente en aanbieder MobiNoord organiseren daarom twee informatie-avonden met alle praktische informatie en antwoord op de vraag; past een elektrische deelauto ook bij mij?

 • Een woningbrand overkomt mij niet (3)

  (18-02-2020)

  Dat denkt u ..

 • Een woningbrand overkomt mij niet (2)

  (11-02-2020)

  Dat denkt u ..

 • Coalitieakkoord Westerkwartier gepresenteerd

  (24-12-2018)
  Pen

  Maandag 24 december werd in Borg Nienoord in Leek het coalitieakkoord van de gemeente Westerkwartier gepresenteerd door VZ Westerkwartier, ChristenUnie, CDA en PvdA. Het akkoord met de titel ‘Samen Westerkwartier maken!’ is hier te raadplegen.

Archief