Pagina opties

Groter
RSS

Nieuws

 • Provincie Groningen en gemeente Westerkwartier in beroep tegen toestemming gaswinning Pieterzijl Oost

  (18-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Vorige maand stemde de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in met gaswinning in Pieterzijl Oost. In zijn instemmingsbesluit gaf de minister tevens toestemming voor hydraulische putstimulatie (fracken). De provincie Groningen en gemeente Westerkwartier zijn het niet eens met het besluit van de minister en stellen een beroep in bij de Raad van State. Naast de provincie en de gemeente gaan een 11 tal dorpsbelangen uit de omgeving van het gasveld in beroep. Hierover heeft onderlinge afstemming plaatsgevonden.

 • Albert Harkemaweg (Aduard) afgesloten voor verkeer

  (18-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Van maandag 22 tot en met woensdag 24 juli is de gehele Albert Harkemaweg te Aduard afgesloten voor verkeer. Dit is inclusief de kruisingen met de Wibrandusstraat, Wierum en Kloosterstraat.

 • Westerkwartier roept NAM op gaswinning bij locatie Grijpskerk te heroverwegen

  (18-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier roept samen met de verenigingen van dorpsbelangen van Kommerzijl, Niezijl, Grijpskerk en Pieterzijl de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op de intentie om gas te winnen bij de locatie Grijpskerk te heroverwegen. Volgens zowel college en raad van de gemeente Westerkwartier als de besturen van dorpsbelangen is hiervoor te weinig draagvlak. Ook wordt de NAM opgeroepen om de plannen voor winning uit gasveld Pieterzijl Oost bij het omgevingstraject rondom de gaslocatie Grijpskerk te betrekken.

 • Vliegenoverlast

  (16-07-2019)
  vlieg

  Sinds enige tijd krijgen wij meldingen binnen over vliegenoverlast. Met name de wijk Sintmaheerd in Tolbert wordt geplaagd door deze insecten.

  • Update 4 (16-07-2019): Onze buitendienst en toezichthouders zijn in onder andere Diepswal, Sintmaheerdt, Wolveschans en Oostindie op zoek gegaan naar de bron van de vliegenoverlast, maar hebben nog niet kunnen achterhalen wat de oorzaak is. Ook de Omgevingsdienst Groningen heeft geen concrete bron kunnen herleiden waaruit de overlast voortkomt. Op basis daarvan hebben wij nu deskundigheid ingeschakeld bij de plaagdierenbestrijding van de gemeente Groningen om de bron te kunnen achterhalen.
  • Update 3: We krijgen nog steeds veel reacties van bewoners van met name Tolbert en Leek over vliegenoverlast. Zowel via social media, mail als per telefoon. We hebben ook gehoord dat omwonenden vermoeden dat de overlast van het bedrijventerrein afkomt. De Omgevingsdienst Groningen heeft namens de gemeente Westerkwartier onderzoek gedaan en zij hebben geconcludeerd dat de bron van de vliegenoverlast elders moet liggen.
  • Update 2: De Omgevingsdienst Groningen heeft onderzoek gedaan bij omliggende bedrijven. Deze blijken niet de oorzaak te zijn van de vliegenoverlast. De gemeente gaat nu verder zoeken in de (omgeving van de) wijk om te achterhalen waar of wat de bron van de overlast kan zijn.
  • Update 1: De Omgevingsdienst Groningen, die milieucontroles uitvoert in de gemeente Westerkwartier, doet onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de vliegenoverlast.

  Ook onze buitendienst is in onder andere de Sintmaheerdt en Oostindie op zoek gegaan naar de bron, maar heeft nog niet kunnen achterhalen wat de oorzaak is.

  Wij vinden het erg vervelend voor inwoners die overlast hebben van de vliegen. We willen zelf ook zo snel mogelijk weten waar de overlast vandaan komt en blijven ons inzetten om te achterhalen wat er aan de hand is.

 • Bezoek NL Ambassadeur in Nieuw-Zeeland aan Abel Tasman Museum

  (16-07-2019)
  plaatje met mensen

  Op zaterdag 13 juli 2019 heeft Mira Woldberg, Nederlandse ambassadeur in Nieuw-Zeeland (staand naast burgemeester Koos Wiersma), samen met haar man Koen Overkamp een informeel bezoek gebracht aan het Abel Tasman Museum te Lutjegast. Zij werd ontvangen door burgemeester Koos Wiersma en het bestuur van Het Abel Tasman Museum.

 • KCA depot Noordhorn gesloten

  (16-07-2019)
  Gewijzigde openingstijden

  Het KCA depot in Noordhorn is in de bouwvakperiode gesloten (29 juli tot en met 19 augustus).

 • Werkzaamheden Lemmer-Delfzijl (Aduard)

  (16-07-2019)
  logo provincie groningen

  Bericht provincie Groningen

 • Andere plannen voor Tussen de Gasten Zuidhorn

  (15-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  De nieuwbouwplannen voor het gebied Tussen de Gasten in Zuidhorn worden gewijzigd. Voor dit gebied tussen De Oostergast en De Gast in Zuidhorn is vorig jaar een gebiedsvisie opgesteld. Het oorspronkelijke doel van de voormalige gemeente Zuidhorn was om op die plek een innovatieve woonwijk te ontwikkelen. De gebiedsvisie, die in samenspraak met omwonenden en belangstellenden is opgesteld is uiteindelijk vanwege het gebrek aan voldoende draagvlak niet door de gemeenteraad vastgesteld.

 • Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering 2019 gebied Middag

  (12-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Inwoners van Ezinge, Garnwerd en Feerwerd (gebied Middag) met een laag inkomen en hoge zorgkosten komen in aanmerking voor een compensatie van hun eigen risico zorgverzekering in 2019. Het gaat om een bedrag van € 265,-.

 • Online dienstverlening beperkt op donderdag 11 juli

  (11-07-2019)
  Update

  In verband met een update aan onze systemen is de onlinedienstverlening op donderdag 11 juli tussen 21:00 en 0:00 uur beperkt. Als u bij een aanvraag een foutmelding ontvangt, probeer het dan later nog een keer.

 • Afsluiting Fanerweg (Zuidhorn)

  (09-07-2019)
  plaatje met werkzaamheden

  Info BAM

 • Ard van der Tuuk voorgedragen als burgemeester van de gemeente Westerkwartier

  (09-07-2019)
  Ard van der Tuuk

  De raad van de gemeente Westerkwartier heeft dinsdag 9 juli tijdens een extra raadsvergadering in Zuidhorn Ard van der Tuuk unaniem aanbevolen als eerste kroonbenoemde burgemeester van de nieuwe gemeente Westerkwartier.

 • Cursisten behalen taaldiploma Beter leren Lezen en Schrijven

  (05-07-2019)
  Taalcursisten

  Het was op 4 juli een feestelijke middag bij Novatec. 8 cursisten hebben een erkend taaldiploma op verschillende niveaus behaald. De BLS (Beter leren Lezen en Schrijven) cursus is verzorgd door het Alfa-college en wordt wekelijks gegeven in één van de leslokalen van Novatec, het leer-werkbedrijf van de gemeente Westerkwartier.

 • Cliënten Wmo positief over contacten met gemeente

  (05-07-2019)
  Ervaringen met de WMO in de gemeente Westerkwartier

  Ruim 58% van de cliënten, die in 2018 een Wmo-voorziening hebben ontvangen van de gemeente heeft meegedaan aan het cliëntervaringsonderzoek. In zijn algemeenheid zijn de cliënten positief over het contact met de gemeente. Het Sociaal Plan Bureau Groningen (SPB) heeft in opdracht van de gemeente Westerkwartier het onderzoek uitgevoerd.

 • Feestelijke viering 3-jarig bestaan ompaklocatie Topbrands Aduard

  (04-07-2019)

  Op woensdag 3 juli vierde Topbrands het 3-jarige bestaan van de ompaklocatie in Aduard. Het Sociaal werkbedrijf bedrijf Novatec van de gemeente Westerkwartier is in juli 2016 gestart met 15 medewerkers bij Topbrands, inmiddels werken er vanuit de arbeidsmarktregio Groningen 40 medewerkers. Wethouder Elly Pastoor:”De ompaklocatie is in de afgelopen 3 jaar uitgegroeid tot een belangrijke werkplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en vervult daarmee een belangrijke functie in de regio.”

 • Klik & Tik en Digisterker

  (04-07-2019)
  mannetje achter computer

  Gratis cursussen: Klik & Tik en Digisterker.

 • Exposeren in het gemeentehuis

  (04-07-2019)

  Wij bieden aan kunstenaars de mogelijkheid om gedurende 3 maanden in een gemeentehuis hun kunstwerken te exposeren.

  Zo kunnen niet alleen onze collega’s maar ook de inwoners van de gemeente kennismaken met kunst en cultuur.

 • Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

  (04-07-2019)

  De gemeente Westerkwartier heeft Karin Zwart van Huis voor de Sport Groningen aangewezen als sportformateur. Zij gaat het proces begeleiden om te komen tot een lokaal sportakkoord.

  In een lokaal sportakkoord staan afspraken tussen gemeente, lokale sportaanbieders, maatschappelijke partners en eventueel het bedrijfsleven over de sport in de nabije toekomst.

  In het najaar worden gemeentelijke sportaanbieders en maatschappelijke organisaties uitgenodigd voor een kick-off bijeenkomst.

 • Aanstaande maandag start bestrijding Eikenprocessierups

  (04-07-2019)
  Bestrijder Eikenprocessierups

  Vanaf maandag 8 juli begint een extern bedrijf met het verwijderen van de rupsen op gemeentelijke bomen.

 • Update herinrichting parkeerplaats De Wending, Centrum Marum

  (03-07-2019)
  Plantenbakken

  Nu we enkele weken bezig zijn met de uitvoering van de werkzaamheden is het tijd voor een update over de voortgang. Op dit moment worden de laatste stenen aangebracht in de parkeerplaats voor de cafetaria en is men bezig met de baan klaar te maken voor het straatwerk in de doorgaande route.

 • Onderhoud A7

  (02-07-2019)
  plaatje met werkzaamheden

  Onderhoudswerkzaamheden A7 tussen Marum en Boerakker (bericht KWS Infra)

 • Geef uw mening over zwerfafval

  (01-07-2019)
  plastic bekertje

  Voor de gemeente Westerkwartier is een aanpak zwerfafval opgesteld. Deze heeft als doel “een optimaal schone openbare ruimte waarvoor we ons gezamenlijk inzetten”.

 • Werkzaamheden fietspad Doezum - Grootegast

  (01-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  In opdracht van de provincie Groningen is Broekema Wegenbouw BV deze week gestart met asfaltwerkzaamheden op het fietspad aan de Bovenweg (vanaf huisnr. 133) in Doezum tot aan de Hoflaan Grootegast.

 • Woningmarktonderzoek en nieuwe woonvisie Westerkwartier

  (28-06-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  De gemeente Westerkwartier stelt een nieuwe woonvisie op. De huidige woonvisie is in 2015 door de toenmalige gemeenten in het Westerkwartier vastgesteld. Voor het maken van nieuwe plannen met de dorpen en ook om nieuwe afspraken te kunnen maken met de woningcorporaties en huurdersorganisaties is geactualiseerd woonbeleid nodig. Eén van de bouwstenen van de nieuwe woonvisie is een woningmarktonderzoek. Dit onderzoek voert de gemeente samen met de woningcorporaties Wold&Waard, Vredewold en Wierden en Borgen uit. KAW uit Groningen ondersteunt de gemeente bij het uitvoeren van het marktonderzoek en het opstellen van de woonvisie.

 • Woonzorgvisie Westerkwartier 2019-2025

  (25-06-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Op 22 mei 2019 heeft de raad van de gemeente Westerkwartier de Woonzorgvisie Westerkwartier 2019-2025 vastgesteld. Deze woonzorgvisie geeft inzicht in de veranderingen van de woonzorgvraag in het Westerkwartier en de wijze waarop de gemeente hierop wil anticiperen.

 • Geef uw mening over toezicht, controle en handhaving

  (24-06-2019)
  Westerkwartierpanel

  Geef uw mening over toezicht, controle en handhaving op de fysieke leefomgeving

  De gemeente Westerkwartier is zeer gevarieerd wat betreft bebouwing, landschap, natuur en industrie. Om te waarborgen dat we wat betreft de fysieke veiligheid goed met onze gemeente omgaan, wordt hierop toezicht gehouden.

 • Brede School Oostindie zoekt naam

  (21-06-2019)
  bordje naam
  De nieuwe brede school in Oostindie heeft nog geen naam.
 • Gemeente Westerkwartier ontvangt definitieve gemeentewapen

  (21-06-2019)
  overhandiging wapendiploma

  Op vrijdag 21 juni overhandigt de Hoge Raad van Adel het wapendiploma van het nieuwe gemeentewapen aan burgemeester Koos Wiersma. De gemeente gaat het wapen onder andere gebruiken op de ambtsketen, trouwboekje, stempels en kleding van de bodes en buiten gewoon ambtenaren van de burgerlijke stand.

 • Ambities college Westerkwartier: een kwestie van gewoon doen

  (20-06-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Samen Westerkwartier maken is een kwestie van gewoon doen. Plannen maken waar dat nodig is en energie steken in het bereiken van concrete, tastbare resultaten voor de inwoners van de gemeente Westerkwartier. Dat is de koers van het college van burgemeester en wethouders voor de komende bestuursperiode.

 • Eikenprocessierupsen weer actief in Groningen

  (19-06-2019)
  Eikenprocessierups

  Sneller dan afgelopen jaar heeft de eikenprocessierups zich dit jaar ontwikkeld. In de provincie Groningen zijn de eerste nesten geconstateerd. De weersomstandigheden bepalen de grootte van de populatie en de snelheid waarmee de rups zich ontwikkelt.

 • Woningbouw Grijpskerk van de grond met ontwikkeling locatie Meindertsma

  (18-06-2019)

  De woningbouw in Grijpskerk komt van de grond met de ontwikkeling van locatie Meindertsma. Donderdag 20 juni aanstaande is de ondertekening van de overeenkomst tussen de gemeente en ontwikkelaar Kroonsfeld BV voor de ontwikkeling van deze locatie. 

 • Finale Next Education: Kinderuniversiteit met weerman Peter Kuipers Munneke

  (17-06-2019)

  Dinsdag 18 juni vindt met de Kinderuniversiteit de feestelijke afsluiting plaats van het project ‘Next Education’. NOS-weerman en wetenschapper Peter Kuipers Munneke geeft de deelnemende kinderen dan een masterclass over klimaatverandering.

 • Nieuwe techniek voor Burgernet

  (17-06-2019)
  logo burgernet

  Met nieuwe mogelijkheden en kanalen kunnen opsporingsacties nu makkelijker, sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Het systeem is versterkt en helemaal klaar voor de groeiende aantallen acties en gebruikers. Dit is nodig omdat Burgernet steeds vaker met succes wordt ingezet. Het verouderde opsporingssysteem is nu na 10 jaar trouwe dienst vervangen door een eigentijdse versie.

 • Burgemeester Wiersma sluit schuur in Aduard vanwege illegale hennepteelt

  (14-06-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Donderdag 13 juni is een schuur in Aduard voor een periode van zes maanden gesloten. Eerder dit jaar heeft de politie hier een hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld. In de schuur zijn toen 443 planten aangetroffen.

 • Eikenprocessierups aangetroffen

  (14-06-2019)
  Pas op! Processierups

  Op verschillende plekken binnen de gemeente is de eikenprocessierups weer aangetroffen. De eiken waarop ze tot nu zijn ontdekt zijn voorzien van een rood-wit waarschuwingslint met de tekst Pas op eikenprocessierups! Begin juli verwijdert een gespecialiseerd bedrijf de rupsen uit de gemeentelijke bomen. De komende tijd voert de gemeente extra controles uit.

 • Start verkoop Lindehoeve Aduard

  (12-06-2019)
  Lindehoeve vogelvlucht

  Vandaag (12 juni) start de verkoop van woningen in het nieuwbouwproject Lindehoeve!

  Aan de Kleiweg in Aduard, direct achter Herberg Onder de Linden en tegen het historisch dorpscentrum van Aduard verrijst het nieuwbouwproject Lindehoeve. Een uniek gelegen en kleinschalig karakteristiek project bestaande uit 24 duurzame woningen in de stijl en met de gemoedelijkheid van een boerenerf.

  Locatie: kantoor Boekholt nieuwbouwspecialist, Damsterdiep 34 Groningen
  Tijdstip: 19.00 - 21.00 uur (vrije inloop)

  Meer info op de site van NieuwwonenGroningen

 • Bomenkap langs de Lindt, Aduard

  (12-06-2019)
  Populier

  De gemeente heeft besloten de bomen langs het fietspad van Aduard naar de Nieuwklap te kappen. Door de storm van afgelopen week zijn de bomen zo erg beschadigd dat snoeien om ze in stand te houden niet meer mogelijk is. In de huidige staat leveren de bomen gevaar op voor de gebruikers van het fietspad. Het fietspad is daarom direct na de storm afgezet.

 • "Abel Tasman is de geboorteplaats van Tasmanië"

  (12-06-2019)
  Steve Wass en Koos Wiersma onthullen komborden

  Het Tasmaanse raadslid Steve Wass en burgemeester Koos Wiersma hebben vandaag, 12 juni, een nieuw vriendschapsbord onthuld. Ze deden dat samen in Lutjegast, de geboorteplaats van Abel Tasman, de Europese ontdekker van zowel Tasmanië als Nieuw-Zeeland. De Tasmaanse vertegenwoordiger is in Nederland voor een tweedaags bezoek aan het Westerkwartier.

 • Noordenveld en Westerkwartier dienen een zienswijze in over ontwerp instemmingsbesluit opslagplan Norg

  (07-06-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  In navolging op het advies aan minister Wiebes over het opslagplan Norg, hebben de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier besloten een zienswijze in te dienen op het ontwerp instemmingsbesluit van de minister over het opslagplan Norg. De gemeenten zijn van mening dat de minister hun adviezen onvoldoende heeft verwerkt in zijn ontwerp instemmingsbesluit.

 • Een laadpaal bij u in de buurt voor uw elektrische auto? Dat kan!

  (06-06-2019)
  laadpaal

  Om elektrisch vervoer in gemeente Westerkwartier te stimuleren, willen we voor bewoners, forenzen en bezoekers een dekkend netwerk van openbare laadpalen opbouwen. De gemeente werkt mee aan het vinden van geschikte locaties voor laadpalen. Als inwoner met een elektrische auto en zonder eigen oprit, kunt u vanaf 1 juli zelf een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. Daarmee laadt u bovendien met duurzaam opgewekte energie uw auto op.

 • Stormschade

  (05-06-2019)
  Stormschade

  De storm die in de nacht van dinsdag op woensdag over ons land is gegaan, heeft ook de nodige schade aangericht in het Westerkwartier.

 • Iets regelen met de gemeente? Maak een afspraak!

  (04-06-2019)

  Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, werkt de gemeente Westerkwartier vanaf 1 juli uitsluitend op afspraak.

 • Tasmaanse winnaar Abel Tasman Art Prize bezoekt Westerkwartier

  (29-05-2019)
  Katelyn Geard

  Op maandag 17 juni komt Katelyn Geard vanaf het Australische eiland Tasmanië naar de gemeente Westerkwartier. Met haar levensgrote zelfportret heeft ze de Abel Tasman Art Prize gewonnen waardoor ze nu drie weken naar Nederland komt. Hier ontdekt Katelyn waar de ontdekker van haar eiland vandaan komt. Op het gemeentehuis in Grootegast wordt ze op 17 juni officieel ontvangen door de burgemeester en wethouders.

 • GO! Noord Nederland gezonde leefomgeving:

  (29-05-2019)
  Bijeenkomst Grootegast

  Grootegast ziet kansen op het gebied van bewegen en ontmoeten

  Op maandagavond 27 mei 2019 heeft de gemeente Westerkwartier in het kader van het pilotproject Go! Noord Nederland een bewonersbijeenkomst georganiseerd in Grootegast.

 • Storing MijnOverheid

  (26-05-2019)

  20-06-2019 Updat: storing is opgelost.

  In verband met een storing bij MijnOverheid zijn de taxatieverslagen op MijnOverheid (nog) niet te raadplegen. Er wordt gewerkt aan een oplossing.

 • Aanslag gemeentelijke Belastingen

  (24-05-2019)

  In het weekend van 25 mei is de aanslag gemeentelijke belastingen op de mat gevallen. We kunnen ons voorstellen dat de aanslag vragen oproept. Daarom hebben we op onze website een pagina ingericht waarop u veel informatie kunt vinden over de heffing van gemeentelijke belastingen.

 • Volop belangstelling voor nieuwbouw Alberdaheerd II in Marum

  (23-05-2019)
  Alberdaheerd2

  Ten zuidoosten van het dorp Marum wordt de komende jaren een nieuwe woonwijk Alberdaheerd II ontwikkeld, met een omvang van maximaal 50 woningen (type vrijstaand en halfvrijstaand). De kavels zijn minimaal 400 m2 groot. Sinds het online gaan vorig jaar oktober van het belangstellendenformulier, hebben al ruim honderd mensen zich ingeschreven als belangstellende voor dit nieuwbouwprojec t.

 • Start aanleg fase 2 nieuwbouwwijk Zevenhuizen Oost

  (23-05-2019)
  Bouwproject Zevenhuizen fase 2

  In juli 2016 is gestart met de aanleg van de 1e fase van het woningbouwplan Zevenhuizen Oost. De belangstelling voor dit plan is zo groot, dat alle beschikbare bouwkavels en projectmatige woningen in fase 1 inmiddels zijn verkocht. Hoog tijd dus om te starten met de aanleg van fase 2!

 • Wijzigingen gemeentelijke belastingen 2019

  (23-05-2019)
 • GO! Noord Nederland gezonde leefomgeving: Noordhorn ziet kansen op het gebied van verkeersveiligheid, bewegen en ontmoeten

  (22-05-2019)
  Bijeenkomst

  Op maandagavond 20 mei 2019 heeft de gemeente Westerkwartier in het kader van het pilotproject Go! Noord Nederland een bewonersbijeenkomst georganiseerd in Noordhorn. Na de opening door wethouder Elly Pastoor is tijdens de avond gesproken over de kansen voor het gezonder inrichten van de leefomgeving.

 • Koploperproject Westerkwartier start in september

  (22-05-2019)
  logo

  Begin september gaat het nieuwe Koploperproject Westerkwartier van start met 10 tot 15 gelijkgestemde ondernemers. Koplopers zijn ondernemers die ervoor kiezen om het bedrijf toekomstbestendig te maken of te houden.

 • Aardbeving in Westerwijtwerd

  (22-05-2019)

  Vandaag is er een beving van 3,4 in Westerwijtwerd (gemeente Loppersum) geweest.

 • Regionale Veteranendag Westerkwartier

  (20-05-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  De gemeente Westerkwartier organiseert samen met Veteranencomité Westerkwartier een regionale Veteranendag. Deze bijeenkomst is op zaterdag 22 juni van 10.00 tot 14.00 uur bij Zalencentrum Balk in Zuidhorn. Door dit evenement niet samen te laten vallen met de landelijke Veteranendag op 29 juni, hebben veteranen de mogelijkheid beide bijeenkomsten te bezoeken.

 • Loco-burgemeester opent eerste Internationale Shanty Festival Westerkwartier in Grootegast

  (17-05-2019)

  Zaterdag 18 mei organiseert het Abel Tasman Koor voor het eerst in Grootegast het Internationaal Shanty Festival Westerkwartier. Naast tien Nederlandse koren doen twee koren uit Duitsland mee.

 • Raadplegen bekendmakingen in uw buurt

  (14-05-2019)
  email en vergrootglas

  De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. U kunt deze op twee manier vinden en raadplegen.

 • Een nieuwe start voor De Schutse in Leek

  (09-05-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  In de afgelopen maanden hebben De Schutse 2.0, Sociaal Werk De Schans, Stichting Vredewold en de gemeente onderzocht op welke manier de activiteiten van de vrijwilligers en de ontspanningsactiviteiten van en voor de inwoners in De Schutse behouden kunnen blijven. Na een periode van intensief samenwerken is in gezamenlijkheid een oplossing gevonden voor de aankomende anderhalf jaar.

 • Wijzigingen in gebruik taxipas (Wmo) per 1 juli 2019

  (07-05-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Per 1 juli 2019 komen er een aantal wijzigingen met betrekking tot het collectief vervoer (taxipas Wmo). Maakt u gebruik van een taxipas van de gemeente dan kunt u vanaf 1 juli 2019 maximaal 25 km enkele reis tegen een verlaagd tarief reizen. Daarnaast kunt u tegen een verlaagd tarief naar diverse vastgestelde bestemmingen reizen.

 • Werkzaamheden herinrichting Albert Harkemaweg Aduard van start

  (02-05-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Maandag 13 mei 2019 starten de werkzaamheden voor de herinrichting van de Albert Harkemaweg in Aduard. Deze herinrichting maakt deel uit van een gefaseerde herinrichting van de doorgaande weg door Aduard. Ook de Heereweg, de Burg. Seinenstraat en de Burg. van Barneveldweg richt de gemeente op termijn opnieuw in.

 • Stremming doorgaand verkeer Albert Harkemaweg Aduard

  (30-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Maandag 13 mei 2019 starten de werkzaamheden voor de herinrichting van de Albert Harkemaweg in Aduard.

 • Uitreiking Koninklijke onderscheidingen

  (26-04-2019)
  Lintje

  Op vrijdag 26 april 2019 heeft burgemeester Koos Wiersma dertien koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De onderscheidingen gingen naar:

 • Facelift centrum Marum

  (25-04-2019)
  Centrum Marum

  Als aanvulling op de uitbreiding van het centrumplan Marum krijgt ook het huidige winkelcentrum een update. De parkeerplaats aan De Wending gaat er hetzelfde uitzien als de kortgeleden aangelegde parkeerplaats voor de nieuwe Lidl. Ook het gedeelte tussen de Pizzeria en de slager tot en met de Marskramer wordt aangepast.

 • GO!Noord gezonde leefomgeving: Aduard ziet kansen op het gebied van veiligheid, bewegen en ontmoeten

  (17-04-2019)
  Moodbord Aduard

  Op maandagavond 8 april jl. heeft de gemeente Westerkwartier in het kader van het pilotproject Go!Noord in Aduard een bewonersbijeenkomst georganiseerd over gezonde leefomgeving. Doel van de bijeenkomst was van de bewoners te horen op welke vlakken de gezondheid, gezien vanuit de fysieke leefomgeving, verbeterd kan worden.

 • Koopzondagen winkels gemeente Westerkwartier 2019

  (16-04-2019)

  Burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier hebben de koopzondagen voor 2019 vastgesteld voor hun grondgebied, met uitzondering van het gebied van de voormalige gemeente Leek. Op een vastgestelde koopzondag mag een winkel voor het publiek geopend zijn. Voor de koopzondagen zijn geen tijden vastgesteld.

 • Aantal banen Westerkwartier sterk gegroeid

  (09-04-2019)

  In 2018 is het aantal banen in het Westerkwartier met 750 toegenomen tot 22.890. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het LISA Werkgelegenheidsregister. De groei in het Westerkwartier bedraagt 3,4 % en ligt daarmee boven het landelijk gemiddelde van 2,2%. Landelijk kwamen er 190.000 banen bij, de grootste groei sinds 2008.

 • Eerste exemplaren afscheidsboek voormalige gemeente Marum voor Henk Kosmeijer en Koos Wiersma

  (08-04-2019)

  Donderdag 11 april aanstaande overhandigen Koos Vos en Cobi Olijve uit Marum de eerste exemplaren van het afscheidsboek over de voormalige gemeente Marum. Ze doen dit aan de oud-burgemeester van de voormalige gemeente Marum, Henk Kosmeijer en aan Koos Wiersma, waarnemend burgemeester van de gemeente Westerkwartier. De overhandiging is in de raadzaal van de gemeentelijke locatie, Molenstraat 45 in Marum.

 • Westerkwartier wil bijdragen aan opgaven Nationaal Programma Groningen

  (04-04-2019)

  De gemeente Westerkwartier wil in gesprek met het bestuur van het Nationaal Programma Groningen (NPG) over de bijdrage die de gemeente kan leveren aan de maatschappelijke vraagstukken in de regio. In een brief verzoekt het college van burgemeester en wethouders het bestuur van het NPG met de gemeente Westerkwartier om tafel te gaan.

 • Geen krant ontvangen?

  (02-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Woont u in de gemeente Westerkwartier en heeft u niet De Krant of de Streekkrant ontvangen?

 • Elektrokar rijdt weer rondom landgoed Nienoord Leek

  (01-04-2019)
  Electrokar

  Vanaf zaterdag 30 maart rijdt de elektrokar weer van en naar het landgoed Nienoord in Leek. Deze elektrokar is beschikbaar gesteld door Stichting de Zijlen en zorgt voor het gratis vervoer van personen en goederen op het landgoed.

 • Supermarkten mogen voor de rest van het jaar open tot 18.00 uur

  (28-03-2019)

  Woensdag 27 maart 2019 heeft de gemeenteraad ingestemd met de wijziging van de winkeltijdenverordening. Dit betekent dat supermarkten in de gemeente Westerkwartier vanaf komende zondag 31 maart van 13.00 tot 18.00 uur open mogen zijn. Vanaf 1 januari 2020 mogen supermarkten op zondagen open zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

  Raadpleeg voor meer informatie onze eerdere berichtgeving over de winkeltijdenverordening.

 • Wegwerkzaamheden Mr Nennstiehlweg, Plantsoen en Van Akenweg

  (27-03-2019)

  In overleg met Dorpsbelangen De Wilp is een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van de doorgaande wegen Mr Nennstiehlweg, Plantsoen en Van Akenweg door De Wilp.

 • Planning werkzaamheden centrumplan Marum

  (26-03-2019)
  Wegwerkzaamheden

  De afgelopen maanden is er veel werk verzet in het centrum van Marum. De nieuwe Lidl is geopend en de wegen en de parkeerplaatsen rondom de Grote Hoorn zijn tiptop in orde gebracht. Ook de komende maanden staan er (weg)werkzaamheden op de agenda. Zo pakken we de kruispunten in het centrum aan en krijgt de parkeerplaats op de Wending (voor de oude Lidl) een facelift.

 • Aanvragen minimabeleid kan vanaf mei 2019

  (26-03-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Aanvragen voor het minimabeleid, waaronder de kwijtschelding gemeentelijke belastingen en het participatiefonds, kunt u in 2019 later aanvragen dan dat u gewend bent. Dit heeft te maken met de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn naar de gemeente Westerkwartier per 1 januari 2019.

 • Platform Toegankelijkheid Westerkwartier zoekt: Leden

  (26-03-2019)

  Het Platform Toegankelijkheid Westerkwartier zoekt nieuwe leden die mee willen denken over de toegankelijkheid van de nieuwe gemeente. Het platform is een samenvoeging van een enthousiaste groep vrijwilligers van het Platform Gehandicapten Leek (PGL) en de Adviescommissie Gemeentelijk Gehandicaptenbeleid Zuidhorn (AGGZ). Deze zijn samengevoegd in verband met de gemeentelijke herindeling.

 • 1500 leerlingen doen mee aan zwerfvuilactie in het Westerkwartier

  (19-03-2019)

  Leerlingen van basisscholen in het Westerkwartier houden op vrijdagmorgen 22 maart  een actie om zwerfvuil in hun woonomgeving op te ruimen. Maar liefst 24 basisscholen uit de gemeente Westerkwartier doen mee.

 • Gemeenten Noordenveld en Westerkwartier starten project ‘Werken in de Zorg’

  (15-03-2019)

  In de Week van Zorg en Welzijn, die van 11 tot en met 16 maart plaatsvindt, hebben honderden zorg- en welzijnsinstellingen in Nederland hun deuren opengezet. Het doel van deze week is het imago van de sector zorg en welzijn te verbeteren en mensen te motiveren te kiezen voor een baan en/of opleiding in deze sector. Ook in de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier is er een toenemende vraag naar personeel in de zorgsector. Daarom zijn zij deze week gestart met het project ‘Werken in de Zorg’.

 • Eerste paal nieuwbouw Brede School Oostindie in Leek

  (15-03-2019)
  schoolgebouw van bovenaf

  Op maandag 18 maart 2019 om 11.00 uur start de bouw van de nieuwe brede school in de wijk Oostindie in Leek. Samen met een aantal kinderen zal wethouder Elly Pastoor het startsein geven voor het slaan van de eerste paal. Bij dit moment hebben de overige kinderen van beide scholen CBS Van Panhuys en OBS De Hasselbraam en de kinderopvang SKSG ook een rol. Verder zijn de bestuurders van de partners SKSG en schoolbestuur Stichting Quadraten en bouwer/ontwerper BAM en Inbo-architecten en andere betrokkenen aanwezig.

 • Westerkwartier betrokken bij herbestemming gaslocatie Grijpskerk

  (14-03-2019)

  Donderdag 14 maart heeft een afvaardiging van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aan burgemeester Koos Wiersma en wethouder Hielke Westra een toelichting gegeven op de intentie om het contract met GasTerra voor gasopslag Grijpskerk in 2021 op te zeggen. Ook is gesproken over de gevolgen hiervan.

 • Woning Grootegast gesloten vanwege illegale hennepteelt

  (13-03-2019)

  Woensdag 13 maart is een woning in de omgeving van Grootegast voor een periode van zes maanden gesloten. In januari van dit jaar werd hier door de politie een hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld.

 • Marktplein Grootegast in de avonduren en vrijdagochtend gesloten voor voertuigen

  (13-03-2019)
  Verbodsbord marktplein Grootegast

  Sinds begin maart 2019 is het Marktplein in Grootegast gesloten voor voertuigen. De sluiting geldt tussen 18.30 - 6.00 uur.

 • Overgangsjaar zondagse openingstijden voor alle supermarkten Westerkwartier

  (12-03-2019)

  Voor alle supermarkten in de gemeente Westerkwartier geldt voor de rest van dit jaar een overgangsperiode voor de openingstijden op zondag. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor in de winkeltijdenverordening gemeente Westerkwartier op te nemen dat supermarkten in de gehele gemeente Westerkwartier gedurende 2019 op zondag open mogen van 13.00 uur tot 18.00 uur.

 • Gemeente Westerkwartier verkoopt woning Raadhuisstraat 14 Marum

  (11-03-2019)

  De aanpassingen van Centrumplan Marum zijn vrijwel afgerond. De gemeente Westerkwartier heeft daarom besloten de vrijstaande (gemeente)woning aan Raadhuisstraat 14 te Marum af te stoten en te verkopen.

 • Gemiddelde lastendruk inwoners gemeente Westerkwartier daalt licht

  (07-03-2019)
  Geld

  De gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Winsum en Zuidhorn hadden in 2018 verschillende tarieven voor afvalstoffenheffing, rioolheffing en OZB. Bij de voorbereidingen op de herindeling is afgesproken, dat de gemiddeld gewogen lastendruk (bestaand uit deze drie belastingen) in 2019 ten opzichte van 2018 niet stijgt. Eind 2018 zijn de tarieven voor afvalstoffenheffing en rioolheffing vastgesteld, nu doet het college aan de gemeenteraad een voorstel voor de tarieven OZB.

 • Voortzetting vriendschapsbanden met Kingborough en Tasman District

  (28-02-2019)

  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft dinsdag 19 februari 2019 besloten de vriendschapsbanden met Kingborough (Australië) en Tasman District (Nieuw-Zeeland) voort te zetten. Deze vriendschapsbanden zijn in de voormalige gemeente Grootegast ontstaan. De contacten tussen Lutjegast, de geboortegrond van Abel Tasman en de plekken Kingborough en Tasman District, die hij als eerste westerling ontdekte, zijn altijd een natuurlijke basis geweest voor deze verbondenheid.

 • V.V.Aduard 2000 krijgt toekomstbestendig nieuw club-kleedgebouw

  (28-02-2019)

  Voetbalvereniging Aduard 2000 krijgt als eerste club in Noord Nederland een nieuwe accommodatie die zeer toekomst bestendig is. Het nieuwe onderkomen wordt uiterst duurzaam door b.v. het installeren van en warmtepomp en is geheel gasloos. De nieuwe accommodatie zal dit jaar in nauwe samenwerking met de vereniging vorm gaan krijgen.

 • Snel internet in het buitengebied

  (26-02-2019)
  glasvezel

  Op veel adressen in het buitengebied is de snelheid van de internetverbinding laag. Dit terwijl een snelle internetverbinding steeds belangrijker wordt voor zowel ondernemers als inwoners. De gemeente is dan ook blij dat er initiatieven zijn om deze situatie te veranderen.

  Lees hier verder

 • Pilotproject ‘Werken aan werk’ voor statushouders succesvol afgerond

  (21-02-2019)

  Op initiatief van de voormalige Intergemeentelijke Dienst (ISD Noordenkwartier) en het Sociaal Werkbedrijf Novatec is eind september 2018 het project ‘Werken aan werk’ voor statushouders gestart. Het pilotproject biedt 19 statushouders uit Syrië en Eritrea de mogelijkheid naast de inburgering, voor de duur van zes maanden, werkervaring op te doen en hun taalvaardigheid te verbeteren. Daarnaast is het project gericht op de ontwikkeling van werknemersvaardigheden en toeleiding naar toekomstig regulier werk.

 • Op zoek naar een nieuwe burgemeester!

  (20-02-2019)

  En u kunt meedenken.

 • Ver weg wonen en toch op tijd komen – Actie Dag van de Leerplicht

  (19-02-2019)

  Tijdens de 'Dag van de Leerplicht' op 21 maart 2019 wordt stilgestaan bij het recht op onderwijs. Het thema van dit jaar in de gemeente Westerkwartier is ‘Ver weg wonen en toch op tijd komen’. Leerlingen die in onze gemeente wonen moeten soms ver fietsen om op school te komen. Team Leerlingzaken wil daarom op de ‘Dag van de Leerplicht’ hier extra aandacht aan besteden.

 • Informatie over betalingstermijnen gemeentelijke belastingen

  (15-02-2019)
  Geld

  We krijgen geregeld vragen over de heffing van de belastingen. Graag geven we hierover uitleg.

 • Leefbaarheidsadviseurs en dorpencontactfunctionaris

  (14-02-2019)
  Kaart westerkwartier

  Dichtbij inwoners staan is een van de speerpunten van de nieuwe gemeente. Hierbij gaat veel aandacht uit naar de leefbaarheid in de kernen, met elk hun eigen unieke karakter en specifieke kwaliteiten. Om in goed contact met de dorpen te staan heeft de gemeente drie leefbaarheidsadviseurs en een dorpencontactfunctionaris aangesteld. Elke leefbaarheidsadviseur is gekoppeld aan een gebied met daarin een aantal dorpen.

 • Gemeenten Noordenveld en Westerkwartier adviseren minister Wiebes niet in te stemmen met gewijzigd opslagplan Norg

  (14-02-2019)

  Om optimaler gebruik te kunnen maken van de Ondergrondse Gasopslag Norg (in het vervolg Opslagplan Norg) vraagt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) toestemming aan de minister van Economische Zaken en Klimaat om de werkdruk te verhogen. De minister geeft lokale overheden de gelegenheid hem hierover te adviseren voordat hij een besluit neemt. De gemeenten Noordenveld en Westerkwartier hebben hier gebruik van gemaakt. Nadat de minister alle adviezen heeft ontvangen, neemt hij een ontwerpbesluit. Op het ontwerpbesluit kan door eenieder een zienswijze ingediend worden. Na behandeling van de zienswijze zal de minister een definitief besluit nemen over het gewijzigde opslagplan Norg.

 • Meldpunt zorg en overlast

  (13-02-2019)

  Het Meldpunt biedt hulp en advies om te voorkomen dat het echt mis gaat. Bent u ernstig bezorgd over of het wel goed gaat met uw buurman of buurvrouw, of andere mensen in uw omgeving, of zorgen ze voor overlast? Meld dat dan bij het Meldpunt Zorg en Overlast, via zorgenoverlast@westerkwartier.nl of telefoonnummer 14 0594.

 • Elf soorten vleermuizen op Nienoord Leek

  (08-02-2019)

  In opdracht van de gemeente heeft het ecologisch adviesbureau Buro Bakker, de afgelopen twee jaar, op meerdere plekken op Nienoord  ‘bat-detectors’ opgehangen. Eén van de doelstellingen van dit onderzoek was een idee te krijgen welke soorten vleermuizen er nu voorkomen op Nienoord in Leek.

 • Afspraak maken voor inwonerszaken

  (29-01-2019)

  Vanaf 1 januari 2019 zijn de vier locaties (Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn) geopend van 08:00 – 17:00 uur. Tussen 08:00 en 12:00 uur kunt u met en zonder afspraak terecht, na 12 uur alleen op afspraak.

 • Zondagsopenstelling winkels gemeente Westerkwartier

  (25-01-2019)

  Het college van de nieuwe gemeente Westerkwartier heeft afgesproken, dat er in de nieuwe gemeente 6 koopzondagen komen. Welke zondagen dit zijn, bepaalt de gemeente in overleg met de ondernemers.  Per kern kunnen deze dagen verschillend worden ingevuld. Voor supermarkten wordt toegestaan dat deze iedere zondag tussen 13.00 - 17.00 uur open mogen zijn.

 • Eerste auto’s gemeente Westerkwartier gepresenteerd

  (24-01-2019)

  Maandag heeft de officiële overdracht plaats gevonden van een aantal nieuwe voertuigen voor het team Openbare Werken.

 • Coalitieakkoord Westerkwartier gepresenteerd

  (24-12-2018)
  Pen

  Maandag 24 december werd in Borg Nienoord in Leek het coalitieakkoord van de gemeente Westerkwartier gepresenteerd door VZ Westerkwartier, ChristenUnie, CDA en PvdA. Het akkoord met de titel ‘Samen Westerkwartier maken!’ is hier te raadplegen.

Archief