Pagina opties

Groter
A A
RSS

Nieuws

 • GO! Noord Nederland gezonde leefomgeving: Noordhorn ziet kansen op het gebied van verkeersveiligheid, bewegen en ontmoeten

  (22-05-2019)
  Bijeenkomst

  Op maandagavond 20 mei 2019 heeft de gemeente Westerkwartier in het kader van het pilotproject Go! Noord Nederland een bewonersbijeenkomst georganiseerd in Noordhorn. Na de opening door wethouder Elly Pastoor is tijdens de avond gesproken over de kansen voor het gezonder inrichten van de leefomgeving.

 • Koploperproject Westerkwartier start in september

  (22-05-2019)
  logo

  Begin september gaat het nieuwe Koploperproject Westerkwartier van start met 10 tot 15 gelijkgestemde ondernemers. Koplopers zijn ondernemers die ervoor kiezen om het bedrijf toekomstbestendig te maken of te houden.

 • Aardbeving in Westerwijtwerd

  (22-05-2019)

  Vandaag is er een beving van 3,4 in Westerwijtwerd (gemeente Loppersum) geweest.

 • Uitnodiging raadsavond 22 mei

  (21-05-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  U bent van harte welkom tijdens de openbare raadsavond op woensdag 22 mei. Deze avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in Zuidhorn aan de Hooiweg 9.

 • Wijzigingen openingstijden

  (21-05-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Alle locaties van de gemeente Westerkwartier zijn donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 31 mei gesloten. Telefonisch is de gemeente dan ook niet bereikbaar.

 • Regionale Veteranendag Westerkwartier

  (20-05-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  De gemeente Westerkwartier organiseert samen met Veteranencomité Westerkwartier een regionale Veteranendag. Deze bijeenkomst is op zaterdag 22 juni van 10.00 tot 14.00 uur bij Zalencentrum Balk in Zuidhorn. Door dit evenement niet samen te laten vallen met de landelijke Veteranendag op 29 juni, hebben veteranen de mogelijkheid beide bijeenkomsten te bezoeken.

 • Loco-burgemeester opent eerste Internationale Shanty Festival Westerkwartier in Grootegast

  (17-05-2019)

  Zaterdag 18 mei organiseert het Abel Tasman Koor voor het eerst in Grootegast het Internationaal Shanty Festival Westerkwartier. Naast tien Nederlandse koren doen twee koren uit Duitsland mee.

 • Informatiebijeenkomst nieuwe start de Schutse Leek

  (16-05-2019)
  logo tinten, de schans en westerkwartier

  Per 1 juli 2019 geven we een nieuwe start aan De Schutse in Leek. Na een periode van intensief samenwerken tussen De Schutse 2.0, Sociaal Werk De Schans, Stichting Vredewold en de gemeente Westerkwartier, is een oplossing gevonden voor de aankomende anderhalf jaar.

 • Raadplegen bekendmakingen in uw buurt

  (14-05-2019)
  email en vergrootglas

  De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. U kunt deze op twee manier vinden en raadplegen.

 • Veilig blijven fietsen in Grijpskerk en Oldekerk-Niekerk

  (13-05-2019)
  logo verkeerswijzer

  Campagneteam Verkeerswijzer Groningen organiseert fietsclinic voor 65-plussers

 • Stremming Hoofdstraat Grootegast in verband met de feestweek

  (10-05-2019)

  Dinsdag 14 tot en met zaterdag 18 mei is het gedeelte van de Hoofdstraat in Grootegast, gelegen tussen de kruising met de Noord en de kruising met de Hoflaan, afgesloten voor verkeer.

 • Stremming weg Oostindie

  (10-05-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Vanaf 13 mei voert Oosterhof Holman in het kader van het project Groene dorpsrand Oostindie-Terheijl werkzaamheden uit op en langs de weg Oostindie in Leek.

 • Een nieuwe start voor De Schutse in Leek

  (09-05-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  In de afgelopen maanden hebben De Schutse 2.0, Sociaal Werk De Schans, Stichting Vredewold en de gemeente onderzocht op welke manier de activiteiten van de vrijwilligers en de ontspanningsactiviteiten van en voor de inwoners in De Schutse behouden kunnen blijven. Na een periode van intensief samenwerken is in gezamenlijkheid een oplossing gevonden voor de aankomende anderhalf jaar.

 • Wijzigingen in gebruik taxipas (Wmo) per 1 juli 2019

  (07-05-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Per 1 juli 2019 komen er een aantal wijzigingen met betrekking tot het collectief vervoer (taxipas Wmo). Maakt u gebruik van een taxipas van de gemeente dan kunt u vanaf 1 juli 2019 maximaal 25 km enkele reis tegen een verlaagd tarief reizen. Daarnaast kunt u tegen een verlaagd tarief naar diverse vastgestelde bestemmingen reizen.

 • Realisatie project Groene dorpsrand Oostindie-Terheijl Leek

  (03-05-2019)
  Werkzaamheden

  Maandag 13 mei starten op en langs de weg Oostindie in Leek de werkzaamheden in het kader van het project Groene dorpsrand Oostindie-Terheijl. De groene dorpsrand strekt zich uit langs de weg Oostindie vanaf de Roomsterweg tot aan de driesprong bij de Oostindischewijk.

 • Werkzaamheden herinrichting Albert Harkemaweg Aduard van start

  (02-05-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Maandag 13 mei 2019 starten de werkzaamheden voor de herinrichting van de Albert Harkemaweg in Aduard. Deze herinrichting maakt deel uit van een gefaseerde herinrichting van de doorgaande weg door Aduard. Ook de Heereweg, de Burg. Seinenstraat en de Burg. van Barneveldweg richt de gemeente op termijn opnieuw in.

 • Europese parlementsverkiezingen

  (30-04-2019)
  vlag europa

  Op donderdag 23 mei 2019 mag u stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

 • Veel animo voor zonnepanelenactie voor groep bewoners

  (30-04-2019)
  logo buurkracht

  Twee bewonersgroepen van Zuidhorn, Buurkrachtbuurt Oostergast en Buurkrachtbuurt Briltil en omgeving, hebben hun krachten verenigd.

 • Stremming doorgaand verkeer Albert Harkemaweg Aduard

  (30-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Maandag 13 mei 2019 starten de werkzaamheden voor de herinrichting van de Albert Harkemaweg in Aduard.

 • Boerderij bij Den Horn dinsdagnacht in brand voor opname speelfilm Grutte Pier

  (30-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Voor de openingsscène van een speelfilm over Grutte Pier vinden in de nacht van dinsdag 30 april op woensdag 1 mei (rond 01.00 uur) alsnog opnamen plaats van een boerderijbrand aan de Hogeweg in Den Horn. De geplande brand ging eerder deze maand niet door, nadat de gemeente Westerkwartier vanwege fase 2 van natuurbrandrisico zowel de paasvuren in de gemeente als de boerderijbrand verbood. De Veiligheidsregio Groningen heeft inmiddels aangekondigd vanaf vandaag weer terug te gaan naar fase 1.

 • Uitreiking Koninklijke onderscheidingen

  (26-04-2019)
  Lintje

  Op vrijdag 26 april 2019 heeft burgemeester Koos Wiersma dertien koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De onderscheidingen gingen naar:

 • Dorpsbelangen bijgepraat over plannen gasopslag Grijpskerk

  (26-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Afgelopen dinsdagavond heeft de NAM een toelichting gegeven aan vertegenwoordigers van dorpsbelangen Kommerzijl, Niezijl, Grijpskerk en Pieterzijl over de plannen om het contract met GasTerra voor gasopslag Grijpskerk in 2021 op te zeggen. Burgemeester Koos Wiersma en wethouder Hielke Westra waren namens de gemeente Westerkwartier aanwezig bij de bijeenkomst in het dorpshuis van Kommerzijl.

 • Facelift centrum Marum

  (25-04-2019)
  Centrum Marum

  Als aanvulling op de uitbreiding van het centrumplan Marum krijgt ook het huidige winkelcentrum een update. De parkeerplaats aan De Wending gaat er hetzelfde uitzien als de kortgeleden aangelegde parkeerplaats voor de nieuwe Lidl. Ook het gedeelte tussen de Pizzeria en de slager tot en met de Marskramer wordt aangepast.

 • Burgemeester Wiersma legt krans bij herdenking ANZAC Day in Den Haag

  (25-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Vanochtend heeft burgemeester Koos Wiersma namens de gemeente Westerkwartier een krans gelegd bij de ‘Commonwealth War Grave Section’ van begraafplaats Westduin in Den Haag. Dit deed hij ter gelegenheid van ‘Anzac Day’, de dag dat gesneuvelde Nieuw-Zeelandse en Australische soldaten wereldwijd worden herdacht.

 • Weekendstremming Provincialeweg N372 bij Leek

  (25-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Van vrijdag 10 mei 19.00 uur tot en met maandag 13 mei 06.00 uur wordt de Provincialeweg N372 vanaf de zuidelijke rotonde onder de A7 tot en met de rotonde Tolberterstraat/Oldebertweg in beide richtingen gestremd. De rotondes en de weg worden voorzien van een nieuwe laag asfalt. Daarnaast worden de verschillende bushaltes aangepakt vanuit het project HOV Leek. Met dit project voeren de gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen diverse aanpassingen uit die voor een betere busverbinding en een grotere verkeersveiligheid zorgen.

 • Start werkzaamheden busbaan Oostindie Leek – stremming N979

  (18-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  In verband met de start van de aanleg van een busbaan door de wijk Oostindie in Leek zal de N979 (weg van Leek naar Zevenhuizen) van zondag 28 april tot uiterlijk zaterdag 4 mei 17.00 uur deels gestremd zijn. Het verkeer wordt ter plekke omgeleid. Dan wordt er een damwand aangebracht aan beide zijden van het Leekster Hoofddiep waar een brug voor de nieuwe busbaan Oostindie gaat komen. Deze busbaan wordt aangelegd, ten zuiden van de wijk Oostindie, in het kader van het project HOV-Leek. De busbaan zal in november gereed zijn.

 • Gewijzigde openingstijden en inhaaldag milieuboer/huisvuil

  (18-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  In verband met de aankomende feestdagen gelden er gewijzigde openingstijden en is er een inhaaldag voor de milieuboer en inzameling huisvuil.

 • Stremming Gaaikemadijk

  (18-04-2019)
  Koeien

  In verband met het realiseren van een koe-oversteek is de Gaaikemadijk te Aduard ter hoogte van huisnummer 4 gestremd vanaf maandag 29 april 2019 tot en met vrijdag 15 juni 2019.

 • Start werkzaamheden aanpassing kruising Hoendiep/Kerkeweg Oostwold

  (18-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Woensdag 24 april aanstaande starten de werkzaamheden voor verbetering van de kruising Hoendiep/Kerkeweg in Oostwold. Hiervoor geeft Geertje Dijkstra-Jacobi, wethouder Verkeer en Vervoer, die dag om 9.00 uur de aftrap op betreffend kruispunt. De werkzaamheden duren tot 3 mei.

 • GO!Noord gezonde leefomgeving: Aduard ziet kansen op het gebied van veiligheid, bewegen en ontmoeten

  (17-04-2019)
  Moodbord Aduard

  Op maandagavond 8 april jl. heeft de gemeente Westerkwartier in het kader van het pilotproject Go!Noord in Aduard een bewonersbijeenkomst georganiseerd over gezonde leefomgeving. Doel van de bijeenkomst was van de bewoners te horen op welke vlakken de gezondheid, gezien vanuit de fysieke leefomgeving, verbeterd kan worden.

 • Verbod op paasvuren en geplande boerderijbrand bij Den Horn vanwege droogte

  (17-04-2019)

  Door de aanhoudende droogte in de natuur en de verwachte hogere temperaturen bestaat een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand. De Veiligheidsregio Groningen heeft daarom besloten vanaf vandaag, 17 april 2019, over te gaan naar fase 2 van natuurbrandrisico. Dit risico betekent dat een natuurbrand zich zeer snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen en uitbreiden.

 • Koopzondagen winkels gemeente Westerkwartier 2019

  (16-04-2019)

  Burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier hebben de koopzondagen voor 2019 vastgesteld voor hun grondgebied, met uitzondering van het gebied van de voormalige gemeente Leek. Op een vastgestelde koopzondag mag een winkel voor het publiek geopend zijn. Voor de koopzondagen zijn geen tijden vastgesteld.

 • Woning Ezinge gesloten vanwege illegale hennepteelt

  (16-04-2019)
  slot

  Dinsdag 16 april is een woning in Ezinge voor een periode van zes maanden gesloten. In februari van dit jaar werd hier door de politie een hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld.

 • Woningmarktonderzoek Regio Groningen-Assen

  (12-04-2019)
  Regio Groningen Assen

  In de regio Groningen-Assen verhuizen elk jaar meer dan 10.000 mensen naar een andere woning. De gemeenten in de regio willen graag beter begrijpen welke overwegingen en keuzes inwoners daarbij maken. Daarom laten zij bureau KAW en I&O Research hier onderzoek naar doen. De uitkomsten helpen om plannen voor bestaande en nieuwe woonbuurten beter af te stemmen op de wensen van toekomstige verhuizers.

 • Aantal banen Westerkwartier sterk gegroeid

  (09-04-2019)

  In 2018 is het aantal banen in het Westerkwartier met 750 toegenomen tot 22.890. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het LISA Werkgelegenheidsregister. De groei in het Westerkwartier bedraagt 3,4 % en ligt daarmee boven het landelijk gemiddelde van 2,2%. Landelijk kwamen er 190.000 banen bij, de grootste groei sinds 2008.

 • Overdekte jongerenontmoetingsplek (JOP) Leek voorlopig verwijderd

  (09-04-2019)
  Jop

  De gemeente Westerkwartier haalt vandaag de overdekte JOP op de hoek van de Lindensteinlaan en Nijenoert in Leek voorlopig weg. Er zijn vernielingen verricht aan de zijkanten en aan de achterbinnenwand.

 • Eerste exemplaren afscheidsboek voormalige gemeente Marum voor Henk Kosmeijer en Koos Wiersma

  (08-04-2019)

  Donderdag 11 april aanstaande overhandigen Koos Vos en Cobi Olijve uit Marum de eerste exemplaren van het afscheidsboek over de voormalige gemeente Marum. Ze doen dit aan de oud-burgemeester van de voormalige gemeente Marum, Henk Kosmeijer en aan Koos Wiersma, waarnemend burgemeester van de gemeente Westerkwartier. De overhandiging is in de raadzaal van de gemeentelijke locatie, Molenstraat 45 in Marum.

 • Westerkwartier wil bijdragen aan opgaven Nationaal Programma Groningen

  (04-04-2019)

  De gemeente Westerkwartier wil in gesprek met het bestuur van het Nationaal Programma Groningen (NPG) over de bijdrage die de gemeente kan leveren aan de maatschappelijke vraagstukken in de regio. In een brief verzoekt het college van burgemeester en wethouders het bestuur van het NPG met de gemeente Westerkwartier om tafel te gaan.

 • Uitreiking koninklijke onderscheiding door burgemeester Koos Wiersma

  (03-04-2019)
  Overhandigen bloemetje

  Op vrijdag 29 maart 2019 heeft burgemeester Koos Wiersma een koninklijke onderscheiding, Ridder in De Orde van de Nederlandse Leeuw, uitgereikt aan de heer Jeff Th. M. De Hosson in de Aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit te Groningen. De heer De Hosson is woonachtig in Marum.

 • Vanaf 3 april bouwsluis plangebied De Hoven (Oostindie, Leek)

  (02-04-2019)
  Wegwerkzaamheden

  De weg tussen de Houtsingel en de Krokus (plangebied De Hoven, Oostindie Leek) is vanaf woensdag 3 april alleen toegankelijk via een bouwsluis. Deze bouwsluis is alleen bedoeld voor vrachtwagens.

 • Geen krant ontvangen?

  (02-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Woont u in de gemeente Westerkwartier en heeft u niet De Krant of de Streekkrant ontvangen?

 • Vacature keurmeester panden

  (02-04-2019)
  logo platform gehandicapten leek

  Het Platform Gehandicapten Leek (PGL) is op zoek naar keurmeesters, die panden op toegankelijkheid gaan keuren voor de website www.toegankelijk-groningen.nl.

 • Elektrokar rijdt weer rondom landgoed Nienoord Leek

  (01-04-2019)
  Electrokar

  Vanaf zaterdag 30 maart rijdt de elektrokar weer van en naar het landgoed Nienoord in Leek. Deze elektrokar is beschikbaar gesteld door Stichting de Zijlen en zorgt voor het gratis vervoer van personen en goederen op het landgoed.

 • Vacature nieuwe burgemeester

  (29-03-2019)

  Maandag 25 maart is de profielschets in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning, René Paas, door de gemeenteraad vastgesteld en vrijdag 29 maart is de vacature opengesteld in de Staatscourant.

 • Gemeente Westerkwartier treedt toe tot netwerk grote plattelandsgemeenten

  (29-03-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  De gemeente Westerkwartier sluit aan bij het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten, de zogenoemde P10-gemeenten. De twintig grootste plattelandsgemeenten van Nederland hebben veel dezelfde ambities en uitdagingen waarvoor zij zich dagelijks inzetten. In P10-verband brengen zij deze onder de aandacht van de landelijke en Europese politiek.  De gemeente Westerkwartier draagt wethouder Bert Nederveen voor als lid van het Algemeen Bestuur.

 • Na NL Doet aan de slag als vrijwilliger?

  (28-03-2019)
  logo de schans

  Heb je de smaak te pakken en wil je vaker als vrijwilliger aan de slag?

 • Supermarkten mogen voor de rest van het jaar open tot 18.00 uur

  (28-03-2019)

  Woensdag 27 maart 2019 heeft de gemeenteraad ingestemd met de wijziging van de winkeltijdenverordening. Dit betekent dat supermarkten in de gemeente Westerkwartier vanaf komende zondag 31 maart van 13.00 tot 18.00 uur open mogen zijn. Vanaf 1 januari 2020 mogen supermarkten op zondagen open zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

  Raadpleeg voor meer informatie onze eerdere berichtgeving over de winkeltijdenverordening.

 • Innovatief project Next Education van start in het Westerkwartier

  (28-03-2019)

  Op vrijdag 29 maart geven de gemeente Westerkwartier en stichting Quadraten het startsein voor het project Next Education. In dit pilotproject werken zij samen met de Rijksuniversiteit Groningen en het Fablab Groningen om innovatie een plek te geven in het basisonderwijs. Dat doen ze op twee manieren. Aan de hand van het onderwerp Klimaatverandering leren kinderen wat de kansen zijn van technologie en hoe ze dit toe kunnen passen op maatschappelijke opgaven. Leerkrachten maken op hun beurt kennis met andere manieren van lesgeven die meer aansluiten bij de huidige generatie en bij de opgaven waar we als samenleving voor staan. 

 • Wegwerkzaamheden Mr Nennstiehlweg, Plantsoen en Van Akenweg

  (27-03-2019)

  In overleg met Dorpsbelangen De Wilp is een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van de doorgaande wegen Mr Nennstiehlweg, Plantsoen en Van Akenweg door De Wilp.

 • Planning werkzaamheden centrumplan Marum

  (26-03-2019)
  Wegwerkzaamheden

  De afgelopen maanden is er veel werk verzet in het centrum van Marum. De nieuwe Lidl is geopend en de wegen en de parkeerplaatsen rondom de Grote Hoorn zijn tiptop in orde gebracht. Ook de komende maanden staan er (weg)werkzaamheden op de agenda. Zo pakken we de kruispunten in het centrum aan en krijgt de parkeerplaats op de Wending (voor de oude Lidl) een facelift.

 • Aanvragen minimabeleid kan vanaf mei 2019

  (26-03-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Aanvragen voor het minimabeleid, waaronder de kwijtschelding gemeentelijke belastingen en het participatiefonds, kunt u in 2019 later aanvragen dan dat u gewend bent. Dit heeft te maken met de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn naar de gemeente Westerkwartier per 1 januari 2019.

 • Platform Toegankelijkheid Westerkwartier zoekt: Leden

  (26-03-2019)

  Het Platform Toegankelijkheid Westerkwartier zoekt nieuwe leden die mee willen denken over de toegankelijkheid van de nieuwe gemeente. Het platform is een samenvoeging van een enthousiaste groep vrijwilligers van het Platform Gehandicapten Leek (PGL) en de Adviescommissie Gemeentelijk Gehandicaptenbeleid Zuidhorn (AGGZ). Deze zijn samengevoegd in verband met de gemeentelijke herindeling.

 • 1500 leerlingen doen mee aan zwerfvuilactie in het Westerkwartier

  (19-03-2019)

  Leerlingen van basisscholen in het Westerkwartier houden op vrijdagmorgen 22 maart  een actie om zwerfvuil in hun woonomgeving op te ruimen. Maar liefst 24 basisscholen uit de gemeente Westerkwartier doen mee.

 • Gemeenten Noordenveld en Westerkwartier starten project ‘Werken in de Zorg’

  (15-03-2019)

  In de Week van Zorg en Welzijn, die van 11 tot en met 16 maart plaatsvindt, hebben honderden zorg- en welzijnsinstellingen in Nederland hun deuren opengezet. Het doel van deze week is het imago van de sector zorg en welzijn te verbeteren en mensen te motiveren te kiezen voor een baan en/of opleiding in deze sector. Ook in de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier is er een toenemende vraag naar personeel in de zorgsector. Daarom zijn zij deze week gestart met het project ‘Werken in de Zorg’.

 • Eerste paal nieuwbouw Brede School Oostindie in Leek

  (15-03-2019)
  schoolgebouw van bovenaf

  Op maandag 18 maart 2019 om 11.00 uur start de bouw van de nieuwe brede school in de wijk Oostindie in Leek. Samen met een aantal kinderen zal wethouder Elly Pastoor het startsein geven voor het slaan van de eerste paal. Bij dit moment hebben de overige kinderen van beide scholen CBS Van Panhuys en OBS De Hasselbraam en de kinderopvang SKSG ook een rol. Verder zijn de bestuurders van de partners SKSG en schoolbestuur Stichting Quadraten en bouwer/ontwerper BAM en Inbo-architecten en andere betrokkenen aanwezig.

 • Westerkwartier betrokken bij herbestemming gaslocatie Grijpskerk

  (14-03-2019)

  Donderdag 14 maart heeft een afvaardiging van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aan burgemeester Koos Wiersma en wethouder Hielke Westra een toelichting gegeven op de intentie om het contract met GasTerra voor gasopslag Grijpskerk in 2021 op te zeggen. Ook is gesproken over de gevolgen hiervan.

 • Woning Grootegast gesloten vanwege illegale hennepteelt

  (13-03-2019)

  Woensdag 13 maart is een woning in de omgeving van Grootegast voor een periode van zes maanden gesloten. In januari van dit jaar werd hier door de politie een hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld.

 • Marktplein Grootegast in de avonduren en vrijdagochtend gesloten voor voertuigen

  (13-03-2019)
  Verbodsbord marktplein Grootegast

  Sinds begin maart 2019 is het Marktplein in Grootegast gesloten voor voertuigen. De sluiting geldt tussen 18.30 - 6.00 uur.

 • Opening overdekte jongerenontmoetingsplek Leek

  (12-03-2019)

  Met trots presenteren twee leerlingen van het technasium rsg De Borgen de nieuwe overdekte jongeren ontmoetingsplek (JOP) op de hoek van de Nijenoertweg en de Lindensteinlaan te Leek. Eindelijk is het dan zo ver, de jongeren kunnen er gebruik van maken. 

 • Landschapscompensatie hoogspanningsverbinding TenneT

  (12-03-2019)
  Provincie Groningen

  Bericht van de provincie

  Groningen, 12 maart 2019 - TenneT legt in de provincie Groningen een nieuwe bovengrondse hoogspanningsverbinding van 380 kilovolt (kV) aan tussen de Eemshaven en Vierverlaten. Voor deze aanleg heeft de stuurgroep Landschapscompensatie 380kV op 26 februari 2019 een programmaplan vastgesteld met compenserende maatregelen voor het landschap.

 • Overgangsjaar zondagse openingstijden voor alle supermarkten Westerkwartier

  (12-03-2019)

  Voor alle supermarkten in de gemeente Westerkwartier geldt voor de rest van dit jaar een overgangsperiode voor de openingstijden op zondag. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor in de winkeltijdenverordening gemeente Westerkwartier op te nemen dat supermarkten in de gehele gemeente Westerkwartier gedurende 2019 op zondag open mogen van 13.00 uur tot 18.00 uur.

 • Gemeente Westerkwartier verkoopt woning Raadhuisstraat 14 Marum

  (11-03-2019)

  De aanpassingen van Centrumplan Marum zijn vrijwel afgerond. De gemeente Westerkwartier heeft daarom besloten de vrijstaande (gemeente)woning aan Raadhuisstraat 14 te Marum af te stoten en te verkopen.

 • Gemiddelde lastendruk inwoners gemeente Westerkwartier daalt licht

  (07-03-2019)
  Geld

  De gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Winsum en Zuidhorn hadden in 2018 verschillende tarieven voor afvalstoffenheffing, rioolheffing en OZB. Bij de voorbereidingen op de herindeling is afgesproken, dat de gemiddeld gewogen lastendruk (bestaand uit deze drie belastingen) in 2019 ten opzichte van 2018 niet stijgt. Eind 2018 zijn de tarieven voor afvalstoffenheffing en rioolheffing vastgesteld, nu doet het college aan de gemeenteraad een voorstel voor de tarieven OZB.

 • Takkenroute gemeente Westerkwartier

  (06-03-2019)
  Takken

  In het voorjaar wordt in de gemeente Westerkwartier de zogenaamde takkenroute gereden. Hoeksema’s Regionale Milieudienst (HRM) verzorgt dit voor het gebied van de voormalige gemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn. Voor het gebied van de voormalige gemeente Leek verzorgt de gemeente de inzameling zelf. In het gebied Middag rijdt in 2019 de gemeente Het Hogeland de takkenroute.

 • Aandacht voor pleegouderschap tijdens de Week van de Zorg en Welzijn

  (05-03-2019)
  foto vier kinderen

  De Week van Zorg en Welzijn vindt plaats van 11 t/m 16 maart 2019. Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openen hun deuren en laten zien wat werken in zorg en welzijn is. In dit kader vragen we aandacht voor het pleegouderschap.

 • Voortzetting vriendschapsbanden met Kingborough en Tasman District

  (28-02-2019)

  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft dinsdag 19 februari 2019 besloten de vriendschapsbanden met Kingborough (Australië) en Tasman District (Nieuw-Zeeland) voort te zetten. Deze vriendschapsbanden zijn in de voormalige gemeente Grootegast ontstaan. De contacten tussen Lutjegast, de geboortegrond van Abel Tasman en de plekken Kingborough en Tasman District, die hij als eerste westerling ontdekte, zijn altijd een natuurlijke basis geweest voor deze verbondenheid.

 • V.V.Aduard 2000 krijgt toekomstbestendig nieuw club-kleedgebouw

  (28-02-2019)

  Voetbalvereniging Aduard 2000 krijgt als eerste club in Noord Nederland een nieuwe accommodatie die zeer toekomst bestendig is. Het nieuwe onderkomen wordt uiterst duurzaam door b.v. het installeren van en warmtepomp en is geheel gasloos. De nieuwe accommodatie zal dit jaar in nauwe samenwerking met de vereniging vorm gaan krijgen.

 • Verkeerssituatie Aduard/Nieuwklap

  (26-02-2019)

  De verkeerssituatie in Aduard/Nieuwklap is vanaf 25 februari gewijzigd.

 • Snel internet in het buitengebied

  (26-02-2019)
  glasvezel

  Op veel adressen in het buitengebied is de snelheid van de internetverbinding laag. Dit terwijl een snelle internetverbinding steeds belangrijker wordt voor zowel ondernemers als inwoners. De gemeente is dan ook blij dat er initiatieven zijn om deze situatie te veranderen.

  Lees hier verder

 • Pilotproject ‘Werken aan werk’ voor statushouders succesvol afgerond

  (21-02-2019)

  Op initiatief van de voormalige Intergemeentelijke Dienst (ISD Noordenkwartier) en het Sociaal Werkbedrijf Novatec is eind september 2018 het project ‘Werken aan werk’ voor statushouders gestart. Het pilotproject biedt 19 statushouders uit Syrië en Eritrea de mogelijkheid naast de inburgering, voor de duur van zes maanden, werkervaring op te doen en hun taalvaardigheid te verbeteren. Daarnaast is het project gericht op de ontwikkeling van werknemersvaardigheden en toeleiding naar toekomstig regulier werk.

 • Op zoek naar een nieuwe burgemeester!

  (20-02-2019)

  En u kunt meedenken.

 • Aanvragen minimabeleid kan vanaf mei 2019

  (19-02-2019)

  Aanvragen voor het minimabeleid, waaronder de kwijtschelding gemeentelijke belastingen en het participatiefonds, kunt u in 2019 later aanvragen dan dat u gewend bent.

 • Informatie van Rijkswaterstaat

  (19-02-2019)

  Rijkswaterstaat vervangt de komende weken over een lengte van circa 500 meter de oeverconstructie aan de noordzijde van het Van Starkenborghkanaal bij Zuidhorn.

 • Ver weg wonen en toch op tijd komen – Actie Dag van de Leerplicht

  (19-02-2019)

  Tijdens de 'Dag van de Leerplicht' op 21 maart 2019 wordt stilgestaan bij het recht op onderwijs. Het thema van dit jaar in de gemeente Westerkwartier is ‘Ver weg wonen en toch op tijd komen’. Leerlingen die in onze gemeente wonen moeten soms ver fietsen om op school te komen. Team Leerlingzaken wil daarom op de ‘Dag van de Leerplicht’ hier extra aandacht aan besteden.

 • Informatie over betalingstermijnen gemeentelijke belastingen

  (15-02-2019)
  Geld

  We krijgen geregeld vragen over de heffing van de belastingen. Graag geven we hierover uitleg.

 • Leefbaarheidsadviseurs en dorpencontactfunctionaris

  (14-02-2019)
  Kaart westerkwartier

  Dichtbij inwoners staan is een van de speerpunten van de nieuwe gemeente. Hierbij gaat veel aandacht uit naar de leefbaarheid in de kernen, met elk hun eigen unieke karakter en specifieke kwaliteiten. Om in goed contact met de dorpen te staan heeft de gemeente drie leefbaarheidsadviseurs en een dorpencontactfunctionaris aangesteld. Elke leefbaarheidsadviseur is gekoppeld aan een gebied met daarin een aantal dorpen.

 • Gemeenten Noordenveld en Westerkwartier adviseren minister Wiebes niet in te stemmen met gewijzigd opslagplan Norg

  (14-02-2019)

  Om optimaler gebruik te kunnen maken van de Ondergrondse Gasopslag Norg (in het vervolg Opslagplan Norg) vraagt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) toestemming aan de minister van Economische Zaken en Klimaat om de werkdruk te verhogen. De minister geeft lokale overheden de gelegenheid hem hierover te adviseren voordat hij een besluit neemt. De gemeenten Noordenveld en Westerkwartier hebben hier gebruik van gemaakt. Nadat de minister alle adviezen heeft ontvangen, neemt hij een ontwerpbesluit. Op het ontwerpbesluit kan door eenieder een zienswijze ingediend worden. Na behandeling van de zienswijze zal de minister een definitief besluit nemen over het gewijzigde opslagplan Norg.

 • Meldpunt zorg en overlast

  (13-02-2019)

  Het Meldpunt biedt hulp en advies om te voorkomen dat het echt mis gaat. Bent u ernstig bezorgd over of het wel goed gaat met uw buurman of buurvrouw, of andere mensen in uw omgeving, of zorgen ze voor overlast? Meld dat dan bij het Meldpunt Zorg en Overlast, via zorgenoverlast@westerkwartier.nl of telefoonnummer 14 0594.

 • Elf soorten vleermuizen op Nienoord Leek

  (08-02-2019)

  In opdracht van de gemeente heeft het ecologisch adviesbureau Buro Bakker, de afgelopen twee jaar, op meerdere plekken op Nienoord  ‘bat-detectors’ opgehangen. Eén van de doelstellingen van dit onderzoek was een idee te krijgen welke soorten vleermuizen er nu voorkomen op Nienoord in Leek.

 • Aanslag afvalstoffenheffing en reinigingsrecht in de bus

  (29-01-2019)

  In de afgelopen dagen hebt u de aanslag afrekening kilo’s van 2018 ontvangen. De aanslag afvalstoffenheffing/reinigingsrecht bestaat uit een vast deel en een afrekening van de kilogrammen (variabel deel).

 • Afspraak maken voor inwonerszaken

  (29-01-2019)

  Vanaf 1 januari 2019 zijn de vier locaties (Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn) geopend van 08:00 – 17:00 uur. Tussen 08:00 en 12:00 uur kunt u met en zonder afspraak terecht, na 12 uur alleen op afspraak.

 • Zondagsopenstelling winkels gemeente Westerkwartier

  (25-01-2019)

  Het college van de nieuwe gemeente Westerkwartier heeft afgesproken, dat er in de nieuwe gemeente 6 koopzondagen komen. Welke zondagen dit zijn, bepaalt de gemeente in overleg met de ondernemers.  Per kern kunnen deze dagen verschillend worden ingevuld. Voor supermarkten wordt toegestaan dat deze iedere zondag tussen 13.00 - 17.00 uur open mogen zijn.

 • Eerste auto’s gemeente Westerkwartier gepresenteerd

  (24-01-2019)

  Maandag heeft de officiële overdracht plaats gevonden van een aantal nieuwe voertuigen voor het team Openbare Werken.

 • Coalitieakkoord in eenvoudige taal

  (22-01-2019)

  De gemeente Westerkwartier heeft een programma opgesteld. Hierin staan de plannen voor de periode 2019-2022. Dit is het zogenoemde coalitieakkoord. Het motto is: Samen Westerkwartier Maken! Het akkoord heeft 7 thema’s. Hierin leggen wij de thema’s kort uit. Ook geven we een paar voorbeelden van maatregelen per thema. De tekst is geschreven in taalniveau B1. Dit staat voor eenvoudig Nederlands.

 • Bekendmakingen en publicaties tijdelijk op deze website

  (09-01-2019)

  De bekendmakingen en publicaties van de gemeente Westerkwartier publiceren we de komende periode op www.westerkwartier.nl. Inwoners kunnen zich op dit moment helaas niet aanmelden voor de zogenaamde ‘e-mailservice Bekendmakingen’ van Overheid.nl. Dit is de service waarbij je zelf kunt aangeven van welke bekendmakingen je een melding wilt ontvangen. Bij aanmelding voor de e-mailservice krijgen inwoners nu de melding dat de ‘postcode huisnummer combinatie onbekend’ is. Het Kadaster heeft de gegevens van de gemeente Westerkwartier nog niet verwerkt, waardoor de e-mailservice op dit moment niet werkt. Meer informatie hierover via de website www.overheid.nl.

  Bekendmakingen

 • Gemeente Westerkwartier publiceert wekelijks in De Krant en de Streekkrant

  (03-01-2019)

  Vanaf 1 januari 2019 publiceert de gemeente Westerkwartier haar gemeentenieuws in de Streekkrant en De Krant. Beide kranten zijn een uitgave van Media Totaal Noord in Roden. De verspreiding van beide kranten bestrijkt het hele Westerkwartier.

 • Gemeente Westerkwartier lanceert nieuwe website

  (02-01-2019)
  projectgroep

  De gemeente Westerkwartier is vanaf woensdag 2 januari 2019 te vinden op de nieuwe website www.westerkwartier.nl. Samen met inwoners heeft de gemeente gebouwd aan een vraaggerichte, overzichtelijke en goed leesbare website.

 • Coalitieakkoord Westerkwartier gepresenteerd

  (24-12-2018)
  Pen

  Maandag 24 december werd in Borg Nienoord in Leek het coalitieakkoord van de gemeente Westerkwartier gepresenteerd door VZ Westerkwartier, ChristenUnie, CDA en PvdA. Het akkoord met de titel ‘Samen Westerkwartier maken!’ is hier te raadplegen.

Archief