Pagina opties

Groter
RSS

Nieuws

 • Spoofing

  (13-04-2021)
  logo

  April is uitgeroepen tot de maand van Senioren & Veiligheid. Vandaag besteden we aandacht aan spoofing. Wat is spoofing? Bij spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’. Hoe gaat een oplichter te werk?

 • Wijziging afvalinzameling met Koningsdag

  (13-04-2021)
  logo westerkwartier

  Dinsdag 27 april is het Koningsdag.

 • Openingsplan: Stap voor stap meer mogelijk

  (13-04-2021)

  Als het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen daalt en we de basisregels blijven volgen, kunnen we langzaam de coronamaatregelen loslaten. Met het openingsplan wordt stap voor stap steeds meer mogelijk.

  Meer informatie ⤵️

  Site van de Rijksoverheid

  #AlleenSamen

 • Meepraten en -beslissen over mantelzorg in het Westerkwartier

  (09-04-2021)
  algemeen logo gemeente

  De gemeente Westerkwartier, CMO STAMM en Sociaal Werk De Schans organiseren maandag 7 juni van 13.00 tot 17.00 uur de online ‘Besluitvormingsbijeenkomst Mantelzorg’. De centrale vraag van de bijeenkomst is: Wat is er nodig om te zorgen dat het goed gaat met de mantelzorgers in het Westerkwartier?  Iedereen die dit een belangrijk onderwerp vindt, is van harte welkom tijdens deze bijeenkomst mee te praten én mee te beslissen.

 • Overzicht van gemeentelijke en landelijke steunmaatregelen corona

  (09-04-2021)
  Poppetje die nadenkt

  Het coronavirus heeft grote gevolgen voor de gezondheid van de Nederlandse bevolking, onze samenleving en economie. We werken met zijn allen hard om het virus onder controle te krijgen. Wel is duidelijk dat de economische gevolgen van corona langer bij ons zullen blijven. Om de bevolking en ondernemers enigszins de compenseren zijn er diverse relingen in het leven geroepen. Op deze pagina een overzicht van de regelingen.

 • Oproep melden eigenaren onbeheerde boten in de haven van Leek (UPDATE)

  (08-04-2021)
  logo algemeen

  In de haven van Leek liggen twee onbeheerde boten. Op ligplaatsnummer 46 ligt een witte boot met een blauw zeil erover heen. Op ligplaatsnummer 80 ligt een witte boot.

 • Kleurrijk beeld in Tolbert weer terug op zijn plek

  (08-04-2021)
  Onthulling kunstwerk met op de foto wethouder Hielke Westra en kunstenaar Henk Vos

  Het gesneuvelde iconische beeld dat op de hoek van de kruising De Boskamp met de Auwemalaan in Tolbert stond, staat weer op zijn plek. Het boegbeeld was omver gereden tijdens een ongeval waarbij een automobilist in een naastgelegen tuin belandde.


   

 • Geplande militaire oefeningen

  (07-04-2021)
  Militaire oefening

  Militaire oefeningen in de komende periode.

 • Vervanging straatverlichting Leek/Tolbert

  (06-04-2021)
  logo westerkwartier

  In de periode april t/m juli 2021 gaat Heijmans Infra in opdracht van de gemeente Westerkwartier op meer dan 1100 locaties de straatverlichting vernieuwen.

 • Informatiemap voor inwoners met een bijstandsuitkering

  (06-04-2021)
  Wethouder Nederveen neemt infomap in ontvangst

  De gemeente Westerkwartier heeft een nieuwe informatiemap Participatiewet 2021 uitgebracht voor inwoners met een bijstandsuitkering.

 • Rotaryclub Roden-Leek draagt twee nieuwe buitenbankjes over aan gemeente

  (06-04-2021)

  Zaterdag 3 april heeft Rotary Roden-Leek twee buitenbankjes overgedragen aan wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi. De overdracht vond plaats bij het Oorlogsmonument op het Natuurpad, de voormalige trambaan tussen Marum en Drachten. Het monument is ter nagedachtenis aan vijf Nederlanders die hier op 8 december 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd. Dit omdat het verzet een aanslag had gepleegd op een stoomtrein van de Nederlandse Tramweg Maatschappij.

 • April is de maand van Senioren & Veiligheid

  (06-04-2021)
  Acteur Kees Hulst voor de campagne Senioren en Veiligheid

  Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom is op 1 april vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen de Senioren en Veiligheidsmaand gestart. Senioren krijgen deze maand concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp), phishing, spoofing en online veiligheid.

 • Gemeentehuis Grootegast blauw aangelicht

  (02-04-2021)
  Wethouder Nederveen

  Vrijdag 2 april is het Wereld Autisme Dag. Overal in de wereld wordt op deze dag aandacht gevraagd voor autisme. Dit gebeurt onder meer door bekende gebouwen blauw te verlichten, ook in het Westerkwartier. Wethouder Bert Nederveen heeft vrijdagavond het gemeentehuis in Grootegast (Hoofdstraat 97) in het blauwe licht gezet.

 • Werkzaamheden NAM-locaties in Grijpskerk en Warffum

  (01-04-2021)

  Onlangs zijn er voorbereidende onderhoudswerkzaamheden getroffen door de NAM op de gaslocatie in Warffum.

 • Avondklok: blijf binnen

  (31-03-2021)

  In Nederland geldt een avondklok. Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus.

 • Verbod op Paasvuren

  (31-03-2021)
  vuur verbod

  Voor het stoken van een vuur is een vergunning nodig, tenzij het klein vuurtje betreft zoals b.v. in een terraskorf. In verband met de coronaregels zijn er dit jaar geen vergunningen verleend voor paasvuren. De politie en gemeentelijke toezichthouders zullen controleren op de naleving van het verbod. Bij overtreding kan er procesverbaal worden opgemaakt.

 • Steunmaatregelen ondernemers

  (30-03-2021)
  corona logo

  Veel ondernemers worden zwaar getroffen door de coronacrisis.

 • Steunpunt Welzijn Zuidhorn

  (30-03-2021)
  logo de schans

  Het Steunpunt Welzijn is er, zoals u gewend bent, voor de inwoners van Noordhorn, Zuidhorn en Briltil.

 • Werkzaamheden Burgemeester Seinenstraat Aduard

  (30-03-2021)
  logo westerkwartier

  Dinsdag 6 april start Broekema Wegenbouw met de herinrichting van de Burgemeester Seinenstraat in Aduard.

 • Takkenroute van 12 tot en met 16 april

  (30-03-2021)

  Mede door de nog steeds geldende coronamaatregelen wordt dit voorjaar de takkenroute weer gereden.

 • Reizen en vakantie

  (29-03-2021)

  Elke reis verhoogt de kans op besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei.

 • Aanvullende verkeersmaatregelen weg Hoendiep Noordzijde Grijpskerk

  (26-03-2021)
  Gemeente Westerkwartier

  De gemeente Westerkwartier neemt op haar grondgebied aanvullende verkeersmaatregelen voor de weg Hoendiep Noordzijde, vanaf Gaarkeuken richting Stroobos. Op deze weg tussen Gaarkeuken richting Stroobos gelden verschillende verkeerssnelheden van 60 km/uur tot 80 km/uur. De afgelopen weken is bij snelheidscontroles van de politie gebleken, dat er vaak te snel wordt gereden op deze weg. Het college heeft besloten eenduidigheid aan te brengen en het hele traject als 60 km/uur in te stellen en hiermee veiligheid voor de verkeersdeelnemers te creëren. Voor de inrichting van het gehele traject naar een 60 km/uur weg zijn aanvullende maatregelen nodig.

 • GGD Groningen opent vaccinatielocaties in Appingedam en Zuidhorn

  (26-03-2021)
  logo GGD Groningen

  GGD Groningen richt voor het vaccineren tegen het coronavirus in de provincie Groningen meerdere vaccinatielocaties in, verspreid over de provincie. Op verschillende plaatsen vinden voorbereidingen plaats om de locaties gereed te maken voor grootschalige inenting. Op maandag 12 april openen twee nieuwe vaccinatielocaties één in Appingedam en één in Zuidhorn, naast de reeds bestaande locaties in Groningen en Veendam.

 • Gemeente Westerkwartier biedt klussen actief aan bij lokale ondernemers

  (25-03-2021)

  Jaarlijks besteed de gemeente Westerkwartier een groot gedeelte van haar taken voor werkzaamheden, leveringen en diensten uit aan de markt. Er staat een overzicht van de beoogde inkooptrajecten op www.westerkwartier.nl/ondernemen. Lokale ondernemers kunnen op deze manier kennisnemen van inkooptrajecten waar ze op kunnen inschrijven.

 • Samen de schouders onder nieuwbouw Zonnehuis De Hoorn

  (25-03-2021)
  v.l.n.r.: Jordan Lingsma (namens directie Plegt-Vos), Hans Dreijer (projectontwikkelaar Woonzorg Nederland), Nienke Ybema (bestuurder Zonnehuisgroep Noord) en Geertje Dijkstra-Jacobi (wethouder gemeente Westerkwartier) met op de achtergrond bewoners en medewerkers van De Hoorn

  Eigenaar, huurder, gemeente en bouwer zetten de eerste schep in de grond

  De scheppen zijn de grond in gegaan voor de nieuwbouw van Zonnehuis De Hoorn in Marum. Vertegenwoordigers van alle betrokken organisaties verzetten eigenhandig het eerste graafwerk. Naar verwachting opent het nieuwe woonzorgcentrum medio 2022 de deuren voor 66 cliënten.

 • Geen ruimte voor versoepelingen lockdown

  (24-03-2021)
  corona logo

  De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom blijven we tot en met 20 april in lockdown. Door ons aan de basisregels te houden, worden minder mensen besmet met het coronavirus. Zo is er sneller weer meer mogelijk.

 • Raadsvergadering 24 maart

  (24-03-2021)
  logo raad

  Op woensdag 24 maart vergadert de gemeenteraad digitaal.

 • Supermarkten in Westerkwartier mogen Goede Vrijdag 2 april 2021 langer open

  (24-03-2021)
  Supermarkten open op Goede Vrijdag

  Supermarkten in de gemeente Westerkwartier mogen - als ze dat willen - Goede Vrijdag (2 april) tot 20.00 uur open blijven. Normaal sluiten de supermarkten op Goede Vrijdag uiterlijk om 19.00 uur.

 • Ook traditionele haringuitreiking Niekerk gaat niet door

  (23-03-2021)
  gemeente pagina

  De traditionele haringuitreiking die op woensdag 31 maart 2021 in Niekerk zou plaatsvinden, gaat niet door. Voor 1 juni mogen geen evenementen plaatsvinden in verband met de corona-maatregelen. Dit geldt dus ook voor de haringuitreiking.  

 • Westerkwartier heeft een menukaart vol jongerenactiviteiten

  (23-03-2021)
  Agenda de schans

  Sociaal werk De Schans biedt jongeren in het Westerkwartier de komende tijd nog meer activiteiten aan dan dat zij normaal doen in de vorm van een online menukaart op www.sociaalwerkdeschans.nl/agenda/

 • Brief van de burgemeester

  (23-03-2021)
  Ard van der Tuuk

  Beste Westerkwartierders,

  Het is lente! Het wordt lichter, de dagen worden langer, de bomen groener. Dat maakt ons vrolijk. We krijgen zin om naar buiten te gaan en nieuwe plannen te maken.

 • Film programma Terheijl

  (19-03-2021)

  Op 18 maart is de film van de gemeente Noordenveld over het programma Terheijl vertoond. Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi speelt een rol in de film omdat onder de vlag van dit programma ook verschillende werkzaamheden in de rand van nieuwbouwwijk Oostindie De Hoven (Leek) zijn uitgevoerd. Bekijk hier meer over de kunstwerken, recreatie en het landschap in Terheijl.

 • V.V. Grijpskerk krijgt toekomstbestendig nieuw club-kleedgebouw

  (18-03-2021)
  Impressie nieuw gebouw VV Grijpskerk

  Voetbalvereniging Grijpskerk krijgt een nieuw gebouw waar de kantine en kleedkamers in worden ondergebracht. Half augustus start de bouw en naar verwachting is het gebouw in mei 2022 klaar voor gebruik.

 • Westerkwartier biedt gratis cursus politiek actief aan

  (17-03-2021)
  Gemeenteraad

  De raadsleden van Westerkwartier nodigen alle inwoners uit om deel te nemen aan de cursus politiek actief die op dinsdag 20 april van start gaat.

 • Aankoop strook grond achter Museum Wierdenland Ezinge

  (15-03-2021)
  gemeente Westerkwartier

  Recent heeft het college besloten tot aankoop van een strook grond achter het Museum Wierdenland aan de Van Swinderenweg 10-12 in Ezinge. Deze strook grond van ca. 34 are was van de familie Slopsema.

 • Sporten tijdens de lockdown

  (15-03-2021)

  Ook volwassenen vanaf 27 jaar kunnen per 16 maart gezamenlijk sporten op sportaccommodaties buiten. Daarnaast zijn zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar toegestaan.

 • Extra aandacht verkeersveiligheid bij Pasop Midwolde

  (12-03-2021)
  Verkeersveiligheid

  De gemeente heeft twee attentieborden langs de Pasop in Midwolde geplaatst, één aan de Noorderweg bij Leek en één bij de Fanerbrug ter hoogte van Briltil. De borden zijn geplaatst in het kader van het project Knelpunten en Participatie.

 • EU-rijbewijzen opnieuw langer geldig

  (11-03-2021)
  Rijbewijs

  Door de coronamaatregelen is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. Vanuit de Europese Unie is opnieuw een coulanceregeling getroffen.

 • Gemeente wijzigt voorrangssituatie fietsers kruising Oosterheerdtstraat/Tolberterstraat Leek

  (11-03-2021)
  Verkeersveilighied

  Om de veiligheid van de verkeersdeelnemers te verbeteren wijzigt de gemeente Westerkwartier de voorrangssituatie van fietsers op de kruising Oosterheerdtstraat/Tolberterstraat in Leek.

 • Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

  (09-03-2021)
  corona

  Bent u door de coronacrisis in financiële problemen gekomen en kunt u hierdoor uw privé woonkosten niet meer betalen? Dan kunt u mogelijk een beroep doen op de TONK. Het gaat om privé woonkosten zoals huur, hypotheek en nutsvoorzieningen (gas, licht en water).

 • Heroriëntatie voor zelfstandig ondernemers

  (09-03-2021)
  logo westerkwartier

  Door de coronacrisis denken veel zelfstandig ondernemers na over hun toekomst.

 • Start uitvoering woonrijp maken plan Marum West (Wijmaheerd)

  (09-03-2021)
  logo westerkwartier

  Komende weken start de uitvoering van de werkzaamheden voor van het woonrijp maken van plan Marum West (Wijmaheerd).

 • Doe mee met de cursus politiek actief!

  (09-03-2021)
  logo griffie met logo gemeente met voorzittershamer

  Hoe komen besluiten in de gemeente nu eigenlijk tot stand? En hoe krijg ik iets op de agenda van de gemeenteraad? En denkt u misschien wel eens; dat kan ik beter! Dan is de cursus ‘Politiek actief’ iets voor u.

 • Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

  (08-03-2021)
  corona logo

  Vaccinaties bieden perspectief, maar het hoge aantal coronabesmettingen geeft nu geen ruimte voor versoepelingen. 

 • Beschermt een coronavaccin ook als het bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is?

  (04-03-2021)
  De werkzaamheid van vaccins

  Uit onderzoek blijkt of een vaccin goed werkt. Als een coronavaccin bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is betekent dit dat mensen die dat vaccin hebben gekregen 60% of 95% minder kans hebben om ziek te worden door coronavirus COVID-19 dan mensen die geen prik hebben gehad.

  Meer informatie op de site van der Rijksoverheid

 • Coronamelder pauzeknop

  (04-03-2021)
  https://coronamelder.nl/nl/faq/24-kan-ik-de-app-pauzeren/

  CoronaMelder kun je tijdelijk op pauze zetten. Handig wanneer je je telefoon in een kluisje of een ‘telefoonzak’ achterlaat, op werk of op school. De app houdt dan tijdelijk niet bij of je in de buurt bent van andere  CoronaMelder-gebruikers. Stel zelf in na hoeveel uur je een melding wilt krijgen om CoronaMelder weer aan te zetten: 1, 2, 4, 8 of 12 uur.

  Lees meer op de site van de Coronamelder

  #AlleenSamen

 • Gemeente app

  (04-03-2021)
  logo westerkwartier

  Heeft u onze app op uw telefoon staan? Let dan even op.

 • Houtsingels Westerkwartier

  (04-03-2021)
  houtsingels

  Houtsingels: de karakteristieke, zichtbare en onmisbare levensaders van het Westerkwartier.

 • Stimuleringsregeling voor versterking winkelcentra Westerkwartier

  (04-03-2021)
  Stimuleringsregeling

  De gemeente Westerkwartier heeft een stimuleringsregeling om de winkelcentra aantrekkelijker en compacter te maken. Hiermee wil de gemeente de aantrekkelijkheid van de winkelkernen vergroten. De regeling is van toepassing op de kernen Leek, Zuidhorn, Marum, Grootegast en Grijpskerk.

 • Jongeren in Westerkwartier hebben het zwaar, maar zetten goed door!

  (04-03-2021)
  De Lindenborg

  Hoe beleven jongeren de ‘coronasamenleving’? Deze vraag stond centraal in het onderzoek dat vier leerlingen van RSG de Borgen uitvoerden, in samenwerking met de gemeente Westerkwartier. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op de eerste lockdownperiode.

 • Uw mening over de visie recreatie en toerisme

  (04-03-2021)
  Recreatie en toerisme

  Zoals u waarschijnlijk wel heeft gehoord, zijn we bezig met het opstellen van een visie op toerisme en recreatie in onze gemeente. Dit willen we niet alleen doen. Daar hebben we u bij nodig. We willen graag samen met u de visie gestalte geven.

 • Winkelen op afspraak

  (02-03-2021)
  Corona

  Niet-essentiële winkels zijn dicht tijdens de lockdown. Per 3 maart is het wel mogelijk om te winkelen op afspraak. Hoe werkt het?

 • Drukte Milieustraat de Tweemat

  (02-03-2021)

  Door de maatregelen die getroffen worden, zien we de wachttijd bij de Milieustraat De Tweemat in Grootegast op de meeste dagen weer oplopen. Door de drukte kan het voorkomen dat wanneer u op een doordeweekse dag na 15.30 uur en op zaterdag na 13.15 uur langs komt, u lang moeten wachten en uiteindelijk niet meer naar binnen kunt.

 • Snel internet stand van zaken

  (02-03-2021)
  Snel internet

  Stand van zaken februari 2021

  In oktober 2020 zijn zowel Rodin als Glasdraad begonnen met de aanleg. Hiervoor hebben zij VIB Oosterhof Holman Netwerken VOF als aannemer ingeschakeld. Deze partij is zichtbaar het meest aanwezig in het veld. Er wordt in de dorpskernen en langs de toegangswegen gegraven en waar bomen staan of andere beperkingen zijn geboord. Hierbij is veel aandacht voor de veiligheid van de omgeving en voor de archeologische waarden.

 • Leerlingen van groep 8 De Molenberg in Grootegast en ‘t Fundament in Lutjegast denken mee over de inrichting van hun omgeving

  (02-03-2021)
  hielke westra

  De gemeente Westerkwartier werkt aan een omgevingsvisie voor de hele gemeente. In de omgevingsvisie staat straks het gemeentelijk beleid op het gebied van onder andere landschap, wonen, verkeer, economie en duurzaamheid bij elkaar.

 • Kappers, rij-instructeurs en masseurs mogen weer aan het werk

  (02-03-2021)
  Corona
 • Jaaropgave Tozo

  (01-03-2021)
  Jaaropgave TOZO

  Afgelopen week is een jaaropgave verstuurd naar iedereen die in 2020 een Tozo-uitkering van ons heeft ontvangen. De reden hiervan is dat dat de Tozo-uitkering een belaste uitkering is, waarop loonheffing moet worden afgedragen.

 • Onderwijs vanaf 1 maart

  (26-02-2021)
  corona logo

  Het voortgezet onderwijs en mbo gaan vanaf 1 maart weer open. Bekijk hier de situatie voor het hele onderwijs vanaf 1 maart.

 • Winkelen op afspraak

  (25-02-2021)
  corona logo

  Niet-essentiële winkels zijn dicht tijdens de lockdown. Per 3 maart is het wel mogelijk om te winkelen op afspraak. Hoe werkt het?

 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) vanaf 1 maart van start

  (25-02-2021)
  Tonk

  Vanaf maandag 1 maart 2021 kunnen huishoudens in de gemeente Westerkwartier, die als gevolg van de coronacrisis hun privé woonkosten niet meer kunnen betalen, een beroep doen op de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten). De TONK is een noodmaatregel voor huishoudens die door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te komen. Via de gemeenten biedt het Rijk extra hulp met deze regeling.

 • Minimabeleid 2021 aanvragen kan weer vanaf 1 maart!

  (25-02-2021)
  Tegemoetkoming 2021

  Heeft u een inkomen op of rond bijstandsniveau en een beperkt vermogen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor het minimabeleid 2021. Het gaat om:

  • Het vaste deel van de afvalstoffenheffing (vastrecht)
  • Het Participatiefonds voor culturele, maatschappelijke en/of sportieve activiteiten
 • College stemt in met Woonvisie Westerkwartier 2020-2025

  (24-02-2021)
  Woonvisie

  Het college van de gemeente Westerkwartier heeft ingestemd met de Woonvisie Westerkwartier 2020-2025. De nieuwe woonvisie is tot stand gekomen op basis van de resultaten van een woningmarktonderzoek, een online-enquête onder inwoners, een webinar, diverse dorpenbijeenkomsten en werksessies met de woningcorporaties en hun huurdersvertegenwoordigers.

 • Voorzichtige verruiming lockdown

  (23-02-2021)
  corona logo

  De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal.

 • Gemeenteraad Westerkwartier verzet zich tegen herverdeling nieuwe gemeentefonds

  (22-02-2021)
  Gemeente Westerkwartier

  ‘Een mokerslag’ zo noemt de raad van de gemeente Westerkwartier de nieuwe herverdeling van het gemeentefonds. Dit staat in een motie die in de vergadering van woensdag 17 februari 2021 unaniem door de raad is aangenomen.

 • Tegemoetkoming medisch afval

  (18-02-2021)
  Medisch afval

  (Herhaald bericht)
  Per 1 januari 2021 heeft er in de tegemoetkoming voor medisch afval een verandering plaatsgevonden. Heeft u medisch afval (bijvoorbeeld stoma- of incontinentiemateriaal) dan kunt u hiervoor een extra grijze container aanvragen. Deze container is uitsluitend bedoeld voor medisch afval.

 • Gemeente Westerkwartier investeert in geluk met de nieuwe Cultuurvisie

  (17-02-2021)
  cultuurvisie

  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft de Cultuurvisie ´Ienvesteren ien geluk´ en het bijbehorende uitvoeringsplan vastgesteld. De plannen zijn ontwikkeld om culturele initiatieven met elkaar te verbinden, van elkaar te leren en het aanbod te verbreden en te versterken. Binnenkort ligt de cultuurvisie ook ter instemming voor aan de gemeenteraad.

 • Verspreiding infogids Westerkwartier

  (16-02-2021)
  logo akse media

  Volgende week verschijnt de infogids van uitgever Akse Media.

 • Aanslag gemeentelijke belastingen

  (16-02-2021)
  logo westerkwartier

  In de laatste week van februari verstuurt de gemeente Westerkwartier de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen en WOZ-beschikking (Waardering Onroerende Zaken). Heeft u zich aangemeld bij MijnOverheid.nl, dan ontvangt u de aanslag in de Berichtenbox van MijnOverheid. Heeft u zich niet aangemeld, dan ontvangt u de aanslag per post.

 • Nieuwbouw woonzorgcentrum De Hoorn Marum dit voorjaar van start

  (16-02-2021)
  Nieuwbouw De Hoorn

  De gemeente Westerkwartier heeft de vergunning verleend voor de nieuwbouw van woonzorgcentrum De Hoorn aan de Nachtegaalstraat in Marum. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van de inwoners van Marum en bewoners van het bestaande woonzorgcentrum in vervulling.

 • Eemsdelta, Het Hogeland en Westerkwartier zoeken energiecoaches

  (16-02-2021)

  De gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland en Westerkwartier zijn op zoek naar inwoners die energiecoach willen worden. Dat zijn vrijwilligers die huiseigenaren onafhankelijk advies geven hoe de woning energiezuiniger kan worden gemaakt. Belangstellenden kunnen zich melden op www.grek.nl. De coaches krijgen een vergoeding van honderd euro per maand.

 • Afvaloverzicht via MijnOverheid

  (16-02-2021)
  Mijn overheid, al uw digitale post en persoonlijke gegevens op één plek
 • Kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor welzijn in coronatijd

  (12-02-2021)
  corona logo

  Corona heeft impact op het sociaal en mentaal welzijn van alle Nederlanders.

 • Schaatsen en corona

  (11-02-2021)
  schaatsen

  Nu het ijs langzaam dikker wordt en  de temperaturen de komende dagen onder nul zullen blijven , gaat het bij schaatsliefhebbers en natuurijsverenigingen weer kriebelen en zullen ijsbanen geopend worden/zijn. In dit overzicht lichten we toe wat er met de huidige coronamaatregelen mogelijk is voor alle schaatsliefhebbers.

 • Gladheidsbestrijding, stand van zaken

  (10-02-2021)
  Bestrijding gladheid

  Onze strooiploegen zijn de afgelopen dagen druk geweest met zout strooien en sneeuwschuiven. Wat is de stand van zaken op dit ogenblik?

 • Gratis deelname gezondheidsadvies

  (09-02-2021)
  gezond

  Bent u bij Menzis verzekerd, dan kunt u gratis gebruik maken van het programma de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI).

 • Tweede Kamerverkiezing 2021

  (09-02-2021)
  Logo Elke stem telt

  Op woensdag 17 maart 2021 mag u stemmen voor de leden van de Tweede Kamer.

 • Brandbrief jeugd door 150 wethouders ondertekend

  (05-02-2021)
  logo westerkwartier

  150 wethouders Jeugd uit gemeenten in heel Nederland sturen premier Rutte en het demissionair kabinet binnenkort een brandbrief. Aanleiding: de grote gevolgen die de aanhoudende COVID-19-pandemie heeft op de jeugd. Ook wethouders Bert Nederveen (Welzijn) en Elly Pastoor (Jeugd en Gezondheid) ondertekenden de brief.

 • Groen licht voor definitieve bijdrage dorpshuis Doezum

  (04-02-2021)
  Dorpshuis Doezum

  Dinsdag 2 februari 2021 heeft het college ingestemd met het toekennen van een definitieve bijdrage voor het realiseren van een dorpshuis in het voormalige kerkgebouw De Haven aan de Perastraat in Doezum. Met deze toekenning kan op korte termijn de bouw van het dorpshuis van start gaan.

 • Samenwerking met Adviescommissie Bouwen en Wonen -WAC- Westerkwartier verlengd

  (04-02-2021)
  Gemeente Westerkwartier

  De Adviescommissie Bouwen en Wonen -WAC- Westerkwartier (WAC) en de gemeente Westerkwartier verlengen het samenwerkingsverband, dat vorig jaar is aangegaan, met twee jaar. De WAC heeft in 2020 meerdere nieuwbouwplannen beoordeeld en advies uitgebracht.

 • Werkzaamheden Aduard schuiven op

  (04-02-2021)
  Wegwerkzaamheden

  Maandag 8 februari zou Oosterhof Holman BV beginnen met de werkzaamheden aan de Burgemeester van Barneveldweg in Aduard. In verband met de weersverwachtingen (sneeuw) schuift de start hiervan op. Ook de werkzaamheden aan het kruispunt Heereweg-Bernadusweg (verplaatsen molgoot) schuiven op tot de weersomstandigheden het werk weer toelaten.

 • Bestellen en afhalen bij winkels

  (03-02-2021)

  Het kabinet wil per 10 februari bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk maken. Klanten bestellen vooraf hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel.

 • Praktische richtlijnen om basisscholen te openen

  (03-02-2021)

  Het ministerie van OCW heeft, samen met de vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en schoolbesturen, praktische richtlijnen opgesteld waarmee de basisscholen open kunnen vanaf 8 februari.

 • Let op! Oplichting via Whatsapp en telefoon!

  (02-02-2021)
  telefoon

  Tegenwoordig weten oplichters steeds meer trucjes te bedenken. Dit kan ook u overkomen. Wees voorbereid en weet hoe u kunt handelen.

 • Kennismaken met de scholen in het Westerkwartier

  (02-02-2021)
  plaatje met tas

  Bent u op zoek naar een passende school voor uw kind?

 • Gemeente Westerkwartier wil zonnecarport in Zuidhorn realiseren

  (02-02-2021)

  Het college van de gemeente Westerkwartier wil op de parkeerplaats aan de achterzijde van het gemeentehuis in Zuidhorn een zonnecarport realiseren. Door een aanzienlijk deel van het parkeeroppervlakte te voorzien van een overdekking met circa 1.600 zonnepanelen zet de gemeente verdere stappen richting een energieneutrale leefomgeving.

 • Lockdown verlengd

  (02-02-2021)

  De besmettingen dalen, maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen terrein. Dat is zorgelijk, want deze varianten zijn besmettelijker en kunnen tot een nieuwe golf leiden. Daarom wordt de lockdown verlengd.

 • Laatste fase herinrichting doorgaande route Aduard van start

  (29-01-2021)
  burgemeester van barneveldweg aduard

  Update: Maandag 8 februari zou Oosterhof Holman BV beginnen met de werkzaamheden aan de Burgemeester van Barneveldweg in Aduard. In verband met de weersverwachtingen (sneeuw) schuift de start hiervan op. Ook de werkzaamheden aan het kruispunt Heereweg-Bernadusweg (verplaatsen molgoot) schuiven op tot de weersomstandigheden het werk weer toelaten.

 • Gezinsverzorgende gaat gezinnen helpen in het Westerkwartier

  (27-01-2021)
  Hulp voor gezinnen

  De gemeente Westerkwartier start in samenwerking met Cosis met de inzet van de gezinsverzorgende voor gezinnen die ondersteuning kunnen gebruiken. De gezinsverzorgende helpt de gezinnen in het dagelijks ritme en de opvoeding. Het gaat om een pilotproject van twee jaar.

 • Van huis naar hub en terug

  (26-01-2021)
  taxi chauffeur bij zijn auto

  Reis extra voordelig met de hubtaxi in januari, februari en maart 2021

 • Elektrische bedrijfswagens in gebruik genomen

  (26-01-2021)

  Vanmiddag heeft de gemeente Westerkwartier drie nieuwe elektrische bedrijfswagens in gebruik genomen. Wethouder Hielke Westra kreeg symbolisch de sleutels overhandigd.

 • Gemeente sluit overeenkomst met initiatiefnemers Buurtschap de Gast Zuidhorn

  (26-01-2021)
  Ondertekening van de overeenkomst

  Gemeente Westerkwartier sluit een overeenkomst met de initiatiefnemers van woningbouwplan Buurtschap de Gast in Zuidhorn. Dinsdag 26 januari hebben wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi en Toos Zeelenberg en Koos Roorda, initiatiefnemers van het Buurtschap De Gast, de anterieure overeenkomst ondertekend. Hierin zijn de afspraken over de samenwerking en de voorwaarden voor de uitvoering vastgelegd. Na de ondertekening start de formele bestemmingsplanprocedure voor dit plan.

 • Wmo-vervoer na invoering avondklok 23 januari 2021

  (25-01-2021)
  WMO vervoer
 • Draagvlakpeiling invoering reclamebelasting voor Ondernemersfonds Leek

  (22-01-2021)
  Reclamebelasting

  Op 6 januari is een voorstel voor invoering van reclamebelasting besproken in het Raadsoverleg. De meerderheid van de gemeenteraad is van mening dat het draagvlak in het centrum van Leek onvoldoende is aangetoond. Het voorstel wordt weliswaar ondersteund door de leden van de Handelsvereniging Leek-Nietap, maar van veel niet-leden is niet duidelijk of zij het plan steunen.

 • Nieuwe subsidieregeling voor kunst, cultuur, sport, welzijn, gezondheid en onderwijs

  (21-01-2021)
  Nieuwe subsidieregeling

  In de gemeente Westerkwartier zijn veel verenigingen en stichtingen actief op gebied van amateurkunst, cultuur, sport, welzijn, gezondheid en onderwijs. Naast de reguliere activiteiten zoals de sporttraining, de ouderensoos of de muziekrepetitie, zijn er ook veel éénmalige activiteiten die zij organiseren. Hiervoor kunnen stichtingen en verenigingen vanaf 1 januari 2021 een subsidie bij de gemeente aanvragen.

 • Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten

  (20-01-2021)

  We maken ons grote zorgen om nieuwe varianten van het coronavirus, zoals de extra besmettelijke Britse variant. Er zijn t/m zeker 9 februari aanvullende maatregelen nodig om deze virusvarianten onder controle te krijgen.

 • Gezinnen in Westerkwartier kunnen energie én geld besparen met een superleuk spel

  (19-01-2021)
  junior energie coach

  Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in jouw huis? Het gratis spel Junior Energiecoach daagt jou en je gezin uit. Vijf weken lang 15-30 minuten per week. Met challenges, puzzels en spelletjes ontdek je waar jullie kunnen besparen. Wedden dat jij straks ook zegt: ‘Met energie kun je lachen!’

 • Telefoonnummer hulpvragen jeugd

  (19-01-2021)
  logo westerkwartier

  Voor hulpvragen over jeugd belt u met 14 0594. Dit is het telefoonnummer van de gemeente.

 • Nationale voorleesdagen

  (19-01-2021)
  voorlezen

  Van 20 t/m 30 januari zijn er weer de Nationale voorleesdagen. Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig, maar ook heel leerzaam voor kinderen.

 • Primair onderwijs en kinderopvang blijven dicht tot en met 7 februari

  (18-01-2021)

  Uit het advies van het OMT blijkt dat een eerdere opening niet verantwoord is. Verlenging van onderwijs op afstand/noodopvang geldt tot en met 7 februari.

 • Stremming G.P. Beukemalaan e.o. te Grootegast

  (18-01-2021)
  logo westerkwartier

  Maandag 25 januari - vrijdag 30 april 2021

 • Winkelen en boodschappen doen

  (16-01-2021)

  Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, blijven we in lockdown en zijnniet-essentiële winkels tot en met in ieder geval 9 februari gesloten.

 • Thuisblijven door corona

  (14-01-2021)

  Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Of als u of iemand in uw omgeving corona heeft. 

 • Nederland blijft in lockdown

  (12-01-2021)

  Het aantal coronabesmettingen neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown effect heeft. Om de daling door te zetten, blijven we tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown.

 • Aanslag gemeentelijke belastingen via Mijn Overheid

  (11-01-2021)

  Eind februari verstuurt de gemeente Westerkwartier de aanslag gemeentelijke belastingen. We bieden u de mogelijkheid deze aanslag via MijnOverheid te ontvangen. U ontvangt de aanslag dan in de Berichtenbox van MijnOverheid. Hiermee willen wij de online dienstverlening aan onze inwoners vergroten.

 • Tegemoetkoming medisch afval

  (08-01-2021)
  Medisch afval

  Per 1 januari 2021 vindt er in de tegemoetkoming voor medisch afval een verandering plaats. Heeft u medisch afval (bijvoorbeeld stoma- of incontinentiemateriaal) dan kunt u hiervoor een extra grijze container aanvragen, deze container is uitsluitend bedoeld voor medisch afval.

 • Stremming brug over het Visvlieterdiep te Visvliet

  (05-01-2021)
  logo westerkwartier

  Maandag 11 januari – vrijdag 30 april 2021

 • Thuisquarantaine door corona

  (02-01-2021)
  Corona

  In verschillende situaties moet je thuisblijven om te voorkomen dat je anderen besmet met het coronavirus

 • Testen bij klachten

  (30-12-2020)
  Corona

  Veel mensen met klachten hebben het coronavirus. Met een test weet je snel of je weer naar buiten kunt of dat je extra voorzichtig moet zijn, zodat je anderen niet besmet.

 • Maak kennis met de milieupuut en de textielpuut

  (29-12-2020)
  groene textielpuut en witte milieupuut met opdruk

  De milieuzak en de textielzak zijn vernieuwd en voortaan voorzien van een trekkoord. Dit trekkoord maakt het voor u een stuk makkelijker om de zakken dicht te binden. De zakken hebben beide ook een nieuw ontwerp en een nieuwe naam, met een Westerkwartiers tintje. In het nieuwe jaar werken we met de milieupuut (transparante zak) en textielpuut (groene zak).

 • Enquête over Global Goals Westerkwartier

  (22-12-2020)
  logo westerkwartier

  De ‘Global Goals’ zijn doelstellingen voor een betere en duurzamere wereld en deze zijn bepaald door de Verenigde Naties. Wij geloven dat gemeenten een grote rol zouden kunnen spelen in het behalen van de ‘Global Goals’; ‘do local, achieve global.’ Graag horen wij uw mening over dit onderwerp.

 • Bedrijfsterrein Hoofdstraat 101-1 Midwolde in eigendom gemeente Westerkwartier

  (18-12-2020)
  Overhandiging van de sleutel bedrijfsterrein

  Donderdagmiddag 17 december is de koop- en leveringsakte van het bedrijfsterrein Hoofdstraat 101-1 in Midwolde getekend. Hiermee is het perceel officieel eigendom van de gemeente Westerkwartier.

 • Tijdlijn start vaccinaties

  (18-12-2020)
  corona logo

  Op vrijdag 8 januari 2021 wordt in Nederland de eerste vaccinatie gezet, als het coronavaccin van BioNTech/Pfizer komende week door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt goedgekeurd. Vanaf 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd.

  Meer informatie: 
  https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/nieuws/2020/12/17/eerste-vaccinatie-op-8-januari-2021

 • Vangrail langs Van Starkenborghkanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos

  (17-12-2020)

  Het college van de gemeente Westerkwartier stelt de raad voor een krediet beschikbaar te stellen voor het realiseren van een vangrail langs het Van Starkenborghkanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos.

 • Milieustraten geopend

  (17-12-2020)
  Milieustraat

  De milieustraten zijn geopend volgens de reguliere openingstijden.

  Let wel op de afwijkende openingstijden op en rond de feestdagen

 • Stichting Kuzemerkooi Oldekerk wint Leefbaarheidsprijs gemeente Westerkwartier!

  (17-12-2020)
  de Kuzemerkooikers zijn knotwilgen aan het snoeien

  Op 17 december heeft burgemeester Ard van der Tuuk telefonisch contact gehad met de genomineerden van de Leefbaarheidsprijs. Voor de vertegenwoordiger van de Stichting Kuzemerkooi Oldekerk had hij het beste nieuws, zij zijn de winnaar geworden van de Leefbaarheidsprijs 2020, op de voet gevolgd door de Jeugdcommissie Garnwerd en Plaatselijk Belang Visvliet. Gefeliciteerd!

 • Update noodopvang onderwijs en opvang (16 december)

  (16-12-2020)
  Noodopvang

  Op maandagavond 14 december heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het Coronavirus. Scholen en kinderopvang zijn vanaf 16 december tot en met tenminste 17 januari 2021 gesloten. De scholen en kinderopvang sluiten niet vanwege de besmettingsrisico’s maar om zoveel mogelijk contactmomenten en reisbewegingen te beperken.

 • Winkelen en boodschappen doen

  (15-12-2020)
  corona logo

  Onderdeel van de lockdown is sluiting van niet-essentiële winkels van 15 december t/m in ieder geval 19 januari. Dat is nodig om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

  Meer informatie over winkelen en boodschappen doen ⤵️

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/winkelen

 • Jongeren gezocht voor MBO-opleidingstraject Route Rubicon

  (15-12-2020)
  logo westerkwartier

  Het tweejarige opleidingstraject ‘Route Rubicon’ start in het nieuwe jaar in de gemeente Westerkwartier. Dit opleidingstraject is in het leven geroepen voor jongeren bij wie, om allerlei redenen, de schoolse omgeving niet goed past. Het is bedoeld voor jongeren van 18 tot en met 23 jaar uit de gemeente die nog wel de ambitie hebben om een startkwalificatie te halen.

 • Gemeente helpt gedupeerden Kinderopvangtoeslag

  (15-12-2020)

  Bij de Belastingdienst zijn fouten gemaakt bij het toekennen van Kinderopvangtoeslag. Ouders/verzorgers hebben ten onrechte grote bedragen moeten terugbetalen. Daardoor zijn meerdere mensen in grote problemen geraakt. De gedupeerde ouders/verzorgers krijgen vergoedingen, maar die zijn niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. De Rijksoverheid heeft aan gemeenten gevraagd samen te kijken hoe we de gedupeerden het beste kunnen helpen.

 • Gemeente Westerkwartier start pilot met flexibele schuldhulpverlening

  (15-12-2020)
  Bert nederveen en Jan Broekema

  Per 1 december 2020 neemt de gemeente Westerkwartier deel aan een pilot voor flexibele schuldhulpverlening van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) Assen, genaamd O2. De gemeente doet samen met zeven andere gemeenten uit het land mee aan deze pilot. Wethouder Bert Nederveen gaf hiervoor maandag 14 december samen met wethouder Jan Broekema van de gemeente Assen het formele startsein.

 • Prestatieafspraken 2021 woonbeleid Westerkwartier vastgelegd

  (10-12-2020)
  Ondertekening Prestatieafspraken 2021 woonbeleid

  Donderdag 10 december 2020 hebben de gemeente Westerkwartier, woningcorporaties Wold & Waard, Huisvesting Vredewold en Wierden en Borgen en de huurdersvertegenwoordigers de prestatieafspraken 2021 ondertekend. In de prestatieafspraken leggen de genoemde partijen vast welke bijdrage zij in 2021 aan het woonbeleid leveren. Het uitgangspunt voor deze afspraken is het concept van de Woonvisie Westerkwartier 2020-2025. De nieuwe woonvisie stelt de raad naar verwachting begin 2021 vast.

 • Gemeente verwerkt bladafval via Bokashi-methode voor eigen plantsoenonderhoud

  (10-12-2020)
  Eerste proef onder toeziend oog van Wethouder Openbare Ruimte Geertje Dijkstra-Jacobi

  Donderdag 10 december is bij wijze van proef een eerste bulk van bladafval van de gemeente verwerkt via de zogenaamde Bokashi-methode. Dit vond plaats op het gemeentelijk opslagterrein aan de noordzijde van het Van Starkenborghkanaal in Noordhorn. Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het is een methode waarbij bladeren worden vermengd met water, kleimineralen, schelpenkalk en micro-organismen. Dit mengsel wordt daarna luchtdicht afgedekt. Hierna komt een fermentatieproces op gang. Na twee tot drie maanden fermentatie is het bladmengsel een waardevol organisch product geworden, dat gebruikt kan worden voor verbetering van de structuur en het vochthoudend vermogen van de bodem en ook het bodemleven.

 • Gemeente vraagt reactie inwoners op conceptvoorstellen begraafplaatsenbeleid

  (09-12-2020)
  Begraafplaatsen

  De gemeente Westerkwartier heeft voorstellen voor een nieuw begraafplaatsenbeleid opgesteld. Het gaat om concepten, die de gemeente wil toetsen bij verenigingen van dorpsbelangen, inwoners en betrokken organisaties.

 • De gemeente ondersteunt creatieve en innovatieve ideeën!

  (08-12-2020)
  mensen aan vergadertafel

  Heeft u een vernieuwend initiatief die een positieve bijdrage kan leveren aan de Westerkwartierse samenleving? Twijfel niet en vraag een bijdrage van het innovatiefonds!

 • Brief aan vrijwilligers

  (08-12-2020)

  Aan alle vrijwilligers in de gemeente Westerkwartier

 • Belangrijkste wijzigingen in nieuwe Apv gemeente Westerkwartier

  (07-12-2020)
  apv

  Vanaf 1 januari 2021 geldt de nieuwe Algemene plaatselijke verordening (Apv) van de gemeente Westerkwartier. Deze Apv vervangt de Apv van de voormalige gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en Winsum (waar de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd onder vielen). De nieuwe Apv zorgt voor gelijke regelgeving voor alle inwoners en organisaties in de gemeente Westerkwartier.

 • Omgevingsvisie Westerkwartier: U denkt toch ook mee?

  (07-12-2020)
  logo omgevingsvisie

  Afgelopen jaar was u waarschijnlijk meer in uw eigen omgeving te vinden dan andere jaren. De tijd waarin we nu leven vraagt daarom. Gelukkig biedt de gemeente Westerkwartier veel. Een wandeling door één van onze prachtige natuurgebieden, ons houtsingelgebied of ons Nationaal Landschap Middag Humsterland. Een fietstocht langs de vele dorpen, elk met een eigen karakter. Een speeltuin in uw eigen buurt waar de kinderen zich uit kunnen leven.

 • Voorlopige stop op geitenhouderijen in het Westerkwartier

  (03-12-2020)

  De raad heeft woensdag 2 december een voorbereidingsbesluit genomen om voorlopig geen nieuwe geitenhouderijen toe te staan in de gemeente Westerkwartier.

 • Workshops Erven en Tuinen Westerkwartier

  (01-12-2020)
  logo noordererg en ivn

  Woont u in het buitengebied van het Westerkwartier en wilt u aan de slag met uw erf of tuin, dan kunt u meedoen.

 • De Energieke Club: samen voor een duurzaam Gronings sportklimaat

  (01-12-2020)

  Ja, wij gaan samen voor een duurzaam Gronings sportklimaat!

 • Mondkapje verplicht vanaf 1 december

  (30-11-2020)

  Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

 • Overname exploitatie kantine sporthal Quicksilver S door VV Zuidhorn

  (27-11-2020)
  logo westerkwartier

  Voetbalvereniging Zuidhorn en de gemeente Westerkwartier sluiten een overeenkomst voor het beheer en de exploitatie en de renovatie van de kantine van sporthal Quicksilver S aan de Sportlaan te Zuidhorn. Het komende jaar wordt door partijen verder onderzocht of het mogelijk is de kantine geheel over te dragen.

 • Nieuwe subsidieregelingen voor vrijwilligersorganisaties jeugd, de culturele instellingen en dorpshuizen

  (25-11-2020)
  Corona

  De Coronamaatregelen hebben grote impact op onze samenleving en organisaties. Er is de gemeente Westerkwartier veel aan gelegen om de lokale maatschappelijke organisaties in stand te houden. De gemeente heeft daarom twee subsidieregelingen ingesteld voor de vrijwilligersorganisaties jeugd, de culturele instellingen en dorpshuizen in de gemeente Westerkwartier. 

 • Berichten over uw buurt

  (24-11-2020)
  envelop en vergrootglas

  De officiële bekendmakingen, zoals aangevraagde en verleende vergunningen, plannen en plaatselijke regelgeving, publiceert de gemeente alleen digitaal.

 • Corona en winkelen en boodschappen doen

  (23-11-2020)

  Winkelen rond Black Friday is dit jaar vanwege het coronavirus anders dan normaal.

 • De weg naar vaccinatie tegen het coronavirus

  (21-11-2020)
  Corona
 • Tijdelijke spelregels voor de sport

  (20-11-2020)

  Alleen, in vaste duo's of groepen van maximaal 4 personen binnen of buiten sporten met 1,5 meter afstand als norm. Hoe doe je dat tijdens deze gedeeltelijke lockdown? Bekijk de tijdelijke spelregels voor de sport: ⤵️

 • Tips voor thuisstuderen in coronatijd

  (20-11-2020)
  Corona

  Door spreiding van de lessen in de gebouwen kan een deel van de onderwijsactiviteiten op MBO-scholen, hogescholen en universiteiten doorgaan. Een deel van het onderwijs is online. Vanuit huis of (studenten)kamer studeren betekent dat je je soms zal moeten aanpassen. En het vraagt aandacht voor lichamelijke en mentale gezondheid.

 • Naar het theater, de bioscoop of een concert?

  (18-11-2020)
  Corona

  Het aantal coronabesmettingen daalt. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. De gedeeltelijke lockdown gaat verder om elkaar te blijven beschermen, de tijdelijke verzwaring wordt opgeheven.

  Musea, theaters en bioscopen kunnen na een sluiting van twee weken weer open.

 • Eenvoudige uitleg coronaregels

  (18-11-2020)
  Corona

  Mensen houden zich beter aan de regels. Het aantal coronabesmettingen wordt minder. Dat is goed nieuws, maar we zijn er nog niet. Maatregelen blijven nodig. #AlleenSamen

 • Gedeeltelijke lockdown gaat verder

  (17-11-2020)
  Corona

  Het aantal coronabesmettingen daalt. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. De gedeeltelijke lockdown gaat verder om elkaar te blijven beschermen.

  Meer informatie ⤵️

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/17/gedeeltelijke-lockdown-gaat-verder

  #AlleenSamen

 • Kindpakket 2020

  (16-11-2020)

  Vanaf 16 november 2020 is het kindpakket weer beschikbaar. Het kindpakket is voor alle gezinnen met kinderen onder de 18 jaar en met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm.

 • De Luisterlijn

  (13-11-2020)
  logo luisterlijn

  De Luisterlijn is bereikbaar via de telefoon voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek. Wilt u uw hart luchten, uw verhaal kwijt, of gewoon even een praatje maken? Neem dan contact op met de Luisterlijn via telefoonnummer 0900- 0767 (normaal beltarief).

 • Wat beweegt Groningers?

  (12-11-2020)
  uitsnede voorwiel fiets

  Denk mee over hoe over hoe jij over twintig jaar beweegt!

 • Waterelement op de Bosweg in Leek in winterstand

  (11-11-2020)
  Waterelement Leek

  Vanaf donderdagmiddag 12 november staat het waterelement in de winterstand.

 • Burgemeester herdenkt neergestorte soldaten in Opende met krans op Remembrance Day

  (08-11-2020)
  Burgemeester en monumentbeheerder met krans

  Burgemeester Ard van der Tuuk heeft namens de inwoners van de gemeente Westerkwartier een krans gelegd bij het graf van zeven vliegers uit het Gemenebest, waarvan zes Australiërs en één Engelsman, op de begraafplaats van Opende.

 • College gemeente Westerkwartier stelt subsidieregeling voor energiecollectieven vast

  (05-11-2020)

  Het college heeft een subsidieregeling vastgesteld waarmee een vast subsidiebedrag voor energiecollectieven beschikbaar wordt gesteld.

 • Coronarichtlijnen bezoek afvalbrengstations

  (23-10-2020)
  Logo gemeente Westerkwartier

  Door de COVID-maatregelen die zijn genomen, is de wachttijd bij de Milieustraat De Tweemat in Grootegast op de meeste dagen opgelopen. Door de drukte kan het voorkomen dat wanneer u op een doordeweekse dag na 15.30 uur en op zaterdag na 13.15 uur langs komt lang moeten wachten.

 • Gooi mondkap en handschoen in de goede bak!

  (20-10-2020)

  Helaas zien we de laatste tijd dat er mondkapjes en soms plastic handschoenen belanden op straat, in het riool of bij het plastic afval. Terwijl het heel gemakkelijk is: mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal bij het restafval, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

 • Groningen niet in beroep tegen gasbesluit

  (20-10-2020)

  De Groningse overheden gaan net als vorig jaar niet in beroep tegen het gasbesluit van minister Wiebes. De regio is ervan overtuigd dat een beroepsprocedure niet leidt tot een lagere gaswinning, een versnelling in de versterkingsopgave en een verbetering van de schade-afhandeling. De regio stuurt net als vorig jaar een brief aan minister Wiebes en minister Ollongren. In deze brief worden essentiële punten voor de veiligheid en leefbaarheid van de inwoners van Groningen geadresseerd.

 • Desinformatie en nepnieuws

  (19-10-2020)

  Door het hele land worden folders, flyers en brochures verspreid met artikelen over het coronavirus. Hoe weet je of die artikelen wel kloppen? Voor alle actuele informatie over het coronavirus ga je natuurlijk naar de site van de Rijksoverheid.

 • Hulp en steun bij thuisquarantaine

  (16-10-2020)
  Corona

  Moet u 10 dagen in (thuis)quarantaine?

  Dit betekent dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkomt u verspreiding van het coronavirus. We begrijpen dat het voor u lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven.

  Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft. In de gids Hulp en steun bij thuisquarantaine leest u waar u hulp kunt vragen. Meer informatie over thuisquarantaine vindt u op Rijksoverheid.nl/quarantaine.

 • Noodverordening veiligheidsregio Groningen per 14 oktober

  (15-10-2020)
  Corona

  Vanaf woensdag 14 oktober geldt er een nieuwe noodverordening in de veiligheidsregio Groningen.

 • Wanneer moet ik in quarantaine vanwege corona?

  (15-10-2020)

  Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kan het nodig zijn dat je thuis in quarantaine gaat. Dat betekent dat je binnen blijft en geen bezoek ontvangt.

 • Gratis mondkapjes

  (13-10-2020)
  mevrouw met mondkapje

  De gemeente verstrekt aan inwoners met een minimum inkomen een aantal mondkapjes (voor eenmalig gebruik).

 • Belemmeringenwet privaatrecht

  (13-10-2020)

  Bekendmaking

 • Gedeeltelijke lockdown

  (13-10-2020)

  Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Om corona onder controle te krijgen, is ingrijpen noodzakelijk. Per 14 oktober 22.00 uur gelden daarom de volgende maatregelen:

 • Coronamaatregelen per risiconiveau

  (13-10-2020)
 • Wethouder Bert Nederveen plaatst eerste Zwaaisteen in Marum

  (08-10-2020)
  Plaatsen zwaaisteen door Bert Nederveen

  Donderdagmiddag 8 oktober heeft wethouder Bert Nederveen op initiatief van Sociaal Werk De Schans een eerste Zwaaisteen geplaatst op de hoek Nachtegaalstraat/Langestraat bij Zonnehuis De Hoorn in Marum.

 • Aankoop bedrijfsterrein Hoofdstraat 101-1 te Midwolde

  (08-10-2020)
  Gemeente Westerkwartier logo

  Het college stelt de gemeenteraad voor het bedrijfsterrein aan de Hoofdstraat 101-1 te Midwolde aan te kopen. Het college heeft met de eigenaar overeenstemming bereikt over aankoop van het terrein door de gemeente.

 • De CoronaMelder app werkt vanaf 10 oktober in heel Nederland

  (07-10-2020)
  Coronamelder vanaf 10 oktober te gebruiken

  Het coronavirus is er nog altijd. Dus is het belangrijk om juist nu alert te blijven. Daarom bestaat de app CoronaMelder. Deze is vanaf 10 oktober te gebruiken in heel Nederland.

 • Start campagne ‘Rookmelders redden levens!’

  (06-10-2020)

  Per 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht op elke etage; in de gang of hal van een woning. Wachten op deze verplichting kan levens kosten. Daarom de oproep van de brandweer, “Wacht niet langer met het plaatsen van rookmelders, jij wil toch ook veilig zijn?”

 • Gemeente Westerkwartier sluit zich aan bij actie Eén tegen eenzaamheid

  (05-10-2020)

  Maandagmorgen 5 oktober heeft wethouder Bert Nederveen zijn handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij deed dit in de Schutse, Oldenoert 32 in Leek. Bij de ondertekening waren vertegenwoordigers van Sociaal Werk de Schans, De Schutse en Hulpkring aanwezig.

 • Horeca en evenementen

  (03-10-2020)
 • Nieuw type woningen in gemeente Westerkwartier geplaatst in Zuidhorn

  (28-09-2020)
  Gemeente Westerkwartier logo

  Woningcorporatie Wold & Waard heeft het plan vijf kleine woningen te plaatsen op het voormalig sporthalterrein aan de Admiraal Helfrichstraat in Zuidhorn. De kleine woningen hebben een oppervlak van 40 m2. Ze zijn voorzien van alle faciliteiten, zoals een keuken, badkamer, woonkamer, slaapkamer, eigen voordeur en buitenterras.

 • Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen

  (28-09-2020)

  Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen.

 • Nieuwe coronamaatregelen Veiligheidsregio Groningen

  (25-09-2020)
  Corona

  In acht veiligheidsregio’s is een sterke toename te zien in het aantal besmettingen met het coronavirus. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. In navolging van zes andere heeft het kabinet voor nog eens acht veiligheidsregio’s, waaronder de veiligheidsregio Groningen, ingedeeld in de categorie ‘zorgelijk’ (niveau 2).

 • Ervaren hoe rond te komen met weinig geld in Het Overleefhuis

  (23-09-2020)
  overleefhuis

  In de week van 28 september tot en met 2 oktober aanstaande organiseert de gemeente Westerkwartier in samenwerking met Onzichtbaar Den Haag Het Overleefhuis. Het Overleefhuis is een door ervaringsdeskundigen begeleide kennismaking met armoede en met de vooroordelen en dilemma’s waarmee mensen met weinig geld dagelijks te maken hebben. De gemeente organiseert Het Overleefhuis als training voor eigen medewerkers die werken in het Sociaal Domein en voor netwerkpartners. Naast kennis van wet- en regelgeving en goede regelingen ziet de gemeente beleving en verbinding als voorwaarden voor een succesvolle aanpak.

 • Concept Woonvisie Westerkwartier 2020-2025 ligt ter inzage

  (22-09-2020)

  Met ingang van 23 september ligt de nieuwe Woonvisie Westerkwartier 2020-2025 ter inzage. De behoeften en wensen vanuit de samenleving op het gebied van wonen veranderen. Daarnaast zijn ook de regels en eisen op het gebied van bouwen en wonen gewijzigd. De huidige woonvisie is verouderd en daarom heeft de gemeente een nieuwe woonvisie opgesteld. Deze is tot stand gekomen op basis van een woningmarktonderzoek, een online-enquête, dorpenbijeenkomsten en werksessies met de woningcorporaties Wold&Waard, Huisvesting Vredewold en Wierden en Borgen en hun huurdersvertegenwoordigers. In samenwerking met KAW Groningen zijn al deze resultaten verwerkt in de nieuwe woonvisie.

 • College gemeente Westerkwartier pleit voor uitbreiding studiegebied ring West

  (22-09-2020)
  Gemeente Westerkwartier

  Woensdag 23 september aanstaande behandelt Provinciale Staten in haar vergadering de voordracht voor de aanpak van de ring West in de stad Groningen. De afgeronde voorverkenning wordt na instemming van Provinciale Staten omgezet in een verkenningsfase.

 • Aanvullende maatregelen coronavirus (21 september)

  (21-09-2020)
  Corona

  Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe. Om grip te houden op de verspreiding van het virus kan lokaal extra worden gehandhaafd en worden landelijke maatregelen verscherpt.

 • Start bouw MFC Zevenhuizen

  (21-09-2020)
  openigshandeling MFC Zevenhuizen door Hielke Westra, Geertje Jacobi en Richard Kobes

  Na vele voorbereidingen vanaf maart 2019 was vrijdag 18 september 2020 de starthandeling voor de bouw van MFC Zevenhuizen. Richard Kobes (voorzitter MFC7huizen), projectwethouder Hielke Westra en dorpswethouder Zevenhuizen Geertje Dijkstra-Jacobi, hebben samen de eerste scheppen grond verzet en de eerste piketpaal geslagen voor de nieuwbouw van de multifunctionele accommodatie in Zevenhuizen.

 • Lokaal Sportakkoord laat Westerkwartierders meer bewegen en sporten

  (19-09-2020)

  Op donderdag 17 september was de officiële ondertekening van het Sportakkoord Westerkwartier door sportverenigingen en – aanbieders, maatschappelijke organisaties en wethouder Elly Pastoor. Een akkoord dat mogelijkheden schept om samen vernieuwende activiteiten te ontwikkelen op gebied van sport en bewegen. De ondertekening van het Lokaal Sportakkoord Westerkwartier is het begin van een mooie samenwerking.

 • Kap- en grondwerkzaamheden Doezumertocht

  (18-09-2020)
  Kettingzaag

  Vorige week heeft Bert Nederveen, wethouder Natuur en Landschap, gesprekken gevoerd met eigenaren van grond aan de Doezumertocht nabij Doezum en met omwonenden van de Doezumertocht.

 • Gemeente Westerkwartier onderzoekt voorbereiding op risico’s en zelfredzaamheid inwoners

  (14-09-2020)
  afbeelding algemeen

  Hoe veilig voelen inwoners zich? Treffen inwoners maatregelen om veilig en gezond te leven? En welke informatie verwachten ze hierover vanuit de overheid?

 • OV-fietsen station Zuidhorn

  (11-09-2020)

  Vanaf donderdag 10 september zijn de OV-fietsen op het station Zuidhorn weer beschikbaar.

 • Senioren en veiligheid (babbeltrucs)

  (09-09-2020)

  In september besteden we wekelijks aandacht aan de landelijke campagne over senioren en veiligheid. Ook op deze pagina. Elke week is er een ander thema: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing. Deze week de ‘babbeltrucs’: onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

 • Peuteropvang Westerkwartier

  (09-09-2020)
  logo westerkwartier

  De gemeente Westerkwartier vindt het belangrijk dat kinderen nog beter voorbereid naar de basisschool gaan. Hiervoor wordt het aantal uren uitgebreid dat kinderen naar de peuteropvang (voorheen peuterspeelzaal) kunnen en de kwaliteit van de opvang verhoogd. Alles is er op gericht kinderen spelenderwijs goed voor te bereiden op school en zo een optimale start in het onderwijs te geven.

 • Horeca en evenementen maatregelen per 10 augustus

  (17-08-2020)

  1.5 meter afstand is altijd de norm.
  Per 10 augustus gelden de volgende maatregelen:

 • Kinderen testen op het coronavirus

  (14-08-2020)

  Heeft je kind klachten die passen bij het coronavirus? Afhankelijk van de leeftijd van je kind maak je op de volgende manier een testafspraak:

 • Burgemeester sluit bedrijfspand vanwege illegale hennepkwekerij

  (30-07-2020)
  Sluiting bedrijfspand

  Op last van burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier is op donderdag 30 juli 2020 een bedrijfspand gesloten. Het bedrijfspand in Marum is voor een periode van twaalf maanden gesloten. In juni werd bij een inval door de politie in het pand een hennepkwekerij aangetroffen.

 • Uw gegevens in de basisregistratie

  (30-07-2020)
  Geheimhouding

  Elke gemeente houdt In de basisregistratie personen (BRP) de persoonsgegevens bij van haar inwoners. Uw adres is er bijvoorbeeld te vinden, maar ook gegevens over een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap, uw nationaliteit, ouders en eventuele kinderen. Uw persoonsgegevens zijn belangrijk om te bepalen of u recht heeft op maatschappelijke hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld huurtoeslag. Of om te bepalen welke verplichtingen u heeft zoals bijvoorbeeld het betalen van belastingen.

 • Zorg goed voor jezelf

  (16-07-2020)

  Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine stappen maak je al een verschil.

 • Transitie naar elektrisch rijden

  (16-07-2020)
  electrisch rijden

  Elektrisch rijden is hot! Er zijn mogelijkheden waardoor elektrisch rijden ook voor u interessant kan zijn:

  • De Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP)
  • Geen oprit, en toch een laadpaal in de buurt?
  • Actie van de ANWB waarin u kans maakt op een week lang gratis elektrisch rijden
 • Tegemoetkoming voor amateursportorganisaties (TASO)

  (16-07-2020)
  Corona

  Op 10 juli 2020 is de Beleidsregel tegemoetkoming amateursportorganisaties COVID-19 (TASO-regeling) in de Staatscourant gepubliceerd. Deze eenmalige regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die door de coronamaatregelen ten minste 20% aan omzetverlies hebben geleden en nog geen gebruik hebben gemaakt van de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS-regeling).

 • Heeft je kind klachten die passen bij het coronavirus?

  (15-07-2020)

  Je kan een testafspraak maken via 0800-1202. Lees meer over het testen op corona bij kinderen op rijksoverheid.nl/coronatest

 • Regio Groningen blijft aandringen op snelheid in versterking en schade-afhandeling

  (14-07-2020)
  Gaswinning

  De Groningse overheden blijven bij minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aandringen op snelheid in de versterkingsopgave en schade-afhandeling.

 • Westerkwartier aan de slag met Omgevingsvisie

  (14-07-2020)
  Omgevingsvisie gemeente Westerkwartier

  Deze zomer start de gemeente Westerkwartier met het opstellen van een Omgevingsvisie. In deze Omgevingsvisie geeft de gemeente aan hoe de fysieke leefomgeving in de toekomst gebruikt en ingericht wordt.

 • Wmo-vervoer Publiek Vervoer per 1 juli 2020

  (09-07-2020)
  WMOvervoer

  Met deze informatie geven wij een update van het Wmo vervoer zoals deze vanaf 1 juli van toepassing zijn voor alle pashouders. 

 • Brief van de burgemeester 30 juni 2020

  (30-06-2020)
  Burgemeester Ard van der Tuuk
 • Foutparkeerders Nienoordshaven Leek

  (30-06-2020)
  logo westerkwartier

  Het mooie weer leidt de afgelopen weken regelmatig tot parkeeroverlast aan de Nienoordshaven in Leek. Gebruikers van de boothelling parkeren hun auto met trailer op plekken waar dit niet is toegestaan. De rijbaan in de wijk is te smal om te parkeren en moet goed toegankelijk blijven voor hulpdiensten, daarom geldt hier een parkeerverbod en wegsleepregeling.

 • Plan woningbouw Borghlocatie

  (30-06-2020)
  logo westerkwartier

  Woningcorporatie Wold & Waard heeft plannen voor de Borghlocatie, op de hoek Boslaan/Hanckemalaan, in Zuidhorn. Zij willen op dit terrein 24 woningen bouwen.

 • Het onderwijs gaat verder open

  (25-06-2020)
  Corona

  Update 24 juni

 • Bedrijven kunnen subsidie krijgen voor coronamaatregelen

  (24-06-2020)
  Subsidie coronamaatregelen

  Bedrijven en instellingen die hun inrichting moeten aanpassen op de anderhalvemetereconomie kunnen hiervoor vanaf 1 juli een aanvraag voor indienen. De subsidieregeling is bedoeld voor bedrijven en instellingen met minder dan vijftig werknemers die coronamaatregelen moeten nemen, zoals bewegwijzering, desinfecteringspompen, spatschermen of een digitaal reserveringssysteem. 

 • Trots op ondernemers

  (23-06-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op ondernemers

 • ‘Kansen voor duurzame recreatie en toerisme in de 1,5 meter samenleving’

  (19-06-2020)
  Toerisme

  Door de coronacrisis zijn er in de samenleving diverse uitdagingen. Een daarvan ligt binnen  recreatie en toerisme in het Westerkwartier. Het voorseizoen is ‘in het water’ gevallen. De vraag is hoe we het zomerseizoen op een goede manier kunnen invullen?

 • Startschot Lindehoeve Aduard

  (18-06-2020)
  Uitbreidingsplan

  Donderdagmorgen 18 juni (vanmorgen) heeft wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi samen met Thijs van Bree, commercieel directeur van Geveke Bouw & Ontwikkeling, het startschot gegeven voor de bouw van het nieuwbouwplan Lindehoeve in Aduard.

 • Europese app voor reiziger

  (16-06-2020)
  Reizen in de Europese Unie

  Hoe is het gesteld met coronamaatregelen in andere EU-landen?

 • Trots op gerenoveerde bruggen en mantelzorgers

  (09-06-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op gerenoveerde bruggen en mantelzorgers.

 • Eemshaven in beeld voor aansluiting windpark Noordzee

  (09-06-2020)

  De locatie Eemshaven in Groningen heeft de voorkeur als aansluitpunt voor het toekomstige windpark op de Noordzee. Dit gezamenlijke, voorlopige advies geven de dertien betrokken Groningse en Friese overheidspartijen aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Compensatie voor de negatieve effecten van de aansluiting is voor de regiopartijen een randvoorwaarde. Begin oktober volgt het definitieve regioadvies en in het najaar neemt het ministerie een besluit over het aansluitpunt en de kabelroute.

 • Cliënten Wmo positief over contacten met gemeente Westerkwartier

  (03-06-2020)
  WMO onderzoek

  Wmo-cliënten van de gemeente Westerkwartier zijn tevreden over het contact met de gemeente, de kwaliteit van de ondersteuning en het effect van de ondersteuning. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met voorgaande jaren. Wel opvallend is, dat de cliënten iets positiever waren over 2018.

 • Blijf thuis en laat je testen bij klachten

  (02-06-2020)

  Alleen wordt steeds meer samen. Maar dat kan alleen als we hier samen verstandig mee omgaan. Dus bij klachten zoals verkoudheid, hoesten of verhoging, blijven we thuis en laten we ons testen.

 • Westerkwartier sluit 2019 per saldo af met klein verlies, financieel perspectief onzeker

  (28-05-2020)

  Het college heeft de eerste jaarstukken van de nieuwe gemeente Westerkwartier aangeboden aan de gemeenteraad. Hoewel de gemeente over 2019 een positief resultaat heeft van zeven ton, is het eindsaldo ruim vijf ton negatief. Dit komt door eerdere budgetoverhevelingen. De totale kosten kwamen in 2019 uit op circa € 167 miljoen. Naast de financiële kant laten de jaarstukken zien, dat de gemeente de beleidsvoornemens over 2019 in belangrijke mate gerealiseerd heeft.

 • Trots op de vrijwilligers in de musea en culturele instellingen

  (26-05-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op de vrijwilligers in de musea en culturele instellingen.

 • College stelt ontwerp-Apv voor het Westerkwartier vast

  (20-05-2020)
  apv

  Het college van burgemeester en wethouders heeft op 19 mei ingestemd met een ontwerp van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) voor de gemeente Westerkwartier. Dit ontwerp vervangt de Apv’s van de voormalige gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en Winsum. Tot deze laatste gemeente behoorden de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd tot de herindeling in 2019. Momenteel gelden nog de verschillende Apv’s op het grondgebied van de voormalige gemeenten. Met de nieuwe Apv ontstaat gelijke regelgeving voor alle inwoners en organisaties in de gemeente Westerkwartier.

 • Trots op kinderopvang, leerkrachten, ouders, sportclubs en -verenigingen

  (19-05-2020)
  logo met tekst trots op

  Trots op kinderopvang, leerkrachten, ouders, sportclubs en -verenigingen.

 • Hulp in de buurt

  (15-05-2020)
  hulp

  De periode waar we nu in zitten is voor veel mensen stressvol. Als iemand kampt met psychische klachten kan dit nog eens extra gelden.

 • 'Masker 19'

  (11-05-2020)
  logo westerkwartier

  Huiselijk geweld melden via de apotheek met codewoord.

 • Versoepeling maatregelen sport

  (07-05-2020)
  corona

  Met ingang van 11 mei zijn enkele versoepelingen op de genomen sportmaatregelen doorgevoerd.

 • Voorkom rioolverstoppingen

  (04-05-2020)
  Rioolverstopping

  Tijdens de coronacrisis wordt er thuis meer schoongemaakt en meer het toilet gebruikt. Dat merken de rioleringsbeheerders want het aantal rioolverstoppingen per dag stijgt doordat er vochtige doekjes, schoonmaakdoekjes, keukenpapier en ander vast afval in het riool worden aangetroffen.

 • Toespraak burgemeester 4 mei

  (04-05-2020)
  BUrgemeester van der Tuuk
 • Ambassadeurs leggen krans namens Westerkwartier bij herdenking ANZAC Day

  (25-04-2020)

  Zaterdagmorgen zou burgemeester Ard van der Tuuk een krans leggen bij de ‘Commonwealth War Grave Section’ van begraafplaats Westduin in Den Haag. Dit ter gelegenheid van ‘Anzac Day’, de dag dat gesneuvelde Nieuw-Zeelandse en Australische soldaten wereldwijd worden herdacht. Vanwege de coronamaatregelen legden dit keer keer alleen ambassadeurs Lyndal Walker van Nieuw-Zeeland en Matthew E K Neuhaus van Australië een krans bij de jaarlijkse herdenking. Ook namens het Westerkwartier legden zij een krans.

 • Digitaal cultuurplatform Fier Westerkwartier gelanceerd

  (24-04-2020)
  Fier Westerkwartier

  Per vandaag is het digitale cultuurplatform Fier Westerkwartier in de lucht! Op www.fierwesterkwartier.nl komen registraties van theatervoorstellingen, concerten en videoclips, digitale rondleidingen in musea, verhalen en gedichten. Alles wat op dit moment niet ‘live’ kan worden ervaren en een directe verbinding heeft met het Westerkwartier.

 • Landelijke maatregelen tegen het coronavirus (update 21 april)

  (23-04-2020)
  Corona
  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Houd 1,5 meter afstand
  • Was vaker je handen
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
 • Gezamenlijk plan voor opwek energie uit zon en wind in Groningen

  (20-04-2020)
  Regionale Energie Strategie groningen

  Bestuurders van gemeentes, provincie en waterschappen in de regio Groningen verwachten dat windmolens en zonnepanelen op Gronings grondgebied in 2030 5,7 Terawattuur (TWh) elektriciteit opwekken. Dat schrijven zij in hun langetermijnplan voor energietransitie; de Concept Regionale Energiestrategie (Concept RES).

 • Textiel recyclen graag

  (20-04-2020)

  Maar voorlopig even thuis bewaren

 • Videoboodschap van burgemeester Ard van der Tuuk

  (26-03-2020)
  foto ard van der tuuk

  Beste inwoners van de gemeente Westerkwartier, 

  In een korte tijd is ons dagelijks leven op een ongelofelijke manier veranderd. 
  U ervaart het elke dag. Iedereen in onze gemeente, merkt de gevolgen van het coronavirus. Of je nou ondernemer, scholier of zorgverlener bent, het raakt ons allemaal. 

 • Telefonisch spreekuur Buurtbemiddeling Westerkwartier

  (24-03-2020)

  Buurtbemiddeling helpt buren en buurtgenoten om hun onderlinge problemen op te lossen en de onderlinge communicatie te verbeteren.

 • Brief van de burgemeester aan onze jongste inwoners

  (16-03-2020)
  brief

  Beste kinderen,

  Ik wil jullie wat meer vertellen over het Coronavirus. Jullie hebben hier vast wel berichten over gelezen en gehoord op het Jeugdjournaal, op school en thuis.

  Er veranderen nu heel veel dingen en er worden bijzondere maatregelen genomen. Bijvoorbeeld dat je sportwedstrijden niet doorgaan en je thuis moet blijven als je verkouden bent. Hiermee willen we voorkomen dat er veel mensen ziek worden en tegelijk naar het ziekenhuis moeten.

 • Brand bedrijventerrein De Poort Marum heeft grote impact

  (11-03-2020)
  Gemeente Westerkwartier

  Maandag 9 maart heeft een hevige brand gewoed in een bedrijf met kunststof pallets op het bedrijventerrein De Poort in Marum. De rookwolken waren in de verre omtrek te zien en dreven richting Tolbert/Leek. Bij de brand zijn drie bedrijfspanden afgebrand. De brand heeft een grote impact op gedupeerde bewoners en ondernemers.

 • Raadplegen bekendmakingen in uw buurt

  (18-02-2020)
  email en vergrootglas

  De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. U kunt deze op twee manier vinden en raadplegen.

 • Coalitieakkoord Westerkwartier gepresenteerd

  (24-12-2018)
  Pen

  Maandag 24 december werd in Borg Nienoord in Leek het coalitieakkoord van de gemeente Westerkwartier gepresenteerd door VZ Westerkwartier, ChristenUnie, CDA en PvdA. Het akkoord met de titel ‘Samen Westerkwartier maken!’ is hier te raadplegen.

Archief