Pagina opties

Groter
RSS

Nieuws

 • Meldpunt discriminatie Westerkwartier

  (21-09-2021)
  irma van beek

  Irma van Beek is het Meldpunt discriminatie Westerkwartier.

 • Oude gemeentehuis van Ezinge wordt gemeentelijk monument

  (16-09-2021)

  In maart 2021 ontving het gemeentebestuur een verzoek van de eigenaren (bewoners) van het voormalige gemeentehuis van Ezinge aan de Torenstraat 12 te Ezinge. Het verzoek was om dit gebouw aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het verzoek was voorzien van een uitgebreide toelichting en motivering met een stuk geschiedenis over dit gebouw. Het gemeentebestuur heeft van harte ingestemd met het verzoek. Daarmee wordt het gebouw, dat dateert uit 1920, het eerste gemeentelijke monument van de gemeente Westerkwartier.

 • Het KunstKwartier maakt officiële start met Openingsfeest in Ezinge

  (16-09-2021)

  Op zaterdag 18 september viert  Het KunstKwartier haar openingsfeest in Ezinge onder de naam ‘Menu@KunstKwartier’

 • Ook in de gemeente Westerkwartier: wees slim en lever je wapen in

  (16-09-2021)
  Photo by Harrison Kugler on Unsplash

  De gemeente Westerkwartier neemt in de Week van de Veiligheid deel aan de landelijke inleveractie van steekwapens. De inleveractie wordt landelijk georganiseerd voor alle gemeenten die zich hierbij willen aansluiten. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. De campagne is bedoeld om jongeren en jongvolwassenen bewust te maken van de risico’s van wapenbezit. De Week van de Veiligheid is dit jaar van 11 tot en met 17 oktober.

 • Fietsactie Groningen Bereikbaar uitgebreid: speed pedelec en elektrische bakfiets in gemeente Westerkwartier

  (16-09-2021)

  persbericht van Groningen Bereikbaar

  De fietsactie van Groningen Bereikbaar is verder uitgebreid. Vanaf nu is het ook mogelijk een speed pedelec of een elektrische bakfiets te reserveren in de gemeente Westerkwartier. Donderdag 16 september overhandigde directeur van Groningen Bereikbaar Wilko Huyink symbolisch een fietssleutel aan wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi van de gemeente Westerkwartier. De eerste speed pedelec en elektrische bakfiets die buiten de stad Groningen worden verhuurd, zijn gratis een week te proberen. Deze zijn te reserveren bij fietshandelaar Profile Wagenaar in Leek.

 • Registratie politieke partijen

  (15-09-2021)

  Nieuwe politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen moeten zich inschrijven bij de gemeente. Als u aan alle voorwaarden voldoet, mag u een kandidatenlijst inleveren.

 • Afsluiting overweg De Gast Zuidhorn (20 t/m 23 september)

  (14-09-2021)

  Van maandag 20 september 23.00 uur tot donderdag 23 september 6.00 uur is de spoorwegovergang aan De Gast in Zuidhorn voor alle verkeer gestremd.

 • Vooraankondiging aangepaste subsidieregeling

  (14-09-2021)

  Vanaf 1 januari 2021 heeft de gemeente Westerkwartier de Subsidieregeling amateurkunst, cultuur, sport, welzijn, gezondheid en onderwijs gemeente Westerkwartier 2021.

 • Rijbewijs online verlengen via RDW

  (14-09-2021)

  Vanaf 1 oktober 2021 kunnen inwoners van de gemeente Westerkwartier hun rijbewijs ook online verlengen via de RDW (Rijksdienst Wegverkeer).

 • Uitnodiging slotbijeenkomst Transitievisie Warmte

  (14-09-2021)

  Graag nodigen wij u uit voor één van de twee slotbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomst presenteren wij onze visie op warmte in onze gemeente.

 • Onafhankelijk procesbegeleider gaat van start met omgevingstraject rond gasopslagen Grijpskerk en Norg

  (14-09-2021)

  Eerder werd bekend dat Leendert Klaassen zich als onafhankelijk procesbegeleider zal gaan inzetten voor het opzetten en uitvoeren van het omgevingstraject rondom de gasopslaglocaties in Grijpskerk en Norg. De gemeenten Westerkwartier en Noordenveld hebben zich samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de NAM gecommitteerd aan de ontwikkeling van het omgevingstraject. De aankomende periode gaat Leendert Klaassen de gewenste inhoud van het omgevingstraject inventariseren.

 • Coronaregels per 25 september

  (14-09-2021)

  14 september 2021

 • Gemeente Westerkwartier gaat aan de slag met direct duidelijke communicatie

  (13-09-2021)
  V.l.n.r. Talissa Oude Bennink, Ard van der Tuuk en Agnes van Ulsen

  Op 13 september heeft burgemeester Ard van der Tuuk namens de gemeente Westerkwartier de Direct Duidelijkdeal ondertekend. Veel inwoners hebben last van de ingewikkelde taal van de overheid en vinden het moeilijk om de teksten van de overheid goed te begrijpen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld de diensten van de gemeente niet goed gebruiken. Het doel van Direct Duidelijk Westerkwartier is om het probleem van onduidelijke overheidstaal aan te pakken.

 • Extra geld voor nieuwe sportactiviteiten Westerkwartier

  (10-09-2021)
  hardlopers

  Voor de uitvoering van het Sportakkoord in 2021 ontvangt de gemeente € 40.000. Het Rijk heeft besloten dit bedrag te verdubbelen naar € 80.000. Dit is bedoeld als impuls voor sportactiviteiten nadat ook de sportsector grotendeels heeft stilgelegen door corona. De gemeente roept daarom iedereen op met ideeën te komen voor activiteiten die passen binnen het Sportakkoord. Voor de uitvoering kunt u subsidie aanvragen.

 • Gemeente Westerkwartier verkent kansen roekenbeheer

  (08-09-2021)
  roek

  Het college van de gemeente Westerkwartier heeft besloten een bureau opdracht te geven de kosten en kansen voor gemeentelijk roekenbeheer te verkennen. Het bureau moet, in nauw overleg met betrokken inwoners, bekijken waar de meeste overlast wordt ervaren en of er goede alternatieve broedlocaties in de omgeving zijn. Ook onderzoekt het bureau of omwonenden bereid zijn mee te helpen bij eventuele verplaatsingsacties. Hiermee komen zowel de kansen als de kosten van het tegengaan van overlast in beeld.

 • Gezinnen in Westerkwartier kunnen energie én geld besparen met een superleuk spel

  (07-09-2021)
  junior energie coach

  Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in jouw huis? Het gratis spel Junior Energiecoach daagt jou en je gezin uit. Vijf weken lang 15-30 minuten per week. Met challenges, puzzels en spelletjes ontdek je waar jullie kunnen besparen. Wedden dat jij straks ook zegt: ‘Met energie kun je lachen!’

 • Nominaties leefbaarheidsprijs van start

  (06-09-2021)

  Inwoners van de gemeente Westerkwartier kunnen een vrijwilligersorganisatie nomineren voor de Leefbaarheidsprijs 2021. Deze prijs looft de gemeente Westerkwartier sinds 2020 uit voor een vrijwilligersorganisatie die zich bijzonder heeft ingezet binnen de gemeente.

 • Start aanleg vangrail Van Starkenborghkanaal noordzijde

  (06-09-2021)
  Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi geeft startsein voor aanleg vangrail Van Starkenborghkanaal

  Maandag 6 september gaf wethouder Infrastructuur en Verkeer Geertje Dijkstra-Jacobi het startsein voor de aanleg van de vangrail langs het Van Starkenborghkanaal. De vangrail komt aan Hoendiep Noordzijde, is zo’n 5 kilometer lang en loopt van Gaarkeuken tot Stroobos. De vangrail draagt bij aan de verkeersveiligheid en de bescherming van de bermen langs het Van Starkenborghkanaal. 

 • Wethouder Dijkstra-Jacobi opent vernieuwde Oosterkade Grijpskerk

  (03-09-2021)
  logo westerkwartier

  Vrijdag 3 september heeft wethouder Beheer openbare ruimte Geertje Dijkstra-Jacobi van de gemeente Westerkwartier samen met de voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Grijpskerk Johan Stevens de geheel vernieuwde Oosterkade in Grijpskerk geopend. Voor de herinrichting van de Oosterkade, in de volksmond De Poel genoemd, is een herstelplan opgesteld. Dit plan is in overleg met de vereniging van dorpsbelangen, direct omwonenden en andere direct betrokkenen tot stand gekomen.

 • Taalactiviteiten in Taalhuizen Westerkwartier 6 t/m 12 september Week van Lezen en Schrijven

  (02-09-2021)
  logo week van lezen en schrijven

  Van maandag 6 t/m zondag 12 september is het de landelijke Week van Lezen en Schrijven. Ook in het Westerkwartier organiseren we in deze week diverse activiteiten om kennis te maken met onze Taalhuizen in de bibliotheken van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn.

 • Afsluiting fietspad De Lindt

  (02-09-2021)

  Op 24 augustus 2021 zijn werkzaamheden gestart in verband met de aanleg van de 380 kV hoogspanningslijnen ten oosten van Aduard.

 • Extra bijdrage voor realisatie dorpshuis Doezum

  (01-09-2021)
  logo gemeente westerkwartier

  Het college van de gemeente Westerkwartier heeft dinsdag 31 augustus ingestemd met het toekennen van een extra bijdrage van € 50.000 voor de realisatie van het dorpshuis Doezum.

 • Aanvraag mantelzorgwaardering 2021

  (31-08-2021)
  sociaal werk de schans

  Tussen 1 juli tot 1 oktober 2021 kunnen mantelzorgers, die langdurig en intensief zorgen voor iemand uit de gemeente Westerkwartier een aanvraag indienen voor een VVV-cadeaukaart ter waarde van 50 euro. De gemeente stelt de cadeaukaart beschikbaar als blijk van waardering voor de geweldige inzet van mantelzorgers. Ze nodigt mantelzorgers van harte uit de waardering aan te vragen.

 • Vragenlijst 'Zorg en ondersteuning in het Westerkwartier'

  (31-08-2021)

  Ben u inwoner van de gemeente Westerkwartier en wilt u uw mening geven over zorg en ondersteuning in het Westerkwartier? Vult u dan onze vragenlijst in. Het kost u maximaal 5 minuten tijd.

 • Eerste paal nieuwbouw Integraal Kindcentrum in Marum

  (30-08-2021)

  Op maandag 30 augustus 2021 om 11.00 uur was de officiële start van de bouw van het nieuwe integraal kindcentrum op het sportpark De Holten in Marum. Wethouder Elly Pastoor sloeg samen met een peuter van Kinderopvang Het Zonnetje en met 2 kinderen van CBS de Bron en OBS De Springplank de eerste paal.

 • Diverse wegwerkzaamheden in de periode van 7 tot en met 23 september

  (27-08-2021)
  asfaltwerkzaamheden

  In de periode van 7 september t/m 23 september wordt er op diverse gemeentelijke wegen onderhoud gepleegd. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Bam Infra Regionaal uit Drachten. Slechte plekken in het asfalt worden verwijderd door middel van frezen en worden weer voorzien van nieuw asfalt.

  Gedurende de werkzaamheden zijn de (delen van) wegen afgesloten. Voor bestemmingsverkeer zijn de aanliggende percelen zoveel mogelijk bereikbaar. Daar waar nodig zal het doorgaand verkeer door middel van borden worden omgeleid. Direct aanwonenden zullen door de aannemer worden geïnformeerd.

 • Rioolwerkzaamheden Grootegast

  (27-08-2021)
  Rioolreiniging

  De komende 6 weken wordt het rioleringssysteem in Grootegast gereinigd en geïnspecteerd.

 • Pieter van der Zwan beëdigd als tijdelijk wethouder

  (26-08-2021)

  Woensdagavond 25 augustus is Pieter van der Zwan (41 jaar) beëdigd als tijdelijk wethouder voor de ChristenUnie in de gemeente Westerkwartier. Hij vervangt wethouder Bert Nederveen, die door ziekte zijn werk voorlopig heeft neergelegd.

 • Energiebespaarbox

  (25-08-2021)
  Energisbespaarbox

  Woningeigenaren in het Westerkwartier opgelet! Wilt u op een gemakkelijke manier uw energieverbruik naar beneden brengen? Bestel dan nu een gratis energiebespaarbox!

 • Gratis Doortrappen fietsclinics voor 65-plussers in Grijpskerk en Zuidhorn

  (23-08-2021)
  logo verkeerswijzger groningen

  Met praktische tips en oefeningen over veilig blijven fietsen

 • Seniorenvoorlichters gezocht!

  (23-08-2021)
  logo de schans

  Wie wil er nu niet gewoon lekker in zijn of haar eigen huis blijven wonen, ook als je ouder wordt? Vaak kan dat, met een paar aanpassingen. Niet iedereen is op de hoogte van de regelingen en voorzieningen die er zijn om dit mogelijk te maken. Daarom zijn er bij Sociaal Werk De Schans seniorenvoorlichters. Om u hierbij te
  helpen!

 • Stremming Stationsweg Visvliet ter hoogte van de spoorwegovergang

  (23-08-2021)
  Werkzaamheden

  Op 7 september 2021 vindt er een stremming plaats op de Stationsweg te Visvliet ter hoogte van de spoorwegovergang.

 • Regels voor bruiloften

  (20-08-2021)

  Ga je binnenkort trouwen of ben je uitgenodigd voor een bruiloft? Vanwege het coronavirus gelden regels voor huwelijksvoltrekkingen en huwelijksfeesten. De huidige regels gelden tot en met 19 september.

  Meer informatie over bruiloften op de site van de Rijksoverheid .

  #AlleenSamen

 • Wethouder Pastoor opent regenboogzebra in Niekerk

  (20-08-2021)
  Regenboogzebra

  Vrijdag 20 augustus heeft Elly Pastoor van de gemeente Westerkwartier een regenboogzebra geopend aan de Zandumerweg in Niekerk. Ze deed dit ter ere van het 25-jarig bestaan van camping De Heerenborgh in Niekerk. De regenboogzebra is een symbolische markering op de weg in de kleuren van de regenboogvlag. Het is bedoeld om (meer) aandacht te vragen voor diversiteit en acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mensen, de lhbtiq+-gemeenschap.

 • Gemeente Westerkwartier zet in op het versterken van haar musea

  (19-08-2021)
  Vlaggen Museum Wierdenland

  De gemeente Westerkwartier zet de komende drie jaar jaarlijks € 80.000 in om de musea in de gemeente te versterken. De gemeente vindt de musea erg belangrijk, omdat deze de geschiedenis vertellen en een deel van de cultuur presenteren van het Westerkwartier. Ook spelen de musea een belangrijke rol in het aanbod van recreatie en toerisme in de gemeente.

 • Coronavirus: overzicht Kunst en cultuur

  (17-08-2021)

  Steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Een verdere stijging van de vaccinatiegraad is nodig om de huidige coronamaatregelen, waaronder de regels voor kunst en cultuur, te versoepelen. Daarom zijn de huidige maatregelen verlengd tot en met 19 september 2021.

  Meer informatie op de site van de Rijksoverheid

 • Minister Blok op werkbezoek bij gasopslag Grijpskerk

  (17-08-2021)

  Afgelopen maandag was demissionair minister Blok op werkbezoek in de gemeente Westerkwartier. Na een bezoek aan de gasopslaglocatie in Grijpskerk sprak hij met wethouders Westra (Westerkwartier) en Ipema (Noordenveld), gedeputeerde van Dekken (provincie Groningen) en omwonenden over de toekomst van de gasopslag in Grijpskerk.

 • Nieuwbouw Buitendienst Marum en Leek met Novatec op Leeksterveld. Vier toekomstbestendige opties voor gemeentehuis.

  (17-08-2021)

  Het college van de gemeente Westerkwartier stelt de gemeenteraad voor om een nieuw duurzaam pand te bouwen op Leeksterveld voor de Buitendienst Marum en Leek in combinatie met hoofdgebouw Novatec. Daarnaast wil het college vier mogelijkheden voor de gemeentehuizen verder onderzoeken. De gemeenteraad behandelt deze voorstellen in september. 

 • Wethouders Dijkstra-Jacobi en Westra bij opening MFC Zevenhuizen

  (16-08-2021)
  Mfc 7huizen

  Vrijdag 13 augustus waren projectwethouder Hielke Westra en dorpswethouder Geertje Dijkstra-Jacobi aanwezig bij de opening van het nieuwe MFC Zevenhuizen. Nog geen jaar na de start van de bouw in september 2020, staat er nu een splinternieuw multifunctioneel centrum in Zevenhuizen.

 • Stremming Lettelberterdijk

  (16-08-2021)

  Het nieuwe gemaal, het inlaatwerk en de stuw aan de Lettelberterdijk zijn opgeleverd. In september wordt het oude gemaal ontmanteld.

 • Gemeente doet aangifte van bekladden regenboogzebrapad in Niekerk

  (16-08-2021)
  Algemeen

  In de nacht van zaterdag op zondag in het afgelopen weekend is het net aangelegde regenboogzebrapad aan de Zandumerweg in Niekerk beklad. De gemeente Westerkwartier doet hiervan aangifte bij de politie. De gemeente is bezig met het schoonmaken en herstellen van het pad. Het pad met de regenboogkleuren is aangelegd ter ere van het 25-jarig jubileum van camping De Heerenborgh in Niekerk. Vrijdag 20 augustus opent wethouder Elly Pastoor van de gemeente Westerkwartier het regenboogzebrapad.

 • Fietsers geen voorrang meer op kruising Oosterheerdtstraat/Tolberterstraat in Leek

  (13-08-2021)
  verkeers situatie

  Fietsers hebben op de kruising Oosterheerdtstraat/Tolberterstraat in Leek geen voorrang meer vanaf vandaag. De markeringen op de weg zijn aangepast en er zijn nieuwe borden geplaatst. De wijziging is met (tijdelijke) gele bebording duidelijk aangegeven. De gemeente Westerkwartier heeft de voorrangsituatie van fietsers op de kruising Oosterheerdtstraat/Tolberterstraat in Leek aangepast om de veiligheid van de verkeersdeelnemers te verbeteren.

 • Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

  (13-08-2021)

  Steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen corona. Daarom kunnen we stap voor stap de 1,5 meter afstand loslaten. Eerst in het mbo, hbo en wo. Daarna, afhankelijk van het aantal ziekenhuisopnamen en de stijging van het aantal gevaccineerden, overal.

  Meer informatie op de site van de Rijksoverheid

 • Corona zelftest

  (10-08-2021)

  Gebruik een zelftest voor de zekerheid

  Doe thuis deze zelftest om te weten of je misschien corona hebt. Ook als je gevaccineerd bent. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus. En kunnen we ook na de zomer weer veilig naar school. En aan het werk. En gaan sporten. En erop uit.

 • Bestel gratis 2 coronatesten

  (10-08-2021)

  De zomervakantie is bijna voorbij. We gaan weer naar school en aan het werk. En we ontmoeten weer andere mensen. Het blijft daarom belangrijk om ons aan de basisregels te houden. Niemand wil een ander besmetten met het coronavirus. Door vaak te testen helpen we dat voorkomen.

 • Bauke Mollema ontvangt Abel Tasman erepenning

  (07-08-2021)
  Bauke Mollema in Zuidhorn

  Op zaterdag 7 augustus 2021 ontving wielrenner Bauke Mollema in Zuidhorn de Abel Tasman erepenning van de gemeente Westerkwartier. Burgemeester Ard van der Tuuk reikte de erepenning uit als waardering voor zijn sportieve prestaties en zijn inzet voor een sportieve samenleving door het jaarlijks organiseren van de Bauke Mollema Tocht in onze provincie.

 • Provincie Groningen laat jeugd bewegen

  (06-08-2021)
  logo westerkwartier

  Heeft uw organisatie een idee of initiatief dat onze Groningse jeugd stimuleert en motiveert om in beweging te zijn?

 • Geplande militaire oefeningen

  (05-08-2021)
  Militaire oefening

  Militaire oefeningen in de komende periode.

 • Astrid Schulting genomineerd als overheidsmanager van het jaar

  (27-07-2021)
  Astrid Schulting

  Gemeentesecretaris Astrid Schulting staat op de shortlist van de verkiezing ‘Overheidsmanager van het jaar 2021’. Deze verkiezing vindt elk jaar plaats en is uitgeschreven door de Vereniging voor OverheidsManagement. Op de shortlist staan 8 overheidsmanagers. De winnaar van de verkiezing wordt op 18 november bekendgemaakt.

 • Avontuurlijke Verhalen Westerkwartier: Lekker strunen met de kiender.

  (21-07-2021)
  Wethouder Pastoor en twee kinderen op houten loopbrug

  “Mama, papa? Wat gaan we nu doen?” Je hebt het antwoord snel gevonden op jouw mobiel met de gratis kaart ‘Avontuurlijke Verhalen Westerkwartier’ van de gemeente Westerkwartier. Van lekker spelen op een natuurlijke speelplaats tot aan een interessant bezoek aan een museum, je vindt het allemaal op deze kaart.

 • Peuteropvang voor een goede voorbereiding op de basisschool

  (13-07-2021)

  De gemeente Westerkwartier vindt het belangrijk dat alle kinderen nog beter voorbereid naar de basisschool gaan.

 • Alle medewerkers van Novatec vallen per 1 juli onder een cao

  (13-07-2021)
  logo westerkwartier

  Per 1 juli 2021 heeft Novatec, het sociaal werkbedrijf van de gemeente Westerkwartier, alle 40 medewerkers die na 1 januari 2015 bij Novatec zijn komen werken onder eigen contract. Bij Novatec kunnen mensen in een aangepaste omgeving werken in het beschutte bedrijf, of kunnen ze via de detacheringsfaciliteit aan de slag bij andere bedrijven of organisaties.

 • Nieuw appartementengebouw Antares 2020 verrijst in De Oostergast Zuidhorn

  (09-07-2021)
  Antaresstraat

  In de gemeente Westerkwartier in de woonwijk De Oostergast in Zuidhorn verrijst het nieuwe appartementengebouw Antares 2020. Na de zomer verwelkomt het zijn eerste bewoners.

 • Coronamaatregelen tijdens de zomer

  (09-07-2021)

  Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Dat zorgt voor een onzekere zomer. Daarom gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen.

  Meer informatie ⤵️

  t.co/YkJnoOvVVW

  #AlleenSamen

 • Raad van Westerkwartier ontvangt boek ‘de Vooruitkijkspiegel’

  (07-07-2021)
  Voorruitkijkspiegel

  In vijf bijeenkomsten is de raad uitgedaagd om na te denken over uiteenlopende onderwerpen: van circulaire economie tot armoedebestrijding. Van deze bijeenkomsten is een boek geschreven dat aan de leden van de raad zal worden aangeboden.

 • Ga mee op museumexpeditie in het Westerkwartier en bouw je eigen minimuseum

  (07-07-2021)
  Wethouder Hielke Westra opent het minimuseum

  Vanaf dinsdag 13 juli kun je in het Westerkwartier je eigen minimuseum bouwen. De musea in het Westerkwartier zijn het afgelopen jaar zwaar geraakt door de lockdown. In deze periode is nagedacht over een manier om (jonge) bezoekers weer naar de musea te laten komen. Hiervoor is een minimuseum ontwikkeld en alle (16) musea in het Westerkwartier doen hier aan mee.

 • Gemeente Westerkwartier sluit zich aan bij de JOGG-aanpak voor een Gezonde Jeugd en Gezonde Toekomst

  (06-07-2021)

  Maandag 5 juli ondertekenden wethouder Elly Pastoor (Gezondheid, Jeugd en Onderwijs) en Marjolein Bolhuis-Eijsvogel (Manager Gezonde Omgeving en Publiek Private Samenwerking JOGG) de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en JOGG. JOGG staat voor een Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst. Met de JOGG-aanpak zorgen we in de gemeente voor een omgeving waarin kinderen en jongeren (0-23 jaar) gemotiveerd worden gezond te leven. We maken het aantrekkelijk om voldoende te beweging, gezond én lekker te eten en genoeg te slapen. We investeren in een gezonde, kansrijke generatie.

 • Eigenaren gezocht onbeheerde aanhangwagens Noordhorn

  (06-07-2021)

  Op de parkeerplaats naast de sporthal aan de Oosterweg 52 in Noordhorn staan 4 onbeheerde aanhangwagens. De gemeente Westerkwartier verzoekt de eigenaren van deze aanhangwagens zich binnen 14 dagen te melden bij de gemeente Westerkwartier.

 • Aanmaningen gemeentelijke belastingen 2021

  (06-07-2021)
  logo westerkwartier

  De afgelopen dagen zijn aanmaningen gemeentelijke belastingen 2021 door ons verstuurd. Als u onlangs de aanslag gemeentelijke belastingen 2021 hebt betaald maar toch een aanmaning hebt ontvangen, controleert u dan even of het bedrag ook bij u van de rekening is afgeschreven. Het kan zijn dat de aanmaning uw betaling heeft gekruist.

 • Te laat voor € 10.000 subsidie voor het verduurzamen en verbeteren van je woning?

  (05-07-2021)
  Logo SNN

  Al duizenden huiseigenaren vroegen in totaal 75 miljoen euro subsidie aan voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. Bijvoorbeeld met zonnepanelen of een nieuwe keuken. Staat ook jouw huis in het aardbevingsgebied, maar is het geen onderdeel van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen? Vanaf begin 2022 kun je in de tweede ronde alsnog subsidie aanvragen.

 • Ieder kind een kansrijke start! Provincie geeft extra impuls van één miljoen euro voor Kickstart Westerkwartier'

  (05-07-2021)
  Kinderen spelen op het gras

  De provincie Groningen en de gemeente Westerkwartier zetten in op gelijke kansen voor alle kinderen. Elk kind verdient de kans om gezond op te groeien en zich breed te ontwikkelen. De afspraken rond de uitvoering van Kickstart Westerkwartier zijn opgenomen in een regionaal arrangement als onderdeel van het Leefbaarheidsprogramma van de provincie Groningen. Hiervoor stelt de provincie een bedrag beschikbaar van € 1.000.000,--. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken overhandigde vanmiddag een cheque hiervoor aan wethouder Elly Pastoor op het schoolplein van cbs Remmelt Booy in Doezum.

 • Heroriëntatie voor zelfstandig ondernemers

  (01-07-2021)
  logo westerkwartier

  Door de coronacrisis denken veel zelfstandig ondernemers na over hun toekomst.

 • Lekker, makkelijk en gezond koken met het kookboek 'Samen koken in het Westerkwartier’

  (01-07-2021)
  kookboek samen koken in het westerkwartier

  Wil jij lekker, makkelijk en gezond koken, maar weet je niet goed hoe? Vind je het lastig om iedere keer wat anders op tafel te zetten? Weet je niet wat je met bepaalde producten kunt maken? Haal ideeën uit het kookboek ‘’Samen koken in het Westerkwartier – lekker, eenvoudig en voor iedereen’’. Het kookboek is in eenvoudige taal geschreven, zodat het voor iedereen te begrijpen is.

 • Kwaliteitsvisie Openbare Ruimte Westerkwartier vastgesteld

  (01-07-2021)

  Woensdag 30 juni heeft de raad van de gemeente Westerkwartier de Kwaliteitsvisie Openbare Ruimte gemeente Westerkwartier 2021-2025 vastgesteld. De kwaliteitsvisie is met inbreng van inwoners via een enquête, externe deskundigen en raad tot stand gekomen. De visie geeft een uitvoerige beschrijving van wat allemaal tot de openbare ruimte behoort en op welke wijze de gemeente deze onderhoudt. Bij onderhoud voor de verzorging gaat het om het verwijderen van zwerfvuil, vegen van straten en pleinen, verwijderen van onkruid in het groen en op de verhardingen, snoeien van beplanting, maaien van gazons en herstellen van verzakkingen in trottoirs en wegen.

 • Steiger Reitdiep bij Ezinge geheel vernieuwd

  (01-07-2021)
  STeiger met daarop wethouder Geertje Dijkstra en anderen

  De gemeente Westerkwartier heeft de steiger aan het Reitdiep bij de Middagsterweg tussen Ezinge en Feerwerd geheel vernieuwd. Donderdag 1 juli heeft wethouder Openbare Ruimte Geertje Dijkstra-Jacobi de nieuwe steiger officieel in gebruik genomen. Hierbij waren ook leden van de dorpsbelangenverenigingen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd aanwezig.

 • Westerkwartier zet in op Veilig Buitengebied

  (30-06-2021)

  Op 29 juni 2021 werd in het gemeentehuis in Leek de intentieverklaring getekend om tot een veiliger buitengebied te komen. Het doel hiervan is om inwoners en ondernemers in het buitengebied alert te maken op signalen die kunnen wijzen op criminaliteit. Hierdoor kan men worden behoed voor het nemen van een stap die voor de rest van hun leven gevolgen kan hebben.

 • Wethouder Bert Nederveen tijdelijk uit de running

  (28-06-2021)
  Bert Nederveen

  Vorige week heeft wethouder Bert Nederveen van zijn artsen te horen gekregen, dat hij de ziekte van Hodgkin (lymfeklierkanker) heeft. Om zich volledig te richten op zijn herstelproces, legt hij vanaf vandaag zijn werkzaamheden voorlopig neer.

 • Wmo-vervoer, hubtaxi en de opening van de samenleving

  (23-06-2021)
  WMO vervoer

  De basisregel Afstand 1,5 meter is ook van toepassing op de dienstverlening Wmo-vervoer en hubtaxi. Dit houdt in dat er per taxi, type personenauto, maar één reiziger mag worden vervoerd. Voor een taxibusje geldt een maximum van drie reizigers.

 • Cliënten Wmo ook in coronatijd positief over contact en ondersteuning gemeente Westerkwartier

  (23-06-2021)
  WMO-onderzoek

  Cliënten Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in het Westerkwartier zijn tevreden over het contact met de gemeente en de kwaliteit en het effect van de ondersteuning. Dit blijkt uit het tevredenheidsonderzoek onder cliënten over 2020. De resultaten zijn vergelijkbaar met voorgaande jaren. Wmo ondersteuning is belangrijk om langer zelfstandig te kunnen wonen en functioneren. De geïnterviewde cliënten vinden de ondersteuning een verrijking voor hun leven.

 • E-waste race Westerkwartier groot succes

  (23-06-2021)
  oude electronische apparaten

  Op 27 mei jl. trapte wethouder Hielke Westra de E-waste race in de gemeente Westerkwartier officieel af. De E-waste race is een competitie tussen scholen uit een gemeente waarbij elke school zoveel mogelijk oude en kapotte elektrische apparaten inzamelt.

 • De Luisterlijn

  (22-06-2021)
  logo luisterlijn

  De Luisterlijn is bereikbaar via de telefoon voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek. Wilt u uw hart luchten, uw verhaal kwijt, of gewoon even een praatje maken? Neem dan contact op met de Luisterlijn via telefoonnummer 088 0767 000  .

 • Maaien

  (22-06-2021)
  paarse bloemen in een grasveld

  We maaien het gras in onze gemeente volgens een planning. Hoe vaak we maaien hangt af van het soort gras en de functie ervan. Hieronder leest u meer over ons maaibeleid.

 • Bescherming jonge wilde dieren

  (22-06-2021)
  pasgeboren ree

  Reeën, hazen, (weide)vogels, hoe vaak heb jij ze de laatste weken gezien? Het zijn dieren die je op dit moment van het jaar veel ziet in het veld. In de periode februari tot en met juli worden in Nederland de meeste wilde dieren geboren. De gemeente Westerkwartier vraagt in samenwerking met Collectief Groningen West en WBE (Wildbeheereenheid) Westerkwartier in deze maanden extra aandacht voor de bescherming van jonge, wilde dieren.

 • Burgemeester sluit schuur in Lutjegast vanwege illegale hennepkwekerij

  (22-06-2021)
  Illegale hennepkwekerij

  Burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier heeft op maandagochtend 21 juni een schuur aan de Abel Tasmanweg in Lutjegast  gesloten. De schuur is gesloten voor een periode van drie maanden. Dit omdat er eerder door de politie een grote hoeveelheid hennepplanten is aangetroffen. De schuur is verzegeld en er zijn posters aangebracht met daarop de kennisgeving van sluiting.

 • Regio vindt dat het Instituut Mijnouwschade Groingen (IMG) duidelijker moet zijn over maatregelen schadebehandeling

  (22-06-2021)
  Gaswinning

  De Groningse en Noord-Drentse overheden reageren in een gezamenlijke brief aan het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) op de maatregelen die het instituut 17 mei bekendmaakte.

 • Gemeente Westerkwartier en provincie investeren in fietsveilige route Zuidhorn-Leek

  (22-06-2021)
  Wethouder Geertje Jacobi Dijkstra helpt met de aanplant van groen

  De gemeente Westerkwartier heeft een voorverkenning uitgevoerd naar de fietsveiligheid op de route tussen Zuidhorn en Leek. Deze route, via Pasop en het Hoendiep, heeft geen apart fietspad. Auto’s en fietsers, vooral schoolgaande kinderen, maken hier gebruik van dezelfde rijbaan. Dit is de reden geweest voor de gemeente Westerkwartier een voorverkenning te doen naar het fietsveilig maken van deze route.

 • Burgemeester Ard van der Tuuk en ambassadeur Nieuw-Zeeland onthullen nieuw kunstwerk in het Abel Tasman Museum

  (21-06-2021)

  Op vrijdag 25 juni 2021 onthullen burgemeester Ard van der Tuuk en mevrouw Lyndal Walker (ambassadeur Nieuw-Zeeland in Nederland) samen een nieuw kunstwerk in het Abel Tasman Museum in Lutjegast. Het kunstwerk is een houten bak met Maori houtsnijwerk en dient als voetstuk voor de pounamu die het Abel Tasman Museum al in zijn bezit heeft.

 • Een mooi afscheid voor groep 8 in het Westerkwartier

  (18-06-2021)
  Groep 8 filmmusical

  Groep 8 leerlingen van 10 scholen in het Westerkwartier maken dit jaar een musicalfilm als afsluiting van hun bassischooltijd. Momenteel vinden op diverse plekken in het Westerkwartier opnamen plaats, zodat de films begin juli af zijn.

 • Stap 4: Alles open op 1,5 meter afstand

  (18-06-2021)

  Het aantal coronabesmettingen is snel gedaald en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Op 26 juni zetten we stap 4 van het openingsplan en gaat alles open op 1,5 meter afstand. Met coronatoegangsbewijzen is meer mogelijk.

  Meer informatie ⤵️

  Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter

  #AlleenSamen

 • Quick scan Jeugd laat zien dat jeugd in Westerkwartier zich gelukkig voelt

  (17-06-2021)
  Logo gemeente Westerkwartier

  In de afgelopen periode heeft de gemeente een Quick Scanonderzoek uitgevoerd uit de informatie die er over jeugd in onze gemeente beschikbaar is. Deze Quick Scan laat zien dat we overwegend tevreden kunnen zijn met hoe het met onze jeugd gesteld is, ook tijdens de coronaperiode.

 • Fietsommetje Pieterzijl haalbaar door bijdragen provincie en gemeente

  (17-06-2021)

  Het jarenlang gewenste fietspad van Pieterzijl naar Munnekezijl lijkt er, dankzij een subsidie van de provincie en de mogelijke bijdrage door de gemeente, te kunnen komen.

 • Fonds Wonen Westerkwartier

  (15-06-2021)

  Het Fonds Wonen helpt starters met hun eerste koopwoning, stimuleert energiebesparende maatregelen bij inwoners en zorgt dat inwoners langer thuis kunnen wonen.

 • Westerkwartier informeert naar gevolgen klimaatveranderingen voor inwoners en bedrijven; samen weten we meer

  (14-06-2021)
  Klimaatverandering

  De gemeente Westerkwartier onderzoekt wat de klimaatverandering voor het welzijn van inwoners en bedrijven betekent. De ervaringen van inwoners en bedrijven en de nodige onderzoeken vormen de basis voor een plan voor de toekomst. Daarom vraagt de gemeente inwoners en bedrijven een enquête in te vullen met vragen over hun ervaringen met de gevolgen van de klimaatverandering.

 • Online Prokkelontmoeting

  (14-06-2021)
  Prokkel.nl

  Donderdag 10 juni heeft wethouder Bert Nederveen samen met Martijn Sellbach van De Zijlen de gemeente Westerkwartier vertegenwoordigd bij een online Prokkelbijeenkomst.

 • Subsidie beschikbaar voor culturele instellingen en vrijwilligersorganisaties jeugd Westerkwartier

  (14-06-2021)
  Gemeente Westerkwartier

  De coronamaatregelen hebben nog steeds grote impact op onze samenleving en organisaties. De gemeente Westerkwartier vindt het erg belangrijk dat maatschappelijke organisaties en verenigingen blijven bestaan en daarmee de leefbaarheid in de dorpen. We hebben daarom twee subsidieregelingen gemaakt: een subsidieregeling voor culturele instellingen en een subsidieregeling voor de vrijwilligersorganisaties jeugd.

 • Roeken bij u in de buurt

  (09-06-2021)
  Een roek

  Roeken broeden graag in hoge bomen in of bij dorpen of in het buitengebied. Op meerdere plekken in onze gemeente zijn deze zogenoemde broedkolonies te vinden. Roeken kunnen in de periode maart tot en met juli voor overlast zorgen.

 • Ondanks financiële onzekerheden blijft college uitvoering geven aan zijn ambities

  (09-06-2021)
  Wierde van Ezinge

  Medio 2021 is het voor de gemeente Westerkwartier nog steeds een kwestie van besturen en rekenen met onzekerheden. Het coronavirus en de gevolgen daarvan zijn nog steeds voelbaar. Daarnaast biedt het Rijk nog steeds onvoldoende zekerheid op het gebied van de rijksmiddelen. Hierbij gaat het onder meer om de herijking van de gelden uit het gemeentefonds. Het eerste voorstel van het Rijk hierover heeft voor de gemeente Westerkwartier grote nadelige effecten. Samen met andere gemeenten oefent de gemeente Westerkwartier druk uit op het Rijk om tot een eerlijker verdeling te komen zodat Westerkwartier er niet € 6 miljoen op achteruit gaat. Daarnaast is compensatie nodig voor de extra kosten jeugdzorg. Voor deze laatste zijn door het kabinet afgelopen week wel incidenteel middelen beschikbaar gesteld voor 2022. De begroting van de gemeente is in de basis nog altijd gezond, maar bovengenoemde onzekerheden maken wel lastiger de meerjarenbegroting sluitend te krijgen.

 • Eikenprocessierups

  (08-06-2021)
  rups

  In de maanden mei, juni en juli zijn op veel eiken in vrijwel heel Nederland eikenprocessierupsen te vinden. ’s Nachts gaan de rupsen in optocht (processie) op zoek naar eikenbladeren waarmee ze zich voeden. Daar hebben ze hun naam eikenprocessierups aan te danken. Na contact met de kleine brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Hoe gaan we in het Westerkwartier om met de eikenprocessierups?

 • Voorkom verspreiding invasieve exoten

  (01-06-2021)
  japanse duizendknoop

  Invasieve exoten zijn planten, dieren of andere organismen die van nature niet in Nederland voorkomen. Invasieve plantensoorten hebben in Nederland geen natuurlijke vijanden. Hierdoor worden de groei en verspreiding van invasieve exoten niet beperkt. Voorbeelden van invasieve exoten in het Westerkwartier zijn de Reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop en Reuzenbalsemien.

 • Gemeente Westerkwartier stelt subsidie beschikbaar voor COVID-proof maken van maatschappelijke organisaties

  (31-05-2021)
  Geld

  De coronamaatregelen hebben nog steeds grote impact op onze samenleving en organisaties. We vinden het erg belangrijk om onze maatschappelijke organisaties te ondersteunen. De gemeente Westerkwartier heeft daarom een subsidieregeling gemaakt voor de vrijwilligersorganisaties jeugd, de culturele instellingen en dorpshuizen in onze gemeente.

  Tegemoetkoming Covid 19-proof maken aanvragen

 • Westerkwartier naar pand voormalig Gomaruscollege Zuidhorn

  (31-05-2021)

  De Gebiedscoöperatie Westerkwartier en de Innovatiewerkplaats verhuizen op dit moment naar het pand van het voormalig Gomaruscollege aan de Brilweg in Zuidhorn. Daarmee krijgt de Gebiedscoöperatie een onderkomen dat past bij haar huidige ambities en bij de aard van haar innovatieve werkzaamheden. De organisatie vertrekt hiermee uit het huidige pand aan de Transportweg in Noordhorn.

 • Herinnering gemeentelijke belastingen 2021

  (31-05-2021)

   Heeft u een herinnering ontvangen? In plaats van te bellen kunt u ook mailen naar kassier@westerkwartier.nl

 • Stap 3: bijna alles open

  (28-05-2021)

  Op 5 juni zetten we de derde stap van het openingsplan en gaat bijna alles open, waaronder restaurants en cafés, bioscopen en musea. Er blijven voorwaarden gelden. Door de basisregels te blijven volgen, kan steeds meer.

  Meer informatie ⤵️

  Open, tenzij: in stap 3 met voorwaarden bijna alles open

  #AlleenSamen

 • Zakje bloemen-, kruiden- en graszaden voor raadsleden gemeente Westerkwartier.

  (27-05-2021)
  Overhandiging zakje zaden van Ard van der Tuuk aan Bert Nederveen

  Gedeputeerde Henk Staghouwer ontving vorige week uit handen van het Collectief Groningen West (CGW) een koffer met zakjes met bloemen-, kruiden- en graszaden. Op de vraag van wethouder Bert Nederveen van de gemeente Westerkwartier via twitter of CGW ook zo’n koffer had voor de raad van zijn gemeente, was de reactie: “Daar gaan we voor zorgen!”

 • Verlenging steun- en herstelpakket

  (27-05-2021)

  De vooruitzichten voor het economisch herstel na corona zijn positief. Er zijn ook nog veel onzekerheden. Daarom kiest het kabinet ervoor om het steun- en herstelpakket te verlengen tot en met het derde kwartaal van 2021.

  Nieuwsbericht ⤵️

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/05/27/steunpakket-banen-en-economie-voortgezet-in-derde-kwartaal

  #steunpakket

 • De gemeente biedt hulp aan de gedupeerden van de Kinderopvangtoeslag

  (26-05-2021)
  Geld

  De gemeente biedt graag hulp aan de gezinnen die getroffen zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag. De mensen die zich hebben gemeld bij de Belastingdienst hebben afgelopen week een informerende brief ontvangen en worden begin juni telefonisch benaderd om hun behoefte aan ondersteuning te onderzoeken.

 • Veteranendag Westerkwartier

  (25-05-2021)
  nederlandse vlag op uniform

  De Veteranendag vindt dit jaar plaats op 6 november 2021 ipv 19 juni 2021.

 • Gemeente introduceert Fonds Wonen Westerkwartier

  (25-05-2021)
  logo westerkwartier

  Vanaf vandaag kunnen (toekomstige) huiseigenaren gebruik maken van het Fonds Wonen Westerkwartier. De gemeenteraad heeft eerder ingestemd met invoering van dit fonds. Het fonds is opgericht met drie hoofddoelen:

 • Regio blijft aandringen op versnelling versterkingsopgave en rechtvaardige schade-afhandeling

  (25-05-2021)
  logo westerkwartier

  De Groningse overheden blijven aandringen op versnelling in de versterkingsopgave en een rechtvaardige en ruimhartige schade-afhandeling. Dit doen zij in hun advies aan de demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat over het vaststellingsbesluit Groningenveld voor het gasjaar 2021/2022.

 • Start verkoop appartementen aan Oldekerkermeer in Oldekerk

  (25-05-2021)
  Impressie

  De gemeente Westerkwartier heeft samen met WVG Ontwikkeling BV uit Meppel de afgelopen tijd hard gewerkt aan de ontwikkeling van een appartementencomplex aan Oldekerkermeer in Oldekerk. Dinsdag 1 juni start de verkoop van de twaalf appartementen. Het bouwplan bestaat uit twee aaneengesloten gebouwen met ieder zes appartementen. De appartementen liggen aan de rand van de nieuwbouwwijk Kroonsfeld op een prachtige, groene locatie in het dorp.

 • Recreatie buiten open

  (19-05-2021)

  Als onderdeel van de tweede stap van het openingsplan mogen per 19 mei locaties voor recreatie Als onderdeel van de tweede stap van het openingsplan mogen per 19 mei locaties voor recreatie buiten open. Hieronder vallen onder andere attractieparken, dierenparken en spellocaties, zoals minigolf en klimbossen.

  Meer informatie ⤵️

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/recreatie-buiten/

  #AlleenSamen

 • Gemeente Westerkwartier vraagt bijdrage uit Volkshuisvestingsfonds voor woningverbetering

  (19-05-2021)
  logo gemeente Westerkwartier

  Het kabinet heeft besloten € 450 miljoen beschikbaar te stellen voor de verbetering van woonkwaliteit, leefomgeving en verduurzaming in kwetsbare gebieden. De gemeente Westerkwartier heeft een aanvraag ingediend voor een bijdrage uit dit Volkshuisvestingsfonds.

 • Proef met deelauto’s gaat verder in de dorpen

  (18-05-2021)
  logo westerkwartier

  Afgelopen jaar voerde gemeente Westerkwartier een pilot elektrische deelauto’s uit samen met inwoners. Bij de gemeentehuizen stonden in totaal zeven Nissan Leaf auto’s die gelijktijdig door inwoners en door ambtenaren konden worden gereserveerd. De gemeente wil de proef voortzetten in dorpen waar belangstelling is.

 • Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

  (18-05-2021)

  Als het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen en we ons aan de basisregels houden, kunnen we stap voor stap de coronamaatregelen loslaten.
  De stappen zijn op hoofdlijnen. Voor elke stap wordt bekeken of het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten genoeg is gedaald om de stap te kunnen zetten. Per sector gelden voorwaarden voor opening, zoals een maximum aantal bezoekers

  #AlleenSamen

 • Herontwikkeling Vogelzanglocatie Herestraat Grijpskerk

  (18-05-2021)
  logo westerkwartier

  Het college heeft zich positief uitgesproken over de medewerking aan de herontwikkeling van het perceel aan de Herestraat 55/57 in Grijpskerk tot een woonlocatie met 20 beneden- en bovenwoningen. De locatie staat in het dorp bekend als de Vogelzanglocatie, verwijzend naar het hotel Vogelzang dat hier heeft gestaan. Op deze plek staat nu een sportschool met daarboven een appartement. Het plan is in samenwerking met de sportschool, de ontwikkelaar en gemeente tot stand gekomen. Onderdeel van het plan is, dat de sportschool verhuist naar de voormalige bibliotheek aan de Kievitsweg 2. De ontwikkelaar heeft de omwonenden van de Vogelzanglocatie en Vereniging Dorpsbelangen Grijpskerk meegenomen in de ontwikkeling van de plannen.

 • Gemeenten Veendam, Westerkwartier en Oldambt starten onderzoek naar de onteigening van Joods bezit in oorlogstijd

  (18-05-2021)
  logo westerkwartier

  Een aantal Groningse gemeenten gaat – in navolging van de gemeente Groningen - gezamenlijk een onderzoek starten ten aanzien van de rol van de gemeenten bij de onteigening van Joods bezit en het naheffen van (gemeentelijke) belastingen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. De colleges van de gemeenten Veendam, Westerkwartier en Oldambt hebben reeds ingestemd met een dergelijk onderzoek en de verwachting is dat op korte termijn andere Groningse gemeenten ook aanhaken. De directe aanleiding van dit onderzoek is de publicatie van de zogenaamde ‘Verkaufsbücher’ door het Nationaal Archief. Hieruit blijkt dat, net als in een aantal andere gemeenten in Nederland, ook in Groningse gemeenten tussen 1940-1945 Joods bezit onteigend is.

 • Plannen voor kunst en cultuur

  (14-05-2021)

  Stap voor stap krijgen we meer ruimte. Op 19 mei wordt de tweede stap van het openingsplan gezet en mogen onder andere openluchttheaters, openluchtbioscopen en openluchtmusea open. Daarnaast mogen ook locaties voor kunst- en cultuurbeoefening, zoals muziekscholen, open. 

  Meer informatie ⤵️

  Plannen voor kunst en cultuur

  #AlleenSamen

 • Een kerkenvisie voor de gemeente Westerkwartier

  (12-05-2021)
  kerkje lettelbert

  De gemeente Westerkwartier is bezig met het opstellen van een visie voor religieus erfgoed, ook wel “kerkenvisie” genoemd. De gemeente zoekt hiervoor actief de samenwerking met de eigenaren van alle (voormalige) gebedshuizen van alle godsdiensten.

 • Spelregels voor sporten tijdens corona

  (12-05-2021)

  Bijgewerkt 18 mei

 • Recreatie buiten open

  (12-05-2021)

  Op 19 mei wordt, als de ziekenhuiscijfers het toelaten, de tweede stap van het openingsplan gezet en gaan onder andere attractie- en dierenparken open. Dat geldt ook voor spellocaties buiten, zoals minigolf en klimbossen.

  Meer informatie ⤵️

  Plannen voor recreatie buiten

  #AlleenSamen

 • Gemeente Westerkwartier gaat in gesprek met inwoners over warmtetransitie

  (12-05-2021)
  Warmtetransitie

  De gemeente Westerkwartier gaat de komende periode aan de slag met het opstellen van de Transitievisie Warmte. Hierbij wil de gemeente de inwoners zo goed mogelijk betrekken. Hiervoor is een enquête opgesteld en daarnaast vinden in de maand juni acht dialoogavonden plaats.

 • Wie verdient een lintje?

  (11-05-2021)
  lintje

  Afgelopen maandag 26 april heeft burgemeester Ard van der Tuuk zes Koninklijke onderscheidingen mogen uitreiken aan inwoners die zich op bijzondere wijze inzetten of ingezet hebben voor de samenleving. Denkt u iemand te kennen die daarvoor in aanmerking komt, ga dan de uitdaging aan een lintje aan te vragen.

 • Leiding inspectie Enexis

  (11-05-2021)
  Logo enexis netbeheerder

  Enexis en de firma Gas Terug controleren in onze gemeente leidingen op lekkages.

 • Stap 2: buiten meer mogelijk en binnensportlocaties open

  (11-05-2021)

  Bijgewerkt 18 mei

 • Vakantieplannen? Ga wijs op reis

  (11-05-2021)

  Vakantieplannen? Vanaf 15 mei geldt per land een reisadvies. Reizen en op vakantie gaan is in coronatijd niet zonder risico's. Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis.

  Bekijk altijd de actuele reisadviezen ⤵️

  Reisadviezen Nederland wereldwijd

  #AlleenSamen

 • Groningen vormt netwerk aan gebiedscoöperaties

  (10-05-2021)
  logo rif

  Samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken in de regio. Met dat doel gaan Groningse gemeenten, alle Groningse onderwijsinstellingen (mbo, hbo en wo) en diverse andere partijen samen een Regionaal Innovatie Framework (RIF) oprichten. Via dit netwerk bundelen ondernemers, inwoners, onderwijsinstellingen, studenten en overheid hun krachten en kennis.

 • Uitreiking koninklijke onderscheiding door burgemeester Ard van der Tuuk

  (07-05-2021)
  Mevrouw drs. van Berkum krijgt een koninklijke onderscheiding van burgemeester Ard van der Tuuk

  Op 15 december 2020 heeft de burgemeester telefonisch mevrouw Van Berkum telefonisch geïnformeerd over haar benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Gelijktijdig werd haar collega-coördinator mevrouw Dr. Christiane Brokmann-Nooren in Oldenburg (D) door de Consul-Generaal gedecoreerd.

  Op donderdag 6 mei 2021 reikte burgemeester Ard van der Tuuk de koninklijke onderscheiding persoonlijk uit aan mevrouw drs. A.C.J. (Anja) van Berkum uit Grijpskerk in het gemeentehuis te Zuidhorn.

 • Transitievisie Warmte

  (07-05-2021)
  logo westerkwartier

  Veel woningen in het Westerkwartier maken nu nog gebruik van aardgas voor het verwarmen van de woning. De verbranding van aardgas zorgt voor de uitstoot CO2, daarnaast wordt het Groninger Gasveld gesloten. Vanuit het Klimaatakkoord is als doel opgesteld om in 2050 de CO2 uitstoot met 95% te verminderen en te stoppen met het gebruik van aardgas. Om deze doelen te bereiken hebben alle gemeenten de opdracht gekregen om in 2021 een Transitievisie Warmte op te stellen.

 • Eikenprocessierupsen

  (04-05-2021)
  logo westerkwartier

  Begin april zijn de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekomen.

 • 4 Mei-toespraak burgemeester Ard van der Tuuk

  (04-05-2021)
  Burgemeester Ard van der Tuuk

  Beste Westerkwartierders,

  Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna. Met het verdwijnen van de generatie die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt, is de urgentie om hun kennis en hun verhalen over te dragen aan de volgende generaties groter dan ooit.

 • Nieuwe coördinator Landgoed Nienoord is bekend gezicht

  (03-05-2021)
  Ina Ebbinge op Landgoed Nienoord

  Ina Ebbinge, City Marketeer in de gemeente Westerkwartier, is per 14 april jl. benoemd tot Coördinator Landgoed Nienoord. Zij gaat samen met de exploitanten op het landgoed en de gemeente werken aan de uitvoering van het Ambitieplan Nienoord 2018-2022 met als doel Landgoed Nienoord op de kaart te zetten als één van de belangrijkste dagrecreatie voorzieningen in Noord-Nederland.

 • Gerard Bosman krijgt koninklijke onderscheiding van burgemeester Ard van der Tuuk

  (30-04-2021)
  Burgemeester Ard van der Tuuk reikt de koninklijke onderscheiding uit aan Gerard Bosman

  Op donderdag 29 april 2021 reikte burgemeester Ard van der Tuuk een koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer G.J. (Gerard) Bosman. De uitreiking vond plaats bij Kasteel Nienoord te Leek

 • Woonvisie Westerkwartier 2020-2025 vastgesteld

  (29-04-2021)

  Op 24 maart 2021 heeft de raad van de gemeente Westerkwartier de nieuwe Woonvisie Westerkwartier 2020-2025 vastgesteld. Met deze woonvisie laten we zien hoe we ons als gemeente willen blijven ontwikkelen als een fijne woongemeente.

 • Westerkwartierpluspad viert 10-jarig jubileum

  (29-04-2021)
  WesterkwartierPluspad

  Het Westerkwartierpluspad  is een prachtige lange afstandswandelroute van 165 km door het Groningse Westerkwartier die erom vraagt gelopen te worden. In 2021 bestaat deze route 10 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er nu ook een mogelijkheid om de route via het wandelknooppunten-netwerk te lopen. De initiatiefnemers hebben het bijbehorende routeboekje met de nieuwe knooppuntenversie vandaag aangeboden aan wethouder Elly Pastoor. Daarna hebben ze gezamenlijk Coronaproof een stukje van de route gewandeld.

 • Zes fietsroutes door het Westerkwartier ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog

  (28-04-2021)
  Fietsroutes Westerkwartier

  Op 4 mei herdenkt Nederland de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, andere oorlogssituaties en  Nederlandse Vredesmissies. Omdat vanwege de coronamaatregelen tot 1 juni geen evenementen mogen plaatsvinden, zal de kranslegging op 4 mei alleen in sobere vorm plaatsvinden, zonder samenkomsten met meerdere personen.

 • Burgemeester sluit woning in Zevenhuizen vanwege illegale hennepkwekerij

  (28-04-2021)
  sluiting pand

  Burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier heeft op woensdagochtend 28 april een woning in Zevenhuizen gesloten. De woning wordt gesloten voor een periode van twaalf maanden, omdat er eerder door de politie een grote hoeveelheid hennepplanten werd aangetroffen. De woning is verzegeld en er zijn posters aangebracht met daarop de kennisgeving van sluiting.

 • Gemeente Westerkwartier werkt aan betekenisvol toerisme

  (28-04-2021)
  Recreatie en toerisme

  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft de visie recreatie en toerisme gemeente Westerkwartier, een sector van betekenis en het bijbehorende uitvoeringsplan vastgesteld.

 • Uitreikingen koninklijke onderscheiding door burgemeester Ard van der Tuuk

  (26-04-2021)
  Dida Noordhof krijgt een lintje van burgemeester Ard van der Tuuk

  Op maandag 26 april 2021 reikte burgemeester Ard van der Tuuk zes koninklijke onderscheidingen uit. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus werden de gedecoreerden in hun eigen tuin of bij de voordeur geïnformeerd dat zij zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze inwoners kregen een lintje:

 • Aanplant groen in woonwijk Oostindie in Leek

  (23-04-2021)
  Wethouder Geertje Jacobi Dijkstra helpt met de aanplant van groen

  De gemeente is bezig met de aanplant van groen in woonwijk Oostindie in Leek. Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi heeft meegeholpen met het aanbrengen van de onderbeplanting op de dijkjes.

 • ‘Take a break, don’t be a mule’: Westerkwartier samen met rappende psycholoog Daisy in actie tegen cybercrime

  (23-04-2021)
  rappende psycholoog Daisy Veenstra

  De gemeente Westerkwartier, Sociaal Werk de Schans, Politie Westerkwartier en rappende psycholoog Daisy Veenstra gaan samen de strijd aan tegen cybercrime. Jongeren zijn hier steeds vaker slachtoffer van en daarom staat de komende week in het teken van de campagne ‘Take a break, don’t be a mule’.

 • Bewust Wonen Westerkwartierprijs voor beste idee van inwoners Midwolde

  (16-04-2021)
  Uitreiking bewust wonen prijs 15 april 2021

  Donderdag 15 april heeft wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi de Bewust Wonen Westerkwartierprijs uitgereikt aan de inwoners van Midwolde. Zij zijn de winnaars van de prijsvraag die tijdens de Bewust Wonen Weken in oktober 2020 is uitgeschreven: Wie heeft het beste leefbaarheidsidee?

 • Voortaan ook met visuele beperking zelfstandig stemmen in het Westerkwartier

  (16-04-2021)
  Stemmal voor blinden en slechtzienden

  Bij de volgende verkiezingen kunnen blinde en slechtziende mensen in de gemeente Westerkwartier zelfstandig stemmen door gebruik te maken van een stemmal en soundbox.

 • Wethouder Pastoor bezoekt succesvol onderwijs Route Rubicon

  (15-04-2021)

  Donderdag 15 april bezocht wethouder Elly Pastoor Route Rubicon op landgoedboerderij Oosterheerdt in Leek. Samen met het Noorderpoort is Route Rubicon opgezet in de gemeente. Deze manier van onderwijs geeft jongeren op een andere manier de kans om alsnog een MBO 2 diploma te halen. Elly Pastoor is heel blij met Route Rubicon in de gemeente Westerkwartier: “Dit opleidingstraject is in het leven geroepen voor jongeren bij wie, om allerlei redenen, de schoolse omgeving niet goed past. Met het volgen van Route Rubicon krijg je de kans om een diploma te halen en heb je een betere kans op werk. Dus het is het geweldig mooi te zien dat deze jongeren hun weg naar de schoolbank hebben gevonden en de opleiding afmaken. ”

 • Gedeputeerde Staghouwer en wethouder Nederveen zaaien bloemrijke berm in

  (15-04-2021)
  Wethouder Bert Nederveen en Henk Staghouwer aan het zaaien

  Donderdagmorgen 15 april hebben gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen en wethouder Bert Nederveen van de gemeente Westerkwartier het laatste deel van een bloemrijke  berm ingezaaid langs het Oldehoofsch kanaal bij Saaksum.

 • Kleurrijk beeld in Tolbert weer terug op zijn plek

  (08-04-2021)
  Onthulling kunstwerk met op de foto wethouder Hielke Westra en kunstenaar Henk Vos

  Het gesneuvelde iconische beeld dat op de hoek van de kruising De Boskamp met de Auwemalaan in Tolbert stond, staat weer op zijn plek. Het boegbeeld was omver gereden tijdens een ongeval waarbij een automobilist in een naastgelegen tuin belandde.


   

 • Informatiemap voor inwoners met een bijstandsuitkering

  (06-04-2021)
  Wethouder Nederveen neemt infomap in ontvangst

  De gemeente Westerkwartier heeft een nieuwe informatiemap Participatiewet 2021 uitgebracht voor inwoners met een bijstandsuitkering.

 • Rotaryclub Roden-Leek draagt twee nieuwe buitenbankjes over aan gemeente

  (06-04-2021)

  Zaterdag 3 april heeft Rotary Roden-Leek twee buitenbankjes overgedragen aan wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi. De overdracht vond plaats bij het Oorlogsmonument op het Natuurpad, de voormalige trambaan tussen Marum en Drachten. Het monument is ter nagedachtenis aan vijf Nederlanders die hier op 8 december 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd. Dit omdat het verzet een aanslag had gepleegd op een stoomtrein van de Nederlandse Tramweg Maatschappij.

 • Steunmaatregelen ondernemers

  (30-03-2021)
  corona logo

  Veel ondernemers worden zwaar getroffen door de coronacrisis.

 • Reizen en vakantie

  (29-03-2021)

  Elke reis verhoogt de kans op besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei.

 • Gemeente Westerkwartier biedt klussen actief aan bij lokale ondernemers

  (25-03-2021)

  Jaarlijks besteed de gemeente Westerkwartier een groot gedeelte van haar taken voor werkzaamheden, leveringen en diensten uit aan de markt. Er staat een overzicht van de beoogde inkooptrajecten op www.westerkwartier.nl/ondernemen. Lokale ondernemers kunnen op deze manier kennisnemen van inkooptrajecten waar ze op kunnen inschrijven.

 • Geen ruimte voor versoepelingen lockdown

  (24-03-2021)
  corona logo

  De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom blijven we tot en met 20 april in lockdown. Door ons aan de basisregels te houden, worden minder mensen besmet met het coronavirus. Zo is er sneller weer meer mogelijk.

 • Film programma Terheijl

  (19-03-2021)

  Op 18 maart is de film van de gemeente Noordenveld over het programma Terheijl vertoond. Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi speelt een rol in de film omdat onder de vlag van dit programma ook verschillende werkzaamheden in de rand van nieuwbouwwijk Oostindie De Hoven (Leek) zijn uitgevoerd. Bekijk hier meer over de kunstwerken, recreatie en het landschap in Terheijl.

 • V.V. Grijpskerk krijgt toekomstbestendig nieuw club-kleedgebouw

  (18-03-2021)
  Impressie nieuw gebouw VV Grijpskerk

  Voetbalvereniging Grijpskerk krijgt een nieuw gebouw waar de kantine en kleedkamers in worden ondergebracht. Half augustus start de bouw en naar verwachting is het gebouw in mei 2022 klaar voor gebruik.

 • Westerkwartier biedt gratis cursus politiek actief aan

  (17-03-2021)
  Gemeenteraad

  De raadsleden van Westerkwartier nodigen alle inwoners uit om deel te nemen aan de cursus politiek actief die op dinsdag 20 april van start gaat.

 • Aankoop strook grond achter Museum Wierdenland Ezinge

  (15-03-2021)
  gemeente Westerkwartier

  Recent heeft het college besloten tot aankoop van een strook grond achter het Museum Wierdenland aan de Van Swinderenweg 10-12 in Ezinge. Deze strook grond van ca. 34 are was van de familie Slopsema.

 • Sporten tijdens de lockdown

  (15-03-2021)

  Ook volwassenen vanaf 27 jaar kunnen per 16 maart gezamenlijk sporten op sportaccommodaties buiten. Daarnaast zijn zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar toegestaan.

 • Extra aandacht verkeersveiligheid bij Pasop Midwolde

  (12-03-2021)
  Verkeersveiligheid

  De gemeente heeft twee attentieborden langs de Pasop in Midwolde geplaatst, één aan de Noorderweg bij Leek en één bij de Fanerbrug ter hoogte van Briltil. De borden zijn geplaatst in het kader van het project Knelpunten en Participatie.

 • Gemeente wijzigt voorrangssituatie fietsers kruising Oosterheerdtstraat/Tolberterstraat Leek

  (11-03-2021)
  Verkeersveilighied

  Om de veiligheid van de verkeersdeelnemers te verbeteren wijzigt de gemeente Westerkwartier de voorrangssituatie van fietsers op de kruising Oosterheerdtstraat/Tolberterstraat in Leek.

 • Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

  (09-03-2021)
  corona

  Bent u door de coronacrisis in financiële problemen gekomen en kunt u hierdoor uw privé woonkosten niet meer betalen? Dan kunt u mogelijk een beroep doen op de TONK. Het gaat om privé woonkosten zoals huur, hypotheek en nutsvoorzieningen (gas, licht en water).

 • Start uitvoering woonrijp maken plan Marum West (Wijmaheerd)

  (09-03-2021)
  logo westerkwartier

  Komende weken start de uitvoering van de werkzaamheden voor van het woonrijp maken van plan Marum West (Wijmaheerd).

 • Doe mee met de cursus politiek actief!

  (09-03-2021)
  logo griffie met logo gemeente met voorzittershamer

  Hoe komen besluiten in de gemeente nu eigenlijk tot stand? En hoe krijg ik iets op de agenda van de gemeenteraad? En denkt u misschien wel eens; dat kan ik beter! Dan is de cursus ‘Politiek actief’ iets voor u.

 • Beschermt een coronavaccin ook als het bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is?

  (04-03-2021)
  De werkzaamheid van vaccins

  Uit onderzoek blijkt of een vaccin goed werkt. Als een coronavaccin bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is betekent dit dat mensen die dat vaccin hebben gekregen 60% of 95% minder kans hebben om ziek te worden door coronavirus COVID-19 dan mensen die geen prik hebben gehad.

  Meer informatie op de site van der Rijksoverheid

 • Coronamelder pauzeknop

  (04-03-2021)
  https://coronamelder.nl/nl/faq/24-kan-ik-de-app-pauzeren/

  CoronaMelder kun je tijdelijk op pauze zetten. Handig wanneer je je telefoon in een kluisje of een ‘telefoonzak’ achterlaat, op werk of op school. De app houdt dan tijdelijk niet bij of je in de buurt bent van andere  CoronaMelder-gebruikers. Stel zelf in na hoeveel uur je een melding wilt krijgen om CoronaMelder weer aan te zetten: 1, 2, 4, 8 of 12 uur.

  Lees meer op de site van de Coronamelder

  #AlleenSamen

 • Gemeente app

  (04-03-2021)
  logo westerkwartier

  Heeft u onze app op uw telefoon staan? Let dan even op.

 • Houtsingels Westerkwartier

  (04-03-2021)
  houtsingels

  Houtsingels: de karakteristieke, zichtbare en onmisbare levensaders van het Westerkwartier.

 • Stimuleringsregeling voor versterking winkelcentra Westerkwartier

  (04-03-2021)
  Stimuleringsregeling

  De gemeente Westerkwartier heeft een stimuleringsregeling om de winkelcentra aantrekkelijker en compacter te maken. Hiermee wil de gemeente de aantrekkelijkheid van de winkelkernen vergroten. De regeling is van toepassing op de kernen Leek, Zuidhorn, Marum, Grootegast en Grijpskerk.

 • Jongeren in Westerkwartier hebben het zwaar, maar zetten goed door!

  (04-03-2021)
  De Lindenborg

  Hoe beleven jongeren de ‘coronasamenleving’? Deze vraag stond centraal in het onderzoek dat vier leerlingen van RSG de Borgen uitvoerden, in samenwerking met de gemeente Westerkwartier. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op de eerste lockdownperiode.

 • Winkelen op afspraak

  (02-03-2021)
  Corona

  Niet-essentiële winkels zijn dicht tijdens de lockdown. Per 3 maart is het wel mogelijk om te winkelen op afspraak. Hoe werkt het?

 • Snel internet stand van zaken

  (02-03-2021)
  Snel internet

  Stand van zaken februari 2021

  In oktober 2020 zijn zowel Rodin als Glasdraad begonnen met de aanleg. Hiervoor hebben zij VIB Oosterhof Holman Netwerken VOF als aannemer ingeschakeld. Deze partij is zichtbaar het meest aanwezig in het veld. Er wordt in de dorpskernen en langs de toegangswegen gegraven en waar bomen staan of andere beperkingen zijn geboord. Hierbij is veel aandacht voor de veiligheid van de omgeving en voor de archeologische waarden.

 • Leerlingen van groep 8 De Molenberg in Grootegast en ‘t Fundament in Lutjegast denken mee over de inrichting van hun omgeving

  (02-03-2021)
  hielke westra

  De gemeente Westerkwartier werkt aan een omgevingsvisie voor de hele gemeente. In de omgevingsvisie staat straks het gemeentelijk beleid op het gebied van onder andere landschap, wonen, verkeer, economie en duurzaamheid bij elkaar.

 • Kappers, rij-instructeurs en masseurs mogen weer aan het werk

  (02-03-2021)
  Corona
 • Jaaropgave Tozo

  (01-03-2021)
  Jaaropgave TOZO

  Afgelopen week is een jaaropgave verstuurd naar iedereen die in 2020 een Tozo-uitkering van ons heeft ontvangen. De reden hiervan is dat dat de Tozo-uitkering een belaste uitkering is, waarop loonheffing moet worden afgedragen.

 • Onderwijs vanaf 1 maart

  (26-02-2021)
  corona logo

  Het voortgezet onderwijs en mbo gaan vanaf 1 maart weer open. Bekijk hier de situatie voor het hele onderwijs vanaf 1 maart.

 • Winkelen op afspraak

  (25-02-2021)
  corona logo

  Niet-essentiële winkels zijn dicht tijdens de lockdown. Per 3 maart is het wel mogelijk om te winkelen op afspraak. Hoe werkt het?

 • College stemt in met Woonvisie Westerkwartier 2020-2025

  (24-02-2021)
  Woonvisie

  Het college van de gemeente Westerkwartier heeft ingestemd met de Woonvisie Westerkwartier 2020-2025. De nieuwe woonvisie is tot stand gekomen op basis van de resultaten van een woningmarktonderzoek, een online-enquête onder inwoners, een webinar, diverse dorpenbijeenkomsten en werksessies met de woningcorporaties en hun huurdersvertegenwoordigers.

 • Voorzichtige verruiming lockdown

  (23-02-2021)
  corona logo

  De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal.

 • Gemeenteraad Westerkwartier verzet zich tegen herverdeling nieuwe gemeentefonds

  (22-02-2021)
  Gemeente Westerkwartier

  ‘Een mokerslag’ zo noemt de raad van de gemeente Westerkwartier de nieuwe herverdeling van het gemeentefonds. Dit staat in een motie die in de vergadering van woensdag 17 februari 2021 unaniem door de raad is aangenomen.

 • Tegemoetkoming medisch afval

  (18-02-2021)
  Medisch afval

  (Herhaald bericht)
  Per 1 januari 2021 heeft er in de tegemoetkoming voor medisch afval een verandering plaatsgevonden. Heeft u medisch afval (bijvoorbeeld stoma- of incontinentiemateriaal) dan kunt u hiervoor een extra grijze container aanvragen. Deze container is uitsluitend bedoeld voor medisch afval.

 • Gemeente Westerkwartier investeert in geluk met de nieuwe Cultuurvisie

  (17-02-2021)
  cultuurvisie

  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft de Cultuurvisie ´Ienvesteren ien geluk´ en het bijbehorende uitvoeringsplan vastgesteld. De plannen zijn ontwikkeld om culturele initiatieven met elkaar te verbinden, van elkaar te leren en het aanbod te verbreden en te versterken. Binnenkort ligt de cultuurvisie ook ter instemming voor aan de gemeenteraad.

 • Verspreiding infogids Westerkwartier

  (16-02-2021)
  logo akse media

  Volgende week verschijnt de infogids van uitgever Akse Media.

 • Aanslag gemeentelijke belastingen

  (16-02-2021)
  logo westerkwartier

  In de laatste week van februari verstuurt de gemeente Westerkwartier de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen en WOZ-beschikking (Waardering Onroerende Zaken). Heeft u zich aangemeld bij MijnOverheid.nl, dan ontvangt u de aanslag in de Berichtenbox van MijnOverheid. Heeft u zich niet aangemeld, dan ontvangt u de aanslag per post.

 • Nieuwbouw woonzorgcentrum De Hoorn Marum dit voorjaar van start

  (16-02-2021)
  Nieuwbouw De Hoorn

  De gemeente Westerkwartier heeft de vergunning verleend voor de nieuwbouw van woonzorgcentrum De Hoorn aan de Nachtegaalstraat in Marum. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van de inwoners van Marum en bewoners van het bestaande woonzorgcentrum in vervulling.

 • Eemsdelta, Het Hogeland en Westerkwartier zoeken energiecoaches

  (16-02-2021)

  De gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland en Westerkwartier zijn op zoek naar inwoners die energiecoach willen worden. Dat zijn vrijwilligers die huiseigenaren onafhankelijk advies geven hoe de woning energiezuiniger kan worden gemaakt. Belangstellenden kunnen zich melden op www.grek.nl. De coaches krijgen een vergoeding van honderd euro per maand.

 • Kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor welzijn in coronatijd

  (12-02-2021)
  corona logo

  Corona heeft impact op het sociaal en mentaal welzijn van alle Nederlanders.

 • Gratis deelname gezondheidsadvies

  (09-02-2021)
  gezond

  Bent u bij Menzis verzekerd, dan kunt u gratis gebruik maken van het programma de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI).

 • Tweede Kamerverkiezing 2021

  (09-02-2021)
  Logo Elke stem telt

  Op woensdag 17 maart 2021 mag u stemmen voor de leden van de Tweede Kamer.

 • Brandbrief jeugd door 150 wethouders ondertekend

  (05-02-2021)
  logo westerkwartier

  150 wethouders Jeugd uit gemeenten in heel Nederland sturen premier Rutte en het demissionair kabinet binnenkort een brandbrief. Aanleiding: de grote gevolgen die de aanhoudende COVID-19-pandemie heeft op de jeugd. Ook wethouders Bert Nederveen (Welzijn) en Elly Pastoor (Jeugd en Gezondheid) ondertekenden de brief.

 • Groen licht voor definitieve bijdrage dorpshuis Doezum

  (04-02-2021)
  Dorpshuis Doezum

  Dinsdag 2 februari 2021 heeft het college ingestemd met het toekennen van een definitieve bijdrage voor het realiseren van een dorpshuis in het voormalige kerkgebouw De Haven aan de Perastraat in Doezum. Met deze toekenning kan op korte termijn de bouw van het dorpshuis van start gaan.

 • Samenwerking met Adviescommissie Bouwen en Wonen -WAC- Westerkwartier verlengd

  (04-02-2021)
  Gemeente Westerkwartier

  De Adviescommissie Bouwen en Wonen -WAC- Westerkwartier (WAC) en de gemeente Westerkwartier verlengen het samenwerkingsverband, dat vorig jaar is aangegaan, met twee jaar. De WAC heeft in 2020 meerdere nieuwbouwplannen beoordeeld en advies uitgebracht.

 • Praktische richtlijnen om basisscholen te openen

  (03-02-2021)

  Het ministerie van OCW heeft, samen met de vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en schoolbesturen, praktische richtlijnen opgesteld waarmee de basisscholen open kunnen vanaf 8 februari.

 • Gezinsverzorgende gaat gezinnen helpen in het Westerkwartier

  (27-01-2021)
  Hulp voor gezinnen

  De gemeente Westerkwartier start in samenwerking met Cosis met de inzet van de gezinsverzorgende voor gezinnen die ondersteuning kunnen gebruiken. De gezinsverzorgende helpt de gezinnen in het dagelijks ritme en de opvoeding. Het gaat om een pilotproject van twee jaar.

 • Gemeente sluit overeenkomst met initiatiefnemers Buurtschap de Gast Zuidhorn

  (26-01-2021)
  Ondertekening van de overeenkomst

  Gemeente Westerkwartier sluit een overeenkomst met de initiatiefnemers van woningbouwplan Buurtschap de Gast in Zuidhorn. Dinsdag 26 januari hebben wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi en Toos Zeelenberg en Koos Roorda, initiatiefnemers van het Buurtschap De Gast, de anterieure overeenkomst ondertekend. Hierin zijn de afspraken over de samenwerking en de voorwaarden voor de uitvoering vastgelegd. Na de ondertekening start de formele bestemmingsplanprocedure voor dit plan.

 • Draagvlakpeiling invoering reclamebelasting voor Ondernemersfonds Leek

  (22-01-2021)
  Reclamebelasting

  Op 6 januari is een voorstel voor invoering van reclamebelasting besproken in het Raadsoverleg. De meerderheid van de gemeenteraad is van mening dat het draagvlak in het centrum van Leek onvoldoende is aangetoond. Het voorstel wordt weliswaar ondersteund door de leden van de Handelsvereniging Leek-Nietap, maar van veel niet-leden is niet duidelijk of zij het plan steunen.

 • Telefoonnummer hulpvragen jeugd

  (19-01-2021)
  logo westerkwartier

  Voor hulpvragen over jeugd belt u met 14 0594. Dit is het telefoonnummer van de gemeente.

 • Primair onderwijs en kinderopvang blijven dicht tot en met 7 februari

  (18-01-2021)

  Uit het advies van het OMT blijkt dat een eerdere opening niet verantwoord is. Verlenging van onderwijs op afstand/noodopvang geldt tot en met 7 februari.

 • Thuisblijven door corona

  (14-01-2021)

  Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Of als u of iemand in uw omgeving corona heeft. 

 • Nederland blijft in lockdown

  (12-01-2021)

  Het aantal coronabesmettingen neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown effect heeft. Om de daling door te zetten, blijven we tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown.

 • Tegemoetkoming medisch afval

  (08-01-2021)
  Medisch afval

  Per 1 januari 2021 vindt er in de tegemoetkoming voor medisch afval een verandering plaats. Heeft u medisch afval (bijvoorbeeld stoma- of incontinentiemateriaal) dan kunt u hiervoor een extra grijze container aanvragen, deze container is uitsluitend bedoeld voor medisch afval.

 • Thuisquarantaine door corona

  (02-01-2021)
  Corona

  In verschillende situaties moet je thuisblijven om te voorkomen dat je anderen besmet met het coronavirus

 • Testen bij klachten

  (30-12-2020)
  Corona

  Veel mensen met klachten hebben het coronavirus. Met een test weet je snel of je weer naar buiten kunt of dat je extra voorzichtig moet zijn, zodat je anderen niet besmet.

 • Update noodopvang onderwijs en opvang (16 december)

  (16-12-2020)
  Noodopvang

  Op maandagavond 14 december heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het Coronavirus. Scholen en kinderopvang zijn vanaf 16 december tot en met tenminste 17 januari 2021 gesloten. De scholen en kinderopvang sluiten niet vanwege de besmettingsrisico’s maar om zoveel mogelijk contactmomenten en reisbewegingen te beperken.

 • Gemeente helpt gedupeerden Kinderopvangtoeslag

  (15-12-2020)

  Bij de Belastingdienst zijn fouten gemaakt bij het toekennen van Kinderopvangtoeslag. Ouders/verzorgers hebben ten onrechte grote bedragen moeten terugbetalen. Daardoor zijn meerdere mensen in grote problemen geraakt. De gedupeerde ouders/verzorgers krijgen vergoedingen, maar die zijn niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. De Rijksoverheid heeft aan gemeenten gevraagd samen te kijken hoe we de gedupeerden het beste kunnen helpen.

 • Belangrijkste wijzigingen in nieuwe Apv gemeente Westerkwartier

  (07-12-2020)
  apv

  Vanaf 1 januari 2021 geldt de nieuwe Algemene plaatselijke verordening (Apv) van de gemeente Westerkwartier. Deze Apv vervangt de Apv van de voormalige gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en Winsum (waar de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd onder vielen). De nieuwe Apv zorgt voor gelijke regelgeving voor alle inwoners en organisaties in de gemeente Westerkwartier.

 • De Energieke Club: samen voor een duurzaam Gronings sportklimaat

  (01-12-2020)

  Ja, wij gaan samen voor een duurzaam Gronings sportklimaat!

 • Overname exploitatie kantine sporthal Quicksilver S door VV Zuidhorn

  (27-11-2020)
  logo westerkwartier

  Voetbalvereniging Zuidhorn en de gemeente Westerkwartier sluiten een overeenkomst voor het beheer en de exploitatie en de renovatie van de kantine van sporthal Quicksilver S aan de Sportlaan te Zuidhorn. Het komende jaar wordt door partijen verder onderzocht of het mogelijk is de kantine geheel over te dragen.

 • Nieuwe subsidieregelingen voor vrijwilligersorganisaties jeugd, de culturele instellingen en dorpshuizen

  (25-11-2020)
  Corona

  De Coronamaatregelen hebben grote impact op onze samenleving en organisaties. Er is de gemeente Westerkwartier veel aan gelegen om de lokale maatschappelijke organisaties in stand te houden. De gemeente heeft daarom twee subsidieregelingen ingesteld voor de vrijwilligersorganisaties jeugd, de culturele instellingen en dorpshuizen in de gemeente Westerkwartier. 

 • Berichten over uw buurt

  (24-11-2020)
  envelop en vergrootglas

  De officiële bekendmakingen, zoals aangevraagde en verleende vergunningen, plannen en plaatselijke regelgeving, publiceert de gemeente alleen digitaal.

 • Corona en winkelen en boodschappen doen

  (23-11-2020)

  Winkelen rond Black Friday is dit jaar vanwege het coronavirus anders dan normaal.

 • De weg naar vaccinatie tegen het coronavirus

  (21-11-2020)
  Corona
 • Tijdelijke spelregels voor de sport

  (20-11-2020)

  Alleen, in vaste duo's of groepen van maximaal 4 personen binnen of buiten sporten met 1,5 meter afstand als norm. Hoe doe je dat tijdens deze gedeeltelijke lockdown? Bekijk de tijdelijke spelregels voor de sport: ⤵️

 • Tips voor thuisstuderen in coronatijd

  (20-11-2020)
  Corona

  Door spreiding van de lessen in de gebouwen kan een deel van de onderwijsactiviteiten op MBO-scholen, hogescholen en universiteiten doorgaan. Een deel van het onderwijs is online. Vanuit huis of (studenten)kamer studeren betekent dat je je soms zal moeten aanpassen. En het vraagt aandacht voor lichamelijke en mentale gezondheid.

 • Naar het theater, de bioscoop of een concert?

  (18-11-2020)
  Corona

  Het aantal coronabesmettingen daalt. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. De gedeeltelijke lockdown gaat verder om elkaar te blijven beschermen, de tijdelijke verzwaring wordt opgeheven.

  Musea, theaters en bioscopen kunnen na een sluiting van twee weken weer open.

 • Eenvoudige uitleg coronaregels

  (18-11-2020)
  Corona

  Mensen houden zich beter aan de regels. Het aantal coronabesmettingen wordt minder. Dat is goed nieuws, maar we zijn er nog niet. Maatregelen blijven nodig. #AlleenSamen

 • Gedeeltelijke lockdown gaat verder

  (17-11-2020)
  Corona

  Het aantal coronabesmettingen daalt. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. De gedeeltelijke lockdown gaat verder om elkaar te blijven beschermen.

  Meer informatie ⤵️

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/17/gedeeltelijke-lockdown-gaat-verder

  #AlleenSamen

 • Kindpakket 2020

  (16-11-2020)

  Vanaf 16 november 2020 is het kindpakket weer beschikbaar. Het kindpakket is voor alle gezinnen met kinderen onder de 18 jaar en met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm.

 • Wat beweegt Groningers?

  (12-11-2020)
  uitsnede voorwiel fiets

  Denk mee over hoe over hoe jij over twintig jaar beweegt!

 • Burgemeester herdenkt neergestorte soldaten in Opende met krans op Remembrance Day

  (08-11-2020)
  Burgemeester en monumentbeheerder met krans

  Burgemeester Ard van der Tuuk heeft namens de inwoners van de gemeente Westerkwartier een krans gelegd bij het graf van zeven vliegers uit het Gemenebest, waarvan zes Australiërs en één Engelsman, op de begraafplaats van Opende.

 • College gemeente Westerkwartier stelt subsidieregeling voor energiecollectieven vast

  (05-11-2020)

  Het college heeft een subsidieregeling vastgesteld waarmee een vast subsidiebedrag voor energiecollectieven beschikbaar wordt gesteld.

 • Coronarichtlijnen bezoek afvalbrengstations

  (23-10-2020)
  Logo gemeente Westerkwartier

  Door de COVID-maatregelen die zijn genomen, is de wachttijd bij de Milieustraat De Tweemat in Grootegast op de meeste dagen opgelopen. Door de drukte kan het voorkomen dat wanneer u op een doordeweekse dag na 15.30 uur en op zaterdag na 13.15 uur langs komt lang moeten wachten.

 • Gooi mondkap en handschoen in de goede bak!

  (20-10-2020)

  Helaas zien we de laatste tijd dat er mondkapjes en soms plastic handschoenen belanden op straat, in het riool of bij het plastic afval. Terwijl het heel gemakkelijk is: mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal bij het restafval, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

 • Groningen niet in beroep tegen gasbesluit

  (20-10-2020)

  De Groningse overheden gaan net als vorig jaar niet in beroep tegen het gasbesluit van minister Wiebes. De regio is ervan overtuigd dat een beroepsprocedure niet leidt tot een lagere gaswinning, een versnelling in de versterkingsopgave en een verbetering van de schade-afhandeling. De regio stuurt net als vorig jaar een brief aan minister Wiebes en minister Ollongren. In deze brief worden essentiële punten voor de veiligheid en leefbaarheid van de inwoners van Groningen geadresseerd.

 • Desinformatie en nepnieuws

  (19-10-2020)

  Door het hele land worden folders, flyers en brochures verspreid met artikelen over het coronavirus. Hoe weet je of die artikelen wel kloppen? Voor alle actuele informatie over het coronavirus ga je natuurlijk naar de site van de Rijksoverheid.

 • Hulp en steun bij thuisquarantaine

  (16-10-2020)
  Corona

  Moet u 10 dagen in (thuis)quarantaine?

  Dit betekent dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkomt u verspreiding van het coronavirus. We begrijpen dat het voor u lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven.

  Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft. In de gids Hulp en steun bij thuisquarantaine leest u waar u hulp kunt vragen. Meer informatie over thuisquarantaine vindt u op Rijksoverheid.nl/quarantaine.

 • Noodverordening veiligheidsregio Groningen per 14 oktober

  (15-10-2020)
  Corona

  Vanaf woensdag 14 oktober geldt er een nieuwe noodverordening in de veiligheidsregio Groningen.

 • Wanneer moet ik in quarantaine vanwege corona?

  (15-10-2020)

  Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kan het nodig zijn dat je thuis in quarantaine gaat. Dat betekent dat je binnen blijft en geen bezoek ontvangt.

 • Gratis mondkapjes

  (13-10-2020)
  mevrouw met mondkapje

  De gemeente verstrekt aan inwoners met een minimum inkomen een aantal mondkapjes (voor eenmalig gebruik).

 • Belemmeringenwet privaatrecht

  (13-10-2020)

  Bekendmaking

 • Gedeeltelijke lockdown

  (13-10-2020)

  Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Om corona onder controle te krijgen, is ingrijpen noodzakelijk. Per 14 oktober 22.00 uur gelden daarom de volgende maatregelen:

 • Coronamaatregelen per risiconiveau

  (13-10-2020)
 • Wethouder Bert Nederveen plaatst eerste Zwaaisteen in Marum

  (08-10-2020)
  Plaatsen zwaaisteen door Bert Nederveen

  Donderdagmiddag 8 oktober heeft wethouder Bert Nederveen op initiatief van Sociaal Werk De Schans een eerste Zwaaisteen geplaatst op de hoek Nachtegaalstraat/Langestraat bij Zonnehuis De Hoorn in Marum.

 • Aankoop bedrijfsterrein Hoofdstraat 101-1 te Midwolde

  (08-10-2020)
  Gemeente Westerkwartier logo

  Het college stelt de gemeenteraad voor het bedrijfsterrein aan de Hoofdstraat 101-1 te Midwolde aan te kopen. Het college heeft met de eigenaar overeenstemming bereikt over aankoop van het terrein door de gemeente.

 • De CoronaMelder app werkt vanaf 10 oktober in heel Nederland

  (07-10-2020)
  Coronamelder vanaf 10 oktober te gebruiken

  Het coronavirus is er nog altijd. Dus is het belangrijk om juist nu alert te blijven. Daarom bestaat de app CoronaMelder. Deze is vanaf 10 oktober te gebruiken in heel Nederland.

 • Start campagne ‘Rookmelders redden levens!’

  (06-10-2020)

  Per 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht op elke etage; in de gang of hal van een woning. Wachten op deze verplichting kan levens kosten. Daarom de oproep van de brandweer, “Wacht niet langer met het plaatsen van rookmelders, jij wil toch ook veilig zijn?”

 • Gemeente Westerkwartier sluit zich aan bij actie Eén tegen eenzaamheid

  (05-10-2020)

  Maandagmorgen 5 oktober heeft wethouder Bert Nederveen zijn handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij deed dit in de Schutse, Oldenoert 32 in Leek. Bij de ondertekening waren vertegenwoordigers van Sociaal Werk de Schans, De Schutse en Hulpkring aanwezig.

 • Horeca en evenementen

  (03-10-2020)
 • Nieuw type woningen in gemeente Westerkwartier geplaatst in Zuidhorn

  (28-09-2020)
  Gemeente Westerkwartier logo

  Woningcorporatie Wold & Waard heeft het plan vijf kleine woningen te plaatsen op het voormalig sporthalterrein aan de Admiraal Helfrichstraat in Zuidhorn. De kleine woningen hebben een oppervlak van 40 m2. Ze zijn voorzien van alle faciliteiten, zoals een keuken, badkamer, woonkamer, slaapkamer, eigen voordeur en buitenterras.

 • Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen

  (28-09-2020)

  Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen.

 • Ervaren hoe rond te komen met weinig geld in Het Overleefhuis

  (23-09-2020)
  overleefhuis

  In de week van 28 september tot en met 2 oktober aanstaande organiseert de gemeente Westerkwartier in samenwerking met Onzichtbaar Den Haag Het Overleefhuis. Het Overleefhuis is een door ervaringsdeskundigen begeleide kennismaking met armoede en met de vooroordelen en dilemma’s waarmee mensen met weinig geld dagelijks te maken hebben. De gemeente organiseert Het Overleefhuis als training voor eigen medewerkers die werken in het Sociaal Domein en voor netwerkpartners. Naast kennis van wet- en regelgeving en goede regelingen ziet de gemeente beleving en verbinding als voorwaarden voor een succesvolle aanpak.

 • College gemeente Westerkwartier pleit voor uitbreiding studiegebied ring West

  (22-09-2020)
  Gemeente Westerkwartier

  Woensdag 23 september aanstaande behandelt Provinciale Staten in haar vergadering de voordracht voor de aanpak van de ring West in de stad Groningen. De afgeronde voorverkenning wordt na instemming van Provinciale Staten omgezet in een verkenningsfase.

 • Kap- en grondwerkzaamheden Doezumertocht

  (18-09-2020)
  Kettingzaag

  Vorige week heeft Bert Nederveen, wethouder Natuur en Landschap, gesprekken gevoerd met eigenaren van grond aan de Doezumertocht nabij Doezum en met omwonenden van de Doezumertocht.

 • Gemeente Westerkwartier onderzoekt voorbereiding op risico’s en zelfredzaamheid inwoners

  (14-09-2020)
  afbeelding algemeen

  Hoe veilig voelen inwoners zich? Treffen inwoners maatregelen om veilig en gezond te leven? En welke informatie verwachten ze hierover vanuit de overheid?

 • OV-fietsen station Zuidhorn

  (11-09-2020)

  Vanaf donderdag 10 september zijn de OV-fietsen op het station Zuidhorn weer beschikbaar.

 • Westerkwartier aan de slag met Omgevingsvisie

  (14-07-2020)
  Omgevingsvisie gemeente Westerkwartier

  Deze zomer start de gemeente Westerkwartier met het opstellen van een Omgevingsvisie. In deze Omgevingsvisie geeft de gemeente aan hoe de fysieke leefomgeving in de toekomst gebruikt en ingericht wordt.

 • Coalitieakkoord Westerkwartier gepresenteerd

  (24-12-2018)
  Pen

  Maandag 24 december werd in Borg Nienoord in Leek het coalitieakkoord van de gemeente Westerkwartier gepresenteerd door VZ Westerkwartier, ChristenUnie, CDA en PvdA. Het akkoord met de titel ‘Samen Westerkwartier maken!’ is hier te raadplegen.

Archief