Pagina opties

Groter
RSS

Nieuws

 • Uitnodiging bijeenkomst over jongeren op de arbeidsmarkt

  (17-09-2019)
  logo armoedepact westerkwartier

  Kent u het Armoedepact gemeente Westerkwartier? Dit is een samenwerkingsverband van 51 partijen in onze gemeente, dat de diensten naar inwoners met een kleinere beurs wil verbeteren. Vanuit het Armoedepact organiseren we diverse verbindingsbijeenkomsten. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema en iedereen die hierover meer wil weten is van harte welkom.

 • Westerkwartier Paardenkwartier doet inspiratie op bij Limburg Paardensport

  (17-09-2019)

  Op zaterdag 14 september is er vanuit Westerkwartier Paardenkwartier (WKPK) een excursie georganiseerd naar Noord Limburg. De reis had ten doel om bij Limburg Paardensport inspiratie op te doen voor Westerkwartier Paardenkwartier door te ervaren hoe de paardensector daar floreert en effect heeft op de hele regio. Deelnemers waren bestuursleden van de Stichting Westerkwartier Paardenkwartier, een bestuurlijke en ambtelijke delegatie van de gemeente Westerkwartier en provincie Groningen en organisaties en bedrijfsleven met een relatie tot de paardensport.

 • Het Grunnens Laid bestaat 100 jaar, zing mee!

  (12-09-2019)

  Het Grunnens Laid bestaat 100 jaar! Op zaterdag 28 september wordt iedereen om 17 uur uitgenodigd, om samen het Grunnens Laid te zingen.

 • Doe niet zo maar voor iedereen open!

  (12-09-2019)
  Babbeltrucs

  Verschillende meldingen van babbeltrucs

 • Gemeente Westerkwartier gaat Detailhandelsvisie opstellen

  (12-09-2019)

  De traditionele winkel heeft het de afgelopen jaren moeilijk. Mede door de economische crisis maar ook door veranderend consumenten gedrag, zoals toenemend online winkelen. Ook in de gemeente Westerkwartier liggen er uitdagingen voor de ondernemers.

 • Bronzen plaquette ter ere van familie Baron

  (11-09-2019)

  Op woensdagavond 11 september zal een bronzen plaquette in het BaronTheater in Opende worden onthuld. Met deze plaquette wordt de heer Jeen Baron, de eerste dirigent van Crescendo en Sid en Margaret Baron, waar het BaronTheater naar is vernoemd, geëerd.

 • Subsidie woningisolatie beschikbaar

  (10-09-2019)
  rol isolatie

  Vanaf 2 september kunt u SEEH-subsidie aanvragen.

 • Uitvoering herinrichting Heereweg Aduard

  (10-09-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Vanaf maandag 16 september start Nota Infra bv met de werkzaamheden voor het herinrichten van de Heereweg. De werkzaamheden duren ongeveer 10 weken.

 • Open Monumentendag: Meer dan 50 monumenten openen hun deuren

  (10-09-2019)

  Op 14 september 2019 doen 50 monumenten in het hele Westerkwartier mee aan de landelijke Open monumentendag.

 • Werkschuur wordt multifunctioneel gebouw

  (10-09-2019)
  logo westerkwartier

  Het college heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan ‘Peebos 1a, Opende’ ter inzage te leggen.

 • Militaire oefening van 16 tot en met 20 september

  (09-09-2019)
  Gevechtshelikopter

  Naast de militaire oefening die van 9 tot en met 20 september wordt gehouden, vindt er nog een oefening plaats die gehouden wordt van 16 t/m 20 september 2019. De oefening speelt zich af in het gebied tussen de plaatsen Dokkum en Winsum, en op het militaire oefenterrein de Marnewaard in de provincies Friesland en Groningen.

 • Introductie voorleesfunctie

  (06-09-2019)
  Week van de alfabetisering

  Op maandag 9 september introduceert wethouder Elly Pastoor de voorleesfunctie op deze website. Zij doet dit als aftrap van de Week van de Alfabetisering in het Taalhuis Westerkwartier van 14.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek aan het Marktplein 11 in Grootegast.

 • Kledingbank Maxima Westerkwartier

  (06-09-2019)
  mannen in pak

  Aan het Markplein 3 in Grootegast heeft de gemeente Westerkwartier een leegstaand winkelpand tijdelijk beschikbaar gesteld aan de Kledingbank Maxima Westerkwartier. Hiervoor is de huurovereenkomst ondertekend door de Kledingbank Maxima Westerkwartier en de gemeente Westerkwartier. Op dit moment is een grote groep van vrijwilligers dagelijks bezig het pand in te richten en er een volwaardige modezaak van te maken. Medio oktober is de opening van de kledingbank.

 • Taalactiviteiten Westerkwartier

  (03-09-2019)
  Week van de alfabetisering

  9 t/m 15 september Week van de Alfabetisering

  In Nederland hebben 3 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer of mobiele telefoon. Het aantal stijgt jaarlijks. In de gemeente Westerkwartier gaat het om naar schatting om 7000 volwassenen.

 • Werkzaamheden kruispunt Hunzeweg/L. W. de Blecourstraat

  (02-09-2019)

  Deze week vinden werkzaamheden plaats aan de bestrating op het kruispunt Hunzeweg/L.W. de Blecourtstraat in Garnwerd.

 • Expositie Ria Neleman

  (01-09-2019)
  Ontheemding

  Vanaf maandag 2 september exposeert onze collega Ria Neleman in het gemeentehuis te Leek haar wandkleden en schilderijen onder de noemer Expositie Reflection.

 • Peuteropvang Westerkwartier

  (30-08-2019)
  Opening peuterspeelzaal

  Op woensdag 28 augustus heeft wethouder Elly Pastoor de nieuwe locatie van peuteropvang Ukkepuk bij cbs de borgstee in Grijpskerk geopend. Voorheen was dit het Peuterpleintje aan het Kerkplein.

 • Vernieuwde P + R Leek klaar voor gebruik

  (30-08-2019)
  Vernieuwde P en R Leek

  Na een lange periode hard werken is de vernieuwde P+R bij de A7 op in Leek klaar voor gebruik. Er stoppen in de spits 12 bussen per uur richting Groningen, lang wachten op de bus is dus niet nodig.

 • Kick off bijeenkomsten lokaal sportakkoord Westerkwartier

  (30-08-2019)
  Turnster

  In een lokaal sportakkoord staan afspraken tussen gemeente, lokale sportaanbieders, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven over de sport in de nabije toekomst. Eind september organiseert de gemeente 2 kick off bijeenkomsten voor personen en organisaties uit de volgende domeinen: sport, bewegen, welzijn, onderwijs en participatie.

 • Wil jij kennismaken met de nieuwe burgemeester?

  (30-08-2019)
  Ard van der Tuuk

  In oktober krijgt de gemeente Westerkwartier met Ard van der Tuuk een nieuwe burgemeester. Om kennis te maken maakt hij een kennismakingstour door onze mooie gemeente. Daarbij laat hij zich graag verrassen!

 • Wethouder Dijkstra-Jacobi geeft startsein werkzaamheden bermen maaien en sloten schonen

  (29-08-2019)
  kaart

  Maandag 2 september om 12.45 uur verricht wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi de starthandeling voor het maaien van bermen en schonen van sloten in de gemeente Westerkwartier. De handeling vindt plaats aan de Hogeweg bij Den Horn ter hoogte van de Friesestraatweg. De werkzaamheden zijn lokaal aanbesteed. De opdracht is gegund aan firma S. Vogelzang uit Boerakker en firma A.J. van der Werf uit Bedum, die een werklocatie heeft in het gebied Middag. Beide bedrijven hebben al jarenlange ervaring in het onderhouden van de bermen en sloten in het gebied Westerkwartier.

 • Iets regelen met de gemeente? Maak een afspraak!

  (28-08-2019)

  Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, werkt de gemeente Westerkwartier uitsluitend op afspraak.

 • Wijzigingen busroute tussen Grootegast en Leek

  (28-08-2019)
  Dientregeling

  Buurtbussen rond Leek krijgen nieuwe dienstregeling
   

 • Militaire oefening van 9 tot en met 20 september

  (27-08-2019)
  Fennek

  Van 9 t/m 20 september 2019 zal een militaire oefening worden gehouden die zich afspeelt op het militaire oefenterrein de Marnewaard en in het gebied tussen Leeuwarden en Groningen, in de provincies Friesland en Groningen.

 • Presenteer uw onderneming tijdens de Promotiedagen op plein Westerkwartier-Noordenveld!

  (22-08-2019)
  Plein Westerkwartier Noordenveld

  De Promotiedagen voor het bedrijfsleven Noord Nederland is met 600 deelnemers het grootste zakelijke evenement van het Noorden. De beurs is dit jaar op 5 en 6 november in Martiniplaza in Groningen. Met ruim 25.000 bezoekers is dit dé bedrijvenbeurs die u als ondernemer niet mag missen!

 • Start werkzaamheden N980 Grootegast-Doezum

  (20-08-2019)

  Bericht van de provincie Groningen

  Maandag 2 september start de provincie met de werkzaamheden voor groot onderhoud aan de provinciale weg N980, vanaf de rondweg Grootegast tot aan de Kaleweg bij Doezum. Het asfalt wordt vervangen en de dorpskern van Doezum wordt opnieuw ingericht. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind november en worden in fasen uitgevoerd.

 • Herdenking einde Japanse bezetting

  (13-08-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Op 15 augustus 1945 kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag herdenken we ieder jaar álle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan.

 • Klik & Tik en Digisterker

  (13-08-2019)
  mannetje achter computer

  Gratis cursussen: Klik & Tik en Digisterker.

 • Stremming Wethouder Iwe Hutstraat Leek

  (13-08-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Stremming per 19 augustus aanstaande.

 • Oproep melden eigenaar onbeheerde boot Leek

  (13-08-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  In de haven van Leek, op ligplaatsnummer 53, ligt een groene roeiboot. Gemeente Westerkwartier verzoekt de eigenaar van deze boot zich binnen 14 dagen (na deze publicatie) te melden bij de havenmeester in het havengebouw bij de genoemde haven.

 • Herdenking einde Japanse bezetting voormalig Nederlands-Indië in Marum

  (08-08-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Donderdagavond 15 augustus aanstaande vindt de herdenking van het einde van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië plaats in en bij de kerk aan de Noorderringweg 41 in Marum.

 • Opdracht bermen maaien en sloten schonen gegund aan twee lokaal bekende aannemers

  (05-08-2019)
  kaartje

  De gemeente Westerkwartier heeft het bermen maaien en sloten schonen lokaal aanbesteed. De opdracht is gegund aan firma S. Vogelzang uit Boerakker en firma A.J. van der Werf uit Bedum. In totaal hebben zes loonbedrijven een inschrijving gedaan. De inschrijvingen zijn beoordeeld op prijs en kwaliteit.

 • Weegoverzichten afval beschikbaar via MijnOverheid

  (30-07-2019)
  Meld u aan bij MijnOverheid

  Als u wilt weten hoeveel kilo's afval u heeft aangeleverd, kunt u tussentijdse weegoverzichten raadplegen via MijnOverheid. We versturen twee maal per jaar een overzicht van de door u aangeboden kilo’s. Het eerste overzicht is op 30 juli 2019 verstuurd.

 • Update werkzaamheden centrum Marum

  (25-07-2019)
  plantenbakken centrum Marum

  Op dit moment (25,26 juli) wordt gewerkt aan het gedeelte voor Pizzeria Marum. Voor het Vishuis is de bestrating gereed, het bestraten voor de pizzeria pakken we na de bouwvak weer op. Dan wordt  ook het gedeelte voor Let’s Shop en de Marskramer gelegd.

 • Eerste koe-oversteekplaats in gemeente Westerkwartier in Aduard

  (23-07-2019)
  Koe-oversteekplaats

  In gemeente Westerkwartier heeft melkveehouderij Van der Vis aan de Gaaikemadijk in Aduard de primeur van een gerealiseerde koe-oversteekplaats. Woensdagmorgen 24 juli stelt wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi de koe-oversteekplaats officieel in gebruik.

 • Vliegenoverlast

  (23-07-2019)
  vlieg

  Sinds enige tijd krijgen wij meldingen binnen over vliegenoverlast. Met name de wijk Sintmaheerd in Tolbert wordt geplaagd door deze insecten.

 • Provincie Groningen en gemeente Westerkwartier in beroep tegen toestemming gaswinning Pieterzijl Oost

  (18-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Vorige maand stemde de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in met gaswinning in Pieterzijl Oost. In zijn instemmingsbesluit gaf de minister tevens toestemming voor hydraulische putstimulatie (fracken). De provincie Groningen en gemeente Westerkwartier zijn het niet eens met het besluit van de minister en stellen een beroep in bij de Raad van State. Naast de provincie en de gemeente gaan een 11 tal dorpsbelangen uit de omgeving van het gasveld in beroep. Hierover heeft onderlinge afstemming plaatsgevonden.

 • Westerkwartier roept NAM op gaswinning bij locatie Grijpskerk te heroverwegen

  (18-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier roept samen met de verenigingen van dorpsbelangen van Kommerzijl, Niezijl, Grijpskerk en Pieterzijl de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op de intentie om gas te winnen bij de locatie Grijpskerk te heroverwegen. Volgens zowel college en raad van de gemeente Westerkwartier als de besturen van dorpsbelangen is hiervoor te weinig draagvlak. Ook wordt de NAM opgeroepen om de plannen voor winning uit gasveld Pieterzijl Oost bij het omgevingstraject rondom de gaslocatie Grijpskerk te betrekken.

 • Bezoek NL Ambassadeur in Nieuw-Zeeland aan Abel Tasman Museum

  (16-07-2019)
  plaatje met mensen

  Op zaterdag 13 juli 2019 heeft Mira Woldberg, Nederlandse ambassadeur in Nieuw-Zeeland (staand naast burgemeester Koos Wiersma), samen met haar man Koen Overkamp een informeel bezoek gebracht aan het Abel Tasman Museum te Lutjegast. Zij werd ontvangen door burgemeester Koos Wiersma en het bestuur van Het Abel Tasman Museum.

 • Andere plannen voor Tussen de Gasten Zuidhorn

  (15-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  De nieuwbouwplannen voor het gebied Tussen de Gasten in Zuidhorn worden gewijzigd. Voor dit gebied tussen De Oostergast en De Gast in Zuidhorn is vorig jaar een gebiedsvisie opgesteld. Het oorspronkelijke doel van de voormalige gemeente Zuidhorn was om op die plek een innovatieve woonwijk te ontwikkelen. De gebiedsvisie, die in samenspraak met omwonenden en belangstellenden is opgesteld is uiteindelijk vanwege het gebrek aan voldoende draagvlak niet door de gemeenteraad vastgesteld.

 • Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering 2019 gebied Middag

  (12-07-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Inwoners van Ezinge, Garnwerd en Feerwerd (gebied Middag) met een laag inkomen en hoge zorgkosten komen in aanmerking voor een compensatie van hun eigen risico zorgverzekering in 2019. Het gaat om een bedrag van € 265,-.

 • Ard van der Tuuk voorgedragen als burgemeester van de gemeente Westerkwartier

  (09-07-2019)
  Ard van der Tuuk

  De raad van de gemeente Westerkwartier heeft dinsdag 9 juli tijdens een extra raadsvergadering in Zuidhorn Ard van der Tuuk unaniem aanbevolen als eerste kroonbenoemde burgemeester van de nieuwe gemeente Westerkwartier.

 • Cursisten behalen taaldiploma Beter leren Lezen en Schrijven

  (05-07-2019)
  Taalcursisten

  Het was op 4 juli een feestelijke middag bij Novatec. 8 cursisten hebben een erkend taaldiploma op verschillende niveaus behaald. De BLS (Beter leren Lezen en Schrijven) cursus is verzorgd door het Alfa-college en wordt wekelijks gegeven in één van de leslokalen van Novatec, het leer-werkbedrijf van de gemeente Westerkwartier.

 • Cliënten Wmo positief over contacten met gemeente

  (05-07-2019)
  Ervaringen met de WMO in de gemeente Westerkwartier

  Ruim 58% van de cliënten, die in 2018 een Wmo-voorziening hebben ontvangen van de gemeente heeft meegedaan aan het cliëntervaringsonderzoek. In zijn algemeenheid zijn de cliënten positief over het contact met de gemeente. Het Sociaal Plan Bureau Groningen (SPB) heeft in opdracht van de gemeente Westerkwartier het onderzoek uitgevoerd.

 • Feestelijke viering 3-jarig bestaan ompaklocatie Topbrands Aduard

  (04-07-2019)

  Op woensdag 3 juli vierde Topbrands het 3-jarige bestaan van de ompaklocatie in Aduard. Het Sociaal werkbedrijf bedrijf Novatec van de gemeente Westerkwartier is in juli 2016 gestart met 15 medewerkers bij Topbrands, inmiddels werken er vanuit de arbeidsmarktregio Groningen 40 medewerkers. Wethouder Elly Pastoor:”De ompaklocatie is in de afgelopen 3 jaar uitgegroeid tot een belangrijke werkplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en vervult daarmee een belangrijke functie in de regio.”

 • Exposeren in het gemeentehuis

  (04-07-2019)

  Wij bieden aan kunstenaars de mogelijkheid om gedurende 3 maanden in een gemeentehuis hun kunstwerken te exposeren.

  Zo kunnen niet alleen onze collega’s maar ook de inwoners van de gemeente kennismaken met kunst en cultuur.

 • Westerkwartier gaat voor lokaal sportakkoord

  (04-07-2019)

  De gemeente Westerkwartier heeft Karin Zwart van Huis voor de Sport Groningen aangewezen als sportformateur. Zij gaat het proces begeleiden om te komen tot een lokaal sportakkoord.

  In een lokaal sportakkoord staan afspraken tussen gemeente, lokale sportaanbieders, maatschappelijke partners en eventueel het bedrijfsleven over de sport in de nabije toekomst.

  In het najaar worden gemeentelijke sportaanbieders en maatschappelijke organisaties uitgenodigd voor een kick-off bijeenkomst.

 • Aanstaande maandag start bestrijding Eikenprocessierups

  (04-07-2019)
  Bestrijder Eikenprocessierups

  Vanaf maandag 8 juli begint een extern bedrijf met het verwijderen van de rupsen op gemeentelijke bomen.

 • Update herinrichting parkeerplaats De Wending, Centrum Marum

  (03-07-2019)
  Plantenbakken

  Nu we enkele weken bezig zijn met de uitvoering van de werkzaamheden is het tijd voor een update over de voortgang. Op dit moment worden de laatste stenen aangebracht in de parkeerplaats voor de cafetaria en is men bezig met de baan klaar te maken voor het straatwerk in de doorgaande route.

 • Geef uw mening over zwerfafval

  (01-07-2019)
  plastic bekertje

  Voor de gemeente Westerkwartier is een aanpak zwerfafval opgesteld. Deze heeft als doel “een optimaal schone openbare ruimte waarvoor we ons gezamenlijk inzetten”.

 • Woonzorgvisie Westerkwartier 2019-2025

  (25-06-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Op 22 mei 2019 heeft de raad van de gemeente Westerkwartier de Woonzorgvisie Westerkwartier 2019-2025 vastgesteld. Deze woonzorgvisie geeft inzicht in de veranderingen van de woonzorgvraag in het Westerkwartier en de wijze waarop de gemeente hierop wil anticiperen.

 • Gemeente Westerkwartier ontvangt definitieve gemeentewapen

  (21-06-2019)
  overhandiging wapendiploma

  Op vrijdag 21 juni overhandigt de Hoge Raad van Adel het wapendiploma van het nieuwe gemeentewapen aan burgemeester Koos Wiersma. De gemeente gaat het wapen onder andere gebruiken op de ambtsketen, trouwboekje, stempels en kleding van de bodes en buiten gewoon ambtenaren van de burgerlijke stand.

 • Ambities college Westerkwartier: een kwestie van gewoon doen

  (20-06-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Samen Westerkwartier maken is een kwestie van gewoon doen. Plannen maken waar dat nodig is en energie steken in het bereiken van concrete, tastbare resultaten voor de inwoners van de gemeente Westerkwartier. Dat is de koers van het college van burgemeester en wethouders voor de komende bestuursperiode.

 • Eikenprocessierupsen weer actief in Groningen

  (19-06-2019)
  Eikenprocessierups

  Sneller dan afgelopen jaar heeft de eikenprocessierups zich dit jaar ontwikkeld. In de provincie Groningen zijn de eerste nesten geconstateerd. De weersomstandigheden bepalen de grootte van de populatie en de snelheid waarmee de rups zich ontwikkelt.

 • Woningbouw Grijpskerk van de grond met ontwikkeling locatie Meindertsma

  (18-06-2019)

  De woningbouw in Grijpskerk komt van de grond met de ontwikkeling van locatie Meindertsma. Donderdag 20 juni aanstaande is de ondertekening van de overeenkomst tussen de gemeente en ontwikkelaar Kroonsfeld BV voor de ontwikkeling van deze locatie. 

 • Eikenprocessierups aangetroffen

  (14-06-2019)
  Pas op! Processierups

  Op verschillende plekken binnen de gemeente is de eikenprocessierups weer aangetroffen. De eiken waarop ze tot nu zijn ontdekt zijn voorzien van een rood-wit waarschuwingslint met de tekst Pas op eikenprocessierups! Begin juli verwijdert een gespecialiseerd bedrijf de rupsen uit de gemeentelijke bomen. De komende tijd voert de gemeente extra controles uit.

 • Start verkoop Lindehoeve Aduard

  (12-06-2019)
  Lindehoeve vogelvlucht

  Vandaag (12 juni) start de verkoop van woningen in het nieuwbouwproject Lindehoeve!

  Aan de Kleiweg in Aduard, direct achter Herberg Onder de Linden en tegen het historisch dorpscentrum van Aduard verrijst het nieuwbouwproject Lindehoeve. Een uniek gelegen en kleinschalig karakteristiek project bestaande uit 24 duurzame woningen in de stijl en met de gemoedelijkheid van een boerenerf.

  Locatie: kantoor Boekholt nieuwbouwspecialist, Damsterdiep 34 Groningen
  Tijdstip: 19.00 - 21.00 uur (vrije inloop)

  Meer info op de site van NieuwwonenGroningen

 • Bomenkap langs de Lindt, Aduard

  (12-06-2019)
  Populier

  De gemeente heeft besloten de bomen langs het fietspad van Aduard naar de Nieuwklap te kappen. Door de storm van afgelopen week zijn de bomen zo erg beschadigd dat snoeien om ze in stand te houden niet meer mogelijk is. In de huidige staat leveren de bomen gevaar op voor de gebruikers van het fietspad. Het fietspad is daarom direct na de storm afgezet.

 • "Abel Tasman is de geboorteplaats van Tasmanië"

  (12-06-2019)
  Steve Wass en Koos Wiersma onthullen komborden

  Het Tasmaanse raadslid Steve Wass en burgemeester Koos Wiersma hebben vandaag, 12 juni, een nieuw vriendschapsbord onthuld. Ze deden dat samen in Lutjegast, de geboorteplaats van Abel Tasman, de Europese ontdekker van zowel Tasmanië als Nieuw-Zeeland. De Tasmaanse vertegenwoordiger is in Nederland voor een tweedaags bezoek aan het Westerkwartier.

 • Een laadpaal bij u in de buurt voor uw elektrische auto? Dat kan!

  (06-06-2019)
  laadpaal

  Om elektrisch vervoer in gemeente Westerkwartier te stimuleren, willen we voor bewoners, forenzen en bezoekers een dekkend netwerk van openbare laadpalen opbouwen. De gemeente werkt mee aan het vinden van geschikte locaties voor laadpalen. Als inwoner met een elektrische auto en zonder eigen oprit, kunt u vanaf 1 juli zelf een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. Daarmee laadt u bovendien met duurzaam opgewekte energie uw auto op.

 • Stormschade

  (05-06-2019)
  Stormschade

  De storm die in de nacht van dinsdag op woensdag over ons land is gegaan, heeft ook de nodige schade aangericht in het Westerkwartier.

 • Tasmaanse winnaar Abel Tasman Art Prize bezoekt Westerkwartier

  (29-05-2019)
  Katelyn Geard

  Op maandag 17 juni komt Katelyn Geard vanaf het Australische eiland Tasmanië naar de gemeente Westerkwartier. Met haar levensgrote zelfportret heeft ze de Abel Tasman Art Prize gewonnen waardoor ze nu drie weken naar Nederland komt. Hier ontdekt Katelyn waar de ontdekker van haar eiland vandaan komt. Op het gemeentehuis in Grootegast wordt ze op 17 juni officieel ontvangen door de burgemeester en wethouders.

 • GO! Noord Nederland gezonde leefomgeving:

  (29-05-2019)
  Bijeenkomst Grootegast

  Grootegast ziet kansen op het gebied van bewegen en ontmoeten

  Op maandagavond 27 mei 2019 heeft de gemeente Westerkwartier in het kader van het pilotproject Go! Noord Nederland een bewonersbijeenkomst georganiseerd in Grootegast.

 • Aanslag gemeentelijke Belastingen

  (24-05-2019)

  In het weekend van 25 mei is de aanslag gemeentelijke belastingen op de mat gevallen. We kunnen ons voorstellen dat de aanslag vragen oproept. Daarom hebben we op onze website een pagina ingericht waarop u veel informatie kunt vinden over de heffing van gemeentelijke belastingen.

 • Volop belangstelling voor nieuwbouw Alberdaheerd II in Marum

  (23-05-2019)
  Alberdaheerd2

  Ten zuidoosten van het dorp Marum wordt de komende jaren een nieuwe woonwijk Alberdaheerd II ontwikkeld, met een omvang van maximaal 50 woningen (type vrijstaand en halfvrijstaand). De kavels zijn minimaal 400 m2 groot. Sinds het online gaan vorig jaar oktober van het belangstellendenformulier, hebben al ruim honderd mensen zich ingeschreven als belangstellende voor dit nieuwbouwprojec t.

 • Start aanleg fase 2 nieuwbouwwijk Zevenhuizen Oost

  (23-05-2019)
  Bouwproject Zevenhuizen fase 2

  In juli 2016 is gestart met de aanleg van de 1e fase van het woningbouwplan Zevenhuizen Oost. De belangstelling voor dit plan is zo groot, dat alle beschikbare bouwkavels en projectmatige woningen in fase 1 inmiddels zijn verkocht. Hoog tijd dus om te starten met de aanleg van fase 2!

 • Wijzigingen gemeentelijke belastingen 2019

  (23-05-2019)
 • Koploperproject Westerkwartier start in september

  (22-05-2019)
  logo

  Begin september gaat het nieuwe Koploperproject Westerkwartier van start met 10 tot 15 gelijkgestemde ondernemers. Koplopers zijn ondernemers die ervoor kiezen om het bedrijf toekomstbestendig te maken of te houden.

 • Loco-burgemeester opent eerste Internationale Shanty Festival Westerkwartier in Grootegast

  (17-05-2019)

  Zaterdag 18 mei organiseert het Abel Tasman Koor voor het eerst in Grootegast het Internationaal Shanty Festival Westerkwartier. Naast tien Nederlandse koren doen twee koren uit Duitsland mee.

 • Raadplegen bekendmakingen in uw buurt

  (14-05-2019)
  email en vergrootglas

  De gemeente publiceert haar officiële bekendmakingen digitaal zoals aangevraagde en verleende vergunningen. U kunt deze op twee manier vinden en raadplegen.

 • Uitreiking Koninklijke onderscheidingen

  (26-04-2019)
  Lintje

  Op vrijdag 26 april 2019 heeft burgemeester Koos Wiersma dertien koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De onderscheidingen gingen naar:

 • Facelift centrum Marum

  (25-04-2019)
  Centrum Marum

  Als aanvulling op de uitbreiding van het centrumplan Marum krijgt ook het huidige winkelcentrum een update. De parkeerplaats aan De Wending gaat er hetzelfde uitzien als de kortgeleden aangelegde parkeerplaats voor de nieuwe Lidl. Ook het gedeelte tussen de Pizzeria en de slager tot en met de Marskramer wordt aangepast.

 • GO!Noord gezonde leefomgeving: Aduard ziet kansen op het gebied van veiligheid, bewegen en ontmoeten

  (17-04-2019)
  Moodbord Aduard

  Op maandagavond 8 april jl. heeft de gemeente Westerkwartier in het kader van het pilotproject Go!Noord in Aduard een bewonersbijeenkomst georganiseerd over gezonde leefomgeving. Doel van de bijeenkomst was van de bewoners te horen op welke vlakken de gezondheid, gezien vanuit de fysieke leefomgeving, verbeterd kan worden.

 • Koopzondagen winkels gemeente Westerkwartier 2019

  (16-04-2019)

  Burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier hebben de koopzondagen voor 2019 vastgesteld voor hun grondgebied, met uitzondering van het gebied van de voormalige gemeente Leek. Op een vastgestelde koopzondag mag een winkel voor het publiek geopend zijn. Voor de koopzondagen zijn geen tijden vastgesteld.

 • Aantal banen Westerkwartier sterk gegroeid

  (09-04-2019)

  In 2018 is het aantal banen in het Westerkwartier met 750 toegenomen tot 22.890. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het LISA Werkgelegenheidsregister. De groei in het Westerkwartier bedraagt 3,4 % en ligt daarmee boven het landelijk gemiddelde van 2,2%. Landelijk kwamen er 190.000 banen bij, de grootste groei sinds 2008.

 • Eerste exemplaren afscheidsboek voormalige gemeente Marum voor Henk Kosmeijer en Koos Wiersma

  (08-04-2019)

  Donderdag 11 april aanstaande overhandigen Koos Vos en Cobi Olijve uit Marum de eerste exemplaren van het afscheidsboek over de voormalige gemeente Marum. Ze doen dit aan de oud-burgemeester van de voormalige gemeente Marum, Henk Kosmeijer en aan Koos Wiersma, waarnemend burgemeester van de gemeente Westerkwartier. De overhandiging is in de raadzaal van de gemeentelijke locatie, Molenstraat 45 in Marum.

 • Westerkwartier wil bijdragen aan opgaven Nationaal Programma Groningen

  (04-04-2019)

  De gemeente Westerkwartier wil in gesprek met het bestuur van het Nationaal Programma Groningen (NPG) over de bijdrage die de gemeente kan leveren aan de maatschappelijke vraagstukken in de regio. In een brief verzoekt het college van burgemeester en wethouders het bestuur van het NPG met de gemeente Westerkwartier om tafel te gaan.

 • Geen krant ontvangen?

  (02-04-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Woont u in de gemeente Westerkwartier en heeft u niet De Krant of de Streekkrant ontvangen?

 • Elektrokar rijdt weer rondom landgoed Nienoord Leek

  (01-04-2019)
  Electrokar

  Vanaf zaterdag 30 maart rijdt de elektrokar weer van en naar het landgoed Nienoord in Leek. Deze elektrokar is beschikbaar gesteld door Stichting de Zijlen en zorgt voor het gratis vervoer van personen en goederen op het landgoed.

 • Supermarkten mogen voor de rest van het jaar open tot 18.00 uur

  (28-03-2019)

  Woensdag 27 maart 2019 heeft de gemeenteraad ingestemd met de wijziging van de winkeltijdenverordening. Dit betekent dat supermarkten in de gemeente Westerkwartier vanaf komende zondag 31 maart van 13.00 tot 18.00 uur open mogen zijn. Vanaf 1 januari 2020 mogen supermarkten op zondagen open zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

  Raadpleeg voor meer informatie onze eerdere berichtgeving over de winkeltijdenverordening.

 • Aanvragen minimabeleid kan vanaf mei 2019

  (26-03-2019)
  logo gemeente westerkwartier

  Aanvragen voor het minimabeleid, waaronder de kwijtschelding gemeentelijke belastingen en het participatiefonds, kunt u in 2019 later aanvragen dan dat u gewend bent. Dit heeft te maken met de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn naar de gemeente Westerkwartier per 1 januari 2019.

 • Platform Toegankelijkheid Westerkwartier zoekt: Leden

  (26-03-2019)

  Het Platform Toegankelijkheid Westerkwartier zoekt nieuwe leden die mee willen denken over de toegankelijkheid van de nieuwe gemeente. Het platform is een samenvoeging van een enthousiaste groep vrijwilligers van het Platform Gehandicapten Leek (PGL) en de Adviescommissie Gemeentelijk Gehandicaptenbeleid Zuidhorn (AGGZ). Deze zijn samengevoegd in verband met de gemeentelijke herindeling.

 • 1500 leerlingen doen mee aan zwerfvuilactie in het Westerkwartier

  (19-03-2019)

  Leerlingen van basisscholen in het Westerkwartier houden op vrijdagmorgen 22 maart  een actie om zwerfvuil in hun woonomgeving op te ruimen. Maar liefst 24 basisscholen uit de gemeente Westerkwartier doen mee.

 • Gemeenten Noordenveld en Westerkwartier starten project ‘Werken in de Zorg’

  (15-03-2019)

  In de Week van Zorg en Welzijn, die van 11 tot en met 16 maart plaatsvindt, hebben honderden zorg- en welzijnsinstellingen in Nederland hun deuren opengezet. Het doel van deze week is het imago van de sector zorg en welzijn te verbeteren en mensen te motiveren te kiezen voor een baan en/of opleiding in deze sector. Ook in de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier is er een toenemende vraag naar personeel in de zorgsector. Daarom zijn zij deze week gestart met het project ‘Werken in de Zorg’.

 • Westerkwartier betrokken bij herbestemming gaslocatie Grijpskerk

  (14-03-2019)

  Donderdag 14 maart heeft een afvaardiging van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aan burgemeester Koos Wiersma en wethouder Hielke Westra een toelichting gegeven op de intentie om het contract met GasTerra voor gasopslag Grijpskerk in 2021 op te zeggen. Ook is gesproken over de gevolgen hiervan.

 • Woning Grootegast gesloten vanwege illegale hennepteelt

  (13-03-2019)

  Woensdag 13 maart is een woning in de omgeving van Grootegast voor een periode van zes maanden gesloten. In januari van dit jaar werd hier door de politie een hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld.

 • Marktplein Grootegast in de avonduren en vrijdagochtend gesloten voor voertuigen

  (13-03-2019)
  Verbodsbord marktplein Grootegast

  Sinds begin maart 2019 is het Marktplein in Grootegast gesloten voor voertuigen. De sluiting geldt tussen 18.30 - 6.00 uur.

 • Overgangsjaar zondagse openingstijden voor alle supermarkten Westerkwartier

  (12-03-2019)

  Voor alle supermarkten in de gemeente Westerkwartier geldt voor de rest van dit jaar een overgangsperiode voor de openingstijden op zondag. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor in de winkeltijdenverordening gemeente Westerkwartier op te nemen dat supermarkten in de gehele gemeente Westerkwartier gedurende 2019 op zondag open mogen van 13.00 uur tot 18.00 uur.

 • Gemiddelde lastendruk inwoners gemeente Westerkwartier daalt licht

  (07-03-2019)
  Geld

  De gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Winsum en Zuidhorn hadden in 2018 verschillende tarieven voor afvalstoffenheffing, rioolheffing en OZB. Bij de voorbereidingen op de herindeling is afgesproken, dat de gemiddeld gewogen lastendruk (bestaand uit deze drie belastingen) in 2019 ten opzichte van 2018 niet stijgt. Eind 2018 zijn de tarieven voor afvalstoffenheffing en rioolheffing vastgesteld, nu doet het college aan de gemeenteraad een voorstel voor de tarieven OZB.

 • Voortzetting vriendschapsbanden met Kingborough en Tasman District

  (28-02-2019)

  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft dinsdag 19 februari 2019 besloten de vriendschapsbanden met Kingborough (Australië) en Tasman District (Nieuw-Zeeland) voort te zetten. Deze vriendschapsbanden zijn in de voormalige gemeente Grootegast ontstaan. De contacten tussen Lutjegast, de geboortegrond van Abel Tasman en de plekken Kingborough en Tasman District, die hij als eerste westerling ontdekte, zijn altijd een natuurlijke basis geweest voor deze verbondenheid.

 • Snel internet in het buitengebied

  (26-02-2019)
  glasvezel

  Op veel adressen in het buitengebied is de snelheid van de internetverbinding laag. Dit terwijl een snelle internetverbinding steeds belangrijker wordt voor zowel ondernemers als inwoners. De gemeente is dan ook blij dat er initiatieven zijn om deze situatie te veranderen.

  Lees hier verder

 • Pilotproject ‘Werken aan werk’ voor statushouders succesvol afgerond

  (21-02-2019)

  Op initiatief van de voormalige Intergemeentelijke Dienst (ISD Noordenkwartier) en het Sociaal Werkbedrijf Novatec is eind september 2018 het project ‘Werken aan werk’ voor statushouders gestart. Het pilotproject biedt 19 statushouders uit Syrië en Eritrea de mogelijkheid naast de inburgering, voor de duur van zes maanden, werkervaring op te doen en hun taalvaardigheid te verbeteren. Daarnaast is het project gericht op de ontwikkeling van werknemersvaardigheden en toeleiding naar toekomstig regulier werk.

 • Op zoek naar een nieuwe burgemeester!

  (20-02-2019)

  En u kunt meedenken.

 • Informatie over betalingstermijnen gemeentelijke belastingen

  (15-02-2019)
  Geld

  We krijgen geregeld vragen over de heffing van de belastingen. Graag geven we hierover uitleg.

 • Leefbaarheidsadviseurs en dorpencontactfunctionaris

  (14-02-2019)
  Kaart westerkwartier

  Dichtbij inwoners staan is een van de speerpunten van de nieuwe gemeente. Hierbij gaat veel aandacht uit naar de leefbaarheid in de kernen, met elk hun eigen unieke karakter en specifieke kwaliteiten. Om in goed contact met de dorpen te staan heeft de gemeente drie leefbaarheidsadviseurs en een dorpencontactfunctionaris aangesteld. Elke leefbaarheidsadviseur is gekoppeld aan een gebied met daarin een aantal dorpen.

 • Gemeenten Noordenveld en Westerkwartier adviseren minister Wiebes niet in te stemmen met gewijzigd opslagplan Norg

  (14-02-2019)

  Om optimaler gebruik te kunnen maken van de Ondergrondse Gasopslag Norg (in het vervolg Opslagplan Norg) vraagt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) toestemming aan de minister van Economische Zaken en Klimaat om de werkdruk te verhogen. De minister geeft lokale overheden de gelegenheid hem hierover te adviseren voordat hij een besluit neemt. De gemeenten Noordenveld en Westerkwartier hebben hier gebruik van gemaakt. Nadat de minister alle adviezen heeft ontvangen, neemt hij een ontwerpbesluit. Op het ontwerpbesluit kan door eenieder een zienswijze ingediend worden. Na behandeling van de zienswijze zal de minister een definitief besluit nemen over het gewijzigde opslagplan Norg.

 • Meldpunt zorg en overlast

  (13-02-2019)

  Het Meldpunt biedt hulp en advies om te voorkomen dat het echt mis gaat. Bent u ernstig bezorgd over of het wel goed gaat met uw buurman of buurvrouw, of andere mensen in uw omgeving, of zorgen ze voor overlast? Meld dat dan bij het Meldpunt Zorg en Overlast, via zorgenoverlast@westerkwartier.nl of telefoonnummer 14 0594.

 • Elf soorten vleermuizen op Nienoord Leek

  (08-02-2019)

  In opdracht van de gemeente heeft het ecologisch adviesbureau Buro Bakker, de afgelopen twee jaar, op meerdere plekken op Nienoord  ‘bat-detectors’ opgehangen. Eén van de doelstellingen van dit onderzoek was een idee te krijgen welke soorten vleermuizen er nu voorkomen op Nienoord in Leek.

 • Zondagsopenstelling winkels gemeente Westerkwartier

  (25-01-2019)

  Het college van de nieuwe gemeente Westerkwartier heeft afgesproken, dat er in de nieuwe gemeente 6 koopzondagen komen. Welke zondagen dit zijn, bepaalt de gemeente in overleg met de ondernemers.  Per kern kunnen deze dagen verschillend worden ingevuld. Voor supermarkten wordt toegestaan dat deze iedere zondag tussen 13.00 - 17.00 uur open mogen zijn.

 • Eerste auto’s gemeente Westerkwartier gepresenteerd

  (24-01-2019)

  Maandag heeft de officiële overdracht plaats gevonden van een aantal nieuwe voertuigen voor het team Openbare Werken.

 • Coalitieakkoord Westerkwartier gepresenteerd

  (24-12-2018)
  Pen

  Maandag 24 december werd in Borg Nienoord in Leek het coalitieakkoord van de gemeente Westerkwartier gepresenteerd door VZ Westerkwartier, ChristenUnie, CDA en PvdA. Het akkoord met de titel ‘Samen Westerkwartier maken!’ is hier te raadplegen.

Archief