Aangifte overlijden

Een melding doen van het overlijden van een persoon bij de gemeente is verplicht. Dit noemen we een aangifte van overlijden. Meestal doet de uitvaartondernemer de aangifte bij de gemeente. Als nabestaande kunt u dit ook zelf doen. U doet de aangifte in de gemeente waar de persoon is overleden.

eHerkenningOnline aangifte van overlijden doorgeven

Als na een overlijden de dag van overlijden niet vastgesteld kan worden, is er sprake van een zogenaamde lijkvinding. Als uitvaartondernemer doet u dan aangifte van lijkvinding.

eHerkenningOnline aangifte van lijkvinding

Wat moet ik doen?

De uitvaartondernemer óf u doet de aangifte bij de gemeente. Meestal moet dit binnen zes dagen na het overlijden. Een begrafenis of crematie moet namelijk uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. 

Als er aangifte is gedaan van het overlijden wordt er toestemming gegeven om de overledene te begraven of te cremeren. De gemeente zorgt er ook voor dat de gegevens van de overledene in de Basisregistratie Personen (BRP) worden aangepast.

Als uitvaartondernemer kunt u ook digitaal aangifte doen van overlijden. U heeft hiervoor eHerkenning nodig en u kunt betalen met iDeal.

Wat moet ik meenemen?

  • geldig identiteitsbewijs van de persoon die aangifte doet;
  • verklaring van overlijden (officiële melding van overlijden door een arts, A-verklaring);
  • de enveloppe met verklaring over oorzaak van overlijden (opgeschreven doodsoorzaak door een arts, B-verklaring. Dit is bedoeld voor het Centraal Bureau voor de Statistiek);
  • trouwboekje (niet verplicht).

Wat kost het?

Een overlijdensdocument (akte) kost € 16,60.

eHerkenning

Als uitvaartondernemer kunt u online aangifte doen. U heeft hiervoor wel eHerkenning nodig.

Meer zekerheid over uw online identiteit, daarom gebruiken wij eHerkenning. Met eHerkenning identificeert u zich veilig en eenvoudig online. Het grote gemak is dat u met eHerkenning bij meerdere organisaties kunt inloggen. U hoeft dus minder wachtwoorden te onthouden. Veilig, makkelijk en betrouwbaar. Ga voor meer informatie naar www.eherkenning.nl

Overleden in het buitenland

Wanneer iemand in het buitenland is overleden is er mogelijk meer informatie nodig. Neemt u in dit geval contact op met de afdeling inwonerszaken via 14 0594 of inwonerszaken@westerkwartier.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.