In de Week van de ontmoeting van 29 september tot en met 6 oktober gaat het om ontmoeten en verbinden. In de gemeente Westerkwartier zijn bijna 40 activiteiten georganiseerd waar inwoners naar toe kunnen om elkaar te ontmoeten. Wethouder Bert Nederveen schuift aan bij een aantal activiteiten. Zaterdag 1 oktober opent hij de vrijwilligersmarkt in Museum Nienoord en donderdag 6 oktober (van 15.30 tot 16.30 uur) is hij bij de ‘Mensen Bieb’ in de Cazemierboerderij in Tolbert.

Verantwoordelijk wethouder Bert Nederveen: “Als gemeente Westerkwartier sluiten wij ons graag aan bij de Week van de Ontmoeting. Graag wil ik iedereen aanmoedigen: Kom, ontmoet en nodig iemand uit! Ieder mens heeft anderen nodig en met de activiteiten in deze week bieden we inwoners de kans met elkaar in contact te komen. In je eigen dorp, buurt of wijk kun je het verschil maken om de trend van eenzaamheid te doorbreken. Daarbij zijn vrijwilligers van onschatbare waarde in de maatschappij. Vrijwilligers spelen een grote rol in het bij elkaar brengen van mensen.”

Activiteiten

Het programma met activiteiten in de gemeente Westerkwartier deze week is te vinden op www.westerkwartier.nl/ontmoeting. De activiteiten zijn samen met Ixta Noa Westerkwartier, Humanitas Westerkwartier, Sociaal Werk De Schans en Platform Kerken van Westerkwartier tot stand gekomen.

Eén tegen eenzaamheid

De Week van de ontmoeting is onderdeel van de regionale aanpak tegen eenzaamheid. Dit komt voort uit het programma Eén tegen eenzaamheid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. Dit geldt ook in het Westerkwartier. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Eenzaamheid komt voor bij alle leeftijden, ook bij jongeren.

Inwoners die zich eenzaam voelen of iemand kennen, die zich eenzaam voelt, kunnen contact opnemen met Sociaal Werk De Schans via telefoonnummer (0594) 74 56 20 of per mail info@sociaalwerkdeschans.nl.