De oorlog in Oekraine is dichtbij en veroorzaakt een grote vluchtelingencrisis in Europa. Ook wij nemen daarin onze verantwoordelijkheid.

Wat doet de gemeente

Het Rijk heeft met gemeenten (Veiligheidsregio’s), afgesproken op korte termijn 50.000 opvangplekken te realiseren. Dat zijn er 2000 per Veiligheidsregio. De gemeente Westerkwartier levert daar een bijdrage aan. De eerste vluchtelingen zijn inmiddels opgevangen. Wij kijken nu verder naar locaties waar we grotere aantallen vluchtelingen kunnen opvangen. De Aquarel in Sebaldeburen is geschikt gemaakt voor de opvang van vluchtelingen. We werken aan meer grootschalige locaties. We zorgen op de ingerichte locatie ook voor voeding,  begeleiding, welzijn, psychosociale hulp, gezondheidszorg, onderwijs en dierenwelzijn. Bezoek voor actuele informatie onze website.

RefugeeHelp.nl: hulp voor de vluchtelingen

Wilt u hulp bieden aan vluchtelingen, kijkt u dan op de site van RefugeeHelp. De site van RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten (www.refugeehelp.com(externe link)).

Hier vindt u ook informatie als u zelf vluchtelingen wilt opvangen en alles wat daar bij komt kijken. Bij particuliere opvang bent u zelf verantwoordelijk voor de vluchtelingen onder uw dak. Deze organisatie geeft de algemene informatie die u dan nodig heeft over onderdak, rechtsbijstand en registratie, gezondheidszorg, kinderen, huisdieren, onderwijs en nog veel meer waar vluchtelingen en degenen die hen opvangen mee te maken kunnen krijgen.

Zij zijn ook telefonisch bereikbaar, dagelijks van 9 uur tot 19 uur op telefoonnummer 020 300 7000.