De afgelopen weken zijn ook in onze gemeente vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. In Oldehove en Sebaldeburen zijn op beide gemeentelijke opvanglocaties enkele tientallen vluchtelingen opgevangen. En ook uit de registratie van vluchtelingen die bij particulieren worden opgevangen kunnen we zien dat ook particulieren al vluchtelingen hebben opgevangen in onze gemeente.

Wij richten ons op het verzorgen van opvanglocaties voor grotere groepen in bestaande gebouwen. Begin april richten we het Gomarus-college in. En volgende week starten we met de inrichting de locatie Museumplein in Grootegast, het voormalige House of Blessing (Legolaan 1). De gemeente huurt deze locatie vanaf 28 maart van de huidige eigenaar.

Inmiddels krijgen we steeds meer duidelijkheid over de opvang en alles wat daarmee samenhangt. Op de pagina "vluchtelingen Oekraïne" vindt u onder andere informatie over registreren van vluchtelingen in particuliere opvang, onderwijs, leefgeld en waar u terecht kunt als u iets wilt doen voor de vluchtelingen. Daarvoor is vanaf deze week een mailadres waar u dit kunt aangeven: oekraine@sociaalwerkdeschans.nl.

Heeft u goederen voor vluchtelingen, kijkt u dan in uw omgeving of er een inzameling wordt gehouden. De gemeente zamelt momenteel geen goederen in.

Voor de vluchtelingen is de site refugeehelp.com(externe link) en particulieren die vluchtelingen willen opvangen kunnen terecht bij nederlandvoorvluchtelingen.nl(externe link).