Op 7 juni maakte burgemeester Ard van der Tuuk bekend tijdens Summerproat wie de winnaar van de Leefbaarheidsprijs 2022 is. Voor de vertegenwoordigers van Nienoord Spoorwegen had hij het beste nieuws, op de voet gevolgd door Vereniging Dorpsbelangen Lutjegast en de Carbidboys Zevenhuizen. Van harte gefeliciteerd!

De prijzen werden uitgereikt tijdens Summerproat. Een informele bijeenkomst op landgoed Nienoord georganiseerd door de gemeente Westerkwartier. Tijdens deze bijeenkomst was er onder het genot van een hapje en een drankje volop gelegenheid om de bestuurders en elkaar te ontmoeten.

Top 3

Een anonieme jury heeft alle inzendingen beoordeeld en daar een weloverwogen top 3 uit samengesteld.

1e plaats Nienoord Spoorwegen – prijs € 500,00 euro

Deze groep vrijwilligers laat niet alleen de treinen op Familiepark Nienoord rijden, maar ze bouwen, onderhouden en vernieuwen ze ook. Het onderhoud aan de baan, de wissels, de stations, de seinen en het groen rond de spoorbaan wordt allemaal door deze groep vrijwilligers uitgevoerd. Geheel belangeloos zetten 70 personen in de leeftijd van 8 tot 80 jaar zich naar vermogen in voor een fantastische hobby die vele duizenden bezoekers plezier en ontspanning biedt. De kennis wordt van generatie op generatie overgedragen: vrijwilligers worden intern opgeleid als bijvoorbeeld conducteur, machinist of lasser. De groep deinst er niet voor terug om grootse plannen te ontwikkelen voor de toekomst. Zo wordt er o.a. hard gewerkt om krachtigere locomotieven te bouwen die langere treinen over een veel langere trace rond te kunnen trekken! De jury is diep onder de indruk van deze grote groep vrijwilligers die vol passie dit mooi stukje cultureel erfgoed in stand houdt. De ‘treintjes’ zijn bekend in de wijde omgeving. Nu het bijna 60 jaar bestaat rijden ondertussen zelfs de eerste opa’s en oma’s die met de treintjes zijn opgegroeid met de kleinkinderen in het rond. De jury heeft besloten dat de leefbaarheidsprijs 2022 naar deze groep gaat!

2e plaats Vereniging Dorpsbelangen Lutjegast, de Groene Dorpsploats – prijs € 300,00 euro

Lutjegast is een klein dorp met zeer betrokken inwoners die hard werken aan het behoud van de leefbaarheid. Vereniging Dorpsbelangen speelt hierbij een belangrijke rol. Vanuit de dorpsvisie is het masterplan ‘Ontdek Lutjegast en de wereld van Abel Tasman’ gekomen. In het dorp was er verder behoefte aan een speel- en ontmoetingsplek. Vanuit deze behoefte is het deelplan ‘Groene Dorpsploats’ binnen het Masterplan ontstaan. Het terrein grenzend aan het dorp was uitermate geschikt als natuurspeelplaats, waarbij ze gebruik maken van natuurlijke elementen zoals water, zand, groen en hout. De afgelopen 2 jaar heeft deze groep zich ingezet om forse stappen te maken in de verdere ontwikkeling van deze mooie plek. Iets waar inwoners van Lutjegast, maar ook daarbuiten dankbaar gebruik van maken! De jury ziet Vereniging Dorpsbelangen Lutjegast als een voorbeeld waar een klein dorp groots in kan zijn. Hun tomeloze energie en inzet wordt beloont met de tweede plaats!

3e plaats De Carbidboys Zevenhuizen – prijs € 200,00 euro

Dorpsbelangen DES Zevenhuizen draagt deze club voor. En terecht, want zij pakken het Carbidschieten in Zevenhuizen op oudejaarsdag groots aan. De kinderen krijgen die dag les op welke manier ze verantwoord met carbid om kunnen gaan. Door deze activiteit is er gedurende de dag geen jeugd met vuurwerk op straat, waardoor er geen rotzooi en overlast is. Uit het dorp komen honderden mensen kijken. Daarnaast levert deze groep ook een actieve bijdrage tijdens de feestweek in Zevenhuizen. Daar organiseren zij een drukbezochte sport en spelactiviteit voor jong en oud bij de vijver in het park. De jury waardeert de grote maatschappelijke betrokkenheid met de derde prijs van € 200,00 euro!