Het is Nationale Klimaatweek. Daarom hebben we deze week extra aandacht voor het klimaat. Vandaag staat in het teken van water!

Water in het Westerkwartier

Niet alleen de natuur in onze gemeente bestaat uit veel water. We zijn zelf ook afhankelijk van water. Daarom is het belangrijk dat er voor iedereen genoeg schoon water is. Maar teveel water is ook niet goed. We willen niet dat straten of huizen overstromen. Daarom moeten we bewust met water omgaan.

Wat doet de gemeente?

Gescheiden riolen aanleggen

Op veel plekken in de gemeente wordt de straat opengehaald en de riolering vervangen. Op deze plekken leggen we een gescheiden riool aan. Hiermee verminderen we overlast door water bij extreem weer. In onderstaande video leggen we er meer over uit.

Subsidies geven

Vooral in de 41 dorpen in onze gemeente hebben we last van wateroverlast. Dit wordt in de toekomst alleen maar meer. Een groot gedeelte van de woonkernen is particulier terrein, dus eigenaar van bewoners van de gemeente Westerkwartier. Om wateroverlast te beperken geeft de gemeente Westerkwartier korting op een regenton en subsidie op een groen dak. Een groen dak slaat meer water op dan een normaal dak. Ook start er binnenkort een subsidieregeling om regenpijpen af te koppelen van het riool. Op deze manier kunt u zelf maatregelen nemen die ons allemaal helpen om wateroverlast te voorkomen.

Tegels vervangen door groen

Op een aantal plekken in de gemeente vergroenen we. We maken plannen om stenen weg te halen op veel plekken. Dit zorgt ervoor dat water tijdens hevige regenbuien het water langzaam de bodem in kan trekken.

Wat kunt u doen?

Naast deze maatregelen zijn er nog een aantal dingen die u zelf kunt doen.

Ga bewust met water om

Douche niet te lang, was niet af onder een stromende kraan en gebruik een regenton om de planten in uw tuin water te geven. Ook kunt u bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop of kraan installeren. Met deze simpele aanpassing bespaart u water zonder erbij na te hoeven denken.

Maak gebruik van de subsidies 

Bij gemeente Westerkwartier hebben we dus een aantal subsidies beschikbaar. Gebruik deze en help mee aan een watervriendelijk Westerkwartier.

Kom naar het Klimaatfestival

Wilt u meer weten of bent u geïnsipireerd? Kom dan naar het Klimaatfestival! Hier geven wij u informatie over de grote en kleine stappen die u zelf kunt zetten. U bent van harte welkom!

  • Vrijdag 10 november
  • 15.00 - 20.00 uur
  • Gemeentehuis Leek, Tolberterstraat 66, 9351 BJ