Het is Nationale Klimaatweek. Daarom hebben we deze week extra aandacht voor het klimaat. We willen graag energie besparen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat.

Westerkwartier en energiebesparing

Energie wordt steeds duurder en schaarser. Ook zorgen sommige manieren van energieopwekking voor schade aan het klimaat. Het is daarom belangrijk dat we zuinig met onze energie omgaan, voor onszelf, voor de gemeente Westerkwartier en voor de planeet.

Wat doet de gemeente?

De gemeente is veel bezig met verduurzamen. We stimuleren inwoners op verschillende manieren om energie te besparen.

MOL-dorpen aardgasvrij

Midwolde, Oostwold en Lettelbert zijn aangewezen als proeftuin in het voor het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken. De MOL-dorpen gaan gezamenlijk aan de slag met het aardgasvrij maken van de drie dorpen.

Zon op dak

Met het project Zon op dak stimuleren we ondernemers zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Zo zetten deze ondernemers niet alleen en stap naar een duurzame toekomst, maar besparen ze ook op bedrijfskosten.

Subsidies verduurzamen huizen

Er zijn veel verschillende subsidies om huizen te verduurzamen. Met de actie Westerkwartier Helpt Isoleren helpen we inwoners met lage inkomens hun huis te isoleren. Met het Fonds Wonen Westerkwartier helpen we starters hun nieuwe huis te verduurzamen.

Wat kunt u doen?

Zelf kunt u een hoop doen om uw huis te verduurzamen, in de meeste gevallen helpt de gemeente hier ook een handje bij.

Isoleren 

Uw woning duurzaam, energiezuinig en uiteindelijk aardgasvrij maken begint bij isoleren. Een goed geïsoleerde woning houdt warmte vast in de winter en houdt het koel in de zomer. Uw energieverbruik voor verwarming en koeling daalt hierdoor flink. En daardoor gaat ook uw energierekening omlaag. Daarnaast is het natuurlijk comfortabel wonen als het niet te warm of koud is.

Wist u dat een woning 30% warmte verliest via het dak, 25% via de muren, 15% via het glas, 15% via de vloer en 15% door ventilatie? Dat kan helpen om te bepalen wat de meest handige maatregel is om mee te starten. 

  • Is er ergens nog enkel glas, vervang het dan door HR++, triple of vacuümglas. De voordelen zijn groot.
  • Gaat u de kozijnen schilderen en hebben deze nog dubbel glas? Dan is het slim om deze vervanging meenemen in de klus. Door deze combinatie is het goedkoper en makkelijker. Het is geen grote verbouwing. Het zou daarnaast bijvoorbeeld de 'tweede maatregel' zijn voor de isolatiesubsidie. Als u ook de kozijnen gaat vervangen dan kan het slimmer zijn om triple glas in isolerende kozijnen te laten plaatsen.

Gaat u isoleren? Houd dan rekening met beschermde dieren. Als er dieren in uw dak zitten (vleermuizen, etc.) moeten er extra maatregelen getroffen worden. Kijk voor meer informatie de website Milieu Centraal(externe link).

Kom naar het Klimaatfestival

Wilt u meer weten of bent u geïnsipireerd? Kom dan naar het Klimaatfestival! Hier geven wij u informatie over de grote en kleine stappen die u zelf kunt zetten. U bent van harte welkom!

  • Vrijdag 10 november
  • 15.00 - 20.00 uur
  • Gemeentehuis Leek, Tolberterstraat 66, 9351 BJ