Het is Nationale Klimaatweek. Daarom hebben we deze week extra aandacht voor het klimaat. Vandaag gaat het over het aantal verschillende aan planten en dieren in de gemeente. Dit noemen we biodiversiteit.

Biodiversiteit in het Westerkwartier

Je hebt het begrip biodiversiteit vast weleens voorbij zien of horen komen. Biodiversiteit gaat over alle levende planten en dieren in een gebied. Al deze organismen werken samen in een ‘ecosysteem’. Iedere plant, insect of zwam heeft een rol in dit systeem.

Dieren en insecten vormen een belangrijke rol in ons ecosysteem. Zo bestuiven de insecten onze planten, en bemesten de dieren onze gewassen. Dit is belangrijk omdat er zo eten voor ons geteeld wordt. Schimmels zorgen ervoor dat bijvoorbeeld rondzwervend fruit of tuinafval wordt opgeruimd. Zo blijft de omgeving schoon. Die groene omgeving is ook goed voor de gezondheid van de mens. Daarom is het belangrijk dat we het ecosysteem in stand houden. Dat doen we door ons samen in te zetten voor de biodiversiteit.

Wat doet de gemeente?

Slim ecologisch beheer

Onze gemeente is qua oppervlakte één van de grootste gemeenten in Nederland. Daarom is er dus veel te doen om ons ecosysteem te beschermen. Gemeente Westerkwartier houdt er rekening mee om de biodiversiteit zo groot mogelijk te houden. Dit doen we bijvoorbeeld door slim te maaien in ecologisch beheerde gebieden. Die zijn goed voor vlinders, bijen en verschillende andere dieren!

Ook planten we meer verschillende soorten bomen, leggen we slootjes slim aan en doen we proeven met bloemenvelden bij boeren bedrijven.

Subsidie groen dak

Gemeente Westerkwartier geeft subsidie voor groene daken. Een groen dak heeft verschillende voordelen voor uw huis en omgeving. Een dak met planten is natuurlijk een stuk beter dan de normale dakbedekking. Insecten worden er blij van, maar het is ook goed voor meer.

Meer over de subsidie groen dak

Tegelwipactie

Op 22 april is Marum weer een stukje groener geworden! Tijdens het tegelwippen is in totaal 126 vierkante meter aan tegels vervangen door groen. Dit is niet alleen beter voor de natuur en insecten. Het verminderd ook wateroverlast bij hevige regen.

Wat kunt u doen?

Tuin vergroenen

Als inwoner in de gemeente Westerkwartier zijn er veel opties om de biodiversiteit te bevorderen. Zo kunt u bijvoorbeeld u tuin of balkon vergroenen. Kies er bijvoorbeeld door om tegels uit uw tuin te halen, en er planten voor terug te plaatsen. Houdt hierbij wel rekening met welke planten u wilt planten. Want wist u dat niet alle planten geschikt zijn voor bestuiving?

Aandacht voor dieren in de omgeving

Nu de herfst is aangebroken, hebben de egels in uw tuin ook profijt als u uw tuin vergroent. Zo kunt u de egel al helpen door een opening onder de schutting te plaatsen, waarmee u een egelsnelweg maakt. 

Bewust in de tuin werken

In plaats van alle bladeren in uw tuin bij elkaar te harken en direct in de groene container te gooien, kan het ook helpen om de bladeren iets langer te laten liggen, zodat de kleine insecten kunnen schuilen. 

Insectenhotel of vogelhokjes

Het plaatsen van een insectenhotel of een vogelhokje is ook altijd een goed idee, net als een waterbron creëren in de tuin of het balkon. Een vijver in de tuin is natuurlijk een perfect idee, maar een vogelbadje is een kleinere toevoeging.

Kom naar het Klimaatfestival

Wilt u meer weten of bent u geïnsipireerd? Kom dan naar het Klimaatfestival! Hier geven wij u informatie over de grote en kleine stappen die u zelf kunt zetten. U bent van harte welkom!

  • Vrijdag 10 november
  • 15.00 - 20.00 uur
  • Gemeentehuis Leek, Tolberterstraat 66, 9351 BJ