Nationale Klimaatweek: Afval vrijdag
Het is Nationale Klimaatweek. Daarom hebben we deze week extra aandacht voor het klimaat. We sluiten de klimaatweek af met het thema afval en circulariteit.
Westerkwartier en afval en circulariteit
Afval is een erg belangrijk thema als we het over het klimaat hebben. Elk jaar komt er een hoop afval bij. Met circulariteit gebruiken we afval als grondstof voor nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van plastic afval tot plastickorrels. Hiermee worden dan wee nieuwe verpakkingen van gemaakt. Met een circulaire economie is onze voetafdruk op het klimaat kleiner.
Wat doet de gemeente?
1. Afvalinzameling en verwerking
Een groot deel van het afval in onze gemeente wordt door de milieuboer opgehaald. Denk bijvoorbeeld aan de milieupuut en oud papier. Afvalinzamelaar Renewi haalt de groene en grijze container op. Voor groter afval beheren bij de twee milieustraten. Zo zorgen wij ervoor dat u altijd van uw afval af komt. Ook zorgen we voor inzamelpunten voor glas, textiel en klein chemisch afval en bieden we compostvaten aan voor het maken van eigen compost.
2. Verschillende kringloopwinkels beheren
De gemeente beheerd een aantal kringloopwinkels. Hier kunnen producten ingeleverd worden die niet meer gebruikt worden, maar te mooi zijn om weg te gooien. Zo kunnen inwoners hier terecht voor onder andere kleding en textiel, speelgoed of meubels. Door spullen een tweede leven te geven, hebben we een kleinere voetafdruk op het klimaat. Hiermee hebben we ook het keurmerk 100%KRINGLOOP!
3. Het inzetten van afvalcoaches
De gemeente heeft twee afvalcoaches in dienst. Deze afvalcoaches helpen inwoners afval op de juiste manier in te zamelen. Door afval goed te scheiden, blijft er zo weinig mogelijk restafval over. De afvalcoaches zijn uw aanspreekpunt voor vragen over afval. Ze gaan dagelijks op pad in de gemeente om inwoners en maatschappelijke instellingen tips te geven over afvalinzameling.
Wat kunt u doen?
Het is belangrijk om bewust om te gaan met afval. Ook kunt u proberen om de hoeveelheid afval die u zelf produceert, zoveel mogelijk te beperken. Toch ontkomen we er niet altijd aan! Om ervoor te zorgen dat al het afval in de gemeente een goede bestemming krijgt, hebben wij uw hulp ook nodig.
1. Afval goed scheiden
Er zijn verschillende soorten afval. Die moeten allemaal op een andere manier verwerkt worden. Daarom is het belangrijk dat u uw afval goed scheidt. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar u betaald ook minder voor het afvoeren van uw afval. Kijk voor een handig overzicht op onze website of vraag het eens aan één van de afvalcoaches!
2. Bewust consumeren
Een groot deel van de broeikasgassen die we uitstoten komt van onze consumptie. Het maken van eten, kleding en andere producten kost namelijk veel energie en grondstoffen. Als we bewuster of minder consumeren, hoeft er dus ook minder gemaakt te worden. Koop zoveel mogelijk lokaal, bijvoorbeeld bij de lokale boer of bakker. Maar denk ook na over het nut van een nieuwe aankoop en gebruik oude spullen nog wat langer.
3. Hergebruiken en ruilen
Door spullen te hergebruiken of ruilen met anderen verminderd u ook C02 uitstoot. Breng eens een bezoek aan de kringloopwinkel(externe link), breng kapotte spullen naar een repaircafé of ruil eens wat spullen met uw buren.
Kom naar het Klimaatfestival
Wilt u meer weten of bent u geïnsipireerd? Kom dan naar het Klimaatfestival! Hier geven wij u informatie over de grote en kleine stappen die u zelf kunt zetten. U bent van harte welkom!
- Vrijdag 10 november
- 15.00 - 20.00 uur
- Gemeentehuis Leek, Tolberterstraat 66, 9351 BJ
