Pagina opties

Groter
A A

Vreemdelingenpaspoort

  • Wat is het?

    Als u een geldige verblijfsvergunning hebt, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit, dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen bij de gemeente. Met een vreemdelingenpaspoort kunt u naar alle landen reizen, behalve naar uw land van herkomst.

    Vreemdeling of vluchteling

    Als u een vluchtelingenstatus hebt, vraagt u geen vreemdelingen- maar een vluchtelingenpaspoort aan bij de gemeente.

  • Wat kost het?

    Een vreemdelingenpaspoort kost € 53,95.

  • Hoe werkt het?

    Een vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. Hoe lang uw vreemdelingenpaspoort precies geldig is, hangt af van de duur van uw verblijfsvergunning. U kunt een vreemdelingenpaspoort aanvragen als u:

    • geen vluchtelingenstatus hebt;
    • geen paspoort van uw land van herkomst hebt;
    • in Nederland woont, maar u hebt niet de Nederlandse nationaliteit;
    • een verblijfsvergunning hebt;
    • staat ingeschreven bij de gemeente waar u het paspoort aanvraagt.

    U vraagt het paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. U kunt daarvoor het beste een afspraak maken. De gemeente stuurt uw aanvraag eerst door naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hierdoor kan het enkele weken duren voordat er over uw aanvraag wordt beslist.
    Na goedkeuring moet u opnieuw langskomen om de definitieve aanvraag te doen. U neemt dan een pasfoto en uw verblijfsvergunning mee.

  • Wat moet ik meenemen?

    • Uw geldige verblijfsvergunning.
    • Uw oude vreemdelingenpaspoort (als u die hebt).
    • Pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

    Als u een vreemdelingenpaspoort aanvraagt voor uw kind, neem dan ook het volgende mee:

    Schriftelijke toestemming van beide ouders of een voogd. Gebruik hiervoor het formulier van de gemeente.
    • Geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of een voogd.

  • Afspraak maken

  • Hoe lang duurt het?

    Het duurt 2 tot 4 maanden voordat uw vreemdelingenpaspoort klaar is. De procedure duurt zo lang, omdat de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken meebeslissen over uw aanvraag.