Pagina opties

Groter

Verhuizen naar Nederland

  • Wat is het?

    Als u in Nederland komt wonen, moet u zich inschrijven bij de gemeente. Dit geldt ook als u al eerder in Nederland hebt gewoond. U moet hiervoor een afspraak maken.

  • Hoe werkt het?

    Als u minstens 4 maanden in Nederland komt wonen binnen een periode van 6 maanden, moet u zich inschrijven bij de gemeente.

    U kunt zich inschrijven bij de gemeente als u legaal in Nederland bent. Dit heet rechtmatig verblijf. Uw verblijf is rechtmatig in de volgende gevallen:

    • U hebt de Nederlandse nationaliteit.
    • U hebt de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie.
    • U hebt de nationaliteit van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
    • U hebt een geldige verblijfsvergunning.
    • U mag de beslissing op uw aanvraag voor een verblijfsvergunning in Nederland afwachten.
  • Wat moet ik doen?

    • U moet persoonlijk naar de gemeente komen om u in te schrijven. Doe dit binnen 5 dagen nadat u in Nederland bent aangekomen. U moet daarvoor een afspraak maken.
    • Als uw partner ook naar Nederland is gekomen, moet uw partner met u meekomen naar de gemeente.
    • Als uw kinderen ook naar Nederland zijn gekomen, moeten zij met u meekomen naar de gemeente.
    • Na uw inschrijving krijgt u een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer hebt u nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van toeslagen.

    U woont korter dan 4 maanden in Nederland

    Als u korter dan 4 maanden in Nederland woont, hoeft u zich niet in te schrijven bij de gemeente. U laat zich dan inschrijven als niet-ingezetene in de BRP. U doet dit met uw adres in het buitenland. Dit heet ook wel de Registratie niet-ingezetenen (RNI).

  • Wat moet ik meenemen?

    • Uw geldige identiteitsbewijs.
    • Een reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt.
    • Documenten die bewijzen dat u hier woont. Bijvoorbeeld een huurcontract, eigendomsbewijs of verklaring van de hoofdbewoner van de woning.
    • Officiële documenten uit uw tijd in het buitenland. Bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte of echtscheidingsakte. Let op: als deze documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn, moeten ze eerst vertaald en gelegaliseerd worden. Doe dit voordat u naar Nederland komt. 
    • Als u bij iemand gaat inwonen of u gaat samenwonen, hebt u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres nodig.
    • Als u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten naar Nederland komt, hebt u een bewijs van uitschrijving nodig.
    • Indien van toepassing: uw geldige verblijfsvergunning of bewijs dat deze is aangevraagd.
  • Hoe lang duurt het?

    De gemeente schrijft u zo snel mogelijk in. Dit duurt maximaal 4 weken.

  • Online of telefonisch een afspraak maken

    Om u beter van dienst te kunnen zijn, werken we vanaf 1 juli 2019 uitsluitend op afspraak.

    Voor veel diensten en producten is het mogelijk online een afspraak te maken. In dat geval is hieronder een knop geplaatst met de tekst "afspraak maken".

    Vindt u die knop niet, dan kunt u telefonisch een afspraak inplannen via het telefoonnummer 14 0594

    Op de pagina met onze openingstijden vindt u wanneer we telefonisch bereikbaar zijn.

  • Afspraak maken

  • Misschien bent u op zoek naar: