Pagina opties

Groter
RSS

Wie verdient een lintje? (11-05-2021)

lintje

Afgelopen maandag 26 april heeft burgemeester Ard van der Tuuk zes Koninklijke onderscheidingen mogen uitreiken aan inwoners die zich op bijzondere wijze inzetten of ingezet hebben voor de samenleving. Denkt u iemand te kennen die daarvoor in aanmerking komt, ga dan de uitdaging aan een lintje aan te vragen.

Kent u iemand die een lintje verdient?

Bijna iedereen zal deze vraag met ‘ja’ beantwoorden. Want ook in de gemeente Westerkwartier zijn er veel mensen die zich inzetten op allerlei terreinen. Vaak zonder eigenbelang en in alle bescheidenheid.

Ook deze mensen komen in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding, net als ieder ander met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Uitzonderlijke verdiensten zijn verdiensten die uitgaan boven wat normaal gesproken van iemand verwacht mag worden. Daarbij is het van belang dat deze verdiensten langere tijd, ten minste 15 jaar, verricht zijn en dat er sprake is van een bijzondere uitstraling naar de samenleving.

Iedereen kan voorstellen doen voor een lintje. Het indienen van een voorstel is geen eenvoudige opgave, maar de moeite waard om te proberen.

Voorstel op tijd indienen

De behandeling van een voorstel voor een Koninklijke onderscheiding kost behoorlijk wat tijd. Is het de bedoeling dat de onderscheiding wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in april 2022, dan moet het voorstel uiterlijk 1 augustus van dit jaar ingediend zijn bij de burgemeester.

Soms is het mogelijk een onderscheiding bij een bijzondere gelegenheid uit te reiken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer de werkzaamheden beëindigd worden of bij vertrek uit Nederland. Stel bij de gewenste datum van uitreiking een passende gelegenheid voor die samenhangt met het merendeel van de verdiensten. U moet dan rekening houden met een aanvraagtermijn van zes maanden voor de beoogde uitreikingsdatum.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.lintjes.nl. U kunt op deze site een kort online verzoekformulier invullen, waarna vanuit de gemeente contact met u wordt opgenomen of er voldoende aanleiding is een voorstel te doen. U kunt ook, voordat u een voorstel indient, contact opnemen met Klaske Buursma, tel. 14 0594 of klaske.buursma@westerkwartier.nl. Zij kan u meer informatie geven.